110 χρόνια ιστορίας για την Χιακή Αδελφότητα Καΐρου, που πραγματοποίησε στις 20 Μαΐου τη ετήσια τακτική Γενική της Συνέλευση


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Χιακής Αδελφότητας Καΐρου, όπου και φέτος χαρακτηρίστηκε από τον πηγαίο λόγο του Προέδρου του Σωματείου και εκπαιδευτικού κ. Λάμπρου Μπενοβία.

 

Μιλώντας ενώπιον όλων των προσκεκλημένων στο εντευκτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής, το βράδυ της Δευτέρας 20 Μαΐου, ο κ. Μπενοβίας τόνισε μεταξύ άλλων:

 

«Σάς χαιρετίζουμε με το «Χριστός Ανέστη» (μετά τα όσα υπέστη) και σάς καλωσορίζουμε αφού κι εφέτος βρίσκεσθε κοντά μας στης ζωής τα σωματεία μας ζητήματα μας.

Πραγματικά χαιρόμαστε καθώς μες στο Αναστάσιμο φως έχουμε τη δική σας παρουσία συνεχίζουμε να γράφουμε ιστορία, συμμετέχοντες σ’ αυτό που λέγεται «φιλανθρωπία». Είναι γνωστό «πως για τον ανθρωπισμό, ό,τι ονομάζουμε καλό, η ιδέα του αγαθού, πραγματώνεται πάντοτε ως ορισμένη μορφή και ορισμένο περιεχόμενο και κάθε φορά ολοκαίνουρια. Ο ανθρωπισμός έχει άλλωστε αυτή την έννοια, ότι προβάλλει κάθε φορά με καινούρια μορφή και καινούριο περιεχόμενο».

Πέρασε ακόμα μια χρονιά και βρισκόμαστε πάλι εδώ για να ρίξουμε μια ματιά, αναφερόμενοι στη δράση του πρώτου και πιο παλιού σωματείου που έχει κατορθώσει να ευοδώσει το έργο του, από το 1894 μέχρι και σήμερα ευχόμενοι να κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, έχοντας υπ’ όψιν στην Χιακή Αδελφότητα τις συνθήκες που επικρατούν στην παρούσα πραγματικότητα.

Από τα μέλη μας εκλείπει πλέον μια αναντικατάστατη προσωπικότητα που ανήκει πια στην αιωνιότητα. Ο αείμνηστος Γεώργιος Χαλκιάς με τη δική του παρουσία είχε για μας μια ιδιαίτερη σημασία.

Ένθερμος υποστηρικτής μας, υπερασπίστηκε την πραγματοποίηση μιας διακαούς επιθυμίας μας, μεσολαβώντας στον Πρόεδρο και την Κοινοτική μας Επιτροπή, ώστε ν’ αποκτήσουμε το δικό μας μόνιμο χώρο, ως έδρα διεξαγωγής των διοικητικών ενεργειών ή διαφόρων υπηρεσιών μας, ανταποκρινόμενοι τοιουτοτρόπως στις τυπικές αποκτήσεις του αρμοδίου Υπουργείου. Ευτυχώς τώρα έχουμε δύο από τα 8 αγαπητά του τέκνα, που κληρονόμησαν τον ζήλο, την μεγάλη προθυμία για συνεισφορά, στην ιστορία του σωματείου μας, πιστεύοντας ότι ως συνεχιστές του φιλανθρωπικού μας έργου θα φανούν αντάξιοι της αποστολής τους κα της Χιακής μας αδελφότητας.

Ας τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή εις μνήμη του αοιδίμου Γεωργίου Χαλκιά καθώς και όλων των άλλων αλησμονήτων Ελλήνων συμπαροίκων μας που το τρέχον έτος έφυγαν για το ατέλειωτο ταξίδι της αιωνιότητας.

Λόγω αποβιωσάντων ή επαναπατρισθέντων μελών το σωματείο μας αριθμεί 47 εγγεγραμμένους συμπαραστάτες μας. Οι τακτικές συνδρομές τους ανέρχονται σε 470 LE ετησίως. Εάν δεν υπήρχε η επαναλαμβανόμενη ευγενική προσφορά της οικογένειας Κυριάζη, τα πράγματα για μάς θα ήταν πολύ πιο δύσκολα. Δεν ξέρουμε αν θα είχαμε αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις μας. Γι’ αυτό οφείλουμε να το λέμε: αποτελούν για μας ακλόνητα στηρίγματα. Δέον ν’ αναφερθεί ότι και ο Πρέσβης κ. Χριστόδουλος Λάζαρης, ποτέ δε μάς ξεχνάει στις καλοδιάθετες προσφορές μαζί με τους φίλους ενισχυτές μας, που δίνοντας το κατά δύναμη, αποδεικνύουν την έμπρακτη θετική τους προαίρεση.

Έως το Νοέμβριο του 2013, οι προστατευόμενές μας οικογένειες ήταν 12. Το Δεκέμβριο απεβίωσε μια βοηθούμενή μας αλλά αμέσως με απόφαση του Δ.Σ. από τον Ιανουάριο του 2014, τη θέση της έλαβε άλλη οικογένεια που κρίθηκε πως έχει ανάγκη οικονομικής ενδυνάμωσης.

Σε όλες τις οικογένειες ανεξαιρέτως, εκτός του μηνιαίου βοηθήματος, συν το δώρο διπλών μηνιαίων δόσεων, Πάσχα και Χριστουγέννων, παρέχεται και οποιαδήποτε υλική ενίσχυση σε έκτακτες περιπτώσεις, ανάλογα με τις δυνατότητές μας. Πάσχα κι όποτε χρειασθεί το Γηροκομείο, προσφέροντας αδιακρίτως σ’ όλους διάφορα χρηστικά δώρα αναγκαία κατά περίπτωση αποδεικνύοντας, ότι είναι πρόοδος ή άνθρωπιά και δύναμη για κάθε καρδιά, που έχει ανάγκη από στοργή και κατανόηση του πνεύματος συνεισφοράς. Έστω και μ’ ένα λόγο αγάπης και παρηγοριάς.

Ευχαριστούμε όλα τ’ αδελφά σωματεία που τιμώντας μας με τη σημαίνουσά τους παρουσία, συνεχίζουν να παίζουν το ρόλο τους στην ιστορία, δείχνοντας το ενδιαφέρον τους για τον συνάνθρωπο, έχοντας υπ’ όψιν πως ό,τι κάνουμε εδώ δεν θεωρείται ελεημοσύνη αλλά ηθική υποχρέωση παναθρώπινη, μ’ έναν και μόνο σκοπό, να διεκδικούν όλοι και να εξασφαλίζουν όλοι τη δικαιωματική τους στήριξη και την ισοδιάστατη κοινωνική τους μεταχείριση.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στην Α.Θ.Μ. τον Πατριάρχη μας κ.κ. Θεόδωρο Β΄, το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημο, τον Επίσκοπο Βαβυλώνος κ. Νήφωνα και το Σεπτό Ιερατείο. Στον Πρέσβη μας κ. Χριστόδουλο Λάζαρη, τον Γεν. Πρόξενο κ. Ιωάννη Χατζαντωνάκη και την Υποπρόξενο κ. Μπέσσυ Παπανικολάου που σ’ ό,τι χρειασθεί, μάς συμπαραστέκονται. Στον Πρόεδρο κ. Χρήστο Καβαλή και την Κοινοτική Επιτροπή της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, που πάντα βρίσκονται παρά στο πλευρό μας. Στη μεγάλη Ευεργέτιδα κα Στέλλα Κυριάζη και την κα Βίλλυ Πολίτου για την παραχώρηση του Εντευκτηρίου του Σ.Ε.Α.Α.Σ  κατά τις Συνεδριάσεις και τις Γενικές Συνελεύσεις, τον Ορκωτό αρχιλογιστή μας κ. Μορίς Αζίζ Σαλίπ κα τον κ. Νικόλαο Κάτσικα, Αρχισυντάκτη της Εφημερίδας «ΝΕΟ ΦΩΣ» που προθύμως δημοσιεύει τα τεκταινόμενα των συνελεύσεων. Πάνω  απ’ όλα ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Δ.Σ. για την ανοιχτόκαρδη συνεργασία του και προς όλους τους φίλους της Αδελφότητος, που καθώς κάθε χρόνο μάς τιμούν συγχρόνως συνειδητοποιούν, πως κάθε εποχή, έχει κάτι να πει στον άνθρωπο και στο εκάστοτε προκύπτον πρόβλημά του. Μέσα από κάθε πρόβλημα προβάλλει η κάθε εποχή και το νόημά της. «Ούτε γίνεται να παραλάβει η μια εποχή έτοιμο το νόημά της από την προηγούμενη ή  η επόμενη να παραλάβει το δικό της από πριν». Διότι η Ζωή εφόσον υπάρχει σε καλεί να τής απαντήσεις δίνοντάς λύσεις. Και είναι μόνο το έργο μας που ως υπέρτατο αγώνισμα του πνεύματος δικαιώνει κάθε εποχή. Από το παρελθόν μέχρι το παρόν. Και έως εκεί που φθάνει η συνείδηση και το βάθος της, η δημιουργία και το πάθος της. Έως το σημείο που μπορούμε να δούμε την ανθρωπιά στην πραγματικότητα και το τί αξίζει ο άνθρωπος με όλη τη δραματικότητα».

Τον οικονομικό απολογισμό έκανε η Γραμματέας κα Θεανώ Μπενοβία, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της Αδελφότητας για το δωμάτιο που παραχώρησε η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου στην Χιακή Αδελφότητα στην πολυκατοικία της Κοινότητας στην Σολιμάν Ελ Χάλαμπι.

 

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ

 

 

xiaki 2014 02

 

 

Τις ευχές του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου, μετέφερε ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, Σεβ. Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, ο οποίος τόνισε ότι η παροικία μας και κυρίως το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο απαρτίζει τα παροικιακά μας σωματεία, αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της παροικίας και ως εκ τούτου αποτελεί το σημΑντικότερο παράγοντα για την επιβίωσή της «Οι Σύλλογοι είναι τα κλαδιά και ο κορμός της παροικίας μας. Και πρέπει να είναι όλα ζωντανά και δραστήρια, κάτι που είναι ευθύνη όλων μας», τόνισε ο Μητροπολίτης Μέμφιδος, τονίζοντας ότι η Εκκλησία είναι πάντοτε στο πλευρό της Αδελφότητας. Και κατέληξε με την πρόταση που παρουσίασε για όλους τους Συλλόγους να τιμούν στις εκκλησίες τους πολιούχους τους Αγίους.

 

 

xiaki 2014 03

 

 

Από την πλευρά των προξενικών μας αρχών, η Υποπρόξενος κα Μπέσυ Παπανικολάου, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Ιωάννη Χατζαντωνάκη, εξέφρασε τα συγχαρητήριά της για το έργο της Χιακής Αδελφότητας που συνεχίζει με αγάπη, ένα έργο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της Ελληνικής παροικίας στο Κάιρο και μάλιστα τόνισε, μεταξύ άλλων και τη δυναμική που έχει αποκτήσει η μυροβόλος Χίος στις προτιμήσεις των Αιγυπτίων τουριστών που ταξιδεύουν στην Ελλάδα.

 

 

xiaki 2014 04

 

 

Τέλος, τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστου Καβαλή μετέφερε ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΚ κ. Κήμης Φλεβοτομάς, τονίζοντας ότι η ΕΚΚ είναι στο πλευρό της Χιακής Αδελφότητας.

 

 

xiaki 2014 05

 

 

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Νικόλας Πολίτης, η Γενική Γραμματέας της ΕΚΚ κα Σούλα Σκουφαρίδου, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Στέφανος Αργυρίου, Αντώνης Διαμαντίδης και Πάρις Οικονόμου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Ανδρέας Μαυρομάτης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής κα Βίλλυ Πολίτου, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού, Πνευματικού Κέντρου κ. Ιωάννης Αγιάννογλου, ο Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντροιυ Καΐρου κ. Μανούσος Δαμουλάκης, η Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου κα Βάσω Γαζή, η Αντιπρόεδρος της Μαρίας Αιγυπτίας κα Ευαγγελία Θηραίου, η Ταμίας της Μαρίας Αιγυπτίας κα Άννα Αυγερινού, ο Γραμματέας του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς κ. Δημήτρης Σκουφαρίδης και άλλοι επίσημοι.

 

 

xiaki 2014 06

 

 

xiaki 2014 07

 

 

ΤΟ ΝΕΟ ΔΣ ΤΗΣ ΧΙΑΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ

 

 

Πρόεδρος: ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΠΕΝΟΒΙΑΣ

Αντιπρόεδρος: ΖΩΖΩ ΑΛΙΜΠΕΡΤΗ

Γραμματέας: ΘΕΑΝΩ ΜΠΕΝΟΒΙΑ

Ταμίας: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΧΑΛΚΙΑ

Μέλος: ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Μαρτίου 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης