Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης: «Υπό μελέτη η δημιουργία αγωγού σε Αίγυπτο και Κύπρο»


 

 

 

 

Η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου θεωρείται σήμερα ως θέμα ύψιστης προτεραιότητα για την Κυπριακή Κυβέρνηση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 7ου Μεσογειακού Φόρουμ για το Πετρέλαιο και το Φυσικό Αέριο.

 

Αυτό που χρειάζεται άμεσα στην ταραχώδη περιοχή μας είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης μέσα από το σεβασμό, από όλους, στο διεθνές δίκαιο, στη κυριαρχία και στα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών χωρών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε το φυσικό πλούτο της περιοχής είπε ο Κύπριος Πρόεδρος.

 

 

 

 

 

anastasiadis nikos 01

 

 

 

 

Μεταξύ άλλων, είπε ότι «η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου θεωρείται σήμερα ως θέμα ύψιστης προτεραιότητα για την Κυπριακή Κυβέρνηση. Όχι μόνο επειδή διαφαίνονται μεγάλες ενεργειακές εξελίξεις, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι αυτές οι εξελίξεις σχετίζονται με οικονομικά και γεωπολιτικά θέματα που είναι εξίσου σημαντικά για μας».

 

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις δραστηριότητες εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ και στις τελευταίες εξελίξεις σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι ανάμεσα στα πιθανά σενάρια που μελετώνται σε σχέση με το οικόπεδο «Αφροδίτη» είναι η δημιουργία περιφερειακού αγωγού σε Αίγυπτο και Κύπρο που φαίνεται, όπως είπε, να είναι η πιο βιώσιμη επιλογή.

 

Αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία μεταξύ της Νoble και της BG, η οποία πρόσφατα εγκρίθηκε από την Κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως αυτή η εξέλιξη είναι τεράστιας σημασίας.

 

Σημείωσε επίσης την επέκταση, για άλλα δύο χρόνια, της ερευνητικής φάσης της κοινοπραξίας ENI/Kogas στα τεμάχια 2, 3 και 9.

 

Πρόσθεσε επίσης ότι για το τεμάχιο 11, η Total έχει εισέλθει στην πρώτη διετή ανανέωση της άδειας για διεξαγωγή ερευνών και ότι αναμένεται να διενεργηθεί γεώτρηση μέχρι το τέλος του έτους.

 

Ανέφερε ακόμη ότι η ανακοίνωση της ENI για την ανακάλυψη του κοιτάσματος “Zohr” επιβεβαιώνει τις σημαντικές προοπτικές για ύπαρξη φυσικού αερίου στην περιοχή.

 

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επεσήμανε το έντονο ενδιαφέρον εταιρειών για τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, σημειώνοντας πως το Υπουργικό Συμβούλιο ανταποκρινόμενο σε αυτό το ενδιαφέρον αποφάσισε το Φεβρουάριο να προκηρύξει τρίτο γύρο αδειοδότησης.

 

«Είναι τεράστιας σημασίας η περιφερειακή συνεργασία για την οποίαν εργαζόμαστε ώστε να επιτευχθούν οι κοινοί μας στόχοι. Πέραν από αμέτρητες διμερείς συναντήσεις που έχουν γίνει σημειώνω την ιδιαίτερη σημασία των τριμερών συναντήσεων υψηλού επιπέδου που έχουν γίνει ανάμεσα σε Κύπρο, Αίγυπτο και Ελλάδα», είπε ο Πρόεδρος, τονίζοντας επίσης την τριμερή συνάντηση υψηλού επιπέδου ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

 

Πρόσθεσε ότι οι στόχοι της Κύπρου είναι ευθυγραμμισμένη με την Ενεργειακή Στρατηγική της ΕΕ και εξέφρασε την πεποίθηση πως ο διάδρομος της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

 

Επεσήμανε πως στόχος της Κυπριακής Κυβέρνησης είναι να στηρίξει την ΕΕ στις προσπάθειες της προς το σκοπό αυτό, υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για προώθηση αυτής της στρατηγικής με τη δημιουργία διαδρόμου φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, με τη συνεργασία χωρών που μπορούν να λειτουργήσουν ως διαμετακομιστικός σταθμός, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Βουλγαρία, την οποία πρόσφατα επισκέφθηκε.

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης σε διάφορα έργα που προωθούνται όπως το “Euro-Asia Interconnector” και το “EastMed Pipeline”.

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ακόμα πως οι ταραχές στην περιοχή, οι διενέξεις σε σχέση με την οριοθέτηση ΑΟΖ, η αστάθεια στη Συρία και η διατήρηση εχθρικών στάσεων είναι μερικά από τα ζητήματα που προκαλούν αβεβαιότητα στις προσπάθειες για ανάπτυξη του φυσικού πλούτου της περιοχής.

 

«Αυτό που χρειάζεται επειγόντως στις πλείστες περιπτώσεις είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης και αυτό στην ουσία μεταφράζεται σε σεβασμό, από όλα τα μέρη, στο διεθνές δίκαιο, στη κυριαρχία και στα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών χωρών», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουνίου 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης