«Αίγυπτος-Ελλάδα συμφώνησαν να οριοθετήσουν ΑΟΖ», σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η αιγυπτιακή έκδοση «Mada Masr»
«Η αιγυπτιακή κυβέρνηση συμφώνησε πρόσφατα να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων της με την Ελλάδα, σύμφωνα με αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης και έναν Αιγύπτιο διπλωμάτη που έχει άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων», αναφέρει σημερινή ανάλυση του αιγυπτιακού Mada Μasr.
Όπως σημειώνεται, η Αίγυπτος υπέγραψε μια συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων με την Κύπρο το 2003, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2013, όταν επικυρώθηκε από τον προσωρινό Πρόεδρο Adly Mansour. Οι τεχνικές διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, ωστόσο, βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Οι επίσημες διαπραγματεύσεις, συνεχίζει το δημοσίευμα, δεν έχουν ακόμη δρομολογηθεί και δεν έχουν υπογραφεί συμφωνίες οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ ή της Παλαιστινιακής Αρχής.
«Η Αίγυπτος προσφάτως συμφώνησε να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις, παρ” όλο που η Ελλάδα δεν έχει ακόμη αρχίσει να οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορά της με την Τουρκία», φέρεται να δήλωσε στην ιστοσελίδα ο Έλληνας αξιωματούχος. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να αρχίσουν επίσημα τον Απρίλιο, λέει, μετά την ολοκλήρωση των επερχόμενων προεδρικών εκλογών της Αιγύπτου, με σκοπό την ανάπτυξη τελικής συμφωνίας πριν από τις ελληνικές εκλογές, που θα διεξαχθούν το προσεχές έτος.
Το Μada Masr επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας Al-Shorouk, σύμφωνα με το οποίο η Αίγυπτος και η Κύπρος κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για κατασκευή αγωγού από τα κυπριακά θαλάσσια οικόπεδα στο σύμπλεγμα Idku της Αιγύπτου, για επανεξαγωγή προς συμφωνημένους προορισμούς.
«Η συμφωνία ασχολείται κυρίως με το μερίδιο της Αιγύπτου στην ποσότητα του κυπριακού αερίου προς εξαγωγή μέσω της Αιγύπτου και τις προϋποθέσεις προσφυγής σε διεθνή διαιτησία για τη διευθέτηση πιθανών διαφορών», ανέφερε η πηγή. Ωστόσο, το κόστος του αγωγού εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
Επιπλέον, αιγυπτιακή πηγή που είναι καλά ενημερωμένη για τη συμφωνία Dolphinus Holdings για εισαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ, επιβεβαίωσε, επίσης, πως παρόμοιες συμφωνίες με την Κύπρο θα διαρκέσουν τουλάχιστον δύο χρόνια για να εφαρμοστούν «Οι αγωγοί αυτοί θα έχουν χωρητικότητα 700 εκατομμυρίων κυβικών ποδών ετησίως», δήλωσε η ανώνυμη πηγή.
Για τον Κύπριο αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε στη Mada Masr, οι εξαγωγές αερίου από την Κύπρο προς την Αίγυπτο αποτελούν μέρος ενός μεγάλου έργου, το οποίο θα περιλαμβάνει επίσης την Ελλάδα, το Ισραήλ και ίσως άλλα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, προς όφελος όλων αυτών των χωρών. «Οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε ο Κύπριος αξιωματούχος, «δεν δίνουν σημασία στις τουρκικές απειλές εναντίον της Αιγύπτου και της Κύπρου, καθώς η Τουρκία δεν είναι σε θέση να εμποδίσει αυτή τη συνεργασία».
Η συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ, αναφέρει πηγή της Αιγύπτου, «έχει καταργήσει το σχέδιο της Τουρκίας στο να παρουσιαστεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως διεθνής κόμβος για την εισαγωγή φυσικού αερίου από τα ανατολικά προς τα δυτικά, μέσω του αγωγού του οποίου το αέριο θα προμηθεύεται από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας».
Πηγή: Τηλεόραση του ΣΙΓΜΑ Κύπρου