Τα 12 χρόνια του γιορτάζει το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου στις 22 Μαΐου, στο θέατρο Γκομχουρέια, με συναυλία του Παντελή Θαλασσινού
Με μία μεγάλη συναυλία με το δημοφιλή τραγουδοποιό Παντελή Θαλασσινό, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου γιορτάζει την Παρασκευή 22 Μαΐου και ώρα 8 το βράδυ, τα δώδεκα (12) χρόνια λειτουργίας του στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, στο νεοκλασικό Θέατρο Γκομχουρέια της Όπερας Καΐρου, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο και της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και σε συνεργασία με την Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού της Αιγύπτου και της Όπερας Καΐρου.
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, με χρυσό χορηγό της εκδήλωσης, ακόμα μια φορά, την Εθνική Τράπεζας της Ελλάδας στην Αίγυπτο.
Η ίδια παράσταση θα παρουσιαστεί την επόμενη ημέρα, Σάββατο 23 Μαΐου στην Αλεξάνδρεια, στο Θέατρο Σάγιεντ Νταρουΐς της Όπερας Αλεξανδρείας, με την αμέριστη υποστήριξη της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Παραρτήματος Αλεξανδρείας και υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Αλεξάνδρειας.
Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Ο εξαιρετικός τραγουδοποιός Παντελής Θαλασσινός αλλά και η πολυμελής ομάδα εξαιρετικών μουσικών που τον συνοδεύει, θα παρουσιάσουν επί σκηνής ένα μουσικό ταξίδι με γνήσια ελληνικό άρωμα, με πολλές από τις επιτυχίες του ίδιου του καλλιτέχνη, για τις οποίες τού έχουν απονεμηθεί πολλοί χρυσοί και πλατινένιοι δίσκοι και τόν κατέστησαν ως έναν από τους κορυφαίους τραγουδοποιούς της σύγχρονης μουσικής σκηνής στην Ελλάδα. Παράλληλα, θα ακουστούν και μερικές από τις κλασσικές στιγμές του έντεχνου λαϊκού και παραδοσιακού μας τραγουδιού.
Ο Παντελής Θαλασσινός, που συμπληρώνει σχεδόν τριάντα (30) χρόνια στο ελληνικό τραγούδι, ξεκίνησε την καριέρα του στο συγκρότημα «Λαθρεπιβάτες» («Απόψε λέω να μην κοιμηθούμε», «Δεν φταίω εγώ που μεγαλώνω» κ.ά.) και από το 1993 που κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο ως τώρα έχει συνεργαστεί με όλους σχεδόν τους μεγάλους Έλληνες στιχουργούς, συνθέτες, και διακεκριμένους ερμηνευτές. Έχει γράψει, ή έχει τραγουδήσει, στη δισκογραφία, περί τα 500 τραγούδια σε σύνολο, κι οι συναυλίες του πλέον ξεπερνούν τις 800! Τραγούδησε σε όλους τους συναυλιακούς χώρους της Ελλάδος, και σε χώρες του εξωτερικού, (Κύπρο, Τουρκία, Σουηδία, Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Ουκρανία, Ελβετία, Γερμανία, Βέλγιο, Αυστραλία.. ), με μεγάλη επιτυχία.. Κι όπως λέει κι ο ίδιος αστειευόμενος, «με τη μουσική κατάφερε να κάνει πραγματικότητα το ποδοσφαιρικό του όνειρο, να παίξει στα μεγαλύτερα γήπεδα της χώρας.»
Τραγούδια δικά του έχουν ερμηνεύσει πολλοί γνωστοί τραγουδιστές, μεταξύ των οποίων η Χάρις Αλεξίου («Κράτα για το τέλος»), ο Γιώργος Νταλάρας (Τα σμυρνέικα τραγούδια»), ο Μανώλης Λιδάκης, ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Γλυκερία κ.ά., ενώ ο ίδιος έχει συνεργαστεί με κορυφαίους συνθέτες, όπως ο Μίκης θεοδωράκης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Νότης Μαυρουδής, ο Γιάννης Σπανός, ο Μάριος Τόκας, ο Γιώργος Σταυριανός και πολλοί άλλοι.
Μαζί με τον καταξιωμένο ερμηνευτή, επί σκηνής θα βρεθούν οι ξεχωριστοί μουσικοί Γιάννης Βιλιώτης (λαούτο-μπουζούκι), Δημήτρης Γάσιας (βιολί), Φίλιππος Λευκαδίτης (κρουστά), Γιώργος Μακρής (πνευστά- γκάιντες – τσαμπούνες), Πέτρος Βαρθακούρης (μπάσο). Στον ήχο θα βρίσκονται οι: Γιώργος Καρυώτης, Ευτύχης Γιαννακούρας και στους φωτισμούς ο Διαμαντής Μυλωνάς. Την οργάνωση της παραγωγής επιμελήθηκε ο μόνιμος συνεργάτης του Θαλασσινού, Γιώργος Χριστοδούλου.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ 12 ΧΡΟΝΩΝ
ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ
ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΪΡΟΥ
Όπως γράφει ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος, «όλα ξεκίνησαν στη Μύκονο στις 21 Μαΐου 2002, όταν ένα όνειρο χρόνων βρήκε διέξοδο στη διακρατική συμφωνία, μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, που υπογράφτηκε εκείνη την ημέρα.
Το πρωτόκολλο της Μυκόνου προέβλεπε τη δημιουργία πολιτιστικών κέντρων της κάθε χώρας στην πρωτεύουσα της άλλης. Έτσι ιδρύθηκε το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου – που τέθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο και της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου- και ένα χρόνο αργότερα, το 2003, παρουσίασε την πρώτη του εκδήλωση. Πρωτεργάτης ο τότε Μορφωτικός Ακόλουθος κ. Γιάννης Μελαχροινούδης, αλλά και αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί της εποχής που το επάνδρωσαν αρχικά σε εθελοντική βάση καθώς και η στελέχωση εκ μέρους της Ε.Κ.Κ., της κας Κωνσταντίνας Γεδεών, αρχικά ως Υποδιευθύντριας του Κέντρου.
Το Ε.Π.Κ.Κ., όλα αυτά τα χρόνια, διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από εκπροσώπους των φορέων που το στηρίζουν. Η δωδέκατη επέτειός του, συμπίπτει με την αναχώρηση του επί πέντε (5) χρόνια Προέδρου του Δ.Σ. και Πρέσβη της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Χριστόδουλου Λάζαρη. Την ίδια στιγμή, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής και μέλη ο Σύμβουλος Α’ της Πρεσβείας κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Λαμπρινή Κομίνη, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Παύλος Καπίδης, ενώ την Ε.Κ.Κ. εκπροσωπούν επίσης ο Αντιπρόεδρος κ. Νικόλας Πολίτης, η Γενική Γραμματέας κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ο Ταμίας κ. Αντώνης Ιορδανίδης και ο Προϊστάμενος Εφορείας Πολιτιστικών κ. Στέφανος Αργυρίου.
Διευθυντής του Ε.Π.Κ.Κ. την τελευταία πενταετία είναι ο κ. Χρίστος Παπαδόπουλος και Διευθύντρια Οικονομικής Διαχείρισης η κα Κωνσταντίνα Γεδεών.
Εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σήμερα στο Κέντρο, εκτός του Διευθυντή του, είναι η κα Αργυρώ Ταυρίδου και ο κ. Βασίλειος Φλώρος και στη γραμματειακή υποστήριξη ο κ. Ζαχαρίας Σάλεμ.
Τα δώδεκα χρόνια συνεχούς παρουσίας στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Αιγύπτου, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων και προσώπων και από τις δύο χώρες, που με δημιουργική αγωνία, ιδέες και πράξεις καταφέρνουν ακόμα και στις δυσχερείς πολιτικές και οικονομικές συνθήκες των τελευταίων χρόνων, να παρουσιάζουν αξιόλογο έργο στο χώρο του Πολιτισμού και της Παιδείας, με τη γενναιόδωρη υποστήριξη της Ε.Κ.Κ., καθιστώντας το Ε.Π.Κ.Κ. ένα από τα πιο δραστήρια Πολιτιστικά Κέντρα στην Αίγυπτο.
Το τρέχον έτος έχει σταθεροποιηθεί το μαθητικό του δυναμικό στους 120 μαθητές και παρουσιάζει μάλιστα αυξητικές τάσεις, ελπίζοντας ότι του χρόνου ακόμα περισσότεροι Αιγύπτιοι θα εγγραφούν για μαθήματα Ελληνικών ως Ξένης Γλώσσας.
Παράλληλα, πλήθος εκδηλώσεων από όλα πεδία των τεχνών και των γραμμάτων παρουσιάζονται αρκετά τακτικά, προβάλλοντας τον Ελληνικό Πολιτισμό αλλά και τιμώντας τους Αιγυπτιώτες καλλιτέχνες για την προσφορά τους. Ελπίζοντας σε ακόμα μεγαλύτερη υποστήριξη στις εκδηλώσεις του, αρχικά από την Ελληνική παροικία που τόσα χρόνια παρακολουθεί τα πολιτιστικά δρώμενα που παρουσιάζονται και κρατάει επαφή με τον πολιτισμό της μητέρας πατρίδας αλλά βεβαίως και από τους φίλους Αιγυπτίους που αγαπούνε την Ελλάδα, αποφάσισε να γιορτάσει τη δωδέκατη επέτειό του, αφενός τιμώντας τους Αιγυπτιώτες ζωγράφους με την έκθεση που εγκαινιάζεται στις 14 Μαΐου , με τίτλο «Έλληνες ζωγράφοι γεννημένοι στην Αίγυπτο», στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Μαχμούντ Μουχτάρ και αφετέρου, διοργανώνοντας για το κοινό της Αιγύπτου μια μεγαλειώδη συναυλία με γνήσια ελληνικό άρωμα και ελεύθερη είσοδο για όλους, επιλέγοντας τον τραγουδοποιό Παντελή Θαλασσινό, καλλιτέχνη ευρείας αποδοχής, με επιτυχημένη πορεία σχεδόν τριάντα χρόνων στο έντεχνο ελληνικό λαϊκό τραγούδι.
Σάς περιμένουμε όλους, να γιορτάσουμε μαζί, να δώσουμε άλλη μια φορά το στίγμα μας, ως Έλληνες, δυναμικά όπως κάνει για περισσότερο από έναν αιώνα η Ελληνική Παροικία στο Κάιρο, με ακαταμάχητο όπλο της τον πολιτισμό και την ιστορία της.
συγχαρητηρια!!!!!!!!!ο θαλλασινος ειναι υπεροχος τραγουδιστης τραγουδοποιος αλλα και ανθρωπος.γνωμη μου ζητηστε του να σας πει τα σμυρνεικα(αιβαλι) θα συγκινηθητε πολυ.