“50 χρόνια πέρασαν, σαν να ήταν μια μέρα”


 

Εκδήλωση της Αρχιεπισκοπής Κρήτης προς τιμήν του Πατριάρχη Αλεξανδρείας για την 50η επέτειο της ιεροσύνης του.

 

Γράφει ο Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος*

 

Ο Μακαριότατος  Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής , κ.κ. Θεόδωρος Β’ πέρασε χθες ακόμα μια φορά τις πύλες της  Ιεράς Μονής Αγκαράθου, «της προσωπικής του Ιθάκης, της κοιτίδας της ιερατικής του υπόστασης” όπως την είχε χαρακτηρίσει παλαιότερα ,  επιστρέφοντας στην αφετηρία της προσωπικής του ιερατικής  διαδρομής, 50 χρόνια μετά την μοναχική του κουρά, του κατά κόσμον Νικόλαου Χορευτάκη, το 1973, σε ηλικία μόλις 18 ετών  και την ένταξη του ως ιερωμένος στην Ορθόδοξη εκκλησία.

 

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πενήντα ετών , η ιδιαίτερη πατρίδα του, η Κρήτη, τίμησε χθες Κυριακή 13 Αυγούστου, τον χαρισματικό διάκονο της Αγάπης, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης  στην  Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγκαράθου  όπου ο Σεβασμιώτατος  Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος Β΄, κάλεσε άπαντες να συμμετέχουν στο πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων.

 

 

 

 

Στο κάλεσμα του ανταποκρίθηκε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων ο δραστήριος Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Γιάννης Χρυσουλάκης,    φίλος και  σταθερός υποστηρικτής του σπουδαίου Ιεραποστολικού έργου του Μακαριοτάτου Πατριάρχη Αλεξανδρείας, κ.κ. Θεόδωρου, ο Περιφερειάρχης Κρήτης,κ. Σταύρος Αρναουτάκης , η Μεγάλη Αρχόντισσα των Εκκλησιών , Πρέσβειρα Απόδημου Ελληνισμού του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Μεγάλη Ευεργέτρια της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου, κ. Αικατερίνη Μπελεφάντη-Σοφιανού,οι σεβασμιότατοι Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα,   Γουινέας, κ. Γεώργιος, Ειρηνουπόλεως,κ. Δημήτριος, Καρθαγένης,κ. Μελέτιος, ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Πισίδίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου,κ. Ιώβ, καθώς και πολλοί  άλλοι ανώτεροι κληρικοί και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

 

 

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον Εσπερινό και την Παράκληση στην Παρθένο. Στην  θερμή προσφώνηση του ο  Σεβασμιώτατος Αρχιεπισκόπος Κρήτης κ. Ευγένιος Β’, τον «γλυκύ και δικό μας Θεόδωρο» ,απευθυνόμενος στον Μακαριότατο τόνισε πως ποτέ δεν λησμόνησε την Κρήτη, την Μονή Αγκαράθου και κυρίως πως πάνω απ όλα είναι μοναχός. «Τιμούμε έναν μοναχό-Πατριάρχη, έναν Πατριάρχη που γνωρίζει την τέχνη του Πατρικού λόγου. Είναι Θεού δώρο ο Θεόδωρος » ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρωνοντας με έμφαση «Σας αγαπούμε, σας σεβόμαστε, σας ευγνωμονούμε, γιατί είστε αυτό που είστε…και παρακαλούμε το Θεό να σας προσφέρει μακρότητα ημερών».

 

Αμέσως μετά την προσφώνηση του ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης δώρισε στον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής ένα εγκόλπιο με χαραγμένη μια προσευχή.

 

 

 

 

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Γιάννης Χρυσουλάκης στη δική του προσφώνηση προς τον Πατριάρχη ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είστε Μακαριωτατε η συνέχεια των μεγάλων Κρητών ιεραρχών που ποίμεναν ως Πατριάρχες το γένος σε δύσκολες εποχές. Μελέτιος Πηγάς, Συλβέστρος, Κυριλλος Λούκαρης είναι οι Κρήτες πνευματικοί ταγοί που σήκωσαν το βάρος της αντίστασης στους αλλόδοξους και αλλοθρησκους που επιβουλεύονταν την πνευματική ταυτότητα των Κρητών.

 

Φέρετε επί των ώμων σας το βάρος την Αλεξανδρινής ιστορίας, της Αλεξανδρινής κοσμόπολης και τη διαχρονική οικουμενικότητα της σκέψης της, πέρα και πάνω από έθνη και φυλές, Θεού ευλογούντος και συνεργούντος, συνεχίζετε και διασώζετε και αγιοπνευματικώς μεταλαμπαδεύετε για μια αγιασμένη παναφρικανική πνευματική πορεία, γνωρίζοντας ότι το μέλλον της Αφρικής είναι ο φωτισμένος και ανακαινισμένος άνθρωπος της ορθόδοξης πίστης. Είσθε η κεφαλή της Εκκλησίας Αλεξανδρείας που απευθύνεται στον κάθε Αφρικανό άνθρωπο, προσλαμβάνοντας την ολότητά του, με τα ήθη και έθιμα, τις παραδόσεις του, χωρίς να προσπαθεί να εμφυτεύσει νέα, αλλά να μεταμορφώσει τα υπάρχοντα δίδοντάς τα περιεχόμενο ορθόδοξο χριστιανικό.»

 

Δεν παρέλειψε ο κ. Χρυσουλάκης να αναφερθεί και στον ποιμενάρχη της Εκκλησίας της Κρήτης, τον αρχιεπίσκοπο Ευγένιο Β’  που πρωτοστάτησε στην οργάνωση αυτής της τιμητικής εκδήλωσης λέγοντας πως «ως άξιος διάδοχος και συνεχιστής της δισχιλιετούς ιστορίας των ποιμεναρχών της Εκκλησίας της Κρήτης είναι ο αυθεντικός εκφραστής της ρήσης του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμα: Εμαι π᾿ τήν Κρήτη. π᾿ τό νησί πού δέν γερν, δεν γέρνει, καί σκλαβωμένο, σκλάβωτο πάντα ᾿ναι, για νά δίνει μαθήματα λευτερις”.

 

 

 

 

Τιμητικό χαιρετισμό απέδωσαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Αντιδήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Κώστας Αραβιάκης ενώ στη συνέχεια ως κεντρικός ομιλητής της τιμητικής εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Πέτρας καί Χερρονήσου κ.κ. Γεράσιμος ,μίλησε για όλη τη διαδρομή του Πατριάρχη από τα παιδικά του χρόνια τως το Θρόνο του Αποστόλου  Μάρκου και το δια βίου πλούσιο  ιεραποστολικό του έργο χαρακτηρίζοντας  τον Μακαριώτατο  ως «Ιεραπόστολο που ποτέ δεν χάνει το χαμόγελο του»  τονίζοντας πως   «Το ήθος του τον βοήθησε να διαχειριστεί  τις μεγάλες ανάγκες του Πατριαρχείου… Ο Μακαριώτατος έθεσε ως άμεσες προτεραιότητες την κάλυψη των εκπαιδευτικών, υγειονομικών, κοινωνικών αναγκών στην Αφρική, αδιακρίτως. Διατρέχει την Αφρική από το ένα άκρο της ως το άλλο για να επιβλέψει ιδρύματα και δομές. Δεν θέλει κανείς να φεύγει από κοντά του πικραμένος».

 

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην απλότητα με την οποία επιστρέφει ο Μακαριώτατος κάθε φορά στο Μοναστήρι, « αφετηρία του και κατάληξη του», σαν απλός μοναχός,επισημαίνοντας με νόημα πως «Έφθασε ψηλά αλλά ποτέ δεν ξέχασε από πού ξεκίνησε»

 

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας,κ.Θεόδωρος Β’ παίρνοντας τον λόγο εμφανώς συγκινημένος από τα τμητικά στο πρόσωπο του λόγια, είπε πως « 50 χρόνια πέρασαν, σαν να ήταν μια μέρα»

 

Περιέγραψε την ιδαίτερη σχέση του με την Παναγία , της οποίας την εικόνα κουβαλάει πάντα μαζί του. Με αφορμή τη δική του βιωματική σχέση με την Θεοτόκο  έστειλε μήνυμα σε όλους τους πιστούς: «Έχετε της εμπιστοσύνη, έχετε το θάρρος σας σ’ εκείνη, στο βλέμμα στη μορφή της, και δεν θα σας αφήσει ποτέ. Σας μιλά απόψε το δικό της παιδί που τα έζησε αυτά».

 

 

 

 

Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε όλους τους διοργανωτές της εκδήλωσης τιμής προς το πρόσωπο του ,τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, τον Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου για τα λόγια τους, που  θα δροσίζουν την επιστροφή του στην Αφρική.

 

Το ακούραστο ενδιαφέρον του για το Μοναστήρι, φανερώθηκε ακόμα μια φορά καθώς απευθυνόμενος ξεχωριστά στον Περιφερειάρχη Κρήτης του είπε: «Σταύρο κάνε μου ένα δώρο, το μοναστήρι μου λαβώθηκε από τους σεισμούς, μην το αφήσεις αβοήθητο, μην το ξεχάσεις».

 

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής απένειμε το Μεγαλόσταυρο του Πατριαρχείου του στον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης και δώρισε στο Μοναστήρι της Αγκαράθου ένα ξεχωριστό δώρο από έβενο του Σουδάν.

 

Σε όλους τους παριστάμενους δόθηκε ως αναμνηστικό, δίπτυχο ενθύμιο της 50ετούς επετηρίδας της μοναχικής κουράς του κι ένας μικρός ξύλινος σταυρός . Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια που αρέσουν ιδιαίτερα στον τιμώμενο της εκδήλωσης.

 

Σημειώνουμε πως την Κυριακή 20 Αυγούστου και ώρα 7:00 μ.μ. προγραμματίζεται  να τελεσθούν στο Σπήλι από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄, τα εγκαίνια του Πατριαρχικού Μουσείου , στον αύλειο χώρο του Παλαιού Μητροπολιτικού Ναού των Αγίων Θεοδώρου και Χαραλάμπους ,με προσφορά αντικειμένων του Μακαριωτάτου, του Ενοριακού Κειμηλιαρχείου, του μουσείου Ιερών Εικόνων και της Αίθουσας με σενάρια της FINOS FILM.

 

*Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης