Κατερίνα Δασκαλάκη: ΚΩΣΤΑΣ ΑΞΕΛΟΣ, η νοσταλγία του μέλλοντος


 

 

Κατερίνα Δασκαλάκη

ΚΩΣΤΑΣ ΑΞΕΛΟΣ

η νοσταλγία του μέλλοντος

 

Σειρά: Εκτός σειράς

 

Βιβλιοπωλείον της Εστίας. Πρώτη έκδοση: Δεκέμβριος 2023   

 

Σελ. 488 & δύο 8σέλιδα: φωτογραφικό ένθετο

 

Σχήμα: 15 x 23cm

 

Tιμή: 26 Ευρώ

 

ISBN: 978-960-05-1915-0

 

Το βιβλίο αυτό, αποτέλεσμα επίπονης προσπάθειας, συνιστά μιαν απόπειρα προσέγγισης της ζωής και του έργου του Κώστα Αξελού, ενός από τους στοχαστές που σημάδεψαν τη σκέψη στον 20ό αιώνα. Ο Αξελός αναπτύσσει μια σκέψη ερωτηματική, μεταφιλοσοφική και μεταμαρξιστική, η οποία από πολύ νωρίς προσπάθησε να ανιχνεύσει το πρόβλημα της πλανητικής εποχής μας. Εξαιρετικά νωρίς, επίσης, στοχάστηκε την κυρίαρχη πλέον στον κόσμο μας τεχνική κι απευθύνθηκε στον σύγχρονο άνθρωπο προσπαθώντας να του δείξει έναν δρόμο πέρα από την αισιοδοξία και την απαισιοδοξία, πέρα από την ελπίδα και την απελπισία.

 

Η εξιστόρηση των γεγονότων του βίου συνδυάζεται εδώ με μια παράλληλη συνοπτική παρουσίαση των γραπτών, των ομιλιών και –κυρίως– των βιβλίων του. Προκειμένου να καταστεί πιο άμεση η προσέγγιση του αναγνώστη στο έργο του στοχαστή παρατίθενται εκτενή αποσπάσματα από το έργο του.

 

Ο Κώστας Αξελός, για τον οποίο σκέψη-και-ζωή ήταν ένα και το αυτό, υπήρξε πολυσχιδής προσωπικότητα με πολυκύμαντο βίο. Γεννήθηκε στην Αθήνα σε ταραγμένους καιρούς, αλλά έζησε κυρίως στη Γαλλία, στο Παρίσι, όπου βρέθηκε από τα είκοσι περίπου χρόνια του (ένας κι αυτός από τους επιβάτες του θρυλικού πλέον πλοίου Ματαρόα) βγαίνοντας από τη φωτιά του πολέμου και της αντίστασης στην Ελλάδα. Ήδη από την εφηβεία είχε φανερώσει την κλίση του προς τη φιλοσοφία, την οποία σπούδασε στη Σορβόννη, όπου και δίδαξε αργότερα επί σειρά ετών.

 

Το έργο του έχει μεταφραστεί σε δεκαέξι γλώσσες.

 

Η Κατερίνα Δασκαλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944.

 

Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρακολούθησε σεμινάρια δημοσιογραφίας στο Παρίσι.

 

Εργάστηκε από πολύ νεαρή ηλικία στον περιοδικό Τύπο (Βιομηχανική Επιθεώρηση, Γυναίκα, Cosmopolitan, Ένα, κ.ά.), στη σύνταξη της εγκυκλοπαίδειας Δομή, και κατόπιν στον ημερήσιο Τύπο (Ελευθεροτυπία, Μεσημβρινή), όπου κατέλαβε επιτελικές θέσεις, και στο ραδιόφωνο (σχόλια, εκπομπές/συνεντεύξεις και καθημερινή ραδιο-εφημερίδα στον Ρ/Σ 9.84). Μεταξύ άλλων διετέλεσε διευθύντρια, αρθρογράφος και χρονογράφος της εφημερίδας Μεσημβρινή. Συνεργάστηκε επίσης για ένα διάστημα με την Καθημερινή. Για τη δημοσιογραφική της δράση έχει τιμηθεί με τη «Χρυσή Πέννα» του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, και με το Βραβείο του Ιδρύματος Μπότση. Έχει επίσης τιμηθεί και με το Βραβείο Διηγήματος της Ακαδημίας Αθηνών,  Ίδρυμα Πέτρου Χάρη.

 

Δίδαξε ως εξωτερική συνεργάτρια (ν. 407) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1992-1993), στο Τμήμα ΜΜΕ και Ενημέρωσης.

 

Διετέλεσε ευρωβουλευτής, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας, της Επιτροπής Πολιτισμού και Εκπαίδευσης και της Επιτροπής για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (1994-1999). Υπηρέτησε ως πρέσβης εκ προσωπικοτήτων, Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO (2013-2015). Είναι μέλος του Δ.Σ. του Λυκείου των Ελληνίδων και της Γενικής Συνέλευσης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

 

Έχει εκδώσει δύο μυθιστορήματα καθώς και διηγήματα, και έχει μεταφράσει λογοτεχνία, ιστορία και φιλοσοφία από τη γαλλική και την ιταλική γλώσσα, κατά κύριο λόγο μεγάλο μέρος των βιβλίων του Κώστα Αξελού.

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουνίου 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης