Πλήρης ημερών, μάς εγκατέλειψε για πάντα, σε ηλικία 92 ετών, ο παλαίμαχος Αιγυπτιώτης δημοσιογράφος Σοφιανός Χρυσοστομίδης


Μεγάλη θλίψη σκόρπισε στον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό και τον δημοσιογραφικό κόσμο, η απώλεια του παλαίμαχου Αιγυπτιώτη δημοσιογράφου Σοφιανού Χρυσοστομίδη.

 

Γεννημένος στο Κάιρο το 1922, ο Σοφιανός Χρυσοστομίδης διετέλεσε στέλεχος του αριστερού κινήματος αντίστασης που είχαν οργανώσει οι Έλληνες Αιγυπτιώτες. Το 1964, μετεγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, έχοντας περάσει κάποια χρόνια στην Κύπρο, όπου εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του το 1961 και εργάστηκε στην εφημερίδα του ΑΚΕΛ «Χαραυγή».

 

Στην Αθήνα, δούλεψε στην εφημερίδα «Δημοκρατική Αλλαγή» έως το 1967, οπότε στις 5 Μαΐου συνελήφθη από τη χούντα των Συνταγματαρχών και εκτοπίστηκε στη Γυάρο και τη Λέρο. Το 1970, μετά από παρέμβαση του αρχιεπισκόπου Μακαρίου, απελευθερώθηκε και κατέφυγε στην Κύπρο. Το 1974, επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα, όπου συνεργάστηκε με την εφημερίδα «Αυγή» στην οποία διετέλεσε, εκτός από αρθρογράφος, και διευθυντής.

 

Το 1998 τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό βραβείο Ήθους και Ευρωπαϊκού Προσανατολισμού «Κωνσταντίνος Καλλιγάς» και το 2001 με το Βραβείο Δημοσιογραφικής Αριστείας «Αλέκος Λιδωρίκης».

 

Ο παλαίμαχος Αιγυπτιώτης δημοσιογράφος άφησε την τελευταία του πνοή στην Αθήνα, στις 4 Δεκεμβρίου.

 

Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, στις 11:00, από το Α” Νεκροταφείο Αθηνών.

 

Για τον μεγάλο Αιγυπτιώτη δημοσιογράφο Σοφιανό Χρυσοστομίδη, έγραψε ο Διευθυντής της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» Αλέξης Παπαχελάς:

 

 

Για ένα φίλο και δάσκαλο

 

 

Ο Σοφιανός Χρυσοστομίδης ήταν ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος και δημοσιογράφος. Κοσμοπολίτης, ευγενής με όλους, απίστευτα μορφωμένος και διορατικός, ο Χρυσοστομίδης ήταν για όσους τον γνώρισαν μια σπάνια περίπτωση δημοσιογράφου-διανοούμενου. Ανήκε σε μια Αριστερά που είχε αίσθηση μέτρου και ευθύνης απέναντι στη χώρα, χωρίς ποτέ να χάνει τη μαχητικότητα ή τις ευαισθησίες της. Ανέθρεψε δύο γενιές δημοσιογράφων στα γραφεία της «Αυγής» στην Αγίου Κωνσταντίνου με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Έδινε τα πάντα στους νεότερους, αλλά το έκανε με σεβασμό και με τρόπο που ενέπνεε. Επέστρεφε στους νεότερους τα χειρόγραφά τους με άπειρες κοκκινίλες που συνιστούσαν συντακτικές ή και ουσιαστικές παρατηρήσεις. Η τήρηση της δεοντολογίας ήταν πάντοτε μια βασική έγνοια στο μυαλό του. Λάτρευε το ρεπορτάζ και το κυνήγι της είδησης, χωρίς όμως ποτέ να μπλέκεται στην εσωστρεφή ρουτίνα της αθηναϊκής πολιτικής καθημερινότητας. Είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος συχνά τον καλούσε για συζητήσεις που κάλυπταν μια μεγάλη γκάμα θεμάτων, από τη σύγχρονη Ιστορία έως τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Το μοτίβο της εθνικής συνεννόησης και της μετριοπάθειας διέκρινε πάντοτε τα γραπτά του. Ηταν, άλλωστε, φυσικό για κάποιον που συνδεόταν στενά με τον Λεωνίδα Κύρκο.

 

Η μοίρα το έφερε να πεθάνει λίγες ώρες μετά τον «διόσκουρό» του Βασίλη Κωνσταντινίδη, έναν άλλον πολύ αγαπητό βετεράνο της δημοσιογραφίας και της πολιτικής. Ο Βασίλης είχε τον καημό που δεν ανέβηκε ιδιαίτερα πολύ στη δημοσιογραφία, ο Σοφιανός που δεν είχε ανέβει τα σκαλοπάτια της κομματικής ιεραρχίας. Φίλοι αγαπημένοι από την Αλεξάνδρεια ήταν φημισμένοι για τους καβγάδες τους. Καθισμένοι απέναντι, δίπλα στο παράθυρο, άρχιζαν συχνά έναν καβγά που κλιμακωνόταν έως ότου παρενέβαινε κάποιος τρίτος για να τους χωρίσει. Σε λίγη όμως ώρα ήταν οι δυο τους σαν να μην είχε προηγηθεί τίποτα μεταξύ τους.

 

Όσοι είχαμε την τύχη να τον έχουμε δάσκαλο στα πρώτα μας βήματα μάθαμε πολλά από τον Σοφιανό. Ήταν άνθρωπος γλυκός, αλλά με τσαγανό και πάνω απ’ όλα πολύ έντιμος. Όσοι συνεργασθήκαμε μαζί του νιώθουμε ότι ήμασταν τυχεροί που είχαμε δασκάλους σαν τον Σοφιανό. Ήταν από τους τελευταίους μιας ιστορικής γενιάς που πέρασε πολλά. Το στυλ του, η εμμονή στη συνεννόηση και η αίσθηση της ευθύνης που τον διακατείχε μοιάζουν εκτός εποχής σήμερα. Η έξωση του δημόσιου λόγου και η απέχθεια προς οιαδήποτε συνεννόηση τον ενοχλούσαν, άλλωστε, πολύ και ένιωθε πολύ ξένος μέσα σε αυτό το σκηνικό. Σε όλους όσοι τόν αγάπησαν σαν φίλο και δάσκαλο θα λείψει πολύ.

One response to “Πλήρης ημερών, μάς εγκατέλειψε για πάντα, σε ηλικία 92 ετών, ο παλαίμαχος Αιγυπτιώτης δημοσιογράφος Σοφιανός Χρυσοστομίδης”

  1. Μαρία Αδαμαντίδου says:

    Πραγματικά φτώχυνε η αιγυπτιώτικη αλλά και η δημοσιογραφική οικογένεια με την αποδημία του Σοφιανού Χρυσοστομίδη. Και ας μου επιτραπεί, στο πνεύμα της δημοσιογραφικής ευθύνης για ακρίβεια, να σημειώσω ότι ο Σοφιανός ήταν Καϊρινός, με θητεία στον καϊρινό «Πάροικο».

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης