ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Αίγυπτος παρούσα στο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων στη Λευκωσία, με προσκεκλημένη την Πρέσβη της Αιγύπτου στην Κύπρο

 

 

 

Η Αίγυπτος θα είναι παρούσα στο Συνέδριο των Κυπρίων Αποδήμων, καθώς ο Επίτροπος της Κυπριακής Προεδρίας για τους Αποδήμους Φώτης Φωτίου προσκάλεσε την Πρέσβη της Αιγύπτου να εκπροσωπήσει επίσημα την Χώρα του Νείλου στο μεγάλο αυτό γεγονός για τον Απόδημο Κυπριακό Ελληνισμό.

 

 

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς (ΠΟΜΑΚ – ΠΣΕΚΑ – ΝΕΠΟΜΑΚ) θα πραγματοποιηθεί από τις 27 μέχρι τις 30 Αυγούστου, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, στη Λευκωσία.

 

Ο Κύπριος Επίτροπος χαρακτήρισε σημαντική τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που θα γίνει κατά το συνέδριο, και στην οποία προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν οι Πρέσβεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Αιγύπτου και του Ισραήλ στην Κύπρο με θέμα τις εξελίξεις στην περιοχή και τις σχέσεις των χωρών αυτών με την Κύπρο. Είναι πέντε χώρες οι οποίες έχουν άμεση σχέση με όλα όσα συμβαίνουν και θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, είπε ο κ. Φωτίου.

 

Η επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα γίνει στις 27 Αυγούστου στις 1900 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος θα είναι και ο κύριος ομιλητής κατά την τελετή έναρξης. Τους συνέδρους θα καλωσορίσει ο κ. Φωτίου, και θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Αντώνης Διαματάρης και οι Πρόεδροι των ομογενειακών οργανώσεων ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ.

 

Όπως είπε ο κ. Φωτίου,στις 28 Αυγούστου θα δοθεί δεξίωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο για τους συνέδρους, στο πλαίσιο της οποίας θα τιμηθούν μέλη της διασποράς, μεταξύ των οποίων ο τέως Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος. Πριν τη δεξίωση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προβεί σε ενημέρωση των αποδήμων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

 

Ενημέρωση για το Κυπριακό και για τις εξελίξεις στα ενεργειακά θα γίνει επίσης από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη και Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, στις 28 και και 29 Αυγούστου αντίστοιχα. Κατά το συνέδριο θα μιλήσουν επίσης αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

 

Ο κ. Φωτίου ανέφερε πως πολύ σημαντική θα είναι στο συνέδριο και η παρουσία της νεολαίας των αποδήμων. Είπε πως έχει γίνει ένα ειδικό πρόγραμμα για την νεολαία και πως πέραν των συνεδριάσεων στις οποίες θα παρακαθίσουν οι νέοι απόδημοι για να ενημερωθούν, θα γίνουν και  ξεχωριστές συνεδριάσεις στις οποίες θα συζητηθούν η περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση των προγραμμάτων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και της ιστορίας, καθώς και νέα προγράμματα για τους νέους απόδημους.

 

Στο περιθώριο του συνεδρίου των αποδήμων θα πραγματοποιηθούν εξάλλου διμερείς συνομιλίες του κ. Φωτίου με τον `Ελληνα Υφυπουργό Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη, ο οποίος θα πραγματοποιήσει και την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση των δυο αξιωματούχων μετά τον διορισμό του κ. Διαματάρη.

 

«Θα δούμε εφ’ όλης της ύλης τη στρατηγική μας ξανά, τις τριμερείς συναντήσεις που θα ακολουθήσουν. Ηδη τρέχουν τριμερείς συνεργασίες με την Αίγυπτο, με το Ισραήλ, με την Αρμενία», είπε ο κ. Φωτίου αναφέροντας πως γίνονται προσπάθειες να προωθηθούν τριμερείς συνεργασίες και με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *