ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

19 χρόνια συμπληρώθηκαν στις 27 Ιουνίου 2017, από τότε που μάς εγκατέλειψε για πάντα ο Κωστής Μοσκώφ

 

 

 

 

19 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τότε που έφυγε για πάντα μία από τις εμπνευσμένες μορφές, που προσέφερε όσο λίγοι στην Αίγυπτο και στην ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού στη Χώρα του Νείλου.

 

 

 

 

Πρώτος Μορφωτικός ακόλουθος στην Ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο, και για μια δεκαετία σχεδόν, ως το θάνατο του, ο Κωστής Μοσκώφ (που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 15 Νοεμβρίου 1939 – και άφησε την τελευταία του πνοή και πάλι στη γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη, στις 27 Ιουνίου 1998), ήταν Έλληνας ποιητής, ιστορικός, δοκιμιογράφος, συγγραφέας και δημοσιογράφος.

 

 

 

 

Κατέλαβε σημαντικές διοικητικές και όχι μόνο θέσεις ενώ θεωρείται ένας από τους αξιόλογους εκπροσώπους της αριστερής διανόησης και της μεταπολεμικής λογοτεχνίας της Θεσσαλονίκης.

 

 

 

 

Ήταν εκείνος που ίδρυσε μία νέα εποχή στις πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου και εκείνος που ξεκίνησε και εδραίωσε το θεσμό των Καβαφείων.

 

 

 

 

Ο Κωστής Μοσκώφ γεννήθηκε απ’ τον εκ Πόντου καπνέμπορο Ηρακλή Μοσκώφ και την εξ Ιταλίας Αμίνα Αριγκόνι. Οι σπουδές του στ’ αμερικανικά κολλέγια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. και στην Ecole des Hautes Etudes της Σορβόνης θα συνοδευτούν απ’ τη συμμετοχή του στον χώρο της αριστερής διανόησης.

 

 

 

 

Διετέλεσε επί τρεις τετραετίες ο πλειοψηφών δημοτικός σύμβουλος και για ένα διάστημα (την άνοιξη του 1981) δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

 

 

 

 

Από το 1989, υπηρέτησε ως μορφωτικός σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας στην Αίγυπτο. Με παρεμβάσεις του λειτούργησε ως μουσείο το σπίτι του ποιητή Κ. Π. Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, όπου και πραγματοποιούνταν επί επτά χρόνια το ετήσιο λογοτεχνικό συνέδριο για το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή.

 

 

 

 

Εξάλλου, το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού στη Μέση Ανατολή, του οποίου προΐστατο, πραγματοποίησε σειρά εκδόσεων (μεταφράσεις Ελλήνων λογοτεχνών στην αραβική γλώσσα, αλλά και αραβική ποίηση στα ελληνικά) και εκδηλώσεων με στόχο τη σύσφιγξη των σχέσεων των Ελλήνων με την κατά την προσφιλή του έκφραση «καθ’ ημάς Ανατολή». Αν και μαρξιστής θ’ αναζητήσει τον Ορθόδοξο λόγο, συγγράφοντας ιστορία, γεωγραφία, πολιτική ιδεολογία, κι εν τέλει λογοτεχνία.

 

 

 

 

Ως δημοτικός σύμβουλος, υποψήφιος βουλευτής Κ.Κ.Ε., δήμαρχος, σύμβουλος Υπουργείου Πολιτισμού, διευθυντής του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών, δημοσιογράφος, μορφωτικός ακόλουθος πρεσβείας στην Αίγυπτο κι εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στη Μέση Ανατολή, ο Κωστής Μοσκώφ θα σφραγίσει την εποχή του.

 

 

 

 

Ιστορικός, ποιητής και δοκιμιογράφος έχει δημοσιεύσει σειρά εργασιών του σε περιοδικά και ημερήσιες εφημερίδες, ενώ έγραψε πλειάδα βιβλίων μεταξύ των οποίων «Η εθνική και κοινωνική συνείδηση στην Ελλάδα» (1972), «Η κοινωνική συνείδηση στην ποίηση της Θεσσαλονίκης» (1978), «Εισαγωγικά στο κίνημα της εργατικής τάξης στην Ελλάδα» (1978), «Η πράξη και η σιωπή – Τα όρια του έρωτα και της ιστορίας. Δοκίμια» (1983), «Για τον έρωτα και την επανάσταση – Ποιήματα» (1989). Το 1994 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Καστανιώτη» η επιλογή και μετάφραση που έκανε ο ίδιος σε έργα Αράβων ποιητών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ελλάδος)

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *