Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών: 50 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών για τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «50 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής» και την προβολή της ταινίας «Επιχείρηση Μουσείο» στο Σπίτι της Κύπρου, στην Αθήνα
Το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Σπίτι της Κύπρου της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα διοργάνωσαν χθες Τρίτη, 25 Ιουνίου, εκδήλωση παρουσίασης της φωτογραφικής έκθεσης του ΓΤΠ με τίτλο «50 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής».
Στη φωτογραφική έκθεση το κοινό είχε την ευκαιρία να δει φωτογραφίες εποχής από το φωτογραφικό αρχείο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών. Μέσα από το σπάνιο φωτογραφικό υλικό της έκθεσης καταγράφονται σκηνές από τη βάρβαρη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και ξεδιπλώνονται αθέατες πλευρές της ιστορίας της Μεγαλονήσου. Οι παρευρισκόμενοι μεταφέρθηκαν πίσω στον χρόνο, 50 χρόνια πριν, στο 1974, και είδαν μέσα από τις ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα φωτογραφίες τον ανθρώπινο πόνο των προσφύγων και του κυπριακού λαού, τις αντίξοες συνθήκες κράτησης των αιχμαλώτων στην Τουρκία, την αγωνία των συγγενών των αγνοουμένων και την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Η φωτογραφική έκθεση υπενθυμίζει στο κοινό ότι το κυπριακό πρόβλημα παραμένει ανοικτό, καθότι οι οδυνηρές συνέπειες της εισβολής και της επακόλουθης βίαιης διαίρεσης και παράνομης στρατιωτικής κατοχής από την Τουρκία είναι ακόμη υπαρκτές.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε η επετειακή ταινία μικρού μήκους παραγωγής ΓΤΠ με τίτλο «Επιχείρηση Μουσείο» σε σκηνοθεσία Πέτρου Χαραλάμπους και σενάριο Κώστα Μαννούρη. Η ταινία ξεδιπλώνει μία άγνωστη για το ευρύ κοινό πτυχή του πολέμου. Τις υπεράνθρωπες και επίπονες προσπάθειες που κατέβαλαν ο Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου κ. Βάσος Καραγιώργης και το προσωπικό του Τμήματος για αποθήκευση και αποστολή των εκθεμάτων του Κυπριακού Μουσείου στην Αθήνα, με απώτερο στόχο τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.
Μέσα από την ταινία υπενθυμίζεται η απαράμιλλη αξία διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς του κάθε λαού και η σημασία που έχει ο πολιτισμός για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και ταυτότητας ενός λαού. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της Κύπρου, στο πλαίσιο και της συμπλήρωσης των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή, η διάσωση των εκθεμάτων αποτελεί και διάσωση των ριζών του κυπριακού λαού που φτάνουν πίσω μέχρι και την αρχαιότητα.
Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσαν ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Σταύρος Αυγουστίδης και η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών κα Αλίκη Στυλιανού. Στον χαιρετισμό του ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι οι μνήμες παραμένουν ολοζώντανες, καθώς η Κύπρος εξακολουθεί να ματώνει από το βαθύ τραύμα της τουρκικής εισβολής και τις τραγικές συνέπειες της παράνομης στρατιωτικής κατοχής.
Αναφερόμενος στις φωτογραφίες της έκθεσης, ο κ. Αυγουστίδης υπέδειξε ότι κάθε φωτογραφία προσφέρει μία μοναδική ματιά σε μια συγκεκριμένη στιγμή, αποθηκεύοντας και μεταφέροντας τα συναισθήματα, τα γεγονότα και τις εμπειρίες που συνδέονται με αυτή. «Μέσα από την αμεσότητα της φωτογραφικής αποτύπωσης», τόνισε ο κ. Αυγουστίδης, «η μαρτυρία της κάθε εικόνας συνδιαλέγεται με το βάρος της Ιστορίας, ταυτόχρονα όμως συνδέεται και με μία ανθρώπινη ιστορία πόνου και απώλειας».
Η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών κα Αλίκη Στυλιανού ανέφερε ότι τόσο η φωτογραφική έκθεση «50 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής» όσο και η ταινία με τίτλο «Επιχείρηση Μουσείο» εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σύνολο δράσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται στην Κύπρο και όλον τον κόσμο για την προβολή της επετείου των πενήντα χρόνων από την τουρκική εισβολή και παράνομη κατοχή σχεδόν του μισού εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η κα Στυλιανού επεσήμανε ότι «εδώ και μισό αιώνα από την τραγικότερη στιγμή της κυπριακής ιστορίας, γενιές παιδιών γεννιούνται και μεγαλώνουν στην ωμή πραγματικότητα μιας Κύπρου λαβωμένης». Τόνισε επίσης ότι «τόσο η φωτογραφική έκθεση όσο και η ταινία έχουν ως σκοπό να μας θυμίσουν ότι το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο και ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως αποδεκτή».
Τέλος, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο σκηνοθέτης κ. Πέτρος Χαραλάμπους, ο σεναριογράφος κ. Κώστας Μαννούρης και η συνθέτρια της μουσικής κα Άντρια Μαρία Κουννά παρουσίασαν την ταινία «Επιχείρηση Μουσείο» και απάντησαν σε ερωτήσεις των παρευρισκόμενων.
Η φωτογραφική έκθεση θα παραμείνει αναρτημένη στον εκθεσιακό χώρο της Πρεσβείας μέχρι και τις 30 Αυγούστου 2024. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι οι ακόλουθες:
Ιούνιος: Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-14:00
Ιούλιος: Δευτέρα – Τρίτη – Τετάρτη – Παρασκευή: 10:00-14:00
Πέμπτη: 10:00-18:00
Αύγουστος: Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-14:00