Βαρυσήμαντη ομιλία του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ στο Παναφρικανικό Κοινοβούλιο


Την Δευτέρα 5η  Οκτωβρίου ε.έ., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, επισκέφθηκε την έδρα του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου στο Midrand του Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου (PAP) και του Εξοχωτάτου Προέδρου του κ. Roger Nkodo Dang, προκειμένου να απευθύνει επίσημο χαιρετισμό στην εναρκτήρια συνεδρία της νέας Κοινοβουλευτικής περιόδου της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου.

 

 

Ο Εξοχώτατος κ.Dang, αρχικά υποδέχθηκε στο Γραφείο της Προεδρίας τον Μακαριώτατο Πατριάρχη και την συνοδεία του, αποτελούμενη από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ.Δαμασκηνό, τους Θεοφιλ. Επισκόπους Μοζαμβίκης κ.Ιωάννη (σύνδεσμο της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας με το Παν-αφρικανικό Κοινοβούλιο) και Νιτρίας κ.Νεόφυτο, τον Έξαρχο του Πατριαρχείου στην Κύπρο Πρωτ. π.Αθηνόδωρο Παπαευρυπιάδη, τους Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτες π.Αθανάσιο Ακούντα και π.Δανιήλ Μπιάζη, Ιεροκήρυκα Ζακύνθου και τον Βουλευτή κ.Ανδρέα Μιχαηλίδη, Αρχηγό της Αντιπροσωπείας της Διακοινοβουλευτικής.

 

 

Στην προσφώνησή του ο κ. Πρόεδρος καλωσόρισε τον Πατριάρχη στο Παν-αφρικανικό Κοινοβούλιο, στο οποίο, όπως ανέφερε, συμμετέχουν μέλη από 54 Κοινοβούλια της Αφρικής. Τόνισε δε, ότι είναι ιδιαίτερη η τιμή που αισθάνεται για την αποδοχή της πρόσκλησης εκ μέρους του Πατριάρχου, διότι εκπροσωπεί τον Αρχαιότερο Χριστιανικό θεσμό της Αφρικής. Καταλήγοντας, προσκάλεσε τον Μακαριώτατο να αναλάβει δράση για την δημιουργία μια μεγάλης συνάντησης, υπό την αιγίδα του Παν-αφρικανικού Κοινοβουλίου, όλων των θρησκειών της Αφρικής, η οποία θα συμβάλει στον διάλογο των πολιτισμών και την θρησκευτική ανεκτικότητα.

 

 

Στην αντιφώνησή του προς τον κ. Πρόεδρο, ο Μακαριώτατος εξέφρασε τις θερμότατες ευχαριστίες του για την πρόσκληση. Στην συνέχεια, μίλησε με θερμότατα λόγια για την προσωπικότητα του κ.Προέδρου και για την χώρα του το Καμερούν, στην οποία διακόνησε, ενώ τον ενημέρωσε για το εν γένει κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας σε ολόκληρη την Ήπειρο. Τον παρακάλεσε δε, να συμβάλει και ο ίδιος με τις δυνάμεις του στην εντατικοποίηση των δράσεων αυτών και σε άλλες αφρικανικές χώρες.

 

 

Ο κ. Πρόεδρος, συμπληρώνοντας, τόνισε ότι είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή να δουλέψουν μαζί οι δύο Θεσμοί, πάνω σε αυτές τις βάσεις της φιλανθρωπίας και ότι θα συνεργαστεί μαζί του για το κοινό καλό της Αφρικής, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην άψογη συνεργασία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας με το Παν-αφρικανικό Κοινοβούλιο.

 

 

Εν συνεχεία, μετέβησαν αμφότεροι στην Κεντρική Αίθουσα Ομιλιών «Dr. Moussa Iddriss Ndele» του Κοινοβουλίου, στην οποία ανέμεναν οι Βουλευτές των 54 χωρών της Αφρικής, Υπουργοί, Διπλωμάτες και πλήθος επισήμων προσκεκλημένων του Κοινοβουλίου. Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης έγινε δεκτός από την ολομέλεια με τιμές αρχηγού κράτους.

 

 

Ο κ. Πρόεδρος, αφού έλαβε θέση στην έδρα του, προσκάλεσε τον Μακαριώτατο να ανέλθει στο Βήμα και να πάρει τον λόγο.

 

 

Ο Μακαριώτατος στην ομιλία του τόνισε ότι «βρίσκομαι στο ναό της Αφρικανικής  Δημοκρατίας, προκειμένου να μεταφέρω σε έναν από τους σημαντικότερους Αφρικανικούς  οργανισμούς, το Παν-αφρικανικό Κοινοβούλιο, τις κοινές αγωνίες για το σήμερα, αλλά και τις κοινές μας ελπίδες για το αύριο των άπορων και ορφανών παιδιών της Αφρικής, και όσων αδελφών μας υποφέρουν, που σε πείσμα των καιρών και των περιστάσεων παραμένουν πιστοί στον ιερό θεσμό της οικογένειας για να ζήσουμε όλοι στην Αφρικανική Ήπειρο ένα καλύτερο μέλλον με κοινωνική πρόοδο, ευημερία, ασφάλεια και ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία».

 

 

Συνεχίζοντας τον λόγο του είπε: «Ως Πάπας και Πατριάρχης Αλεξάνδρειας, με δέος και φόβο Θεού προσπαθώ, κατά το μέτρο των δυνατοτήτων μου, να φανώ χρήσιμος στους λαούς της Αφρικής, στους απλούς ανθρώπους του μόχθου, της αρρώστιας και του αναλφαβητισμού,  να συμβάλλω δε κατά το δυνατόν στην εξάλειψη της φτώχειας και της καταπίεσης, της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

 Η εδώ παρουσία μου, με θέτει για ακόμη μια φορά, προ των ευθυνών που έχουμε άλλωστε όλοι εμείς, οι πολιτικοί και πνευματικοί ηγέτες της ηπείρου μας, προκειμένου να αγωνισθούμε δυναμικότερα για να περιορίσουμε και να εξαλείψουμε τα φαινόμενα αυτά».

 

 

Κατόπιν, αναφερόμενος στον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, είπε:«Χαιρετίζω λοιπόν με ανυπόκριτη χαρά και ικανοποίηση, την συνεργασία σας με την Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας.

 Όλοι μας, άλλωστε, πληροφορηθήκαμε ότι για πρώτη φορά, φέτος μετά τις εκλογές, του 2014, με απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δημιουργήθηκε μόνιμη διακομματική Ομάδα για την ελευθερία της θρησκείας ή πίστης και τη θρησκευτική ανεκτικότητα.

 Πληροφορηθήκαμε με ικανοποίηση ότι η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας συνέβαλε ουσιαστικά στην δημιουργία αυτής της μόνιμης επιτροπής και επιπλέον έχει στενή συνεργασία μαζί της. 

 Εκτιμώ ότι και εμείς πρέπει να προχωρήσουμε σε κάτι πιο μόνιμο που θα αφορά τον χώρο των θρησκειών και θα υπερβαίνει τα καλά λόγια και τα ευχολόγια».

 

 

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, περαίνοντας τον λόγο του κατέληξε: «Το Πατριαρχείο μας και εγώ προσωπικά ως Πάπας και Πατριάρχης της μεγάλης πόλεως της Αλεξάνδρειας, είμαι έτοιμος να συμβάλλω ώστε να δομήσουμε έναν μόνιμο χώρο θρησκευτικού διαλόγου των πολιτισμών στα πλαίσια του κοινοβουλίου σας και της συνεργασίας σας με την Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας».

 

 

Στην συνέχεια, ο κ. Πρόεδρος, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προσωπικότητα και τους αγώνες του Αλεξανδρινού Προκαθήμενου.

 

 

Μετά το πέρας των ομιλιών, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης περιεκόσμησε τον Εξοχώτατο κ. Πρόεδρο με την Ανώτατη τιμητική διάκριση του Θρόνου, τον Μεγαλόσταυρο του Λέοντος του Αποστόλου Μάρκου, τιμώντας στο πρόσωπό του άπαντα τα μέλη του Κοινοβουλίου.

 

 

Οι δύο κορυφές, ο Εξοχ. Πρόεδρος και ο Μακαριώτατος Πατριάρχης, μετέβησαν στην συνέχεια στην είσοδο του Κοινοβουλευτικού Μεγάρου, για να υποδεχθούν την Υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής κα. Maite Nkoana-Mashabane, εκπρόσωπο του Εξοχ. Προέδρου της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής  Jacob Zuma, με την οποία ο Πατριάρχης είχε σύντομη συνομιλία.

 

 

Στην συνέχεια, εισήλθαν στην μεγάλη Αίθουσα Συνεδριάσεων, όπου παιάνισαν ο Εθνικός Ύμνος της Νότιας Αφρικής και ο Ύμνος της Παναφρικανικής Ένωσης, ενώ ο κ. Πρόεδρος κήρυξε την λήξη της εναρκτήριας Συνεδρίασης.

Εξερχόμενοι της αίθουσας, μετέβησαν και εγκαινίασαν την Έκθεση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας με τίτλο: «Πάσχα στον Ορθόδοξο κόσμο», στην οποία εκτίθεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό από χριστιανικούς Αναστάσιμους εορτασμούς.

Τέλος, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης παρευρέθη στην καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου του Εξοχ. κ. Προέδρου και της Εξοχ. κας. Υπουργού, προς τα διεθνή Μ.Μ.Ε.

 

 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ:

 

 

Εξοχώτατε Πρόεδρε του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου κ. Ρότζερ Νκόντο Ντάνγκ,

Eξοχώτατοι κύριοι και κυρίες Βουλευτές της Αφρικανικής Ηπείρου,

Βρίσκομαι σήμερα κοντά σας μετά από την ευγενή πρόσκληση του Προέδρου σας, ο οποίος προέρχεται από μια όμορφη χώρα το Καμερούν στο οποίο διακόνησα στο παρελθόν ως Μητροπολίτης έχοντας το Γιαουντέ ως Κέντρο της διακονίας μου στις χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Ως Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας στην Αφρική, αγωνίζομαι να παρέχω βήμα και φωνή στους Αφρικανούς αδελφούς μας που ακόμη υποφέρουν, ιδιαίτερα τα άπορα και ορφανά παιδιά, που περιμένουν τη δική μας κοινή δράση για να ζήσουν ευτυχισμένα και να ατενίσουν το μέλλον με ελπίδα.

Βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο ναό της Αφρικανικής  Δημοκρατίας, προκειμένου να μεταφέρω σε έναν από τους σημαντικότερους Αφρικανικούς  οργανισμούς, το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο, τις κοινές αγωνίες για το σήμερα, αλλά και τις κοινές μας ελπίδες για το αύριο των άπορων και ορφανών παιδιών της Αφρικής, και όσων αδελφών μας υποφέρουν, που σε πείσμα των καιρών και των περιστάσεων παραμένουν πιστοί στον ιερό θεσμό της οικογένειας για να ζήσουμε όλοι στην Αφρικανική Ήπειρο ένα καλύτερο μέλλον με κοινωνική πρόοδο, ευημερία, ασφάλεια και ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία.

Στον σημερινό σύγχρονο κόσμο δυστυχώς,  βιώνουμε ξανά,  κάθε στιγμή στις μέρες μας, τα οδυνηρά αποτελέσματα του θρησκευτικού φανατισμού. Συνάνθρωποί μας, λόγω διαφορετικής θρησκευτικής πίστης δολοφονούνται ή αναγκάζονται να εκπατρισθούν και να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς, αναζητώντας ένα τόπο ασφαλή όπου να ζήσουν τα παιδιά τους.

Δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι πίσω από κάθε θρησκευτική σύγκρουση υπάρχουν, κρύβονται πολιτικές αντιπαραθέσεις και  συμφέροντα. Προσπάθειες για γεωπολιτικές ανακατατάξεις, που δεν υπολογίζουν τις ζωές των ανθρώπων.

Όμως, εσείς και εμείς, δηλαδή οι πολιτικοί ηγέτες και εμείς οι θρησκευτικοί,  φέρουμε μεγάλη ευθύνη για την ειρηνική πορεία της Ηπείρου μας και του κόσμου γενικότερα. 

Πάνω στις δικές σας πολιτικές αποφάσεις, συνύπαρξης και ειρήνης, πρέπει να δομήσουμε την δραστηριότητα καταλλαγής και αλληλοκατανόησης, ώστε να σχεδιάσουμε από κοινού το μέλλον των παιδιών μας έξω και πέρα από την φτώχεια και τον πόλεμο. Από την καταστροφή και τον φόβο.

Το Πατριαρχείο μας, ο Θρόνος του Αποστόλου Μάρκου,  ουδέποτε μέσα στους είκοσι αιώνες ζωής του, δεν υπέθαλψε, δεν στήριξε και δεν ανέδειξε θρησκευτικές έριδες.

Οι θρησκευτικές διαφορές, όπως και οι πολιτικές, λύνονται με τον διάλογο και την αλληλοκατανόηση.

Το Πατριαρχείο μας βρίσκεται σε επαφή και ανταλλαγή απόψεων και με άλλες θρησκευτικές οντότητες και συμμετέχει ενεργά, σε όλους του χριστιανικούς διαλόγους με τις άλλες μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες, δηλαδή τον μουσουλμανισμό και τον ιουδαϊσμό.

Ως Πάπας και Πατριάρχης Αλεξάνδρειας, με δέος και φόβο Θεού προσπαθώ, κατά το μέτρο των δυνατοτήτων μου, να φανώ χρήσιμος στους λαούς της Αφρικής, στους απλούς ανθρώπους του μόχθου, της αρρώστιας και του αναλφαβητισμού,  να συμβάλλω δε κατά το δυνατόν στην εξάλειψη της φτώχειας και της καταπίεσης, της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Η εδώ παρουσία μου, με θέτει για ακόμη μια φορά, πρό των ευθυνών που έχουμε άλλωστε όλοι εμείς, οι πολιτικοί και πνευματικοί ηγέτες της ηπείρου μας, προκειμένου να αγωνισθούμε δυναμικότερα για να περιορίσουμε και να εξαλείψουμε τα φαινόμενα αυτά.

Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργασθούμε και να ζήσουμε μαζί εδώ μέσα σε περιβάλλον ειρήνης και προκοπής.        

Χαιρετίζω λοιπόν με ανυπόκριτη χαρά και ικανοποίηση, την συνεργασία σας με την Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας.

Είναι μια πολιτική οργάνωση που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στον πολιτικό κόσμο όλης της υφηλίου που εδώ και είκοσι τρία χρόνια μέσα από κάθε μέσο που διαθέτει παλεύει ενάντια στην φτώχεια και την ανέχεια, για ειρήνη και συνύπαρξη των ανθρώπων πέρα από σύνορα, φυλές και πολιτισμούς.

Η συνεργασία σας αυτή είμαι βέβαιος πως θα φέρει καρπούς για την μεγάλη πληγωμένη ήπειρό μας. Θα σας οδηγήσει ακόμη σε συνεργασίες με άλλους χώρους, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όλοι μας, άλλωστε, πληροφορηθήκαμε ότι για πρώτη φορά, φέτος μετά τις εκλογές, του 2014, με απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δημιουργήθηκε μόνιμη διακομματική Ομάδα για την ελευθερία της θρησκείας ή πίστης και τη θρησκευτική ανεκτικότητα.

Πληροφορηθήκαμε με ικανοποίηση ότι η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας συνέβαλε ουσιαστικά στην δημιουργία αυτής της μόνιμης επιτροπής και επιπλέον έχει στενή συνεργασία μαζί της. 

Εκτιμώ ότι και εμείς πρέπει να προχωρήσουμε σε κάτι πιο μόνιμο που θα αφορά τον χώρο των θρησκειών και θα υπερβαίνει τα καλά λόγια και τα ευχολόγια.

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι βουλευτές.

Με βάση δικές σας πρόσφατες αποφάσεις και διακηρύξεις,  σχεδιάζετε την εξέλιξη αυτού του Σώματος, του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου, σε όργανο σημαντικών στρατηγικών αποφάσεων για όλη την ήπειρο, ώστε τα προβλήματα των λαών  μας  να αναδειχθούν ως προβλήματα όλης της ηπείρου.

Αποφασίσατε να αναζητήσετε λύσεις πάνω σε τεχνικά έργα και υποδομές που αφορούν όλη την Ήπειρο. Να δημιουργήσετε τα απαραίτητα εργαλεία, τις αναγκαίες ομάδες ειδικών,  που θα σας επιτρέπουν να δείτε τα προβλήματα και τις λύσεις τους σε ένα επίπεδο πάνω από τις επιμέρους κρατικές οντότητες και τοπικά συμφέροντα. Να συμβάλλετε στην θεσμοθέτηση κανόνων δικαίου για όλη την Ήπειρό μας.

Σταθερός σύμμαχός σας οι νέες τεχνολογίες που παρέχουν στις μέρες μας όλο και μεγαλύτερες δυνατότητες. 

Η προσπάθειά σας μας γεμίζει ικανοποίηση και διακρίνουμε μέσα από αυτήν ένα καλλίτερο μέλλον για όλους μας.

Αυτή η πολύτιμη προσπάθεια παναφρικανικής πολιτικής συνεννόησης και προοπτικής, την οποία εδραιώνει το κοινοβούλιο σας, προκειμένου να είναι άρτια και ολοκληρωμένη, πρέπει να λαμβάνει υπόψη της και τις κοινωνικές και πολιτισμικές- θρησκευτικές διαστάσεις των λαών της Αφρικής.

Σε ένα τέτοιο υψηλό πολιτικό  επίπεδο πρέπει να προσεγγίσουμε τον διάλογο των πολιτισμών και την συνεργασία των θρησκευτικών εκφράσεων της Αφρικής.

Κάθε προσπάθεια που αφορά το αφρικανικό μέλλον, πρέπει να έχει ως αφετηρία και αναφορά, την πολιτισμική αλληλοκατανόηση και συνεργασία λαών και ανθρώπων.

Το μέλλον της Αφρικής, η προοπτική της, βασίζεται τελικά στην δυνατότητα που πρέπει να αναπτύξουμε ώστε να εξασφαλίσουμε αρχές και δομές ειρηνικής συνύπαρξης και κατανόησης.

Σε ένα τέτοιο σχέδιο, σε μια τέτοια προοπτική, το Πατριαρχείο μας και εγώ προσωπικά ως Πάπας και Πατριάρχης της μεγάλης πόλεως της Αλεξάνδρειας, είμαι έτοιμος να συμβάλλω ώστε να δομήσουμε έναν μόνιμο χώρο θρησκευτικού διαλόγου των πολιτισμών στα πλαίσια του κοινοβουλίου σας και της συνεργασίας σας με την Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας.

 

Ο Θεός να Σας ευλογεί όλους!

 

 

2

 

 

3

 

 

5

 

 

6

 

 

7

 

 

8

 

 

9

 

 

10

 

 

 

11

 

 

12

 

 

Γράφτηκε από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουνίου 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης