Ο ΧΡΥΣΟΣ ΚΟΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΕΣ
Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ
Ένα από τα δείγματα της μυθοποίησης του Ελευθερίου Βενιζέλου κατά τη διάρκεια της ζωής του που τον ταυτίζει με το όραμα της Μεγάλης Ιδέας είναι και το χρυσό στεφάνι αγριελιάς που του πρόσφεραν οι δημοτικοί́ άρχοντες της χώρας στις 15 Σεπτεμβρίου 1920, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την επιτυχία της υπογραφής της Συνθήκης των Σεβρών.
Το στεφάνι που είχε ¨χαθεί́¨ μετά την αυτοεξορία του Βενιζέλου το 1935, βρέθηκε και αγοράστηκε από τη Βουλή στις 9 Οκτωβρίου 1986, σε δημοπρασία του οίκου Sotheby΄s, στο Λονδίνο και σήμερα εκτίθεται στην Αίθουσα Τροπαίων.
Ούτως ή άλλως πανταχού παρούσα σε κάθε εθνική προτροπή, η ελληνική παροικία της Αιγύπτου – και συγκεκριμένα το τμήμα της που δεν θεωρούσε τον Βενιζέλο κινηματία – συνέλεξε το ποσό των 550,45 λιρών και το απέστειλε ως συμβολή της στην τιμητική αυτή διάκριση. Τα χρήματα αυτά είχαν συγκεντρωθεί μέσω σχετικού εράνου που διενεργήθηκε και στο οποίο προσέφεραν οι ελληνικές κοινότητες της Νειλοχώρας, οι τράπεζες όπως η Ionian Bank και η Credit Lyonnais, καθώς και πολλοί Αιγυπτιώτες όπως οι Καζούλης, Θεοδωράκης, Αντωνιάδης, Βατιμπέλας, Δηλαβέρης, Κιτροέφ, Καμπάς, Νανόπουλος, Νικολάου, Παρασκευάς, Παπαθεολόγου, Ράλλης, Σαράντης, Χαρίτου, Δημητρίου, Βασδέκης, Βογιατζής, Ζερμπίνης, Κουταρέλλης, Μητσός, Ταβουλαρίδης, Γνευτός, Κατελούζος, Πηλαβάκης, Παντελίδης, κ.ά. Το δε ποσό αποστάλθηκε με την υπ. αρ. 103506 και εκ δραχμών 16.680,300 επιταγή της Τράπεζας Αθηνών στο Δήμαρχο Αθηναίων στις 7/2/1920.