81 χρόνια ζωής για τον Σύλλογο Ελλήνων Αποφοίτων της Αμπετείου Σχολής Καΐρου – Απόψε η ετήσια Γενική του Συνέλευση


 Ήταν την Κυριακή 12 Ιουνίου του 1932 όταν συγκεντρώθηκαν στην οδό Φουάτ 1 του Καΐρου (ακίνητο Ραμπάτ) εκατό (100) απόφοιτοι της Αμπετείου Σχολής για να δημιουργήσουν τον Σύλλογό τους που έμελλε να παίξει σημαντικό ρόλο στα δρώμενα της παροικίας.

 

Παρόντες ήσαν απόφοιτοι πάσης ηλικίας και κοινωνικής θέσεως όπως ιατροί, επιστήμονες, δικηγόροι, τραπεζίτες, έμποροι, υπάλληλοι κλπ. Επίσης, παλαιοί απόφοιτοι αλλά ακόμη και της προηγούμενης χρονιάς.

 

Πρώτος Πρόεδρος εξελέγη ο ιατρός Χρήστος Αυγερινός. Την θέση του πήρε ο ιατρός Ιωάννης Ιωάννου ο οποίος παρέμεινε επί δύο χρόνια. Στη συνέχεια, Πρόεδρος γίνεται και πάλι ένας γιατρός: ο Κωνσταντίνος Μιχαλίτσης και το 1937 ξαναεκλέγεται Πρόεδρος ο Ιωάννης Ιωάννου. Τον Μάιο του 1944 αναλαμβάνει την Προεδρία ο ιατρός Μενέλαος Παπαθεοδώρου και το 1950 ο Ιωάννης Ματθαίου ο οποίος αργότερα εκλέγεται και Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Το 1979 παραιτείται ξαφνικά ο Ιωάννης Ματθαίου και αναλαμβάνει την Προεδρία ο Γεώργιος Βαλλάς όπου κι έμεινε Πρόεδρος μέχρι το θάνατό του τον Δεκέμβριο του 2007. Από το 2008 μέχρι και σήμερα, Πρόεδρος του ΣΕΑΑΣ είναι η Βίλλυ Πολίτη η οποία τυγχάνει Νομική Σύμβουλος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

 

seaas 05

 

Η Ένωση των Αποφοίτων Αμπετειανών, μετακόμισε τον Οκτώβριο του 1932 σε ένα μικρό εντευκτήριο τριών δωματίων το οποίο άνηκε στον Ιωάννη Ιωάννου. Στις 11/3/34, εγκαταστάθηκε για λίγο σε ένα διαμέρισμα του 1ου ορόφου του ακινήτου Κορονέλ (14, Σέιχ Αμπού ελ Σεμπάα) και από τον Απρίλιο του 1935, στεγάστηκε για 6 χρόνια περίπου στην οδό Μαντάμπεχ αρ.17. Μάλιστα, τα επίσημα εγκαίνια στο εντευκτήριο αυτό έγιναν στις 6/4/1935. Στη συνέχεια, από το 1940 και μέχρι το 1958, ο Σύλλογος στεγαζόταν στην οδό Τεουφίκ αρ. 23, το οποίο είχε έκταση πάνω από 1.000 τ.μ. μαζί με την αυλή και το γήπεδο.

Από το 1958 και μέχρι σήμερα ο Σύλλογος βρίσκεται στην οδό Εμάντ Ελ Ντιν, αρ. 15 (τα επίσημα εγκαίνια έγιναν στις 4/9/1958).

 

Από το χειμώνα του 1934, ιδρύεται Νυχτερινή Σχολή η οποία διδάσκει αραβική γλώσσα με μαθητές ελληνικής καταγωγής. Από το Μάρτιο του 1935 ξεκινούν και μαθήματα Αγγλικών ενώ έγιναν και προσπάθειες για τη διδαχή της Γαλλικής αλλά τελικά δεν λειτούργησαν.  Όταν όμως το 1937 ιδρύθηκαν οι Νυχτερινές Σχολές της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, έκλεισαν οι Σχολές της Ένωσης αλλά ο ΣΕΑΑΣ συνέχισε να συμβάλει στα έξοδα των Σχολών της ΕΚΚ. Κατά την περίοδο του β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έκλεισαν οι Νυχτερινές Σχολές της Κοινότητας επειδή υπήρχε απαγορευτικό κυκλοφορίας το βράδυ, και το 1944 επανίδρυσε η Ένωση μαζί με την ΕΚΚ τις σχολές αυτές οι οποίες μετονομάστηκαν σε Επαγγελματικές και κάλυπταν από κοινού τα έξοδα των Σχολών. Το ποσό που κατέβαλε η Ένωση για τις Σχολές αυτές ανέρχεται σε 3.000 Λ. Αιγ. και δικαίως ανακηρύχτηκε Μέγας Ευεργέτης της Ε.Κ.Κ.

Παράλληλα το 1935 ιδρύεται χορωδία και γραφείο ευρέσεως εργασίας. Η εφημερίδα Ταχυδρόμος τότε προτρέπει την Ένωση να ιδρύσει τέτοιο γραφείο σε συνεργασία με το Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο Καΐρου για το καλό της παροικίας.

 

seaas 02

 

Την εποχή αυτή η Ένωση έχει δική της ποδοσφαιρική ομάδα και πραγματοποιούνται φιλικοί αγώνες με διάφορες παροικιακές ομάδες τόσο στο Κάιρο όσο και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου.

Κατά καιρούς έγιναν διάφοροι διαγωνισμοί, μπιλιάρδου, πινγκ-πονγκ, σκακιού κ.α. με τα αδελφά παροικιακά σωματεία.

Επίσης η Ένωση είχε γήπεδο με μπασκέτες (στο κτίριο της Τεουφεκίας), ομάδα μπάσκετ, ομάδα ποδοσφαίρου και είχαν και προπονητή. Το 1965 συγκροτήθηκε νέα ομάδα καλαθόσφαιρας με προπονητή τον γυμναστή της Αμπετείου Κωνσταντίνο Θεοδωρόπουλο και οι προπονήσεις γινόντουσαν στο γήπεδο του Προσκοπείου. Η ομάδα όμως διαλύθηκε σύντομα.

 

Η Ένωση, από την αρχή της λειτουργίας της, προσπάθησε να συστήσει θεατρικό συγκρότημα. Το 1933, ο Νίκος Νικολαΐδης αναλαμβάνει τη διδαχή των έργων για να ανεβάσουν μια θεατρική παράσταση με ερασιτέχνες ηθοποιούς παροίκους που είναι μέλη της Ένωσης.

Το 1938, ιδρύθηκε πλέον τμήμα ερασιτεχνικού θεάτρου καθώς και δύο άλλα τμήματα, τμήμα χορωδίας μαντολινάτας με διευθυντή τον Σπύρο Κωνσταντινίδη και τμήμα φυσαρμόνικας με διευθυντή τον Σοϊλέδη.

Το 1949, η Ένωση ήρθε σε επαφή με τον ηθοποιό Γεώργιο Ιορδανίδη ο οποίος και ανέλαβε την διεύθυνση του θεατρικού τμήματος μέχρι τον επαναπατρισμό του στην Ελλάδα το 1962. Αργότερα, ανέλαβε ο Γεώργιος Χέλμης μέχρι το 1968 όπου επαναπατρίστηκε κι αυτός. Έτσι έκλεισε πλέον το θεατρικό τμήμα.

Το Θεατρικό Τμήμα του Συλλόγου ανέβασε πάνω περίπου 150 έργα και έδωσε παραστάσεις και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου όπως Ισμαηλία, Σουέζ, Πορτ-Σαΐντ, Μανσούρα, Τάντα κ.α.

Ο ερασιτεχνικός θίασος της Ε.Ε.Α.Α. αποτελείτο από πολλούς παροίκους όπου εκτός από τον Γεώργιο Ιορδανίδη ήταν και οι Γεώργιος Χέλμης, Σπύρος Καπανταϊδάκης, Δέσποινα Ζαμπάφτη (μητέρα της Κ.Ε. κας Χρυσάνθης Σκουφαρίδου και γνωστή ως «Θεία Δέσπω» του ραδιοφώνου, Τερέζα Λασκαρίδου, Ι. Μενδώνης κ.α.

 

Την εποχή αυτή που η παροικία έσφυζε από Ελληνισμό και ήταν έντονη η καλλιτεχνική δράση, αρκετοί θίασοι από την Ελλάδα επισκέφτηκαν την Ένωση όπως ο θίασος της Άννας και Μαρίας Καλουτά, του Δημήτρη Μυράτ, του Νίκου Λογοθετίδη, της Μαρίκας Κοτοπούλη, της Σμαρούλας Γιούλη κ.λ.π. Επίσης πέρασαν από το εντευκτήριο της Ένωσης και πολλοί καλλιτέχνες όπως ο Μίμης Φωτόπουλος, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Λαυρέντης Γιανέλος, η Ίλια Λυβικού, η Τσαγκανέα κ.α.

 

seaas 04

 

Το 1945 ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Ενώσεως το Ταμείο Πρόνοιας αποστράτων και αναπήρων πολέμου και το παροικιακό γραφείο ευρέσεως εργασίας για τους απόστρατους. Το Ταμείο αυτό λειτούργησε σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο Καΐρου και της Ελληνικής Κοινότητος Καΐρου. Μαζεύτηκαν περίπου 25.000 Λ. Αιγ. και βρήκαν εργασία πάνω από 600 απόστρατοι.

 

Τον Ιούλιο του 1970 μετά από συνεννόηση με την Ελληνική Πρεσβεία ιδρύθηκε η ΕΦΕΚ (Ένωση Φοιτητών Ελλήνων Καΐρου) η οποία είχε ως σκοπό την εξέταση και επίλυση των προβλημάτων των φοιτητών και στεγαζόταν στο Σύλλογο Αποφοίτων για 20 περίπου χρόνια.

Το 1982 μετά από απόφαση Εκτάκτου Γενικής Συνέλευσης ημερομηνίας 16/3/1982 γίνεται η συγχώνευση του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής με την ΟΧΑΝ (Ορθόδοξος Χριστιανική Αδελφότητα Νέων).

Τον Νοέμβριο του 1982, εορτάστηκε με μεγάλη επισημότητα το Χρυσούν Ιωβηλαίο του ΣΕΑΑΣ. Παραβρέθηκε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Αποδήμου Ασημάκης Φωτήλας.

 

Το εντευκτήριο της Εμάντ ελ Ντιν ανακαινίσθηκε δύο φορές με τη βοήθεια της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, το 1999 και το 2011.

Τον Οκτώβριο του 2008, ο ΣΕΑΑΣ από κοινού με τον Σύλλογο Αμπετείου Σχολής Αθήνας εόρτασαν τα 150 χρόνια ζωής της ιστορικής Αμπετείου Σχολής.

 

 

 

Ευχαριστούμε την Πρόεδρο του ΣΕΑΑΣ κα Βίλλυ Πολίτου για το ιστορικό και την καϊρινή δημοσιογράφο κα Μαρία Αδαμαντίδου για τις φωτογραφίες

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης