Ο έλληνας δεξιοτέχνης της ινδικής μουσικής Ιάσωνας Ψαράκης μάγεψε με τη συναυλία του στο Κάιρο, γράφει η «Αλ Αχράμ»
Με ένα πολύ αναλυτικό ρεπορτάζ, η έντυπη έκδοση της «Αλ Αχράμ» ξεδίπλωσε τα μυστικά της ινδικής μουσικής, όπως τα παρουσίασε με τη συναυλία που παραχώρησε στο Κάιρο, ο Έλληνας δεξιοτέχνης του σιτάρ Ιάσωνας Ψαράκης.
Η συναυλία δόθηκε την 1η Αυγούστου, με την υποστήριξη της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.
Ο 28χρονος μουσικός, εγκατεστημένος πλέον στην Καλκούτα της Ινδίας, ανέδειξε σε όσους ήρθαν στη συναυλία στο πολιτιστικό χώρο «Beyt El Sennari» του Καΐρου τους ήχους της κλασσικής μουσικής παράδοσης της βόρειας Ινδίας, της Χιντουστάνι (Hindustani).
Ο Ιάσωνας Ψαράκης, κλασικός και πειραματικός δεξιοτέχνης του σιτάρ είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Sangit Bhavana Visva-Bharati στη Δυτική Βεγγάλη στο όργανο σιτάρ και έχει λάβει εκπαίδευση από αξιοσημείωτους γκουρού, όπως γράφει η αιγυπτιακή εφημερίδα.
Ο ίδιος, «ακολουθώντας την πυθαγόρεια φιλοσοφία της μουσικής, είναι πεπεισμένος ότι «οι ρίζες της μουσικής είναι ο ουρανός, τα αστέρια και η φύση αυτού του κόσμου και του σύμπαντος» και πιστεύει στη μουσική ως τρόπο θεραπείας του σώματος και της ψυχής».
«Η μουσική είναι μία αόρατη ζωγραφική, χωρίς σύνορα», επισημαίνει ο Ιάσωνας Ψαράκης.
Η «Αλ Αχράμ» αναφέρει επίσης ότι «τα τελευταία 8 χρόνια, ο Ιάσωνας Ψαράκης ταξιδεύει από την Ελλάδα στην Τουρκία, στο Κουρδιστάν, στο Ιράν, στο Λίβανο, στην Ινδία και στο Μπαγκλαντές, για να «μάθει, να παίξει και να ασκήσει μουσική, να βρει τον εσωτερικό εαυτό», εξερευνώντας τις μουσικές παραδόσεις της Ευρώπης, της Μ. Ανατολής και της ινδικής μουσικής Hindusthani».
Είναι μάλιστα πολύ ενδιαφέρον αυτό που καταγράφει το ρεπορτάζ της αιγυπτιακής εφημερίδας ότι «η ινδική μουσική ακούγεται εξωτική και ασυνήθιστη, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλά κοινά μεταξύ του ινδικού και του ανατολίτικου ρυθμού μουσικής, καθώς και οι δύο βασίζονται στην ανάπτυξη μιας μουσικής κλίμακας μέσα σε ορισμένους κανόνες για να δημιουργηθεί ένα συγκεκριμένο συναίσθημα.
Να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος φιλοξενεί κατά καιρούς διάφορα είδη ινδικής τέχνης τα τελευταία χρόνια.