Η εκλογή του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, στις προεδρικές εκλογές της Αιγύπτου, με 96,91%, το ξεκίνημα μίας νέας εποχής για τη Χώρα του Νείλου


Με χιλιάδες Αιγυπτίους να πανηγυρίζουν στο κέντρο του Καΐρου, με την Ταχρίρ να έχει μετατραπεί σε ένα ατέλειωτο πανηγύρι, τους δρόμους να είναι πλημμυρισμένοι από κόσμο, τις φωτοβολίδες να φωτίζουν συνεχώς τον ουρανό και τα αυτοκίνητα να δημιουργούν μία μοναδική ατμόσφαιρα με τα συνεχή ρυθμικά κλάξον, η Αίγυπτος γιορτάζει έντονα την ιστορική ημέρα της 3ης Ιουνίου 2014, όπου το απόγευμα ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα για τις προεδρικές εκλογές, με μεγάλο νικητή τον Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, που συγκέντρωσε ποσοστό 96,91%, όπως ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή.
Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 23,78 εκατομμύρια ψήφους των πολιτών που συμμετείχαν στις τριήμερες εκλογές της 26-28 Μαΐου.

 

Ο μοναδικός αντίπαλος του αδιαφιλονίκητου ηγέτη ήταν ο Χαμντίν Σαμπάχι, που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει παρά μόνο 757.511 ψήφους που αντιπροσωπεύουν το 3,9% του εκλογικού σώματος.

 

Σύμφωνα με τον δικαστή Ανουάρ Αλ Άσσι, συνολικά ψήφισαν 25.578.233 Αιγύπτιοι πολίτες (47,5% συμμετοχή του εκλογικού σώματος) σε 13.899 εκλογικά τμήματα ανά τη χώρα.

 

Όσον αφορά στους Αιγυπτίους του εξωτερικού, αυτοί ψήφισαν από 15 έως 19 μαΐου σε 141 εκλογικά τμήματα σε Πρεσβείες και Προξενεία της Αιγύπτου σε όλον τον κόσμο. Επρόκειτο συνολικά για 318.033 απόδημους Αιγυπτίους, από τους οποίους το 94,5% ψήφισε τον νέο Πρόεδρο Σίσι, ενώ μόλις το 5,5% προτίμησε να στηρίξει τον Χαμντίν Σαμπάχι.

 

Να σημειωθεί ότι όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Εφορευτικής Επιτροπής, ο Σίσι έλαβε δέκα (10) εκατομμύρια περισσότερες ψήφους από ό,τι είχε κερδίσει ο Μόρσι στις εκλογές του 2012.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανή ημερομηνία ορκομωσίας του νέου Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι είναι η 7η Ιουνίου.

 

Την ημέρα της ορκομωσίας, προβλέπεται να γίνει μία πολύ μεγάλη υποδοχή του νέου ηγέτη της Αιγύπτου στο Προεδρικό Μέγαρο στην Ηλιούπολη του Καΐρου, παρουσία Αρχηγών κρατών κυρίως από τον Αραβικό κόσμο και υψηλών εκπροσώπων από πολλά κράτη.

 

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, ΥΠΗΡΞΑΝ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 

Τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης τονίζουν ότι αυτές ήταν οι πρώτες αιγυπτιακές εκλογές όπου υπήρχαν διεθνείς παρατηρητές, 150 από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι από την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

 

ΗΤΑΝ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

 

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μετά την ψήφιση του νέου Αιγυπτιακού Συντάγματος, η σημερινή εκλογή του νέου Αιγυπτίου Προέδρου αποτελεί το δεύτερο μεγάλο βήμα στο χρονοδιάγραμμα κατά την μεταβατική περίοδο προς τον εκδημοκρατισμό της χώρας, όπως είχε ρητά υποσχεθεί ο στρατός της χώρας, που είναι ιδιαίτερα αγαπητός και σεβαστός από τον πληθυσμό της Αιγύπτου.

 

Το τρίτο μεγάλο βήμα που θα ακολουθήσει είναι οι Κοινοβουλευτικές εκλογές της Αιγύπτου, που αναμένεται να διεξαχθούν περί τα τέλη του καλοκαιριού.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης