Ο ανοιχτός διάλογος – πεμπτουσία της δημοκρατίας – ήταν ο μεγάλος νικητής της Γ. Συνέλευσης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου
Ο διάλογος ήταν ο μεγάλος νικητής της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Η παρουσίαση και καταγραφή των αντίθετων απόψεων, μέσα σε ένα ηλεκτρισμένο αλλά απόλυτα ελεύθερο περιβάλλον ήταν η πεμπτουσία της δημοκρατίας, όπως παρουσιάστηκε στις εργασίες της Κυριακής 3ης Μαΐου, του κυρίαρχου σώματος της ΕΚΚ, που πήρε ιδιαίτερα σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της παροικίας.
Στο φιλόξενο χώρο του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής επαναβεβαίωσε τις ενωτικές του προσπάθειες έτσι ώστε μέσα από τη σύγκλιση των απόψεων που παρατέθηκαν, πολλές φορές αντίθετες και αιχμηρές, να υπάρξει συγκεκριμένο και απτό αποτέλεσμα και να παραχθεί έργο.
ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΡΙΑΜΙΣΙ ΩΡΩΝ
Είναι ευνόητο ότι θεωρείται δύσκολο για κάποιον να καταφέρει να χωρέσει μέσα σε λίγες γραμμές όλα όσα διαμείφθηκαν στις τριάμισι ώρες που διήρκεσαν περίπου οι δύο Γενικές Συνελεύσεις της ΕΚΚ (Τακτική και Έκτακτη) και παραβρέθηκαν κάπου 170 τακτικά μέλη της παροικίας.
Αξίζει πάντως να αναφέρουμε τη μεγάλη ικανοποίηση για το όραμα του Προέδρου και της Κοινοτικής Επιτροπής της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου για το μέλλον του Νοσοκομείου αλλά και για τα έργα που άλλαξαν ολοκληρωτικά την εικόνα του νοσηλευτικού ιδρύματος της ΕΚΚ, βεβαίως με τη σκληρή προσπάθεια του Προϊσταμένου του ΕΝΚ κ. Αντώνη Ιορδανίδη και του Γενικού Διευθυντή Δρ. Σαμουήλ Λουΐς και μάλιστα εξ ιδίων πόρων, καθώς επίσης και όσα ευαγγελίζονται οι νέοι επενδυτές για τη δημιουργία Ακτινολογικού Κέντρου και νέου Πρότυπου Γεροντολογικού Νοσοκομείου.
Ιστορικό και ίσως πρωτοποριακό ήταν το θέμα της παρουσίασης των οικονομικών της ΕΚΚ για την επόμενη 30ετία (!!) από τον Πρόεδρο της ΕΚΚ κ. Χρήστο Καβαλή, ο οποίος παρουσίασε τον πυρήνα της οικονομικής πολιτικής της επόμενης 30ετίας που θα είναι το νοσοκομείο στην νέα του δομή και παράλληλα την προοπτική για καλύτερη εκμετάλλευση της κοινοτικής περιουσίας, με αποκορύφωμα τις προτάσεις που τέθηκαν από τον ίδιον για την ίδρυση Μέσων Τεχνικών Σχολών που τόσο έχει ανάγκη η Αίγυπτος. Σκέψεις που βρήκαν ευρύτατη απήχηση από τους παρεβρισκόμενους.
ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ
Πολύ σημαντική ήταν επίσης και η παρέμβαση του Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Νικοδήμου, που παρότρυνε όλους να στέκονται μακριά από σκέψεις που αφορούν σε πωλήσεις εκκλησιών. «Οι δικοί σας πατεράδες τίς έκτισαν και ακόμη αν το Πατριαρχείο έλεγε να τίς πουλήσει, εσείς θα έπρεπε να αρνιόσασταν, καθώς δεν έχουν μείνει πολλές», όπως χαρακτηριστικά είπε…!
Ενώ και από την πλευρά της, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Λαμπρινή Κομίνη επεσήμανε με σημασία ότι θα πρέπει τα Μέλη της ΕΚΚ να θυσιάζουν μία-δύο ημέρες το χρόνο για να συζητούν τα περί Κοινότητας, και ευχαρίστησε τους παρεβρισκόμενους που παρά το περασμένο της ώρας , έμεινε μεγάλος αριθμός να παρακολουθεί και να συμμετέχει στις εργασίες της Συνέλευσης.
Αίσθηση επίσης προκάλεσε και ο λόγος του νέου Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέα Βαφειάδη, εκ μέρους του Προέδρου της ΕΚΑ κ. Γιάννη Παπαδόπουλου, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη ακριβώς αυτής της πεμπτουσίας της δημοκρατίας που είναι ο διάλογος και απηύθυνε πρόσκληση περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο Κοινότητες, που αποτελούν όπως αναφέρει πάντα ο κ. Καβαλής «δύο Διαχειριστικές Επιτροπές αλλά σε μία και μόνη παροικία».
Θερμούς χαιρετισμούς απηύθυνε και ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Νικόλας Βαδής εκ μέρους του Προέδρου του ΣΑΕ κ. Κώστα Μιχαηλίδη.
Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΚΚ κ. Χρήστος Καβαλής έδωσε το στίγμα της πολιτικής της ΕΚΚ που πρέπει πάντοτε να είναι ο άνθρωπος, ο πάροικος και η συνέχεια της ιστορίας του Καϊρινού Ελληνισμού.
ΟΙ… ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ
Βεβαίως, υπήρξαν και οι δύσκολες στιγμές, όταν ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Στέφανος Αργυρίου καταφέρθηκε εναντίον του Ταμία της ΕΚΚ κ. Αντώνη Ιορδανίδη, για το ποσό των 10.000 Λ. Αιγ. περίπου που καθυστέρησε για 42 ημέρες να πληρώσει στο Ελληνικό Νοσοκομείο μετά τις δύο πρόσφατες νοσηλείες του, ζητώντας την αποπομπή του εφαρμόζοντας το άρθρο 17 του καταστατικού της ΕΚΚ.
Όμως, το γεγονός και πάλι ότι ακούστηκε αυτή η άποψη, και μάλιστα πολύ αναλυτικά, με τον Πρόεδρο κ. Καβαλή να ανακοινώνει ότι η Κοινοτική Επιτροπή θεώρησε το συμβάν της αργοπορίας πληρωμής ως μη καταδικαστέο, καθώς και το γεγονός ότι η πολιτική της καθυστερημένης πληρωμής είναι δυνατόν να εφαρμοστεί σε Έλληνες που απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης της Κ.Ε., ήταν ένα δείγμα διαφάνειας και δημοκρατίας.
Πρέπει επίσης να τονίσουμε την νηφαλιότητα και του κ. Ιορδανίδη, που απαντώντας στον κ. Αργυρίου, παρουσίασε χρέος της εταιρίας του κ. Αργυρίου ποσού 4.000 Λ. Αιγ. περίπου που καθυστέρησε για τρία περίπου χρόνια από το 2011 να πληρώσει στο Ελληνικό Νοσοκομείο, και που τελικά πλήρωσε με διακανονισμό της οφειλής του σε οκτώ (8) δόσεις από τον Φεβρουάριο του 2014, τότε που άνοιξαν οι υποψηφιότητες για τη Διαχειριστική Επιτροπή της ΕΚΚ, κατέληξε κ. Ιορδανίδης.
Όλα αυτά, δείχνουν πανηγυρικά ότι η δημοκρατία μέσα από τις αντίθετες απόψεις του διαλόγου είναι αυτή που νίκησε, αφού ο Πρόεδρος έλαβε την γνώμη της συνέλευσης που στην πλειοψηφία της θεώρησε το θέμα λήξαν.
Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΗΘΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ
Εξίσου δύσκολες στιγμές παρουσιάστηκαν στην ψήφιση του Κώδικα Ηθικής Δεοντολογίας της ΕΚΚ. Και πάλι εκεί υπήρξαν πολλές αντιθέσεις, συγκρούστηκαν απόψεις, αλλά και πάλι με την ονομαστική ψηφοφορία, παρήχθη κοινοτικό έργο. Περίπου 90 μέλη ψήφισαν «ναι», και περίπου 50 ψήφισαν «όχι» και οι υπόλοιποι είτε απεχώρησαν πριν την ψηφορφορία είτε υποστήριξαν την άποψη του κ. Ανδρέα Μαυρομάτη, σύμφωνα με τον οποίο η ενδεχόμενη τιμωρία στα μέλη που δεν σέβονται τον Κώδικα να γίνεται αποκλειστικά και μόνον με απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής της ΕΚΚ.
Υπήρξαν και άλλα αιχμηρά ζητήματα που αφφορούσαν στις αλλαγές μερικών άρθρων του Καταστατικού της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, όπως αυτά της μη συμμετοχής των Κυπρίων υπηκόων (που δε διαθέτουν και Ελληνικό διαβατήριο) στο ΔΣ της Διαχειριστικής Επιτροπής της ΕΚΚ. Αντίθετες απόψεις εκφράστηκαν και για την περίοδο της παραμονής των τακτικών μελών στην Αίγυπτο και το θέμα της αναγκαίας συμμετοχής των τακτικών μελών σε Εφορείες της Κοινότητας, σε περίπτωση επιθυμίας τους να υποβάλουν υποψηφιότητα στις εκλογές για Κοινοτικοί Επίτροποι.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Τέλος και ακριβώς για ό,τι έκαναν για τον Αιγυπτιώτη – και δη Καϊρινό – πάροικο, ο Πρόεδρος της ΕΚΚ ευχαρίστησε όλους όσοι στήριξαν το έργο της ΕΚΚ , με ιδιαίτερη αναφορά στην ΑΘΜ τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο τον Β΄, την αιγυπτιακή και ελληνική κυβέρνηση, τον Έλληνα Πρέσβη κ. Χριστόδουλο Λάζαρη και όλες τις αρχές μέχρι και τον τελευταίο υπάλληλο, αποδίδοντας ιδιαίτερη μνεία σε όλους ανεξαιρέτως τους Κοινοτικούς Επιτρόπους και τους Προϊσταμένους των διαφόρων Κοινοτικών Ιδρυμάτων ή οργάνων της ΕΚΚ και οι οποίοι στο σύνολό τους αριθμούν περίπου τους τετρακόσιους (400) !!
Με όλα αυτά, και με τις χθεσινές Συνελεύσεις, η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου περνά σε μία νέα εποχή, πιστεύουμε ακόμη καλύτερη, ακόμη πιο ελπιδοφόρα.