Χρήστος Καβαλής: «Καθώς βρίσκεται στις καρδιές των παιδιών της Αιγυπτιώτικης ομογένειας, η Ελλάδα δεν θα πεθάνει ποτέ!»


Σε κλίμα συγκίνησης αλλά και περηφάνιας για την προσκοπική και μαθητιώσα νεολαία, η Αιγυπτιώτικη παροικία εόρτασε την Επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821, με τη δοξολογία που τελέστηκε στον Κοινοτικό Ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου από τον Αρχιμανδρίτη π. Θεόδωρο Δριδάκη, Μέγα Εκκλησιάρχη του Αλεξανδρινού Θρόνου (ο οποίος εκπροσώπησε τον ασθενούντα Σεβ. Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου κ. Νικόδημο), παρουσία του Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανού, του Έλληνα Πρέσβη κ. Χριστόδουλου Λάζαρη, του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Ιωάννη Χατζαντωνάκη, άλλων μελών της Πρεσβείας, του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστου Καβαλή, Μελών της Κοινοτικής Επιτροπής, του Προέδρου της Κυπριακής Αδελφότητας κ. Ανδρέα Μαυρομάτη, του βοηθού Περιφερειακού Εφόρου Αποδήμων Προσκόπων κ. Αλέκου Καζαμία και πολλών άλλων επισήμων, καθώς και πλήθους κόσμου. Η Κυπριακή Πρεσβεία δεν εκπροσωπήθηκε.

 

 

doxologia 25m 2014 01

 

 

Μιλώντας προς όλους τους παροίκους, αμέσως μετά το πέρας της συγκινητικής δοξολογίας, όπου οι μαθητές και οι πρόσκοποι σήκωσαν την ελληνική σημαία στον επιβλητικό κοινοτικό ναό, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Αίγυπτο, Πρέσβης κ. Λάζαρης ανέγνωσε το μήνυμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Κάρολου Παπούλια, αναφέροντας:

 

 

doxologia 25m 2014 03

 

 

 

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

 

 

«Η επέτειος της 25ης Μαρτίου μας θυμίζει τις αρετές και τις δυνατότητες του ελληνισμού όταν δίνει με ομοψυχία μάχες, ακόμη και άνισες. Τα λόγια του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη παραμένουν συγκλονιστικά: “Όταν αποφασήσαμε να κάμομε την Επανάσταση, δεν εσυλογισθήκαμε, ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχομε άρματα (…) ως μία βροχή, έπεσε σε όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και οι κληρικοί, και οι προεστοί, και οι καπεταναίοι, και οι πεπαιδευμένοι, και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση”.

Διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μνήμη για να αποφύγουμε τα ίδια λάθη. Και γνωρίζουμε ότι πίσω από τις μεγάλες εθνικές αποτυχίες υπήρχε η διχόνοια, πίσω από τις μεγάλες εθνικές επιτυχίες υπήρχε η ενότητα.

Η πατρίδα μας κουράστηκε πολύ τα τελευταία χρόνια από την κρίση. Συνέβησαν πολλά και δυσάρεστα, ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Νέοι άνθρωποι αναγκάστηκαν να αναζητήσουν δουλειά στο εξωτερικό και αυτό είναι ίσως το περισσότερο επώδυνο απ όλα, ότι φεύγουν τα παιδιά μας.

Η σκέψη μας επίσης είναι στραμμένη στη δοκιμαζόμενη από την οικονομική κρίση Κύπρο, που εξακολουθεί να είναι διχοτομημένη 40 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή.

Εσείς γνωρίζετε καλύτερα απ όλους μας τι θα πει ξενιτιά και πονέσατε μαζί μας σε όλη τη διάρκεια της κρίσης. Εχω την ελπίδα ότι ένας κύκλος έκλεισε και υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής πορείας, εφόσον πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας και εργαστούμε μεθοδικά και επίμονα για την άρση των αιτίων που μας οδήγησαν στο οικονομικό αδιέξοδο. Ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που αναμένονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η μάχη θα κριθεί τελικά σε εθνικό επίπεδο. Η εθνική συνεννόηση είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχία.

 

 

doxologia 25m 2014 02

 

 

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΕΣΒΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ

 

 

Συνεχίζοντας πάντοτε στο ίδιο ενωτικό πνεύμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, ο Έλληνας Πρέσβης κ. Χριστόδουλος Λάζαρης έλαβε την αφορμή και ευχαρίστησε όλη την παροικία και τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, γιατίς τα τέσσερα (4) χρόνια της κρίσης που μόλις τελείωσε, είχε μεγάλη συμβολή στα δύσκολα χρόνια που ζήσαμε στην Αίγυπτο. «Ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός δεν ζήτησε ποτέ τίποτα από την μητέρα πατρίδα. Και μάλιστα, ο Ελληνισμός είναι αυτός που είχε την δική του συμμετοχή στα δέκα (10) δισεκατομμύρια  ευρώ που ήρθαν ως ελληνικά κεφάλαια στην Αίγυπτο, είτε ως εξαγωγές είτε ως επενδύσεις στην Χώρα του Νείλου, και τέλος, ποτέ δεν απελπίστηκε, ούτε με την τύχη της Ελλάδας ούτε με την τύχη της Αιγύπτου, με την οποία σήμερα – 25 Μαρτίου – συμπτωματικά, οι δύο Χώρες ξεκινούν ξανά μία νέα μεγάλη πορεία».

 

Και προχωρώντας λίγο παραπέρα από όσα αναφέρει ο Έλληνας Πρόεδρος στο προαναφερόμενο μήνυμά του προς τους Απόδημους Έλληνες, ο Έλληνας Πρέσβης, αναφερόμενος στην κρίση που έχει περάσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, τόνισε ότι «η νίκη είναι δική μας και τα καταφέραμε. Με φοβερές θυσίες, αλλά τα καταφέραμε! Και με την βοήθεια όλων μας, με τις δικές μας προσπάθειες, θα δώσουμε «κλωτσιά» στην Τρόικα, θα την στείλουμε στα «κομμάτια» από εκεί που ήρθε!», είπε ο κ. Λάζαρης, καταχειροκρούμενος από όλους τους παροίκους οι οποίοι άρχισαν να ψάλλουν όλοι μαζί τον ελληνικό εθνικό μας ύμνο.

 

 

doxologia 25m 2014 04

 

 

Η ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ

 

 

Ακολούθησε η προσκοπική και μαθητική παρέλαση, που συγκίνησε όλη την παροικία. Η ελληνική σημαία, υψωμένη από την περήφανη Αιγυπτιώτικη νεολαία, πέρασε τιμητικά μπρος από την εξέδρα των επισήμων, που κοσμούσαν με την παρουσία τους ο Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανός, ο Μέγας Εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Αρχιμανδρίτης π. Θεόδωρος Δριδάκης, ο Έλληνας Πρέσβης κ. Χριστόδουλος Λάζαρης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Ιωάννης Χατζαντωνάκης, ο Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Ανδρέας Κοτίδης, ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης κ. Παύλος Καπίδης, ο Γραμματέας της Πρεσβείας κ. Αθανάσιος Ρίζος, ο Σύμβουλος ΟΕΥ κ. Ευάγγελος Δαϊρετζής, η Πολιτιστική Σύμβουλος κα Μαριλένα Γρίβα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής και Μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής Καΐρου και οι Διευθυντές των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Αχιλλοπουλείου και Αμπετείου Σχολής κ.κ. Χαράλαμπος Κουγεμήτρος και Καλλιόπη Καρά αντίστοιχα.

 

 

doxologia 25m 2014 29

 

 

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚ

ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΒΑΛΗ

 

 

doxologia 25m 2014 05

 

 

Την όλη συγκινητική εκδήλωση τιμής στην Εορτή της Εθνικής Παλλιγγενεσίας, μετά και τους παραδοσιακούς χορούς της πατρίδας μας που χόρεψαν συγκινητικά και με δεξιοτεχνία οι Αιγυπτιώτες νέοι μας, ολοκλήρωσε με τον χαιρετισμό του προς την Ελληνική παροικία, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, τονίζοντας:

 

«Σήμερα, καμαρώσαμε τα σχολεία μας, καμαρώσαμε τη νεολαία μας, τα παιδάκια του δημοτικού της Αχιλλοπουλείου, που χόρεψαν τους χορούς που είδατε, καμαρώσαμε τα μεγαλύτερα παιδιά, τους προσκόπους.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι καμαρώσαμε μία σεμνή τελετή, τόσο γιατί αξίζει πάντα να θυμόμαστε αυτές τις ημέρες ότι οι Έλληνες μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα.    

Ακούσαμε το μήνυμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, τα σχόλια του κ. Πρέσβη.

Και θα προσθέσω ότι και εμείς, οι συνάδελφοί μου της Διαχειριστικής Επιτροπής Καΐρου και εγώ προσωπικά, προσπαθούμε πάντα και επιμείναμε να γίνει σήμερα ο εορτασμός στον χώρο του Αγίου Κωνσταντίνου Καΐρου για ένα βασικό λόγο: γιατί ακριβώς σε αυτόν τον χώρο, στεκόμαστε όλοι απέναντι από τα ονόματα των ανθρώπων, Αιγυπτιωτών Ελλήνων, που σε όλον τον προηγούμενο αιώνα, έδωσαν την ψυχή τους για την Ελλάδα! Έδωσαν την ψυχή τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι! Όπως ακριβώς πιστεύω ότι θα κάνει ο καθένας από μας, αν χρειαστεί στο μέλλον…»

 

 

doxologia 25m 2014 06

 

 

Τέλος, ο κ. Καβαλής ευχαρίστησε τους Διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς των δύο Σχολείων της Αχιλλοπουλείου και Αμπετείου, για την ωραία εμφάνιση των παιδιών, τον γυμναστή για την εκπαίδευση των χορών, αλλά κυρίως τα ίδια «τα παιδιά, γιατί έδειξαν ότι μέσα στην ψυχή τους, υπάρχει Ελλάδα! Και όταν υπάρχει στην ψυχή μας, η Ελλάδα δεν πεθαίνει ποτέ! Ζήτω το Έθνος! Ζήτω η Ελλάδα!»

 

 

doxologia 25m 2014 08

 

 

doxologia 25m 2014 11

 

 

 

doxologia 25m 2014 07doxologia 25m 2014 30

 

 

doxologia 25m 2014 09

 

 

doxologia 25m 2014 17

 

 

doxologia 25m 2014 12

 

 

doxologia 25m 2014 10

 

 

doxologia 25m 2014 15

 

 

doxologia 25m 2014 16

 

 

doxologia 25m 2014 19

 

 

doxologia 25m 2014 18

 

 

doxologia 25m 2014 25

 

 

doxologia 25m 2014 26

 

 

doxologia 25m 2014 28

 

 

doxologia 25m 2014 20

 

 

doxologia 25m 2014 21

 

 

doxologia 25m 2014 22

 

 

doxologia 25m 2014 22

 

 

doxologia 25m 2014 24

One response to “Χρήστος Καβαλής: «Καθώς βρίσκεται στις καρδιές των παιδιών της Αιγυπτιώτικης ομογένειας, η Ελλάδα δεν θα πεθάνει ποτέ!»”

  1. Σταυρούλα Πόταρη Χριστοδούλου says:

    Με μεγάλη συγκίνηση διάβασα αυτό το άρθρο και είδα τα παιδιά, μικρά και μεγάλα, να χορεύουν Ελληνικούς χορούς στον περίβολο του ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ξαναγύρισα πίσω στα παιδικά μου χρόνια και θυμήθηκα ότι οι γονείς μου μας είχαν φέρει σ’αυτή την ωραιότατη εκκλησία μία Κυριακή στις αρχές της δεκαετίας του 1940. Σταθήκαμε έξω, μπρος την είσοδο του ναού, εκεί ακριβώς που χόρεψαν τα παιδιά στις ανωτέρω φωτογραφίες, και ο πατέρας μου με σήκωσε ψηλά γιά να δω το βασιλέα της Ελλάδας Γεώργιο Β” καθώς και τον τότε διάδοχο Παύλο και την πριγκήπισσα Φρειδερίκη. Κατοικούσα στην Ηλιούπολη με τον πατέρα μου τον Ιωάννη Πόταρη [Everyman’s Bookshop], τη μητέρα μου Δέσποινα και τον αδελφό μου Πέτρο. Απεφοίτησα από τη Μελαγχροίνειο [1951], από το Αχιλλοπούλειο [1954] και από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο ΚάΪρο [1958]. Ο εκλιπών σύζυγός μου Χρήστος Ηρακλέους Χριστοδούλου ήταν απόφοιτος της Αμπετείου [1952] και του Αμερικανικού Πανεπιστημίου [1957]. Ήλθαμε στις ΗΠΑ γιά μετεκπαίδευση όπου και παραμείναμε. Κατοικώ στα περίχωρα του Μιάμι στη Φλώριδα. Θα χαρώ πολύ αν κάποιοι με θυμούνται και θελήσουν να επικοινωνήσουμε [ηλ. διεύθυνση [email protected]].
    Χαιρετώ την ομογένεια Καΐρου και περιχώρων και εύχομαι σε όλους Καλό Πάσχα.
    Σταυρούλα Πόταρη Χριστοδούλου, Ph.D.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης