ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ Χ.Α.Ν.Θ. ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ


 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

 

Πηλιορείτης εξ αγχιστείας, αφού τα τελευταία 50 χρόνια πηγαίνω στο ομορφότερο χωριό του βουνού των Κενταύρων, τον Κισσό, ένα χωριό που έχει ως επίνειο του τον Άγιο Ιωάννη με τις φημισμένες παραλίες Πλάκα (γυμνιστές), Παπά-Νερό (άμμος) και Νταμούχαρη (κροκάλες), όπου γυρίστηκε και η ταινία ¨Mama Mia¨.

 

Απ΄ τα μικράτα μου λοιπόν, όλα τα Πάσχα και τα καλοκαίρια τα πέρασα στον Κισσό, κι όπως μεγάλωνα, έφηβος πια, κι άρχισα να νυχτοπερπατώ, μαζί με φίλους, ντόπιους και Αθηναίους, περπατούσαμε κάθε βράδυ τα 7 χιλιόμετρα ως τον Άι Γιάννη, μέσα από το μονοπάτι – κι άλλα 7 στην επιστροφή – για να πάμε στις περίφημες ντίσκο της δεκαετίας του ΄80, ¨Memories¨ του συγχωρεμένου Τώνη Βαβάτσικου και ¨Κίρκη¨ μέσα στα δένδρα και τα ρυάκια του περίφημου Αϊδονοδάσους. Πριν όμως, απαραίτητη ήταν μια στάση για καφέ και λεμονάδα ΕΨΑ στην καφετέρια του ξενοδοχείου ¨Kelly¨ με αγνάντι το σπίτι της Λαμπέτη ή στου Ευριπίδη.

 

Στην άλλη άκρη του Άι Γιάννη και πάνω από το μεγάλο ρέμα βρίσκονταν και βρίσκονται οι κατασκηνώσεις της ΧΑΝΘ, παρέα με τους Αρχηγούς των οποίων έκανα μέσω του οικογενειακού και αδελφικού μου φίλου Νίκου Παπάνα. Εκεί γνώρισα τον Ευριπίδη Γκανάκη και τον αείμνηστο Αντώνη Παραρά, μετέπειτα στέλεχος των ΑΜΑΝ. Οι νυχτερινές πλάκες και φάρσες ατέλειωτες, εντός και εκτός κατασκήνωσης, κι οι αναμνήσεις τόσες, όσες τα δάκρυα μου σήμερα  που τόσο οι γονείς, η αδελφή και πάμπολλοι συγχωριανοί και φίλοι έχουν χαθεί για πάντα…

 

Αξίζει όμως να καταγραφούν λίγα λόγια γι΄ αυτή την κατασκήνωση που τόσα χρόνια, τόσα προσέφερε στη νεολαία μας :  Ιδρύθηκε από τη ΧΑΝΘ και ήταν η πρώτη κατασκήνωση στην Ελλάδα, ένας νέο θεσμός με πρωτόγνωρα προγράμματα για τους νέους της εποχής. Πρώτος διευθυντής της ήταν ο Λούης Ρης, ο άνθρωπος που έφερε μέσω της Χ.Α.Ν. το μπάσκετ στην Ελλάδα, με συνεργάτη τον Απόστολο Νικολαΐδη. Το 1932 κατασκευάζοντας σε δικό της χώρο 10 σκηνές σταθεροποιεί τη λειτουργία της, κι έτσι χρόνο με το χρόνο γίνεται γνωστή στο πανελλήνιο και προσελκύει όλο και περισσότερα παιδιά. Από το 1940 έως και το 1951 διακόπτει κατά περιόδους τη λειτουργία της εξαιτίας του Β΄ π.π., ενώ από το 1952 έως σήμερα λειτουργεί αδιάκοπα φιλοξενώντας δεκάδες χιλιάδες ελληνόπουλα, αλλά και ξένους, έχοντας δημιουργήσει μοναδική παράδοση στο χώρο. Μέχρι το 1992 λειτουργεί ως κατασκήνωση αγοριών για να δεχθεί από την επόμενη χρονιά για πρώτη φορά στις σκηνές της κορίτσια. Το 1994 διοργανώνει την Πανευρωπαϊκή Κατασκήνωση ¨PHILIA¨ με τη συμμετοχή δεκάδων παιδιών ηλικίας 15-17 ετών από 13 χώρες της Ευρώπης και το 2019 γιόρτασε τα 95 χρόνια λειτουργίας της, διοργανώνοντας έναν τριήμερο εορτασμό με εκατοντάδες επισκέπτες. Σήμερα, συμπληρώνοντας 100 χρόνια ζωής, η κατασκήνωση του Άι Γιάννη συνεχίζει το έργο της, με νέες ιδέες, νέα προγράμματα, αλλά πάντα με την ίδια φιλοσοφία που διαπνέεται από το πνεύμα της Χ.Α.Ν.

 

Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε είναι από τη δεκαετία του ΄60 και αποτελεί ένα γλυκό τεκμήριο-θυμητάρι μιας ηρωικής εποχής που ψήγματα της διατηρούνται ως τις μέρες μας…

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης