Τέσσερις νεκροί και έντεκα τραυματίες, ο θλιβερός απολογισμός της έκρηξης σε τουριστικό λεωφορείο με Βιετναμέζους, κοντά στις Πυραμίδες


 

 

 

 

Τρεις βιετναμέζοι τουρίστες και ο αιγύπτιος ξεναγός τους σκοτώθηκαν όταν αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε καθώς το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν περνούσε από το σημείο όπου ήταν τοποθετημένος, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των πυραμίδων της Γκίζας, το απόγευμα της Παρασκευής 28 Δεκεμβρίου, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό της Αιγυπτιακής Γενικής Εισαγγελίας.

 

 

Η πρώτη βομβιστική επίθεση εναντίον ξένων τουριστών στην Αίγυπτο, από τον Ιούλιο του 2017, «προκάλεσε τον θάνατο τριών (βιετναμέζων) τουριστών κι ενός ξεναγού αιγυπτιακής υπηκοότητας», ανέφερε ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα, Ναμπίλ Σαντίκ.

 

 

Η επίθεση, για την οποία δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης μέχρι στιγμής, προκάλεσε επίσης τους τραυματισμούς άλλων 12 επιβαινόντων στο λεωφορείο, ανάμεσά τους 11 τουριστών και του οδηγού του αυτοκινήτου, κατά τον ίδιο ανώτατο Αιγύπτιο αξιωματούχο.

 

 

Η έκρηξη έγινε στη συνοικία Μαϊρουτέια της Γκίζας, στη νοτιοδυτική περιφέρεια του Καΐρου.

 

 

Επιτόπου, άνδρες των σωμάτων ασφαλείας έστησαν περίμετρο γύρω από το λευκό λεωφορείο, το παρμπρίζ του οποίου ήταν ολόκληρο γεμάτο ραγίσματα και η καρότσα του είχε υποστεί μεγάλη ζημιά.

 

 

Μερικές ώρες αργότερα, στο σημείο μετέβη γερανός για να απομακρύνει το λεωφορείο.

 

 

Μια ομάδα Βιετναμέζων έτρεξε με τα πόδια προς το σημείο μετά την επίθεση. «Χάσαμε κάποιον», έλεγαν πανικόβλητοι οι τουρίστες στους αστυνομικούς, εκφράζοντας την «απόγνωσή» τους.

 

 

«Αυτοσχέδιος μηχανισμός εξερράγη καθώς περνούσε λεωφορείο που μετέφερε 14 βιετναμέζους τουρίστες», συνόψισε το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του.

 

 

Οι επιβάτες ενός μίνι-λεωφορείου που βρισκόταν κοντά στο λεωφορείο που χτυπήθηκε από την έκρηξη προσπάθησαν να βοηθήσουν τα θύματα.

 

 

«Η κυκλοφορία σταμάτησε και κατεβήκαμε για να βοηθήσουμε», αφηγήθηκε ένας από τους επιβάτες του σε δημοσιογράφους.

 

 

Συνοδευόμενος από τους Υπουργούς Υγείας και Τουρισμού, ο Πρωθυπουργός Μουστάφα Μαντμπούλι μετέβη αμέσως στο νοσοκομείο «Ελ Χάραμ», όπου διακομίστηκαν και νοσηλεύονται οι τραυματίες.

 

 

 

Νέο βαρύ πλήγμα

 

 

 

Επρόκειτο για την πρώτη επίθεση εναντίον τουριστών στην Αίγυπτο από τον Ιούλιο του 2017. Δύο ξένες γυναίκες είχαν τότε χάσει τη ζωή τους και άλλες τέσσερις είχαν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια επίθεσης με μαχαίρι σε πλαζ στο θέρετρο Χουργκάντα.

 

 

Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί στις τοποθεσίες που προσελκύουν τουρίστες στην Αίγυπτο εξαιτίας των επιθέσεων.

 

 

Στην Αίγυπτο εκφράζονταν τους τελευταίους μήνες ελπίδες για ανάκαμψη του τουριστικού τομέα, έπειτα από την προσέλευση 8,2 εκατομμυρίων επισκεπτών το 2017, κατά επίσημα στοιχεία. Πάντως, η χώρα απείχε μακράν από τα 14,7 εκατ. τουρίστες που την είχαν επισκεφθεί το 2010.

 

 

Ο στρατός και η αστυνομία της Αιγύπτου διεξήγαγαν από την αρχή της χρονιάς ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις εναντίον εξτρεμιστών, ειδικά στη Χερσόνησο του Σινά, στον νότο και στην περιοχή των συνόρων με τη Λιβύη.

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης