Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου


 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο στο Κάιρο, με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Abdel Fattah El-Sisi, με τον οποίον είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση. Στη συνέχεια παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

 

Νωρίτερα, κατά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έτυχε υποδοχής από τον Πρόεδρο Sisi, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές και έγινε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δύο χωρών.

 

Στη συνέχεια, οι δύο Πρόεδροι προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

 

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις δηλώσεις του είπε τα ακόλουθα:

«Θα ήθελα να εκφράσω τις πιο θερμές μου ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο Sisi για την γενναιοδωρία και την αδελφότητα που χαρακτηρίζει τη φιλοξενία που έχει παραχωρήσει, τόσο σε μένα, όσο και στην αντιπροσωπεία μας. Μάλιστα, εντός του ιερού μήνα του Ραμαζανιού. Είναι με αισθήματα ιδιαίτερης τιμής, ευθύνης, αλλά και ξεκάθαρης πολιτικής βούλησης για περαιτέρω σύσφιγξη των ιστορικά εξαιρετικών σχέσεων μας που επισκέπτομαι σήμερα το Κάιρο, για πρώτη φορά ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Αίγυπτος είναι η δεύτερη μου επίσκεψη μετά την Ελλάδα και αυτό έχει και συμβολική, αλλά πολύ περισσότερο ουσιαστική σημασία, αφού αντανακλά απόλυτα την ξεκάθαρη πολιτική μας βούληση για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία μας, αυτό που θεωρούμε ως στρατηγικό συνεταιρισμό ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Κύπρο.

 

Μια σχέση για την οποία θα εργαστούμε έτσι ώστε να ενισχυθεί προς όφελος και των δύο χωρών, αλλά και ολόκληρης της περιοχής μας. Μιας περιοχής στην οποία η Αίγυπτος διαδραματίζει καθοριστικότατο και πρωταγωνιστικό ρόλο.

 

Αυτή η σχέση της Κύπρου με την Αίγυπτο είναι επιτυχής διότι στηρίζεται στη βάση κάποιων δεδομένων. Και τα πιο βασικά από αυτά τα δεδομένα είναι ο αλληλοσεβασμός και η ειλικρίνεια που διέπουν τις συζητήσεις μας. Διεκπεραιώνονται σε ισότιμη βάση, πάντα στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Υπηρετεί εξίσου τα συμφέροντα και των δύο χωρών και διέπεται από ένα κοινό όραμα, ένα όραμα που μοιραζόμαστε για μια σταθερή, ειρηνική και ευημερούσα περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

 

Βεβαίως σε αυτή την εξαιρετική συνεργασία, στην άρτια συνεννόηση και συναντίληψη συμβάλλει και η μακρά κοινή μας πορεία, οι ιστορικοί μας δεσμοί τους οποίους θα ήθελα να αναφέρω, απόδειξη των οποίων είναι και η κοινότητα των Κυπρίων Αιγυπτιωτών.

 

Με τον Πρόεδρο Sisi έχουμε συζητήσει σήμερα ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που άπτονται τόσο των διμερών μας σχέσεων όσο και περιφερειακών ζητημάτων.

 

Είμαι πολύ ευτυχής, οφείλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου, γιατί διαβλέπουμε και οι δύο τη σημασία πραγματοποίησης σε πρώτη φάση μιας επισκόπησης των διμερών μας σχέσεων, με στόχο να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο, πολύ συγκεκριμένα σε αριθμό τομέων, όπως η ενέργεια, η ηλεκτρική διασύνδεση, περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, το εμπόριο και οι επενδύσεις – είναι ένας τομέας που θα πρέπει να εργαστούμε ακόμη περισσότερο – ο τουρισμός και γενικότερα μια πλειάδα θεμάτων.

 

Θέλω επίσης να υπογραμμίσω τη σημασία της ενεργειακής μας συνεργασίας. Ήταν αυτή που πρωτοξεκίνησε αυτή τη σύσφιγξη των δεσμών μας και της συνεργασίας μας τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής μας σχέσης και σε περιφερειακό επίπεδο ξεχωρίζει, βέβαια, και θέλω να το αναφέρω. Πριν δέκα χρόνια ήταν κάτι που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα είχαμε μια τέτοια εξέλιξη στην περιοχή μας. Είναι εξέλιξη ορόσημο η ίδρυση του East Mediterranean Gas Forum, κάτι το οποίο κατέστη δυνατό υπό την ηγεσία του Προέδρου Sisi, υπό την ηγεσία της Αιγύπτου, και η Κύπρος θα συνεχίσει να εργάζεται για περαιτέρω ολοκλήρωση, περαιτέρω συνεργασία στο πλαίσιο του εν λόγω οργανισμού.

 

 

Ανάμεσα σε άλλα, έχουμε συμφωνήσει και στην πραγματοποίηση στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο της επόμενης Συνόδου μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Η Αίγυπτος είναι η πρώτη χώρα με την οποία η Κύπρος ξεκίνησε τέτοιου είδους συνεργασία, τέτοιου είδους συναντήσεις κοινές. Προσβλέπουμε, επίσης, στην πραγματοποίηση της επόμενης μας συνάντησης με την Ελλάδα, ενώ ανταλλάξαμε απόψεις και για περαιτέρω διεύρυνση των σχηματισμών αυτών, πάντοτε σε Ad hoc βάση, και με άλλες χώρες της περιοχής. Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική στην παρούσα συγκυρία, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις τόσο στην περιοχή μας αλλά και σε διεθνές επίπεδο, τη σύγκλιση των προσεγγίσεων ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Κύπρο ως προς την αντιμετώπιση όλων αυτών των περιφερειακών και των διεθνών ζητημάτων, η οποία θα πρέπει να βασίζεται πάντοτε στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των αρχών και αξιών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η στάση, η κοινή στάση αρχών που τηρούμε, η προσήλωσή μας σε αρχές, όπως η ειρηνική επίλυση των διαφορών και οι σχέσεις καλής γειτονίας και η συμμόρφωση και των δύο χωρών προς τους κανόνες εθιμικού δικαίου, όπως για παράδειγμα, η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, διασφαλίζουν και αποδεικνύουν ότι η συνεργασία μας, η κοινή μας προσέγγιση, δεν είναι ούτε εφήμερη ούτε ευκαιριακή.

 

Τα όσα προανέφερα αποτελούν μέρος μόνο της κοινής επιδίωξης των χωρών μας για επικράτηση της ασφάλειας και της σταθερότητας τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στην περιοχή ευρύτερα.

 

Είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρόεδρο Sisi για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, να τον ευχαριστήσω για τη διαχρονική στάση της Αιγύπτου. Ειδικότερα, μέσα στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, η Αίγυπτος πάντοτε αποδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας και ενότητας όχι μόνο της Κύπρου, αλλά γενικότερα όλων των χωρών.

 

Συζητήσαμε – για μας είναι ιδιαίτερης σημασίας – τη σχέση της Αιγύπτου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ως Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε ευθύνη, και αυτό πράττουμε ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, να εργαστούμε για περαιτέρω ενίσχυση αυτής της συνεργασίας, αλλά την ίδια στιγμή για αναγνώριση από πλευράς Βρυξελλών του σημαντικού, του καθοριστικού ρόλου που η Αίγυπτος διαδραματίζει για να υπάρξουν συνθήκες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Να είστε βέβαιος, κύριε Πρόεδρε, ότι αυτή η στήριξη όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.

 

Και θέλω να δώσω ένα παράδειγμα. Σήμερα στην Αίγυπτο φιλοξενούνται τουλάχιστον επτά εκατομμύρια μετανάστες και η Αίγυπτος είναι μια χώρα η οποία, σε αντίθεση με άλλες χώρες της περιοχής, δεν λαμβάνει σημαντική οικονομική ενίσχυση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης για το συγκεκριμένο θέμα. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει ως Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζοντας ακριβώς αυτό τον ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος, να ανταποκριθούμε και εμείς, ενισχύοντας τη χώρα έναντι αυτής της σημαντικότατης πρόκλησης, ειδικότερα σε μια περίοδο που όλοι μας, όλες οι χώρες αντιμετωπίζουμε οικονομικές δυσκολίες, ακριβώς λόγω και των εξελίξεων στην Ουκρανία με αφορμή τη ρωσική εισβολή.

 

Ένα άλλο θέμα που συζητήσαμε σήμερα, ένα θέμα που επηρεάζει και την επισιτιστική ασφάλεια της Αιγύπτου, αλλά και άλλων χωρών φυσικά είναι το θέμα που προκύπτει με το φράγμα της Αναγέννησης, ένα ζήτημα κολοσσιαίας και υπαρξιακής σημασίας για την Αίγυπτο, την κατάσταση στη Λιβύη και βεβαίως το Μεσανατολικό.

 

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη σε σχέση με τη λύση, μια λύση βασισμένη στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Αλλά την ίδια στιγμή αναγνωρίζουμε τον ρόλο που η Αίγυπτος διαδραματίζει, όπως πρόσφατα με την κρίση στη Γάζα, που ήταν η δική σας συμβολή, η οποία οδήγησε στην αποκλιμάκωση.

 

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, την Αιγυπτιακή Κυβέρνηση και τον αδελφικό λαό για τη θερμή τους υποδοχή και να εκφράσω την ευχή, σύντομα να έχω την ευκαιρία να σας ανταποδώσω αυτή την εξαιρετική φιλοξενία και στην Κύπρο».

 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Sisi είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι οι δύο χώρες απολαμβάνουν σχέσεις  στρατηγικής σημασίας και συνεργασίας, ενώ αναφέρθηκε στην ουσιαστική ενίσχυση των διμερών σχέσεων επί Κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη.

 

Πρόσθεσε ότι σήμερα συζητήθηκαν θέματα ενέργειας και μεταφοράς του κυπριακού φυσικού αερίου στις μονάδες ρευστοποίησης του στην Αίγυπτο, καθώς και το θέμα ηλεκτρικής διασύνδεσης, αλλά και της πράσινης ενέργειας.

 

Είπε ακόμα ότι η Αίγυπτος προσβλέπει σε συνεργασία με την Κύπρο σε αναπτυξιακούς και παραγωγικούς τομείς.

 

Τόνισε την ανάγκη οι χώρες να σέβονται την απόλυτη κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των άλλων χωρών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, σημειώνοντας ότι στο Κυπριακό, η Κύπρος έχει τη στήριξη της Αιγύπτου και προσπαθεί πάντα να συμβάλει στην επίλυση του μέσω των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

 

Αναφέρθηκε, επίσης, στην επιτυχή τριμερή συνεργασία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.

 

Στο περιθώριο της συνάντησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Πρόεδρο Sisi, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος και ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Παπαναστασίου είχαν χωριστές συναντήσεις με τους ομολόγους τους.

 

Κατά τις συνομιλίες εκφράστηκε η βούληση των δύο χωρών για από κοινού στήριξή τους στη συμπερίληψη του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, στον κατάλογο των έργων αμοιβαίου ενδιαφέροντος της ΕΕ. Επίσης, συμφωνήθηκε όπως συσταθεί Επιχειρηματικό Συμβούλιο με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου των δύο χωρών.

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Σεπτεμβρίου 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads
Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης