ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Παρουσία πολλών επισήμων από την Ελλάδα και την Αίγυπτο, εορτάστηκαν στην Αθήνα τα 150 χρόνια του Αιγυπτιώτικου τύπου (ΦΩΤΟ)

 

 

 

 

 

 

Την πολλαπλή προσφορά του Αιγυπτιώτικου Τύπου στον Ελληνισμό ανά τον κόσμο, υπογράμμισαν στους χαιρετισμούς και τις παρεμβάσεις τους, οι συμμετέχοντες ομιλητές στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και φιλοξένησε στο Συνεδριακό της Κέντρο, το απόγευμα της Τετάρτης 16 Μαρτίου 2016, με θέμα «150 χρόνια Ελληνικός Τύπος στη χώρα του Νείλου».

 

 

 

 

final_20160316220018206

 

Η ανανεωμένη έκδοση του λευκώματος, που τυπώθηκε με την ευγενική οικονομική στήριξη της Αιγυπτιώτισσας επιχειρηματίας κας Αικατερίνης Σοφιανού – Μπελεφάντη, για τα 150 χρόνια του Αιγυπτιώτικου τύπου, μοιράστηκε σε όλους τους προσκεκλημένους.

 

 

 

 

 

Αφορμή για την εκδήλωση στάθηκε η κυκλοφορία του ομώνυμου, με την εκδήλωση, φωτογραφικού λευκώματος, σε επιμέλεια του δημοσιογράφου και αρχισυντάκτη του «ΝΕΟΥ ΦΩΤΟΣ» καθώς και διαχειριστή της αιγυπτιώτικης ενημερωτικής ιστοσελίδας «ΠΥΡΑΜΙΣ», Νίκου Κάτσικα.

 

 

 

 

 

cover sample2

 

 

 

 

Το φωτογραφικό αυτό λεύκωμα αποτυπώνει τα 150 χρόνια της ιστορικής διαδρομής του Αιγυπτιώτικου Τύπου, μέσα από το έργο 400 και πλέον δημοσιογράφων που εργάστηκαν σε αυτόν.

 

 

 

 

DSC_0560

 

 

 

 

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης, ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς του Κοινοβουλίου κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο Αναπληρωτής Γενικός Δ/ντής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού κ. Δημήτριος Πλευράκης, ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας στην Αθήνα, Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος, ο Πρέσβης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Ελλάδα κ. Άχμεντ Ελ Μπαντάουι, ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Χριστόδουλος Λάζαρης καθώς και η Αιγυπτιώτισσα επιχειρηματίας, Πρόεδρος του ομίλου εταιριών SofMedica και χορηγός του λευκώματος κα Αικατερίνη Σοφιανού-Μπελεφάντη.

 

 

 

 

DSC_0317

 

Ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Ελευθέριος Κρέτσος

καλωσόρισε τους προσκεκλημένους της εκδήλωσης

 

 

 

 

 

 

Τη διάθεση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας να στηρίξει με κάθε μέσο πρωτοβουλίες ανάλογες με την έκδοση του φωτογραφικού λευκώματος «150 χρόνια Ελληνικός Τύπος στη χώρα του Νείλου», εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Λευτέρης Κρέτσος, τονίζοντας τη σημασία της διάσωσης και διατήρησης, μέσω ιστορικών και πολιτιστικών ντοκουμέντων, της ιστορικής μνήμης του Ελληνισμού.

 

 

 

 

 

DSC_0562

 

 

 

 

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο συντονιστής της εκδήλωσης, Αλεξανδρινός δημοσιογράφος και Δ/ντής της «Εφημερίδας των Συντακτών» κ. Νικόλας Βουλέλης, υπογράμμισε την αναγκαιότητα να γίνει μία συντονισμένη προσπάθεια από την ελληνική πολιτεία, από κοινού με τις Ελληνικές Κοινότητες Αιγύπτου και τις ενώσεις Αιγυπτιωτών Ελλάδας για τη συντήρηση, ψηφιοποίηση και αξιοποίηση του πλούσιου υλικού από έντυπες εκδόσεις που φυλάσσεται σήμερα στο Γενικό Προξενείο της Αλεξάνδρειας και στα Αρχεία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Ο κ. Βουλέλης επεσήμανε το γενικότερο έλλειμμα στην εις βάθος μελέτη της ιστορίας του Ελληνισμού της Αιγύπτου, παρά την τόσο σημαντική προσφορά των Ελλήνων της Αιγύπτου στην οικοδόμηση και διατήρηση των δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

 

 

 

 

DSC_0583

 

Ο Αιγύπτιος Πρέσβης στην Αθήνα, Δρ Άχμεντ Ελ Μπαντάουι

 

 

 

 

 

 

Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα των δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο αρχαιότερων πολιτισμών της Μεσογείου, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Πρέσβη της Αιγύπτου στην Ελλάδα κ. Ahmed el Bidewy μίλησε για τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης αλλά και διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου με έμφαση στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης αλλά και της ενημέρωσης.

 

 

 

 

 

DSC_0615

 

Ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Χριστόδουλος Λάζαρης

 

 

 

 

 

 

 

Για ριζική μετεξέλιξη των σχέσεων των δύο χωρών, τα τελευταία χρόνια, και για έντονη διάδραση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, όχι μόνο σε πολιτιστικά θέματα αλλά και σε θέματα οικονομίας και πολιτικής, μίλησε ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Χριστόδουλος Λάζαρης. Ο κ. Λάζαρης έκανε λόγο για 208 ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι ο 4ος μεγαλύτερος Ευρωπαίος επενδυτής στη χώρα του Νείλου και η Αίγυπτος ο 6ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας.

 

 

 

 

 

DSC_0396

 

Το πάνελ των ομιλητών της εκδήλωσης: από αριστερά προς τα δεξιά, ο Αλεξανδρινός δημοσιογράφος και Δ/ντής της «Εφημερίδας των Συντακτών» κ. Νικόλας Βουλέλης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής και ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Κάτσικας 

 

 

 

 

 

 

Στις παρεμβάσεις τους, οι Πρόεδροι των Ελληνικών Κοινοτήτων Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής και Αλεξάνδρειας κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, υπενθύμισαν κάποιες ημερομηνίες-σταθμούς στην ιστορία του Αιγυπτιώτικου Τύπου – όπως για παράδειγμα, την κυκλοφορία της πρώτης ελληνικής εφημερίδας με την ονομασία «Αίγυπτος», τον Ιούλιο του 1862, ή την κυκλοφορία της μεγαλύτερης ελληνικής εφημερίδας «ΦΩΣ» το 1897 – και υπογράμμισαν ότι η εκδοτική δραστηριότητα των Ελλήνων στην Αίγυπτο είναι συνυφασμένη με την ιστορική παρουσία τους στο χώρο. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε ότι από τα 100 τυπογραφεία που λειτουργούσαν στην Αίγυπτο, την εποχή εκείνη, τα 95 ήταν ελληνικά.

 

 

 

 

 

DSC_0658

 

 

 

 

Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν τρία βίντεο, επίσης σε επιμέλεια του κ. Νίκου Κάτσικα, με υλικό, το πρώτο από το ιστορικό αρχείο και το δεύτερο από τον σύγχρονο Αιγυπτιώτικο Τύπο, ο οποίος συνεχίζει την παράδοση της διαρκούς παρουσίας στη χώρα του Νείλου, με δύο εκδόσεις και μία διαδικτυακή παρουσία: για το «ΝΕΟ ΦΩΣ» του Καΐρου, τη συνέχεια του ιστορικού «Φωτός», τον μηνιαίο «Αλεξανδρινό Ταχυδρόμο» καθώς και την ενημερωτική ιστοσελίδα «ΠΥΡΑΜΙΣ». Αρχισυντάκτης και των τριών Αιγυπτιώτικων ΜΜΕ είναι ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Κάτσικας, ο οποίος εργάζεται με πείσμα και με πάθος με στόχο τη διατήρηση του ρόλου των Αιγυπτιώτικων ΜΜΕ ως «γέφυρας του Ελληνισμού που παρεπιδημεί στην αγαπημένη μας Χώρα του Νείλου με την ακόμα πιο αγαπημένη Μητέρα Πατρίδα», όπως γράφει χαρακτηριστικά ο ίδιος στο φωτογραφικό λεύκωμα.

 

 

 

 

 

DSC_0636

 

Η Αιγυπτιώτισσα επιχειρηματίας κα Αικατερίνη Σοφιανού – Μπελεφάντη

και χορηγός του φωτογραφικού λευκώματος για τα 150 χρόνια του Αιγυπτιώτικου Τύπου 

 

 

 

 

 

 

Στο σύντομο χαιρετισμό της, η κα Αικατερίνη Σοφιανού-Μπελεφάντη ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Κρέτσο για τη διοργάνωση και φιλοξενία της εκδήλωσης και εξέφρασε τη διαχρονική αφοσίωση της ιδίας, αλλά και όλων των απόδημων Ελλήνων, στο στόχο της προβολής της Ελλάδας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό.

 

 

 

 

Η ΟΜΙΛΙΑ

ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΙΩΑΝΝΗ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ

 

 

 

 

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης τόνισε:

 

 

 

 

 

DSC_0446

 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Ιωάννης Αμανατίδης

 

 

 

 

 

 

«Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. H ρήση αυτή, του Ελβετού Φιλέλληνα Ιωάννη-Ιάκωβου Μάγερ, που κοσμεί την κεντρική αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων στο μητροπολιτικό κέντρο των Αθηνών, αποτελεί συνάμα υπενθύμιση και οδηγό των πανανθρώπινων αρχών και των αξιών που ο Τύπος, με τη λειτουργία του καλείται να διαφυλάττει πέρα από εθνικά σύνορα.

 

Πράγματι, απομακρυνόμενοι από το μητροπολιτικό κέντρο και τις πατρογονικές εστίες, η λειτουργία του ελληνικού Τύπου κεντρώνεται, στις χώρες της Ελληνικής Διασποράς, με επιπρόσθετες υποχρεώσεις που ξεπερνούν τον έλεγχο των εξουσιών ως βάση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

 

 

 

 

site YPEX gia ekdilosi Pyramis stin Athina

 

Η ανάρτηση της ομιλίας του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη στην εκδήλωση των 150 χρόνων του Αιγυπτιώτικου Τύπου, όπως παρουσιάστηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας

 

 

 

 

 

 

 

 

Για τον Οικουμενικό Ελληνισμό, ο Τύπος δεν αποτελεί μόνο σημείο αναφοράς, πηγή δράσης και σύνδεσης των Αποδήμων με τις πατρογονικές εστίες, αλλά και θεματοφύλακα της ελληνικής γλώσσας, της παράδοσης και του ελληνικού κριτικού πνεύματος, κομβικό σύνδεσμο των ελληνικών κοινοτήτων σε ένα παγκόσμιο δίκτυο ανάπτυξης και υποστήριξης της ελληνικής δράσης.

 

Στο γενικότερο πλαίσιο δε των παγκοσμιοποιημένων αγορών και προκλήσεων, που ξεπερνούν τα εθνικά κράτη, ο Ελληνικός Τύπος καλείται να αποτελέσει βασικό πεδίο μίας στοχευμένης στρατηγικής προβολής και επικοινωνίας του Οικουμενικού Ελληνισμού, όπως και δίαυλο ανάδειξης και διατήρησης του ελληνικού πνεύματος στον 21ο αιώνα.

 

Η ενίσχυση της παρουσίας και λειτουργίας του Ελληνικού Τύπου αποτελεί, συνεπώς, βασικό μέρος της εθνικής μας στρατηγικής για τη θεσμική ενίσχυση του συνεκτικού δεσμού που ενώνει την ομογένεια με το μητροπολιτικό κέντρο, καθώς αποτελεί διαμορφωτή της σύγχρονης Ελληνικής Διασποράς και συνάμα μέσο προώθησης των ελληνικών αρχών και των αξιών στις χώρες διαμονής των Αποδήμων.

 

Η ελληνική παρουσία στη χώρα του Νείλου δεν είναι μόνο μακραίωνη, αλλά παράδειγμα του πολιτισμικού πλούτου του Οικουμενικού Ελληνισμού στα βάθη της ιστορίας.

 

Η παρουσία των Αποδήμων, ειδικότερα των νεότερων γενεών, στην επιστημονική, οικονομική και πολιτική πραγματικότητα των χωρών στις οποίες ζουν, βρίθει διακρίσεων. Η ενίσχυση και προβολή της δράσης τους είναι συνεπώς επιβεβλημένη για τη μεγέθυνση της ελληνικής εμβέλειας. Η ενίσχυση της πατρογονικής τους ταυτότητας, ως παγκόσμιου πλέγματος ασφαλείας στην υπεράσπιση των ελληνικών δικαίων, αποτελεί δε μόνιμη και διαχρονική επιδίωξή μας.

 

Στην επίτευξη των ως άνω στόχων, όπως και στην κοινή μας προσπάθεια κεφαλαιοποίησης και διάδοσης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας και δη, της ταυτότητας και του πολιτισμού μας, ο Ελληνικός Τύπος δεν μπορεί παρά να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα».

 

 

 

 

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄

 

 

 

 

Από την πλευρά του, ο Έξαρχος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στην Αθήνα Μητροπολίτης Γουϊνέας κ. Γεώργιος ανέγνωσε τον χαιρετισμό του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β΄, που ανέφερε:

 

 

 

 

DSC_0518

 

Ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα, Σεβ. Μητροπολίτης Γουϊνέας, ενώ αναγινώσκει το μήνυμα του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ.κ. Θεοδώρου Β΄

 

 

 

 

 

 

«Ελλογιμώτατε κ. Ελευθέριε Κρέτσο, Γενικέ Γραμματεύ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, τέκνον της ημών  Μετριότητος, χάρις καί έλεος εφ’ υμάς παρά του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

 

 

Μετά χαράς ανυποκρίτου ερχόμεθα σε επικοινωνία μαζί σας προκειμένου να απευθύνουμε σύντομον Χαιρετισμόν αγάπης και πατρικές ευχές, επί τη ευτυχεί αφορμή της εκδηλώσεως-παρουσιάσεως του φωτογραφικού λευκώματος «150 χρόνια Ελληνικός Τύπος στη χώρα του Νείλου».

 

 

Είναι αλήθεια ότι η παρουσία των Ελλήνων εις την χώραν του Νείλου υπήρξεν καθοριστικής σημασίας διά την διαχρονικήν πορείαν του Ελληνισμού της Διασποράς και αξίζει βαθειάς μελέτης από τους επερχομένους ιστορικούς, όπως συνεκδοχικώς επιχειρείται διά του μετά χείρας τόμου, όπως επίσης είναι αλήθεια ότι πλέον ολιγοστοί Έλληνες απεμείναμε εις την Αίγυπτον. Σημασία όμως δεν είχε ο αριθμός αυτών που φυλούσαν τις Θερμοπύλες, αλλά η ποιότητα του ήθους τους και η αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν τις εστίες τους. Στην Αίγυπτο, η ομογένεια έχει σφυρηλατήσει το φρόνημά της μεταξύ σφύρας και άκμονος. Και όμως παραμένει πάντα πιστή στη μακράν παράδοση του Ελληνισμού, από την εποχήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σε μια χώρα που προσφέρει πλήθος ευκαιριών στον πολυμήχανο Έλληνα.

 

 

Συγχαίρομεν και απονέμομεν ολοθύμως, την Πατριαρχικήν ημών ευαρέσκειαν και ευλογίαν τόσον εις τον έγκριτον δημοσιογράφον κ. Νικόλαον Κάτσικαν, ο οποίος επιμελήθηκε την παρούσαν έκδοση, αλλὰ και εις την Ερίτιμον κ. Αικατερίνα Σοφιανού-Μπελεφάντη, Αρχόντισσαν των Εκκλησιών του Πατριαρχικού Θρόνου Αλεξανδρείας, η οποία ανέλαβε την οικονομικήν στήριξιν του σπουδαίου εγχειρήματος και ολοθύμως ευχόμεθα ο Πανάγαθος Κύριος να χαρίζει εις τους κοπιάσαντας διά την πολύτιμον ταύτην έκδοση, υγίειαν, δύναμη και έμπνευση στα πολύμοχθα οράματα αυτών.

 

 

Διάπυρος προς Θεόν ευχέτης

 

Ο Αλεξανδρείας

+ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

 

Εν τη Μεγάλει Πόλει

της Αλεξανδρείας,

16 Μαρτίου 2016″.

 

 

 

 

 

 

 

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΪΡΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΒΑΛΗ

 

 

 

 

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, μεταξύ άλλων ανέφερε:

 

 

 

 

20160316_174238

 

 

Από αριστερά προς τα δεξιά: ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, η Αιγυπτιώτισσα επιχειρηματίας κα Αικατερίνη Σοφιανού – Μπελεφάντη, ο γιος της κ. Γεώργιος Σοφιανός και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος

 

 

 

 

 

 

 

«Όταν το 1784 έκανε τα πρώτα βήματά του ο Ελληνικός τύπος, τα έκανε στην Ελληνική διασπορά, και συγκεκριμένα στην Βιέννη!

 

Βεβαίως η προϋπόθεση για την ανάπτυξη του Τύπου, είναι η ύπαρξη οργανωμένης κοινωνίας με τους ζωντανούς της μηχανισμούς. Και αντίστροφα, για να λειτουργήσει μια τέτοια κοινωνία είναι

απαραίτητο να υπάρχουν εργαλεία «διαμεσολάβησης», ανάμεσα στα οποία πρωτεύοντα ρόλο κατέχει ο Τύπος.

 

Μέσα στα όρια λοιπόν αρχικά της αυτοκρατορίας, της Αυστροουγγαρίας, και ειδικότερα στην πρωτεύουσα τη Βιέννη, προσφέρθηκαν οι δυνατότητες να εμφανιστούν οι πρώτες ελληνικές γαζέτες, κατά το πρότυπο των εκεί κυκλοφορούντων φύλλων.

 

Μέσα στο καλοκαίρι του έτους 1784, μια βραχύβια προσπάθεια εφημερίδας γίνεται από τον Γιώργο Βεντόνη η οποία δεν φαίνεται να κυκλοφόρησε πέραν των δύο μηνών, διότι αντιμετώπισε την εχθρική στάση των αυστριακών αρχών, οι οποίες εδέχθησαν τις πιέσεις της οθωμανικής αυτοκρατορίας . Ετσι μέσα στο καλοκαίρι του έτους 1784, δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες από όσες παρέχουν τα αυστριακά αρχεία, γεννιέται η πρώτη Ελληνική Εφημερίδα, αγνοούμε ακόμη τον τίτλο της. Εντούτοις, τα στοιχεία, όσα λίγα και αν υπάρχουν, επιτρέπουν στους μελετητές να ορίζουν ως την απαρχή του ελληνικού Τύπου το έτος 1784.

 

Έχει όμως καθιερωθεί να θεωρείται πρώτο ελληνικό δημοσιογραφικό φύλλο η «Εφημερίς», τίτλος τον οποίο καθιέρωσαν οι εκδότες, αδελφοί Πούλιου, για το δικό τους δημοσίευμα.

 

Λίγο αργότερα, άλλα ελληνικά φύλλα θα κάνουν την εμφάνιση τους στη φωτισμένη Δύση στο Παρίσι, γύρω από τον κύκλο του Κοραή ενώ καταγράφονται σχετικές προσπάθειες να υπάρξει δημοσιογραφικό φύλλο στη βρετανική πρωτεύουσα και στο Λονδίνο.

 

Στη μαχόμενη Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Αγώνα εμφανίζεται ο τύπος , και έκτοτε στο ελεύθερο ελληνικό κράτος και βεβαίως στην ελληνική διασπορά από τον 19ο και τον 20ό αιώνα έως σήμερα.

 

Μέσα σε όλη αυτή την ιστορία ο Αιγυπτιώτικος τύπος γράφει και αυτός μια λαμπρή και φωτεινή διαδρομή , αντικατοπτρίζοντας μια ζωντανή κοινωνία γεμάτη γνώση , ιδέες , ιδεολογίες , τέχνη, λογοτεχνία , αθλητισμό , πνευματικότητα που κάποιες στιγμές υπερβαίνει σε ποιότητα και αρτιότητα και αυτή ακόμα της αγαπημένης Πατρίδας !

 

Θα σταθώ μόνο σε κάποιες εφημερίδες σταθμούς , καθώς η πληθώρα των άριστων εντύπων είναι εντυπωσιακή και αναφέρω τα επίσης πάμπολλα αξιόλογα περιοδικά που αδύνατο να παρουσιάσω σήμερα! Κάποιες αναφορές μιλούν για 400 έντυπα ενώ πρέπει να θυμίσω το γνωστό ρηθέν από τον Κ.Θ.Δημαρά για τα Αιγυπτιώτικα έντυπα πως την ποιότητα της πληθώρας των περιοδικών ποικίλης και εξειδικευμένης ύλης ζήλευαν και οι Αθηναίοι εκδότες.  

 

Αρχίζω με την πρώτη Αιγυπτιώτικη εφημερίδα την «Αίγυπτο»  τον Ιούλιο του 1862 από τον Διονύσιο Οικονομόπουλο και Σπύρο Φερεδίνο που έζησε για 1 χρόνο , για να ακολουθήσουν πολλές προσπάθειες.

 

Η επόμενη ολοκληρωμένη προσπάθεια είναι η Αλεξανδρινή «Ελπίς»  του Π. Καζώτη που άρχισε σχεδόν 10χρόνια μετά 1873 έζησε έως το 1902.

 

Η πρώτη Ελληνική εφημερίδα στο Κάιρο θα κυκλοφορήσει και αυτή το 1873 από τον Μιχάλη Νομικό με τίτλο «Κάϊρον» την οποία στην συνέχεια αγόρασε ο Αλ. Βαβακούκης και επέζησε μέχρι το 1895.

Ήταν μια εβδομαδιαία έκδοση που κατά διαστήματα κυκλοφορούσε και ημερήσια , είχε καθαρά αντιαγγλική γραμμή , αποτέλεσε ορόσημο στην Αιγυπτιώτικη δημοσιογραφία . Οι συντάκτες της ήσαν όλοι δημοσιογράφοι περιωπής όπως γράφει ο Μανώλης Γιαλουράκης , σαν τους Νικ. Καραβιά , Γ. Αρβανιτάκη , Ιω. Μπεθάνη , Ευ Σάμιο , Τ. Λαμπρόπουλο κ.α.

 

Ο τηλέγραφος το 1880 που ιδρύθηκε από τον Ξενοφώντα  Σάλτη στην Αλεξάνδρεια θα αποτελέσει τα πρώτο έντυπο με κυρίως παροικιακή γραμμή , από το οποίο διαμορφωνόταν η παροικιακή κοινή γνώμη έντονα και είχε απήχηση και στην Αθήνα και έζησε μέχρι το 1924 !

 

Την ίδια χρονιά ιδρύεται Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ του Γεωργίου Τηνίου και Η ΟΜΟΝΟΙΑ του Μιχ.  Μανουσάκη. Τελικά η ΟΜΟΝΟΙΑ και η πιο παλιά ΕΛΠΙΣ συγχωνεύτηκε με τον Ταχυδρόμο για να σχηματίσουν μαζί την μεγαλύτερη Εφημερίδα του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού!

Κύριο χαρακτηριστικό των συγχωνεύσεων και των παύσεων εκδόσεων όλων των εντύπων ήταν ο θάνατος  του ιδιοκτήτου, πράγμα που δεν συνέβηκε στον ταχυδρόμο.

 

Ο ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ – ΚΑΪΡΟ

 

Εκτός του πρωτοπόρου το 1873  «Κάϊρον» που έσβησε το 1895 ακολούθησαν πολλές προσπάθειες και έτσι έχουμε  το 1899 – 1916 τον ΧΡΟΝΟ του ΙΩΑΝΝΗ ΜΠΕΘΑΝΗ που διαδέχτηκαν οι Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ και ΙΩ. ΠΟΛΙΤΗΣ.  Ο Μπεθάνης υπήρξε φυσιογνωμία του δημοσιογραφικού κόσμου του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού .

Ακολουθούν από το 1899 – 1902 ΒΡΑΧΥΒΙΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ όπως :

Η ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ  του Α. Βλαχόπουλου & Ν. Χρυσούδη

Ο ΛΟΓΙΟΣ ΕΡΜΗΣ του Μιχ. Νομικού

Η ΕΡΓΑΣΙΑ του Κ. Αστερίδη

ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ του Κλ. Καζούλη

Η ΕΘΝΙΚΗ του Κ. Αναστασιάδη

Ο ΤΥΠΟΣ του Ν. Καραβία

 

Το 1897 θα κυκλοφορήσει η μεγαλύτερη  Ελληνική εφημερίδα του Καΐρου το ΦΩΣ με ιδρυτή τον Στ. Ευσταθιάδη. Μετά από 6 χρόνια η εφημερίδα θα περιέλθει στον Κ. Μεταξά που το 1912 θα πουλήσει στον Ιωάννη Πολίτη.

Με τον θάνατο του Πολίτη αναλαμβάνουν οι ανιψιοί του Κ. Κανάκης και Κ. Μπονάρος, που με το επιχειρηματικό τους πνεύμα συντελούν στην ακμή του ΦΩΤΟΣ . Το 1957 οι Σωκράτης Πατέρας, Γ. Λασκαρίδης και Μ Παπαδάτος, ανέλαβαν να συνεχίσουν την έκδοση και που τελικά επωμίστηκε μόνος του από 1963 μέχρι που έκλεισε το 1997 ο Σωκράτης Πατέρας.

 

Οι συντάκτες του υπήρξαν καταξιωμένα πρόσωπα της δημοσιογραφίας: Τ. Λαμπρόπουλος, Ευρ. Αναστασιάδης, Ιω. Μπεθάνης, Ευ. Σάμιος, Τ. Τσάκωνας, Μιχ. Ευσταθιάδης, Αρ. Σεβαστόπουλος, Τάκης Ευσταθιάδης, Στ. Χριστοφίδης, Ζαχ. Χατζόπουλος, Πέρρος Βαλιανάτος, Γρηγόρης Καποκάκης, αλλά και πρόσωπα με παροικιακή δραστηριότητα όπως ο  Γιώργος Βαλλάς, ο Αδαμάντιος Γεωργίου και πολλοί άλλοι.

 

Ο Σ. Πατέρας αντιμετώπισε την μεγάλη κρίση της παροικιακής διαρροής από το 1961 και μετά! Με απολύτως αντίστροφα επιχειρηματικά κριτήρια συνέχισε τον δρόμο του Φωτός στο ορατό αδιέξοδο με καρτερία ιδεολόγου. Η σταδιοδρομία του ΦΩΤΟΣ είναι περγαμηνή στην ιστορία της Ελληνικής  δημοσιογραφίας της Αιγύπτου και οι υπηρεσίες του στον Ελληνισμό της Αιγύπτου αποτελούν τα εύσημά του.

Βεβαίως όπως είπα πιο πριν προϋπόθεση για την ανάπτυξη του Τύπου, είναι η ύπαρξη οργανωμένης κοινωνίας με τους ζωντανούς της μηχανισμούς, όσο οι ζωντανοί οργανισμοί αδυνατούσαν, τόσο και ο ρόλος του τύπου ακολούθησε την πορεία!

 

Είναι όπως και να το κάνουμε βίοι παράλληλοι.

Στις 20.11.1994 στο κτήριο της Ελληνικής Πρεσβείας το Κάιρο , ο τότε Πρέσβης Δ. Βιδούρης θα απονείμει εκ μέρους τους Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας , τον ΧΡΥΣΟ ΣΤΑΥΡΟ του τάγματος του Φοίνικα ως ένδειξη εκτίμησης και αναγνώρισης αυτού του τιτάνιου έργου, που συνεχίζει μέχρι το 1997 με την στήριξη της ΕΚΚ και του πρώην Προέδρου της ΕΚΚ κ. Χρ. Αργυρίου!

Στις 10.1.1998 στο Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου , θα μας αφήσει για πάντα ο τελευταίος αυτός Αιγυπτιώτης Καϊρινός δημοσιογράφος. 

 

Δεν σταμάτησε όμως ο χρόνος εδώ, οι Κοινότητες, κατανοώντας τον ουσιαστικό ρόλο του έντυπου και σήμερα και διαδικτυακού γραπτού, συνεχίζουν την ιστορία. Το ΝΕΟ ΦΩΣ με αρχισυντάκτη αρχικά τον αείμνηστο Γεώργιο Ξενουδάκη κάνει τα πρώτα του βήματα το 1998 για να συνεχίσει μέχρι σήμερα με την συνδρομή της κοινότητας και την εργασία από το 2003 του άξιου συνεχιστή της παράδοσης των ιερών τεράτων της Αιγυπτιώτικης Δημοσιογραφίας – ας μου επιτραπεί η έκφραση – κ. Ν. Κάτσικα.

 

Παράλληλα η διαδικτυακή προσπάθεια του Πυραμίς , που μόνος του ο κ. Κάτσικας , προχωρά με πείσμα και με θάρρος, είναι μαζί με την προσπάθεια της ΕΚΑ στον Αλεξανδρινό Ταχυδρόμο , η ολοκλήρωση του σύγχρονου προσώπου του νέου Αιγυπτιώτικου τύπου.

 

Μπορεί να μην έχουμε πια τα 400 έντυπα, και να μην μάς ζηλεύουν οι Αθηναίοι εκδότες, διαθέτουμε όμως το σθένος και την δύναμη να μην σβήσουμε ποτέ αυτή την ιστορία όσο υπάρχουμε…

 

 

 

 

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

 

 

 

Κατά την παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, ανέφερε:

 

 

 

 

20160316_175132

 

Από αριστερά προς τα δεξιά: το Μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων (ΣΑΕ) κα Ηλιάνα Θεμιστοκλέους, η Αντιπρόεδρος του ΣΑΕ κα Κρυστάλλω Τρίμη, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Κώστας Μιχαηλίδης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών (Αθήνας) κ. Ρότζερ Γκαττ με τη σύζυγό του και ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Αλεξανδρινός κ. Γιώργος Φλωρεντής

 

 

 

 

 

 

 

«Η εκδοτική δραστηριότητα των Ελλήνων στην Αίγυπτο είναι συνυφασμένη με την ιστορική τους παρουσία στο χώρο. Η ελληνική έντυπη έκδοση (βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά κ.α.) είναι συνεχής και αδιάκοπη εδώ και 150 και πλέον χρόνια.

 

 

Η παρουσία αυτή, όπως παλαιότερα έχει σημειώσει και ο αείμνηστος καθηγητής Ε. Σουλογιάννης θα μπορούσαν να θεωρηθούν «συνέχεια της Γεωγραφίας του Πτολεμαίου, των πρώτων γεωγραφικών χαρτών που σχεδιάστηκαν στην Αλεξάνδρεια στα ελληνιστικά χρόνια, των παπύρων της ίδιας εποχής, όσων έπαιξαν το ρόλο του βιβλίου, και τόσων άλλων που είδαν το φως για πρώτη φορά στην Αίγυπτο και φυλάχθηκαν στην αρχαία Βιβλιοθήκης της».

 

 

Η εκδοτική δραστηριότητα των Αιγυπτιωτών ήταν σημαντικότατη. Στα 100 τυπογραφεία που λειτουργούσαν στην Αίγυπτο τα 95 ήταν ελληνικά! Εκδόθηκαν και τυπώθηκαν 4.000 διαφορετικοί τίτλοι βιβλίων που κάλυπταν μια ευρεία θεματολογία, από ποίηση μέχρι ιστορία και νομικά. Την ίδια περίοδο εκδίδονται γύρω στις 100 ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά.

 

 

Η Αλεξάνδρεια εμφανίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια. Με εφημερίδες και περιοδικά επιχειρεί να καταστεί πνευματικό κέντρο του Ελληνισμού, επιχειρώντας να “αναβιώσει” το ένδοξο ελληνιστικό παρελθόν της.

 

 

Συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 1862 ο Διονύσιος Οικονομόπουλος και ο Σπύρος Φερενδίνος εξέδωσαν το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Η Αίγυπτος», που ήταν και η πρώτη ελληνική εφημερίδα επί αιγυπτιακού εδάφους. Το 1865 ακολούθησε «Ο Αιγύπτιος Αετός», ενώ σιγά-σιγά εμφανίζονταν και οικονομικού ενδιαφέροντος εφημερίδες, απόδειξη των αυξανόμενων ελληνικών εμπορικών συμφερόντων στην πόλη και ευρύτερα στην περιοχή. Τέτοια φύλλα ήταν η «Ηχώς» (1868-1869), ο «Ερμής» (1869), τα «Ημερήσια Νέα» (1870-1881) και η «Ελπίς» του Π. Καζώτη.

 

 

Νέα εποχή για τον ελληνικό τύπο της Αλεξάνδρειας αποτελεί η έκδοση του «Τηλέγραφου» το 1880 από τον Ξενοφώντα Σάλτη. Ο «Τηλέγραφος» υπήρξε από τις μακροβιότερες ελληνικές εφημερίδες της Αιγύπτου, έχοντας απήχηση μέχρι την Αθήνα. Την ίδια χρονιά εκδίδονται και η «Ομόνοια» και ο «Ταχυδρόμος», οι οποίες μετά από κάποιο διάστημα συγχωνεύθηκαν με το όνομα «Ομόνοια-Ταχυδρόμος». Με τη νέα αυτή μορφή και παρά τις σύντομες διακοπές, η εφημερίδα συνέχισε να εκδίδεται μέχρι και το 1985.

 

 

Άλλες εφημερίδες, αν και λιγότερο μακρόβιες, ήταν η «Ανατολή» (1932-1960), η «Εφημερίς» (1910-1961) και ο «Πάροικος» (1953-1961).

 

 

Στα τέλη του 19ου αιώνα αρχίζουν να κυκλοφορούν και ελληνικά περιοδικά, κυρίως λογοτεχνικού ενδιαφέροντος. Από τα πρώτα είναι ο «Εικοστός Αιών» και ο «Κόσμος». Τη διαφορά όμως θα την κάνουν με την εμφάνιση τους η «Νέα Ζωή» (1904) και τα «Γράμματα» (1910). Το πρώτο αποτελούσε έκδοση του ομώνυμου φιλολογικού συλλόγου, ο οποίος ιδρύθηκε από τους Κ. Πάγκαλο, Π. Πετρίδη, Ρ. Ραδόπουλο, Κ. Σκαμπόπουλο, Π. Συμεωνίδη και Κ.Ν. Κωνσταντινίδη. Τα «Γράμματα» εμφανίστηκαν ως αντίδραση στην αμφίσημη στάση της «Νέας Ζωής» σχετικά με το γλωσσικό ζήτημα της εποχής.

 

 

Από το αρχικό εκδοτικό σχήμα της «Νέας Ζωής» προέκυψε, με πρωτοβουλία του Πέτρου Μάγνη, ακόμα ένα λογοτεχνικό περιοδικό, το «Σεράπιον», ενώ αξιόλογη παρουσία είχαν και τα περιοδικά «Αργώ», «Σκέψη», «Αλεξανδρινή Τέχνη» κ.α.

 

 

Από αυτή τη σύντομη παρουσίαση δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και ορισμένα σατυρικά περιοδικά, όπως τα ετήσια «Σάταν», «Τράκα Τρούκα» κ.α.

 

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα περιοδικά έντυπα του Πατριαρχείου, ο «Εκκλησιαστικός Φάρος», με διάρκεια ζωής πάνω από 40 χρόνια, του παράρτημα του «Πάνταινος» και τα «Ανάλεκτα».

 

 

Από την πρώτη λοιπόν εφημερίδα που εκδίδεται στην Αλεξάνδρεια το 1862 μέχρι και σήμερα που πλέον εκδίδονται δύο εφημερίδες, μία στο Κάιρο (Νέο Φως) και μία στην Αλεξάνδρεια (Αλεξανδρινός Ταχυδρόμος), ο Αιγυπτιώτικος τύπος προσφέρει στους Έλληες – εντός και εκτός Αιγύπτου – ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στη Νειλοχώρα, αλλά αποτελεί και τη γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στους απανταχού Έλληνες, Αιγυπτιώτες και μη.

 

 

Τα τελευταία τρία χρόνια που ο “Αλεξανδρινός Ταχυδρόμος” εκδίδεται, πιστεύουμε ότι έχει καταφέρει να παίξει το ρόλο αυτό και θα συνεχίσει να το κάνει με την υποστήριξη του αναγνωστικού κοινού.»

 

 

 

 

Η ΟΜΙΛΙΑ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΙΚΑ

 

 

 

 

«Σε αυτό όμως το υπέροχο ταξίδι της αιγυπτιώτικης δημοσιογραφίας, θα μού επιτρέψετε να συμπληρώσω μερικούς ακόμη σταθμούς», τόνισε από την πλευρά του ο δημοσιογράφος Νίκος Κάτσικας, προσθέτοντας:

 

 

 

 

10712736_1078251672237555_3826145781551917704_n

 

Από αριστερά προς τα δεξιά: η δημοσιογράφος της εκπομπής «ΔΙΑΣΠΟΡΑ» της ΕΤ3 κα Χρύσα Σάμου, ο Νίκος Κάτσικας και η κα Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη

 

 

 

 

 

 

 

«Με τις εφημερίδες, σημαντικό ρόλο παίξανε και τα αιγυπτιώτικα περιοδικά: Φοίνιξ, Κέκρωψ, Σεράπειον, Ελλήνιον, Μουσείον, Νέα Ζωή, Ερμής, Αργώ, φτάνοντας μέχρι τον Κάδμο και τα Παναιγύπτια του ΣΑΕ , αλλά και την αυστραλιανή «Σφίγγα», που κάποτε ήταν ένα σατυρικό περιοδικό του Καΐρου που πρωτοεκδόθηκε το 1903 και έφτασε σήμερα να αποτελεί το περιοδικό των Αιγυπτιωτών της Μελβούνης της Αυστραλίας.

 

Και όλα αυτά, δεν θα μπορούσαν να γίνουν πράξη, αν δεν υπήρχαν τα ελληνικά τυπογραφεία που πρωτοστατούσαν μέχρι και τα προηγούμενα χρόνια στην Χώρα του Νείλου. «Νείλος», άλλωστε ήταν και το πρώτο ελληνικό τυπογραφείο στην Αλεξάνδρεια , στην οδό Ελλήνων αριθμός 3. Όπως επίσης, το «Κοραής» (1860), το «Ελληνικό Τυπογραφείο του Νομικού» στο Κάιρο, το τυπογραφείο του Δημήτρη Φωτιάδη στο Ζαγαζίκ (1913), το «Ονουάν ελ Σαλάμ» στο Καφρ ελ Ζαγιάτ, το «L” art Graphique» που διατηρείται μέχρι σήμερα και μάλιστα με νέες πολλές δραστηριότητες από την αλεξανδρινή οικογένεια Βαφειάδη.

 

Στο διάβα της ιστορίας του Αιγυπτιώτη ελληνισμού μιλάμε περίπου για 200 μικρά και μεγάλα τυπογραφεία, που τύπωσαν 400 περίπου εφημερίδες (250 στην Αλεξάνδρεια, 100 στο Κάιρο και 50 στις υπόλοιπες ελληνικές κοινότητες) και πάνω από 3.300 τίτλους ελληνικών βιβλίων.  

 

 

Πάντως, σε όλους αυτούς τους 400 δημοσιογράφους που προσέφεραν τα τελευταία 150 χρόνια στον ελληνικό τύπο στην Αίγυπτο, θα πρέπει να αποδώσουμε φόρο τιμής και στους εκατοντάδες τεχνικούς τύπου που έκαναν το μελάνι είδηση, που έφτανε στα σπίτια των Αιγυπτιωτών…

 

Επίσης, θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι στο πλευρό όλων των στελεχών των εφημερίδων, υπήρξαν περίπου 1.200 συγγραφείς από το χώρο της επιστήμης, των γραμμάτων και των καλών τεχνών, που κόσμησαν με τα κείμενά τους τις ιστορικές αυτές εκδόσεις, που αποτελούν πλέον ένα κομμάτι της Ελλάδας.

 

Από το 1862, που τυπώθηκε η πρώτη αιγυπτιώτικη εφημερίδα, με τίτλο – τί άλλο; – «Αίγυπτος», περάσαμε στην «Ελπίς» (1873-1902), στον «Τηλέγραφο» 1880″, τον Ταχυδρόμο (που υπήρξε η συγχώνευση των δύο προηγούμενων φύλλων) και άλλες εκδόσεις στην Αλεξάνδρεια, του οποίου η ιστορία ξεπερνάει τον ένα αιώνα, υπό τη μορφή του «Αλεξανδρινού Ταχυδρόμου», και εκδότη τον Πρόεδρο της ΕΚΑ κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο…

 

Όπως επίσης, τον ένα αιώνα ιστορίας, ήδη ξεπερνάει και η άλλη μεγάλη εφημερίδα το «ΦΩΣ» που πρωτοεκδόθηκε το 1897, παρέμεινε καθημερινή εφημερίδα για εκατό περίπου χρόνια, έκλεισε ένα μεγάλο κύκλο με τον αξέχαστο Σωκράτη Πατέρα, ξαναβγήκε με τον αείμνηστο Πρόεδρο της ΕΚΚ Χρήστο Αργυρίου, και έφτασε μέχρι σήμερα ως εβδομαδιαίο έντυπο με εκδότη τον Πρόεδρο της ΕΚΚ κ. Χρήστο Καβαλή.

 

Και για να δούμε τη σημασία που έπαιξαν οι αιγυπτιώτικες εφημερίδες, αρκεί να τονίσουμε ότι το 1962, ο «Ταχυδρόμος» διανέμετο σε 12.000 αντίτυπα, την Κυριακή μάλιστα έφθανε τις 17.000 φύλλα, που ακόμη και σήμερα θωρείται μεγάλο τιράζ για αθηναϊκές εφημερίδες.

…Από κει και πέρα, άρχισε η πτώση: το 1967, ο Ταχυδρόμος έπεσε στις 8.000 φύλλα,

το 1972, στις 5.000,

και το 1985, στα… 500 !!!

 

Αντίστοιχη ήταν και η πορεία του ΦΩΤΟΣ, που λίγο πριν κλείσει μοιραζόταν μόλις σε 200 φύλλα στο Κάιρο.

 

Ευτυχώς, που σήμερα, με τη βοήθεια των δύο Κοινοτήτων, ο «Αλεξανδρινός Ταχυδρόμος» και το «ΝΕΟ ΦΩΣ» Καΐρου τυπώνονται σε 1.000 αντίτυπα, κάθε μήνα και κάθε εβδομάδα αντίστοιχα. Στα δύο αυτά έντυπα, δεν μπορώ να ξεχάσω ότι έχω διαδεχτεί ένα μεγάλο Αιγυπτιώτη δημοσιογράφο, τον Γιώργο Ξενουδάκη, που πρόλαβα να τον γνωρίσω που μπόρεσα να δανειστώ λίγο από τη δική του αμέριστη αγάπη για τις αιγυπτιώτικες εφημερίδες. Όπως επίσης την αγάπη, τη μεγάλη τιμή, και την εμπιστοσύνη, την διαισθάνομαι καθημερινά εδώ και 13 χρόνια από τις δύο Κοινότητες και τους δύο Προέδρους του Καΐρου και της Αλεξανδρείας, που τούς ευχαριστώ προσωπικά για τη στήριξή τους και για το λεύκωμα που σήμερα παρουσιάζουμε και για την αιγυπτιώτικη ιστοσελίδα «ΠΥΡΑΜΙΣ», που προσπαθώ να συνδέσω όλο αυτό το αιγυπτιώτικο είναι, από όλον τον κόσμο, στο σάιτ αυτό, που μετράει σήμερα διόμισυ χρόνια ζωής, όπου μαζί με τα 13 χρόνια που βρίσκομαι στη Χώρα του Νείλου, ίσως είναι τα σημαντικότερα, στα 30 χρόνια που έχω τη μεγάλη τιμή να υπηρετώ ως ένας απλός εργάτης τη δημοσιογραφία, και ακόμη περισσότερο τώρα, την αιγυπτιώτικη δημοσιογραφία.

 

Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω θερμά στο πρόσωπο των δύο Προέδρων αλλά και του Προέδρου του ΣΑΕ, όλους τους Αιγυπτιώτες, όπου κι αν βρίσκονται, για αυτό το μεγάλο ταξίδι του Αλεξανδρινού Καβάφη και του ποταμού Νείλου, που μού χάρισαν.

 

Να ευχαριστήσω όλους εσάς που τιμάτε με την παρουσία σας την ιστορία 150 χρόνων του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, και ιδιαίτερα τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αποδήμου Ελληνισμού της Βουλής – και μάλιστα συνάδελφο δημοσιογράφο – βουλευτή Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη.

 

Τον Αιγύπτιο Πρέσβη στην Αθήνα, His Excellency the Egyptian Ambassador Mr. Mohamed Badawi, we thank you so much for being with us tonight and the support of Egypt, to the Greeks of Egypt.

Τον Έλληνα Πρέσβη κ. Χριστόδουλο Λάζαρη που έκανε κόπο να έρθει από το Κάιρο. 

Τον Αλεξανδρινό δημοσιογράφο Νικόλα Βουλέλη, και Δ/ντή της Εφημερίδας των Συντακτών,  που με στήριξε όλα αυτά τα χρόνια στο έργο μου.

 

Μα, πάνω από όλα, θέλω να ευχαριστήσω δύο ανθρώπους, που πίστεψαν από την πρώτη στιγμή στην ιδέα της δημιουργίας του λευκώματος που θα έχετε σε λίγο στα χέρια σας και στις εκδηλώσεις που για τα 150 χρόνια του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.

 

Πρόκειται για τον εξαιρετικό φίλο, Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Ελευθέριο Κρέτσο, που αγκάλιασε την όλη ιδέα και έθεσε όλες τις εκδηλώσεις, στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, υπό την αιγίδα του, φτάνοντας σήμερα να μάς φιλοξενεί στο δικό του χώρο, και τον ευχαριστούμε όλη μας θερμά για την αγάπη του για την αιγυπτιώτικη δημοσιογραφία.

 

Και τέλος, να ευχαριστήσω μία μεγάλη Κυρία, μία μεγάλη Αιγυπτιώτισσα, που κάποτε, πριν από μισό αιώνα άφησε το Κάιρο, ήρθε στην Ελλάδα, προόδευσε στη Ρουμανία αλλά ποτέ η καρδιά της δεν εγκατέλειψε τη Χώρα του Νείλου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη μεγάλη στήριξή της, μά πάνω από όλα, γιατί μάς διδάσκει μέχρι σήμερα πώς είναι οι μεγάλοι Αιγυπτιώτες. Ένα μεγάλο ευχαριστώ.

 

Και με αυτά τα λίγα λόγια που ελάχιστα μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματα της καρδιάς μου σε όλους εσάς, σα καλώ να κλείσουμε έτσι όπως ξεκινήσαμε αυτό το μεγάλο τρίπτυχο των εκδηλώσεων, βλέποντας τα τελευταία αυτά 2-3 λεπτά τις εκδηλώσεις στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και φτάνοντας σήμερα στην Αθήνα.

 

Σάς ευχαριστώ πολύ».

 

 

 

 

20160316_175212

 

Ο επιχειρηματίας κ. Γεώργιος Σοφιανός (αριστερά) συνομιλεί με τον Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Χριστόδουλο Λάζαρη. Στη μέση, διακρίνεται ο ανταποκριτής της «Αλ Αχράμ» στην Αθήνα κ. Μπαρακάτ.

 

 

 

 

 

 

 

 

20160316_175356

 

Εκ των εκπροσώπων του ΣΑΕ, οι κ.κ. Μιχαηλίδης, Τρίμη και Θεμιστοκλέους 

 

 

 

 

 

 

 

20160316_180229

 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης, με τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Ελευθέριο Κρέτσο, συνομιλούν με τους Προέδρους των Ελληνικών Κοινοτήτων Καΐρου και Αλεξανδρείας κ.κ. Χρήστο Καβαλή και Ιωάννη Παπαδόπουλο.

 

 

 

 

 

 

 

 

20160316_180310

 

Ο Πρόεδρος των Οφικκιάλων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας καθηγητής κ. Θεόδωρος Παναγόπουλος και ο Οφικκίαλος ιατρός κ. Θεόδωρος Πιτταράς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20160316_181332

 

Ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Γεώργιος με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη

 

 

 

 

 

 

20160316_181338

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20160316_200555

 

Η κα Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη με Αιγυπτιώτισσες αποφοίτους της Αχιλλοπουλείου Σχολής Καΐρου

 

 

 

 

 

 

 

20160316_202802

 

Ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Αποδήμου Ελληνισμού της Ελληνικής Βουλής, κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης με τον Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Χριστόδουλο Λάζαρη, την κα Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη, την Αχιλλοπουλίτισσα κα Γιαννακοπούλου και τον Πρόεδρο των Οφικκιάλων κ. Θεόδωρο Παναγόπουλο

 

 

 

 

 

 

 

20160316_205042

 

Ο πρώην Υπουργός των Εξωτερικών κ. Ανδρέας Ζαΐμης με τον Κύπριο Αιγυπτιώτη επιχειρηματία κ. Αντώνη Καζαμία.

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC_0212

 

Ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης, ενώ συνομιλεί με τον Αιγύπτιο Πρέσβη στην Αθήνα Δρ  Άχμεντ Ελ Μπαντάουι

 

 

 

 

 

 

 

 

662_1078251848904204_8822525128253020534_n

 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης με τη δημοσιογράφο κα Χρύσα Σάμου και τον Έξαρχο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα, Σεβ. Μητροπολίτη Γουϊνέας κ. Γεώργιο 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12380750_10209004649656049_878565023_o

 

Η Αρχόντισσα των Εκκλησιών κα Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη με τον Πρόεδρο των Οφικκιάλων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας καθηγητή Θεόδωρο Παναγόπουλο

 

 

 

 

 

 

20160316_175339

 

Από αριστερά προς τα δεξιά: ο Έφορος Αποδήμων Προσκόπων Καϊρινός Γιάννης Μελαχροινούδης συνομιλεί με τον Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Χριστόδουλο Λάζαρη και τον επιχειρηματία κ. Γεώργιο Σοφιανό 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC_0493

 

Ο Αναπληρωτής Γενικός Δ/ντής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού κ. Δημήτρης Πλευράκης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC_0538

 

Ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Ελληνικής Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό – και δημοσιογράφος – κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

image(4)

 

Στιγμιότυπα με τους Προέδρους των δύο Ελληνικών Κοινοτήτων Καΐρου και Αλεξανδρείας καθώς και τη σύζυγο του Προέδρου της ΕΚΑ κα Παπαδοπούλου, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής κ. Αλέξανδρο Καζαμία, τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΑΕ κ. Βασίλη Ζουέ, τον κ. Μιχάλη Ατζέμη και το πρώην στέλεχος της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο κα Αικατερίνη Λεγάτου – Πολίτη 

 

image(8)

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *