Η Αγγελική Τσιαδήμη, πρώτη Ευρωπαία υποψήφια διδάκτορας Αιγυπτιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αλεξάνδρειας


 

 

 

 

Ξεχωριστή είναι η θέση που επεφύλαξε το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας, στην εκπαιδευτικό από τη Λάρισα κα Αγγελική Τσιαδήμη, που έγινε η πρώτη Ευρωπαία υποψήφια διδάκτορας Αιγυπτιολογίας στο εν λόγω ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Χώρας του Νείλου.

 

 

Η Αγγελική Τσιαδήμη εργάζεται σαν δασκάλα στο Τοσίτσαιο – Πρατσίκειο δημοτικό σχολείο της Αλεξάνδρειας, όπου είναι και η διευθύντρια του ιστορικού αιγυπτιώτικου σχολείου. 

 

 

Ξεκινώντας την αναζήτησή της στην αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και ολοκληρώνοντας το Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, επεκτάθηκε στην Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών κατεύθυνση Αρχαιολογία, φτάνοντας στο ίδιο τμήμα σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

 

 

Σήμερα, αποτελεί την πρώτη ευρωπαία υποψήφια διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας και Ισλαμικής, Αιγυπτιακής Αρχαιολογίας της Σχολής Τεχνών του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας.

 

 

Η ίδια δηλώνει στο ΠΥΡΑΜΙΣ:

 

 

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα η αποδοχή μου σαν υποψήφια διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας, ένα Ακαδημαϊκό Ίδρυμα με μακραίωνη παράδοση, που ακτινοβολεί επίσης την αίγλη του ελληνικού πολιτισμού στη Νειλοχώρα.

 

Είμαι πολύ υπερήφανη που σπουδάζω σ” αυτό το Πανεπιστήμιο. Είμαι πολύ υπερήφανη που με υποστήριξαν και εγγυήθηκαν για μένα δύο Έλληνες Πρόξενοι με τα καλά τους λόγια δια μέσω συστατικών επιστολών, ο Εντιμότατος κ.κ. Εμμανουήλ Κακαβελακης, πρώην Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια και ο νυν Γενικός Πρόξενος, ο Εντιμότατος κ.κ. Αθανάσιος Κοτσιωνης.

 

Είμαι πολύ χαρούμενη που γνώρισα τόσο καταξιωμένους και επάξιους καθηγητές, όπως τον Αξιότιμο Dr Hassan Elsaady, ο οποίος στάθηκε πραγματικά σαν πνευματικός πατέρας και οδηγός της προσπάθειάς μου, αφού έλυσε ως δια μαγείας όλα τα ζητήματα της γραφειοκρατίας αλλά και με καθοδήγησε στην όλη μου προσπάθεια με τις ακαδημαϊκές του παραινέσεις και υποδείξεις – προτροπές και τον αξιότιμο Dr Abdelwahid Ibrahim τον επιβλέποντα του διδακτορικού – αξιόλογο αιγυπτιολόγο με πολυετή εμπειρία στο αντικείμενο, την αξιότιμη Dr Rania και το φίλτατο και πολύτιμο συνεργάτη, Dr Amr που στάθηκε δίπλα μου από την πρώτη στιγμή της προσπάθειάς μου μέχρι την τελευταία. Είμαι επίσης πολύ χαρούμενη που γνώρισα τον Dr Hamdy El-Sorogy, ο οποίος μου προμήθευσε ο, τι χρειαζόμουν για να κατανοήσω τη διδασκαλία των πανεπιστημιακών παραδόσεων στην Αραβική γλώσσα και με στήριξε ηθικά στην όλη μου προσπάθεια, κάτι που συνεχίζει να πράττει με πολύ αξιοπρέπεια.

 

Αλλά και ευρύτερα, όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα με αγκάλιασε με πολύ θερμό τρόπο και μου έδωσαν την εντύπωση ότι με κάνουν μέλος μιας μεγάλης Ακαδημαϊκής οικογένειας που ακούει στο όνομα Πανεπιστήμιο Αλεξάνδρειας, Τμήμα Ιστορίας και Ισλαμικής και Αιγυπτιακής Αρχαιολογίας.

 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλω στο συνάδελφο και προσωπικό μου φίλο και συνεργάτη, Emam Mohamed Emam, χωρίς τη βοήθεια του οποίου δε θα είχα ποτέ ξεκινήσει, δε θα είχα καν αιτηθεί την αναγνώριση και ισοτιμία των τίτλων μου από το αιγυπτιακό κράτος.

 

Άφησα τελευταία μια αξιόλογη, πανεπιστημιακής μόρφωσης ευειδούς κυρίας, η οποία με την υπέρλαμπρη προσωπικότητά της και το ακέραιο του χαρακτήρα της στάθηκε σαν βράχος δίπλα μου και υποστήριξε όλες μου τις ανησυχίες, απάλυνε τον πόνο μου σε στιγμές δύσκολες και μου έδωσε τη δύναμη να συνεχίσω όταν κάποια στιγμή συνάντησα πραγματικές δυσκολίες στην προσπάθειά μου. Ο λόγος για την αξιαγάπητη κ. Αλίκη Αντωνίου, επιχειρηματία, Πρόεδρο του Λυκείου των Ελληνίδων παράρτημα Αλεξανδρείας. Κυρία Αλίκη από καρδιάς σας ευχαριστώ.

 

Είμαι περήφανη για την αποδοχή μου, γνωρίζω το βάρος της ευθύνης μου απέναντι σε όλους αυτούς που με στήριξαν, σε όλους όσους προσδοκούν να συμβάλω κατά τι στην Αιγυπτιολογία, αυτή την τόσο σοβαρή επιστήμη. Γνωρίζω, τέλος, πόσο πολύ μεγάλη αγωνία και αίσθημα στέρησης νιώθει η οικογένειά μου και ιδιαίτερα η μητέρα μου, από την παραμονή μου στην Αίγυπτο προκειμένου να σπουδάσω το αντικείμενο της επιστήμης που λάτρεψα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Γνωρίζω πόσο υπομονετικά δέχεται να μη με βλέπει καθημερινά, όπως επιθυμεί, στη Λάρισα.

Υπόσχομαι, ότι δε θα διαψεύσω τις προσδοκίες κανενός. Αγαπώ την πατρίδα μου και ιδιαίτερα τη γενέτειρά μου, την πρωτεύουσα του θεσσαλικού κάμπου. Εύχομαι να βρεθούμε όλοι μαζί αγαπημένοι στη γιορτή της απονομής του τίτλου μου. Σας ευχαριστώ.

 

 

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Dr. Hassan El- Saady, Department of History and Archaeology

Faculty of f Arts – University of Alexandria, τόνισε:

 

 

 

 

 

«Αναμφίβολα οι σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας έχουν το δικό τους άρωμα που προέρχεται από το ιστορικό υπόβαθρο δια μέσου των αιώνων. Οι αμοιβαίες πολιτισμικές και εκπαιδευτικές σχέσεις αντιπροσώπευαν τους πιο ζωντανούς δεσμούς μεταξύ των δύο πλευρών. Για το λόγο αυτό, μου προκαλεί απεριόριστη ευχαρίστηση η φοίτηση για την απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος μιας Ελληνίδας φοιτήτριας στην κατεύθυνση Αιγυπτιολογίας, του Τμήματος Τεχνών του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας.

Η φοιτήτρια αυτή είναι η Αγγελική Τσιαδήμη, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών που εδρεύει στη Ρόδο. Από όσο γνωρίζω είναι η πρώτη ελληνίδα φοιτήτρια που παρευρίσκεται στο τμήμα μου κατά τη διάρκεια της αδαμάντινης μακραίωνης πορείας της Σχολής. Ελπίζω ότι τα προσόντα της και η ενθουσιώδης προσωπικότητά της θα αντικατοπτρίσουν με ενάργεια τη συνέχιση του Ελληνο – Αιγυπτιακού σε πολιτισμικό και ακαδημαϊκό επίπεδο».

 

 

O kαθηγητής Professor Dr Abdelwahid Ibrahim, Alexandria University, Department of History and Islamic and Egyptian Archeology, επεσήμανε για την κα Τσιαδήμη:

 

 

 

«Η Αίγυπτος και η Ελλάδα διατηρούν ισχυρές πολιτιστικές και ιστορικές σχέσεις ήδη από την Εποχή του Χαλκού. Στη σύγχρονη εποχή, οι δύο χώρες απολαμβάνουν άριστες σχέσεις σε όλα τα επίπεδα. Οι σχέσεις αυτές σε ακαδημαϊκό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Αλεξάνδρειας, Τμήμα Ιστορίας και Ισλαμικής και Αιγυπτιακής Αρχαιολογίας, μπορούν να οριοθετηθούν και στην αποδοχή της κ. Αγγελική Τσιαδήμη ως υποψήφια Διδάκτορα, αφού εξετάσαμε όλα τα έγγραφα και διαπιστώσαμε τα προσόντα της. Πρόκειται για μία αρχαιολόγο που κατέχει τις ειδικές γνώσεις για την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής. Επιπλέον, είδαμε έναν άνθρωπο, μια Ελληνίδα γυναίκα γεμάτη από όρεξη αλλά και πραγματική αγάπη για την Αιγυπτιολογία.

Εγώ θα είμαι ο επιβλέπων καθηγητής της εργασίας της μετά την ολοκλήρωση του κύκλου μαθημάτων στο τμήμα μας, όπως όλοι οι υποψήφιοι διδάκτορες.

Εύχομαι καλή συνεργασία και καλή τύχη».

 

 

 

Τέλος, ο Dr Amr Samy ElMohasan, Director of the Archeological Museum of Faculty of Arts, Alexandria University, τόνισε για την Ελληνίδα εκπαιδευτικό Δ/ντρια της Τσοσιτσαίας Σχολής Αλεξάνδρειας:

 

 

 

Σας διαβεβαιώνω ότι η υποψήφια Δρ. Αγγελική Τσιαδήμη είναι η πρώτη Ευρωπαία η οποία φοιτά στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας και σπουδάζει την επιστήμη της Αιγυπτιολογίας σε επίπεδο απόκτησης τίτλου διδακτορικού διπλώματος.

Πρόκειται για μια πολυμαθέστατη επιστήμονα που γνωρίζει τόσο την ελληνική όσο και την αιγυπτιακή αρχαιολογία σε υψηλό επίπεδο. Η συμμετοχή της σε αρχαιολογικές ανασκαφές και η εργασία της σε εργαστήρια και αρχαιολογικές υπηρεσίες εθελοντικά, εφόσον εργάζεται σαν εκπαιδευτικός με βάση το πρώτο πτυχίο της, λειτουργούν ενισχυτικά στην εκτίμησή μου προς το πρόσωπό της.

Όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα της Αλεξάνδρειας της ευχόμαστε να ολοκληρώσει το Διδακτορικό της όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης