Τα αιγυπτιώτικα νειάτα πρωτοστάτησαν και πάλι στις φετινές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στο Κάιρο (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ)


Το δυναμικό παρών έδωσε και φέτος ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός στις εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

 

 

???????????????????????????????

 

 

 

Η παροικία άρχισε να συγκεντρώνεται από νωρίς το πρωί στον επιβλητικό ναού του Αγίου Κωνσταντίνου Καΐρου, στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, όπου τελέστηκε η Δοξολογία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μέμφιδος, Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου κ. Νικοδήμου, συμπαραστατούμενου από του ιερού κλήρου.

 

 

 

 

 

 

Συγκινητική η παρουσία της ελληνικής σημαίας από τους μαθητές και προσκόπους στο χώρο του ναού, όπου το τιμητικό παρών έδωσαν ο Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Λαμπρινή Κομίνη, ο Κύπριος Πρόξενος κ. Άγγελος Λένος, ο Ακόλουθος Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο Πλοίαρχος ΠΝ Ιωάννης Διαμαντάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας κ. Ανδρέας Μαυρομάτης, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Νικόλας Βαδής, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Νικόλας Πολίτης, η Γραμματέας της ΕΚΚ κα Σούλα Σκουφαρίδου, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Στέφανος Αργυρίου, Αντώνης Διαμαντίδης, Πατρίκιος Δήμος, η Αιγυπτιώτισσα επιχειρηματίας κα Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη, ο βοηθός Περιφερειακός Έφορος Αποδήμων Προσκόπων κ. Αλέκος Καζαμίας, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πνευματικού Πατριαρχικού Κέντρου κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης, ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας κ. Λάμπρος Μπενοβίας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής κα Βίλλυ Πολίτου, ο Πρόεδρος τοπυ Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου κ. Γιώργος Χαγιάτ, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Δημήτρης Καλατζής, ο Δ/ντής της Αχιλλοπουλείου κ. Χαράλαμπος Κουγεμήτρος, η Αναπληρώτρια Δ/ντρια της Αμπετείου κα Βασιλική Παπαπέτρου και άλλοι επίσημοι και πολύς κόσμος.

 

 

 

 

 

Αμέσως μετά τη δοξολογία, ο Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Παπαδόπουλος ανέγνωσε το μήνυμα προς τους Αποδήμους Έλληνες που απέστειλε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος,το οποίο ανέφερε:

 

 

 

 

 

 

 

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

 

 

 

«Εορτάζουμε την κορυφαία στιγμή της σύγχρονης ιστορίας μας, η οποία οδήγησε στην απελευθέρωση του Γένους και στην ίδρυση του νεώτερου Ελληνικού Κράτους. Σήμερα η επέτειος της Εθνεγερσίας αποκτά για όλους τους Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται ή κατοικούν, έναν ιδιαίτερο και εξαιρετικά διδακτικό συμβολισμό:

 

Την 25η Μαρτίου του 1821, το Έθνος των Ελλήνων εξεγέρθηκε κατά του τουρκικού ζυγού και αγωνίσθηκε μέχρις εσχάτων για την κατάκτηση της ελευθερίας του, της ανεξαρτησίας του και, συνακόλουθα, της κυριαρχίας του. Στον ηρωικό αυτόν αγώνα του είχε την συμπαράσταση Λαών της Ευρώπης και πρωτίστως φωτισμένων πνευματικών ανθρώπων τους, οι οποίοι συμμερίσθηκαν, κατά κανόνα ανιδιοτελώς, κοινά οράματα και ιδανικά.

Το απαράμιλλο παράδειγμα των προγόνων μας Αγωνιστών του 1821 πρέπει να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί στο διηνεκές. Ιδίως δε κατά την τρέχουσα κρίσιμη συγκυρία για την Πατρίδα. Όλοι οι Έλληνες, απανταχού της γης, οφείλουμε να εκπληρώσουμε από κοινού αυτό το μέγιστο εθνικό χρέος, διασφαλίζοντας έτσι την πορεία του Ελληνισμού προς το ιστορικό πεπρωμένο του στο πλαίσιο της ειρηνικής άμιλλάς του με τα άλλα έθνη ανά την υφήλιο.

 

 

 

 

 

 

Γι’ αυτό, και ιδίως κατά την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821, πρέπει να διατηρούμε ζωντανή στην μνήμη μας, με την ανάλογη ευγνωμοσύνη, την ανεκτίμητη προσφορά των Ελλήνων της διασποράς. Οι οποίοι συνεισέφεραν, θυσία στον βωμό του αγωνιζόμενου Γένους, τις περιουσίες τους αλλά πολλές φορές και την ίδια την ζωή τους. Στους τωρινούς χαλεπούς καιρούς για την Πατρίδα ο Ελληνικός Λαός στρέφεται ξανά στους απόδημους Έλληνες, σ’ αυτό το ανεκτίμητης αξίας τμήμα του Έθνους, που διαχρονικώς μεγαλουργεί και μας καθιστά υπερήφανους. Και του απευθύνει ελπιδοφόρο προσκλητήριο κοινού αγώνα, ώστε η Ελλάδα ν’ αντιμετωπίσει, αμέσως και αποτελεσματικώς, την βαθιά οικονομική κρίση που μαστίζει την κοινωνία μας και η οποία, δυστυχώς, έχει μετατραπεί πια σε πραγματική ανθρωπιστική κρίση.

 

Κάθε φορά που τιμάμε τον Ελληνισμό και τους αγώνες του έχουμε χρέος, εντός και εκτός Ελλάδας, να μην ξεχνάμε την Κύπρο. Η οποία, ακόμη και ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξακολουθεί ν’ αγωνίζεται εναντίον ξένης, προκλητικώς παράνομης, στρατιωτικής κατοχής και ν’ αντιμετωπίζει εξίσου προκλητικώς απαράδεκτες αξιώσεις επί των αδιαμφισβήτητων κυριαρχικών της δικαιωμάτων καθώς και επί του κατά το διεθνές δίκαιο πλήρως θεμελιωμένου δικαιώματός της να εκμεταλλεύεται ελευθέρως τους φυσικούς της πόρους. Ιδίως ο απόδημος Ελληνισμός είναι ανάγκη να εκπέμψει, προς πάσαν κατεύθυνση και κατά προτεραιότητα προς τα διεθνή fora, το μήνυμα ότι η Κύπρος πρέπει να δικαιωθεί, το ταχύτερο δυνατό».

 

Ακολούθησε η ανάγνωση του μηνύματος του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά από την Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο κα Λαμπρινή Κομίνη.      

 

 

 

 

 

Τέλος, στον περίβολο του ναού, όπου ακολούθησε η προσκοπική και μαθητική παρέλαση, το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο οποίος τόνισε τη σημασία της μεγάλης εορτής της 25ης Μαρτίου τόσο για την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους από τον τουρκικό ζυγό το 1821 όσο και για τη θρησκεία μας, με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

 

 

 

25 martiou 2015 09

 

 

 

«Ο Ελληνισμός ποτέ δεν πεθαίνει. Ο Ελληνισμός δεν μπαίνει ποτέ σε διλλήματα μεταξύ της ελευθερίας και του θανάτου», τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Καβαλής, επισημαίνοντας ότι «όλοι μας στρέφουμε τη σκέψη μας στην Ελλάδα, την πατρίδα μας και στις δύσκολες στιγμές που περνάει. Είμαστε σίγουροι ότι ο Ελληνισμός, όπως τα κατάφερε ανά τους αιώνες, θα τα καταφέρει και αυτή τη φορά», ευχαριστώντας όλους τους συντελεστές της εορτής και αναφώνησε με όλους μαζί «Ζήτω η Ελλάδα», «Ζήτω το Έθνος», «Ζήτω η 25η Μαρτίου».

 

 


25 martiou 2015 12

 

 

 

Ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό βίντεο από την προσκοπική και μαθητική παρέλαση, την ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και τους παραδοσιακούς χορούς που παρουσίασαν τα παιδιά της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου Σχολής, που πραγματικά εντυπωσίασαν και κέρδισαν τα χειροκροτήματα όλων.

 

 

 

 

 

 

 

 

One response to “Τα αιγυπτιώτικα νειάτα πρωτοστάτησαν και πάλι στις φετινές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στο Κάιρο (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ)”

  1. Πιερής Δημήτρης(Μίμης) says:

    Με συγκίνηση διάβασα και είδα όλα ανεξεραίτως τα δημοσιευμένα μηνύματα και video, καθώς μου δημιούργησαν αξέχαστες μνήμες σχολικές και Προσκοπικές (από Αμπέτειο και Ναυτοπροσκοπικές από την Τ.Ε.Νείλου).
    Να είστε πάντα καλά και αυτές τις εορτές για πολλά χρόνια να είναι στην προτεραιότητά σας.
    Με φιλικούς χαιρετισμούς προς όλους,
    Μίμης Πιερής.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης