ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Απαράδεκτη» η εικόνα που παρουσιάζουν τα Ελληνικά Κοιμητήρια στην πόλη της Τάντας της Αιγύπτου, όπου κάποτε υπήρχε Ελληνική Κοινότητα

 

 

 

 

 

Απογοητευτική ήταν η εικόνα που αντίκρισαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, όταν επισκέφθηκαν τα Ελληνικά Κοιμητήρια της Τάντας, μία πόλη σε απόσταση 100 περίπου χιλιομέτρων από το Κάιρο, όπου μέχρι πριν από κάποια χρόνια – και εκεί – υπήρχε μεγάλος ελληνισμός.

 

 

 

 

Το θέμα αποκαλύπτει στην τελευταία της έκδοση η εφημερίδα «ΝΕΟ ΦΩΣ» Καΐρου, επισημαίνοντας ότι «από την πρώτη στιγμή που η Επιτροπή της Κοινότητας έφτασε εκεί, βρέθηκε προ δυσάρεστης έκπληξης καθώς η εικόνα που αντίκρισαν είναι επιεικώς απαράδεκτη, για Ελληνικό χώρο και ειδικά κοιμητήριο. Σκουπίδια, κόπρανα, καλαμιές, άδεια κουτιά φαγητού κάλυπταν όλους τους χώρους. Στο πέρασμα δίπλα από την οστεοθήκη, μια έντονη δυσοσμία κάλυπτε το χώρο αφού η πόρτα και τα παράθυρα ήταν όλα σπασμένα και η είσοδος καλυμμένη από βουνά σκουπιδιών. Το δάπεδο έχει καταστραφεί από τα νερά αλλά και οι υποδομές (ηλεκτρικά, υδραυλικά) λόγω παλαιότητας χρειάζονται σημαντικές αλλαγές», γράφει χαρακτηριστικά το «ΝΕΟ ΦΩΣ» που αποτελεί και το ενημερωτικό δελτίο της πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας.

 

 

 

 

Η εφημερίδα προσθέτει ότι «η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι απαραίτητο, στο χώρο των κοιμητηρίων, να γίνουν αρκετές εργασίες όπως: να χτιστεί καινούριος τοίχος που να περιτριγυρίζει όλο το κοιμητήριο, να αλλαχτεί η εξωτερική πόρτα, να κατασκευαστεί μεταλλική οροφή που να καλύπτει τους τάφους όπου χρειάζεται έτσι ώστε να μην πέφτουν τα σκουπίδια από τις γύρω πολυκατοικίες στον χώρο και να τοποθετηθούν καινούρια πλακάκια παντού, ενώ σχετική παρατήρηση έγινε στον υπεύθυνο υπάλληλο για την κατάσταση αυτή και θα υπάρξει συνέχεια στο διοικητικό σκέλος».

 

 

 

 

Το κόστος των εργασιών κυμαίνεται γύρω στις 350.000 αιγυπτιακές λίρες (περίπου 17.000 ευρώ).

 

 

 

 

Επίσης, Η Επιτροπή συναντήθηκε και με τον Κοπτορθόδοξο ιερέα π. Mina και τον σύμβουλο της κοπτικής Μητρόπολης κ. Ezzat, καθώς  το Κοιμητήριο της Ελληνικής Κοινότητας Τάντας (έκτασης 2.700 τμ.) που συγχωνεύτηκε το 1966 με την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, συνορεύει με μεσοτοιχία με κοπτικό Ναό και κοπτικό κοιμητήριο. Και μάλιστα, λόγω της έλλειψης Ελληνόφωνου ποιμνίου στην Τάντα και κατόπιν αιτήματος από την Κοπτική Εκκλησία, ήδη από την δεκαετία του ’70, έχει επιτραπεί η ταφή Χριστιανών κοπτών στους άδειους χώρους που διαθέτει το κοιμητήριο, διαδικασία που έπαψε τα τελευταία χρόνια».

 

 

 

 

«Είναι υποχρέωσή μας να συντηρήσουμε και να διαφυλάξουμε ευπρεπώς ό,τι περιουσιακό στοιχείο παραλάβαμε από τις συγχωνευθείσες Κοινότητες οι οποίες μάς εμπιστεύτηκαν όλα τα υπάρχοντά τους κατά τη διάλυσή τους», τονίζει η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και Προϊσταμένης της Εφορείας Ναών και Κοιμητηρίων κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου η οποία μετέβη επί τόπου μαζί με τους Κοινοτικούς Επιτρόπους Καΐρου κ.κ. Ανδρέα Γιόσρι, Λεωνίδα Φοντριέ και Στέλιο Χαλκιά Προϊστάμενο τεχνικών θεμάτων, καθώς και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One thought on “«Απαράδεκτη» η εικόνα που παρουσιάζουν τα Ελληνικά Κοιμητήρια στην πόλη της Τάντας της Αιγύπτου, όπου κάποτε υπήρχε Ελληνική Κοινότητα

  1. Η κατάσταση άρχισε να χειροτερεύει κατά το 1980 όταν οι κόπτες άρχισαν να χρησιμοποιούν το κοιμητήριο μας όχι μόνο σε ελεύθερους χώρους αλλά και σε μνήματα όπου υπήρχαν θαμμένα λείψανα και αυθαίρετα χρησιμοποιούσαν οικογενειακούς τάφους χωρίς την άδεια συγγενών που ακόμα ζούσαν στην Τάντα. Μπροστά στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση μεταφέραμε στην Κύπρο τα λείψανα του πατέρα μου που ήταν στο οστεοφυλάκιο. Όσο υπήρχε εκεί έλληνας φύλακας η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *