Ο συγκινητικός φόρος τιμής των μαθητών των Ελληνικών Σχολείων του Καΐρου στους αγωνιστές του 1821 (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ)
Κάθε χρόνο και πιο συγκινητική είναι η απότιση φόρου τιμής των μικρών Αιγυπτιωτόπουλων στην επέτειο για την Ελληνική Επανάσταση του ’21, όπως τη ζήσαμε και φέτος τόσο στην Αχιλλοπούλειο αλλά και την Αμπέτειο Σχολή Καΐρου.
Γιορτές εμπνευσμένες από δημιουργική φαντασία, αγάπη, μεράκι τόσο από τα παιδιά όσο και από τους εκπαιδευτικούς που συνδιοργάνωσαν τις επετειακές εκδηλώσεις, που μετέφεραν νοερά όλους τους θεατές στις νικηφόρες μάχες, που έμελλε να φέρουν φως στη νέα εποχή για την ιστορία της Ελλάδας, μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό.
Έτσι, όλοι εκείνοι που συνέβαλαν στην Επανάσταση της Εθνικής Παλιγγενεσίας πέρασαν μπροστά από τα μάτια μας με αριστοτεχνικό τρόπο από τα παιδιά των δύο ιστορικών ελληνικών σχολείων της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.
Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, την παραμονή της Εθνικής εορτής, στις 24 Μαρτίου το πρωί, ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Χαράλαμπος Κουγεμήτρος τόνισε μεταξύ άλλων:
«Διπλή εορτή εορτάζουμε σήμερα: τον Ευαγγελισμό της Θεoτόκου και την έναρξη της Επανάστασης του 1821.
Σήμερα είναι η μέρα που μάς φέρνει στη μνήμη μας, την ιερή απόφαση των Αγωνιστών του ΄21, να ζήσουν ελεύθεροι ή να πεθάνουν. Μάς φέρνει στη μνήμη τα κατορθώματα και τον Αγώνα των ηρώων της Εθνεγερσίας για να αποτινάξουν από τις πλάτες του τον τουρκικό ζυγό, ώστε να καταφέρουν να ζήσουν πάλι ελεύθεροι και περήφανοι.
Σήμερα είναι επίσης η μέρα όπου ο Αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάστηκε στην Παναγία στην οποία ανήγγειλε το χαρμόσυνο μήνυμα πως θα φέρει στον κόσμο τον Ιησού Χριστό, τον Υιό του Θεού, ο οποίος θα ελευθερώσει τον κόσμο από τα δεσμά του θανάτου.
Ο κοινός παρονομαστής των δύο αυτών γεγονότων ήταν η Ελευθερία και η Πίστη. Η μέρα του Ευαγγελισμού ταυτίστηκε συμβολικά με την έναρξη της Επανάστασης, γιατί η σπίθα που δημιούργησε την έκρηξη, ήταν η πίστη των ανθρώπων πως ήταν θέλημα Θεού να ελευθερωθούμε. Η πίστη αυτή στον Θεό και στο θαύμα, μαζί με τον ενθουσιασμό και την φλόγα για ελευθερία, ήταν αυτά που έσπρωξαν τους Έλληνες να έχουν ελπίδα εκεί που δεν υπήρχε, να αψηφούν τον δυνατό και να μην φοβούνται τον θάνατο».
Αμέσως μετά τον χαιρετισμό του Δ/ντή του Σχολείου, το χώρο γέμισαν οι χαρούμενες φωνές των παιδιών του νηπιαγωγείου της Αχιλλοπουλείου Σχολής της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, που χόρεψαν μαζί με τα παιδιά του Βρεφονηπιακού σταθμού, παρουσιάζοντας το καθένα από αυτά ένα ποίημα για τις διάφορες περιφέρειες της Ελλάδας.
Ακολούθησε το δημοτικό σχολείο με το πετυχημένο σκετς «Τα παγωμένα πορτρέτα των ηρώων», σε ένα σκηνικό που θύμιζε επαγγελματικούς θιάσους, κάνοντας όλους τους θεατές περήφανους για την άρτια παρουσίαση των παιδιών, την ικανότητά τους να αποστηθίζουν κείμενα και να τα αποδίδουν με φοβερή άνεση και υπικριτικότητα.
Άλλη χαρακτηριστική στιγμή ήταν ο Όρκος των Φιλικών», που απέδωσαν τα παιδιά της Αχιλλοπουλείου, ενώ πριν από τους Εθνικούς Ύμνους Ελλάδος και Αιγύπτου, οι μαθητές παρουσίασαν το σκετς «Μεσολογγίτισσες».
Χαρακτηριστική ήταν και η εξαίρετη παρουσίαση των τραγουδιών από τα παιδιά, που εντυπωσίασαν και με τις φωνητικές τους δυνατότητες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την επιμέλεια και την οργάνωση της εορτής για την επέτειο της 25ης Μαρτίου είχαν ο Δ/ντής κ. Χαράλαμπος Κουγεμήτρος, καθώς και οι εκπαιδευτικοί Αναστάσιος Αναστασίου, Άννα Αρακαδάκη, Λαμπρινή Κολαΐτη Ατζουλέτ και Ιωσήφ Κουρτελής.
Την εορτή των παιδιών τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου κ. Νικόδημος, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Λαμπρινή Κομίνη, ο Κύπριος Πρόξενος στο Κάιρο κ. Άγγελος Λένος, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Κήμης Φλεβοτομάς, ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Πάρις Οικονόμου, το Μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου κ. Άγγελος Αθανασούλης, καθώς και η αιγυπτιώτισσα επιχειρηματίας κα Αικατερίνη Σοφιανού – Μπελεφάντη η οποία βρέθηκε αυτές τις ημέρες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.
Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΑΜΠΕΤΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ
Ακολούθησε αμέσως μετά η εορτή των μαθητών της Μεγάλης του Γένους Αμπετείου Σχολής, όπου τους επίσημους προσκεκλημένους καλωσόρισε θερμά η Αναπληρώτρια Διευθύντρια κα Βασιλική Πετροπούλου, η οποία επίσης ανέδειξε τη διπλή σημασία της μεγάλης εορτή του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας της 25ης Μαρτίου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Συγκινητική ήταν η παρουσίαση του ύμνου «Τη Υπερμάχω» από τους μαθητές, καθώς και μία σειρά πό ποιήματα και τραγούδια χαρακτηριστικά για την εορτή, όπως τα «Κλεφτόπουλα», τα «Σαράντα Παληκάρια», «Ξύπνα Ραγιά» κλπ., σε μία εορτή που χαρακτηρίστηκε άρτια και οργανώθηκε από τους εκπαιδευτικούς Ευαγγελία Βενετίκου και Γιάννη Καϊματζόγλου.
Μιλώντας στο τέλος της εορτής, μετά την απόδοση των εθνικών ύμνων Ελλάδας και Αιγύπτου, ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος συνεχάρη όλους όσοι συμμετείχαν στην ωραία εορτή και τόνισε ότι «όσο θυμόμαστε, θα υπάρχουμε ως Έλληνες», επισημαίνοντας ότι οι μνήμες από την ιστορία του έθνους μας μάς βοηθάνε όσο πιο ισχυρές είναι.
Από την πλευρά της, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Κομίνη επεσήμανε και κείνη τη σημασία του να γνωρίζουμε πολύ καλά την ιστορία της πατρίδας μας, διατηρώντας την ικανοποίηση για τα καλά της σημεία αλλά έχοντας παράλληλα και το σθένος να αντιμετωπίσουμε τα άσχημα σημεία της, μην παραλείποντας εν τέλει να συγχαρεί τους συντελεστές των εορτών τόσο της Αχιλλοπουλείου όσο και της Αμπετείου, τους κόπους των οποίων χαρακτήρισε ως το ομορφότερο δώρο για όσους τους παρακολούθησαν για την επέτειο αυτής της ημέρας.
Την ικανοποίησή του για το έργο των παιδιών εξέφρασε ο Κύπριος Πρόξενος κ. Λένος, ενώ ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Κήμης Φλεβοτομάς μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της ΕΚΚ κ. Χρήστου Καβαλή και τούς συνεχάρη για την εορτή.
Ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό σύντομο βίντεο και από τις δύο σχολικές εορτές: