ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Με σημαντικές αποφάσεις ολοκληρώθηκε η ετήσια Συνέλευση του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου

 

 

 

 

 

Μια συνέλευση που θα την θυμόμαστε για πάντα – όπως χαρακτηριστικά και εύστοχα είπε η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο και Επίτιμη Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου κα Λαμπρινή Κομίνη – ήταν αυτή της περασμένης Παρασκευής 17 Μαρτίου 2017.

 

 

 

 

 

Χαρακτηριστικό της συνέλευσης αυτής ήταν η πολύ περιορισμένη παρουσία παροίκων, σε βαθμό που ο Πρόεδρος του ΕΝΟΚ και της Συνέλευσης κ. Γιώργιος Χαγιάτ δυσκολεύτηκε να δηλώσει απαρτία και μόνο στις 2 και μισή το μεσημέρι μπόρεσε να υπερβεί το όριο του 20% των μελών και να αρχίσει τις εργασίες της η συνέλευση. Φυσικά, δεν πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός των Γ” Χαιρετισμών προς την Θεοτόκο (το απόγευμα της ίδιας ημέρας) και της Πατριαρχικής παρρησίας, με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο να προΐσταται της ακολουθίας στην Παναγία της Ηλιούπολης, γεγονός που αντικειμενικά δυσκόλευσε τη δυνατότητα παρουσίας των παροίκων και στα δύο συμβάντα.

 

 

 

 

ΜΕ ΜΙΣΗ ΩΡΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

 

 

 

 

Στις 2 και μισή λοιπόν (αντί στις 2 το μεσημέρι) και με τις πατριαρχικές ευλογίες που μετέφερε ο Πανοσιολογιότατος πατήρ Τιμόθεος Καψάλης, άρχισαν οι εργασίες με την έκθεση των πεπραγμένων, τον απολογισμό, τον ισολογισμό και τον προϋπολογισμό που εγκρίθηκαν από την συνέλευση με ευρεία αποδοχή.

 

 

 

 

Η συνέλευση όμως είχε έντονο τόνο εκφρασμένης απογοήτευσης από τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ – που από εννεαμελές παραμένει με πέντε μόνο μέλη – τόσο για τη δυσκολία να βρεθούν νέα μέλη για το ΔΣ όσο και για την παρουσία στην συνέλευση , αλλά ιδιαιτέρως τονίστηκε η αδιαφορία να  τακτοποιηθούν οικονομικά τόσο αρκετοί πάροικοι αλλά και τακτικά μέλη από τους Αιγύπτιους.

 

 

 

 

Μάλιστα, κατόπιν αιτήματος των Αιγυπτίων μελών που ήταν παρόντες στην συνέλευση, ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Χαγιάτ άρχισε να διεξάγει τις εργασίες της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης σε δύο γλώσσες για να ενημερώνονται και τα μέλη που είναι Αιγύπτιοι και δεν γνωρίζουν Ελληνικά, όπως επίσης και τα έγγραφα που μοιράστηκαν στους παρευρισκόμενους ήταν όλα δίγλωσσα.

 

 

 

 

ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΑΤΕΘΗΣΑΝ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

 

 

 

 

Σημαντική βέβαια για το μέλλον του ΕΝΟΚ ήταν η κατά μεγάλη πλειοψηφία έγκριση της πρότασης του ΔΣ για τη σύσταση Επιτροπής που θα θέσει τους όρους για την ενοικίαση του Εστιατορίου από επαγγελματία για μια μέγιστη διάρκεια 9 ετών με δυνατότητα ανανέωσης, διατηρώντας τον Ελληνικό χαρακτήρα της κουζίνας, υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και υγιεινής ενώ συζητήθηκε παράλληλα και το πλαίσιο με το οποίο τα μέλη του ΕΝΟΚ θα καρπώνονται τις νέες υπηρεσίες αλλά και το πώς θα διατηρηθεί η χαμηλή τιμολόγηση σε συγκεκριμένες επιλογές και σε ειδικό χώρο για τα μέλη.

 

 

 

 

Αποφασίστηκε επίσης στη μεταβατική περίοδο να επιτραπεί η είσοδος στον ΕΝΟΚ σε μη μέλη έναντι καταβολής εισιτηρίου 40 Λ.Αιγ και σχετικού ελέγχου εμφάνισης ενώ για τους προσκαλεσμένους των μελών το εισιτήριο θα είναι 20 Λ.Αιγ.

 

 

 

 

Η ίδια Επιτροπή θα εξετάσει και την πρόταση ίδρυσης Κωπηλατικής Ακαδημίας στον ΕΝΟΚ, άλλη μία πρωτοπόρα πρόταση του ΔΣ.

 

 

 

 

Παράλληλα, η ετήσια συνδρομή για τα μέλη, από 100 Λ.Αιγ. ετησίως θα αυξηθεί από το 2017, σε 120 Λ.Αιγ. όπως συνήθως εισηγείται το Υπουργείο και αποφάσισε η συνέλευση.

 

 

 

 

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ

 

 

 

 

Τη συνέλευση παρακολούθησε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου  κ. Χρήστος Καβαλής, που μετέφερε το χαιρετισμό και τη στήριξη της Διαχειριστικής Επιτροπής της ΕΚΚ στο ΔΣ του ΕΝΟΚ, και συνεχάρη – τους λιγοστούς που κάνουν την δουλειά πολλών – όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ παράλληλα συμμετείχε με διάφορες προτάσεις για το θέμα της ενοικίασης και ιδιαίτερα των κριτηρίων επιλογής που πρέπει να εμπεριέχουν τεχνογνωσία και ελληνική ταυτότητα καθώς ο ΕΝΟΚ ήταν, είναι και πρέπει να παραμείνει Ελληνικός. Ζήτησε επίσης από το ΔΣ του ΕΝΟΚ να αποκτήσουν γραμματειακή και όποια άλλη υποστήριξη κρίνουν αναγκαία από τα γραφεία της ΕΚΚ όπως εισπράκτορες, διαχείριση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αποστολής μηνυμάτων στα μέλη κλπ.

 

 

 

 

Κλείνοντας τις εργασίες της Συνέλευσης, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Λαμπρινή Κομίνη τόνισε την σημασία της συμμετοχής των παροίκων στα του ΕΝΟΚ, του καλύτερου συντονισμού και προγραμματισμού, και θύμισε πως όπως πάντα το Ελληνικό Προξενείο στήριξε τον ΕΝΟΚ. Μάλιστα, τώρα ειδικά στη νέα φάση της ζωής του που αρχίζει με τις αποφάσεις της ΤΓΣ, δεσμεύεται προσωπικά να παρακολουθήσει από πολύ κοντά τις εξελίξεις που είναι καθοριστικές για το μέλλον.

 

 

 

 

 

ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΑΝ

 

 

 

 

 

Εκτός των προαναφερθέντων, παρόντες στη Συνέλευση ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Καΐρου της Κυπριακής Αδελφότητας κ. Ανδρέας Μαυρομάτης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Νικόλας Βαδής, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητήριου Καΐρου κ. Αντώνης Διαμαντίδης και λιγοστοί πάροικοι.

 

 

 

 

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΝΟΚ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΓΙΑΤ

 

 

 

Πανοσιολογιώτατε εκπρόσωπε του Πατριάρχου, π. Τιμόθεε

Αξιότιμη Γενικέ Πρόξενε της Ελλάδος στο Κάιρο κα Λαμπρινή Κομίνη  

Αξιότιμε Πρόεδρε της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή

Κυρίες και Κύριοι, αγαπητά μέλη του ΕΝΟΚ, αγαπητοί πάροικοι.

 

 

 

Θα ήθελα εκ μέρους του ΔΣ να σάς ευχαριστήσω θερμά για τη δυναμική σας παρουσία και συμμετοχή. Το 2011 ήταν τότε που πρωτοαναλάβαμε αυτόν τον ιστορικό χώρο. Ο αγώνας μας για να μπορέσουμε να επιτύχουμε κάποια πράγματα ήταν πολύ δύσκολος, αλλά και σαφώς πολύ διδακτικός, όχι μόνο για εμάς σαν Ελληνικό σωματείο που συναναστρέφεται με το Αιγυπτιακό κράτος αλλά και για όλα τα υπάρχοντα Ελληνικά σωματεία. Μάθαμε πολλά, και σαν ΔΣ θα είμαστε πάντα πρόθυμοι να τα μοιραστούμε.

 

 

 

Τα μέλη του ΔΣ και εγώ προσωπικά προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να κρατήσουμε καλοσυντηρημένους τους χώρους του ΕΝΟΚ ταυτόχρονα με τη λειτουργία του. Μία διαδικασία δύσκολη και χρονοβόρα, για την οποία θα μιλήσουμε και πιο αναλυτικά κατά την έκθεση του διαχειριστικού έτους 2016.

 

 

 

Πάντως ένα είναι φανερό: ότι η παρούσα κατάσταση τριμελούς συμβουλίου που κανονικά θα έπρεπε να είναι εννεαμελές, δεν μάς οδηγεί προς το αρχικό μας πλάνο…  Για αυτόμ προτείναμε στις προηγούμενες συνελεύσεις μας και προτείνουμε επανειλημμένα και στην τωρινή συνέλευση, τη συνεργασία των μελών μαζί μας στο Δ. Συμβούλιο.  Ή, και ακόμα θα μπορούσαμε να έχουμε και διαφορετικό τρόπο εκμετάλλευσης του χώρου…! Το οποίο και υποβάλουμε προς έγκριση σαν πρόταση.

 

 

 

Προσπάθειες προσέλκυσης νέων επισκεπτών πέρα των Ελλήνων συνέχεια επιδιώκουμε με μεγάλη προσοχή, και επίσης παράλληλα προσπαθούμε να καθιερώσουμε το χώρο μας ως χώρο εκδηλώσεων υψηλών προδιαγραφών.

 

 

Το προπερασμένο έτος 2015, επιθυμία και στόχος μας ήταν να καταφέρει ο ΕΝΟΚ να είναι αυτάρκης οικονομικά για όλα τα έξοδα του, και να πάψει να επιβαρύνει περαιτέρω οικονομικά την ΕΚΚ.

 

 

 

Με αυτήν την επιθυμία για αφορμή καταφέραμε από το 2015 μέχρι το 2016 μαζί και το πρώτο τρίμηνο του 2017 να βασιστούμε ολοκληρωτικά πάνω στον Όμιλο και στα έσοδά του για να καλύψουμε τις ανάγκες αυτού του σωματείου.

 

 

 

Το 2015 θα έπρεπε να ήταν η τελευταία μας χρονιά σαν ΔΣ ανάλογα με το καταστατικό που ορίζει το Υπουργείο νεολαίας και αθλητισμού, αλλά λόγω αλλαγής αυτού του καταστατικού, και του νόμου, από το αιγυπτιακό κράτος, θα συνεχίσουμε και για το 2017. Μη γνωρίζοντας πότε θα καθοριστούν νέες εκλογές από το Υπουργείο.

 

 

 

Τέλος, θα ήθελα να κλείσω, λέγοντας ότι δύναμη μας σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι η συμπαράσταση που δεχόμαστε από τα μέλη μας αλλά και από όλη την παροικία.

 

 

 

Επίσης, δε θα μπορούσαμε ποτέ να ξεχάσουμε τις εκκλησιαστικές αρχές, τις Διπλωματικές Αρχές, και πάντα την Ελληνική κοινότητα Καΐρου για τη στήριξή τους.

 

 

 

 

Πηγή: ΝΕΟ ΦΩΣ

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *