Άρθρο του Προέδρου της ΕΚΚ κ. Χρήστου Καβαλή: Συμμετέχετε στις Εφορείες για να πάρετε επάξια και τα ηνία της Κοινότητας


 

 

 

 

 

Αισθητά αναμένεται να μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας της Διαχειριστικής Επιτροπής που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, της 27ης Νοεμβρίου.

 

 

 

 

Σύμφωνα μάλιστα με τα υπάρχοντα στοιχεία, ο μέσος αυτός όρος αναμένεται να πέσει από τα 60 έτη στα 47 περίπου έτη!

 

 

 

 

Το γεγονός αυτό τονίζει με ικανοποίηση ο Πρόεδρος της ΕΚΚ κ. Χρήστος Καβαλής, σε άρθρο του που δημοσιεύουμε στο «ΠΥΡΑΜΙΣ» και αναμένεται να δημοσιευθεί και στο ενημερωτικό δελτίο «ΝΕΟ ΦΩΣ» της ΕΚΚ, στην προσεχή έκδοση της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου.

 

 

 

 

Στο ίδιο άρθρο, ο κ. Καβαλής εξηγεί το γιατί κάποια μέλη της ΕΚΚ δεν κατάφεραν να χαρακτηριστούν υποψήφιοι, υπογραμμίζοντας τη σημασία των Εφορειών και της συμμετοχής των μελών τους σε αυτές, έτσι ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν και στις εκάστοτε εκλογές, παροτρύνοντας όσους το επιθυμούν, να επιδείξουν το ανάλογο ενδιαφέρον στις μεθεπόμενες εκλογές του 2018 ή του 2020, όπως προβλέπει και το καταστατικό της ΕΚΚ.

 

 

 

 

Τέλος, εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι – όπως επιβάλλει η δημοκρατία – ένας από τους δώδεκα τελικά υποψηφίους για τις «11» θέσεις της ΔΕ της ΕΚΚ θα πρέπει να αποκλειστεί, τονίζοντας ότι αυτό θα είναι απώλεια για την ΕΚΚ.   

 

 

 

 

Όλο το άρθρο του Προέδρου της ΕΚΚ κ. Χρήστου Καβαλή, έχει ως εξής:

 

 

 

 

«Την περασμένη Παρασκευή 9.9.2016 στις 2 μ.μ. ολοκληρώθηκε η προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων από τους ενδιαφερόμενους παροίκους για τη συμμετοχή στη νέα Διαχειριστική Επιτροπή (ΔΕ) της  Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου , για την εξαετή περίοδο 2016 – 2022.

 

 

 

Η φετινή προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων μετατέθηκε για αρκετούς μήνες από την  συνηθισμένη περίοδο του Φεβρουαρίου, κατόπιν επερώτησης της Κοινότητας στο Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων για να δοθεί η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους υποψηφίους να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις του άρθρου 31 του καταστατικού, που ψηφίστηκε τις 3 Μαΐου του 2015, και να μην αποκλειστεί κανένας ενδιαφερόμενος λόγω αυτών των αλλαγών.

 

 

 

Δυστυχώς, όμως, και παρά την παρατεταμένη περίοδο που δόθηκε τόσο στην ημερομηνία της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, αλλά και από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Μαΐου του 2015 όσο και μετά από αυτή, αρκετοί ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι δεν μπόρεσαν να συνειδητοποιήσουν και να προσαρμοστούν στο πνεύμα των αλλαγών που έγιναν και τελικώς δε θα συνεχίσουν την πορεία προς τις εκλογές.

 

 

 

Σκοπός λοιπόν των λίγων αυτών γραμμών είναι να γίνει κατανοητό το πνεύμα των αλλαγών και να ετοιμαστούν από τώρα οι ενδιαφερόμενοι για τις ανά διετία αλλαγές του ενός τρίτου των Μελών της Διαχειριστικής Επιτροπής, δηλαδή το 2018 και το 2020 όπως προβλέπει τα καταστατικό.

 

 

 

Αρχικός σκοπός των αλλαγών, που έγιναν το 2015, ήταν να ενδυναμωθεί ο ρόλος των Εφορειών και να αποτελέσουν το βασικό πυρήνα διοίκησης της Κοινότητας. Αυτό θα γινόταν μέσω της τακτικής συμμετοχής των παροίκων σε αυτές, αλλά και με την εις βάθος εργασία των λεπτομερειών της κάθε διοικητικής ενότητας της Κοινότητας από τους ίδιους τους παροίκους, περιορίζοντας τον ρόλο της ΔΕ στην έγκριση – τροποποίηση ή δικαιολογημένη απόρριψη των εισηγήσεων των Εφορειών προς αυτήν.

 

 

 

Με άλλα λόγια, επιδιώξαμε την συμμετοχή των παροίκων στα κοινά και στις λεπτομέρειές τους  που λόγω της διευρυμένης θεματολογίας στην ΕΚΚ, η ΔΕ είναι αδύνατο να εξετάσει σε μεγάλο βάθος και να διαθέσει τον απαιτούμενο χρόνο για αυτό. Παράλληλα, αυτή η ενασχόληση των παροίκων θα αποτελούσε την αρτιότερη εισαγωγή των πάροικων στα πολύ εσωτερικά της Κοινότητας και θα τούς έκανε να γνωρίζουν οι ίδιοι όλες τις λεπτομέρειες χωρίς να βρίσκουν κάποιοι επιτήδειοι χώρο να διασπείρουν αβάσιμες εικασίες ή εξηγήσεις κατά το δοκούν.

 

 

 

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως αρκετοί πάροικοι το πήραν στα σοβαρά και λιγότεροι όχι και τόσο. Το ίδιο και κάποιοι Προϊστάμενοι Κοινοτικοί Επίτροποι που δεν καλούσαν τακτικά τις Εφορείες τους. Το γεγονός, όμως, πως οι νέοι σε ηλικία πάροικοι, που συνήθως ο χρόνος τους λόγω της εργασίας τους είναι περιορισμένος, μπόρεσαν να συμμετάσχουν ενεργά στις Εφορείες και έτσι αρκετοί να είναι σήμερα υποψήφιοι, αυτό είναι πολύ παρήγορο γεγονός για το μέλλον της Κοινότητας.

 

 

 

Η σημερινή 11μελής Διαχειριστική Επιτροπή της ΕΚΚ έχει μέσω όρο ηλικίας κοντά στα 60 και οι τελικά 12 υποψήφιοι για την νέα ΔΕ έχουν μέσω όρο ηλικίας 47!! Η κατανομή δε των ηλικιών που παρουσιάζεται στα παρακάτω σχετικά διαγράμματα δείχνει σαφώς πως η νέα σύνθεση αποτελεί από μόνη της μία ελπιδοφόρα αλλαγή.

 

 

 

 

 

 

ypopsifiotites-ekk-2016-03

 

 

 

 

 

Ας προσέξουν λοιπόν από τώρα, όσοι λένε πως ενδιαφέρονται για τα κοινά, να αφιερώσουν το χρόνο και τον κόπο που απαιτείται, συμμετέχοντας στις Εφορείες που πιστεύουν πως είναι σε θέση να προσφέρουν έργο και όχι λόγια. Παράλληλα, θα καταθέσω πρόταση στην Τακτική Γενική Συνέλευση για την μη τακτική κλίση των Εφορειών από τους Προϊσταμένους από το εξής.

 

 

 

Ας πλησιάσουν για να μάθουν από πρώτο χέρι το σύστημα με το οποίο εργάζεται η ΕΚΚ και – γιατί όχι; – ας επιδείξουν μέσω των Εφορειών νέους τρόπους σκέψεως και διαχειρίσεως, και αυτός θα είναι ο δρόμος για να διοικήσουν τελικά με την ικανότητα και την προσφορά τους μια μέρα την ΕΚΚ.

 

 

 

Κλείνοντας λοιπόν, θα ήθελα να τονίσω πως όλοι οι σημερινοί υποψήφιοι, όλων των ηλικιών, έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί η ΕΚΚ, έχουν αφιερώσει χρόνο και φαιά ουσία για τα κοινοτικά και είναι σίγουρα άνθρωποι που έχουν να προσφέρουν κάτι παραπάνω για τον Οργανισμό. Φυσικά, πρέπει να επιλέξουμε τους «11» από τους «12» – αυτό απαιτεί η δημοκρατία – αλλά, όπως και να είναι, το άτομο που θα είναι εκτός της νέας ΔΕ θα είναι απώλεια για την ΕΚΚ.

 

 

 

                                                            Χ. Θ. Καβαλής»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουνίου 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης