Με τη συμμετοχή 200 ατόμων, πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, μεγάλο ελληνοαιγυπτιακό επιχειρηματικό συνέδριο
Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Άμπντελ Φατλαχ Αλ Σίσι στην Αθήνα, η Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών διοργάνωσε την Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2015, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Επιχειρηματικό Συνέδριο Ελλάδας – Αιγύπτου.
Στο Επιχειρηματικό Συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν περισσότερα από 200 άτομα, βασικότερα θέματα αποτέλεσαν οι δυνατότητες επενδύσεων, επιχειρηματικών συνεργασιών και περαιτέρω ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα σε σχέση με τις προοπτικές που δημιουργούνται με τη διάνοιξη της δεύτερης διώρυγας του Σουέζ.
Τις εργασίες του Συνεδρίου έκλεισαν με ομιλίες τους προς τις επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ενώ προηγουμένως χαιρετισμούς είχαν απευθύνει ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκης, ο Υπουργός Επενδύσεων της Αιγύπτου κ. Ashraf A. Salman και ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Μάρδας. Επίσης, αιγύπτιοι αξιωματούχοι παρουσίασαν την αναπτυξιακή διάσταση της Διώρυγας του Σουέζ, τον νέο επενδυτικό νόμο της Αιγύπτου, καθώς και την βιομηχανική ανάπτυξη του νέου Port Said.
Στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού Συνεδρίου, παρουσία του Προέδρου της Αιγύπτου και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, υπογράφηκε Συμφωνία Αεροπορικών Μεταφορών Ελλάδας – Αιγύπτου, Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας και του Οργανισμού Λιμένος Αλεξάνδρειας, καθώς και Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης και του Οργανισμού Λιμένος Δαμιέττης.
Με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικής εξωστρέφειας και την υποστήριξη της εξαγωγικής προσπάθειας των ελληνικών επιχειρήσεων, στο περιθώριο του Επιχειρηματικού Συνεδρίου έλαβαν χώρα περισσότερες από 80 συναντήσεις Β2Β μεταξύ εκπροσώπων ελληνικών και αιγυπτιακών επιχειρήσεων στους τομείς των κατασκευών, δομικών υλικών, οικιστικής ανάπτυξης, ενέργειας, διαχείρισης υδάτων, λιπασμάτων, βιομηχανίας φαρμάκων, βιομηχανίας τροφίμων, αγροτροφίμων, συμβουλευτικών υπηρεσιών, ναυτιλίας και τουρισμού.