Συνάντηση  Αννίτας Δημητρίου με τον Πρόεδρο Επιτροπής Εξωτ. Υποθ. της Βουλής της Ιορδανίας


 

Συνάντηση της Προέδρου της Βουλής με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας

 

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας κ. Khaldoun Nawaf Ahmad Hina, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Τον κ. Hina συνόδευε ο Πρέσβης του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας στην Κύπρο κ. Basheer Zubi.

 

Κατά τη συνάντηση, σημειώθηκε το εξαίρετο επίπεδο σχέσεων Κύπρου – Ιορδανίας, στην βάση κοινών αρχών και αξιών και υπογραμμίστηκε η προοπτική περαιτέρω ενδυνάμωσης της μεταξύ τους συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένου του κοινοβουλευτικού.

 

Αναφερόμενη στο κυπριακό πρόβλημα, η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ειλικρινείς ευχαριστίες για τη θέση αρχών και τη στήριξη της Ιορδανίας στις προσπάθειες επίλυσής του. Σημειώνοντας ως θετική εξέλιξη τον διορισμό Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών κ. María Ángela Holguín Cuéllar, η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι στόχος της πλευράς μας είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν, προς επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, εντός του συμφωνημένου πλαισίου και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

 

 

 

 

Ακολούθως, αντηλλάγησαν απόψεις για την κλιμακούμενη ένταση στη Μέση Ανατολή και τις σοβαρότατες συνέπειές της για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, με ιδιαίτερη έμφαση στις δυσανάλογες μεταναστευτικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες. Συναφώς, η Πρόεδρος της Βουλής στηλίτευσε την εργαλειοποίηση από την Τουρκία παράνομων μεταναστών στην Κύπρο και υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη μιας ολικής και ενιαίας προσέγγισης προς αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού. Τονίστηκε η ανάγκη άμεσου τερματισμού των συγκρούσεων και της ειρηνικής επίλυσης όλων των διαφορών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, είτε πρόκειται για τη Μέση Ανατολή, είτε για την Ουκρανία είτε για την Κύπρο, και της αποφυγής της λογικής των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Η Πρόεδρος της Βουλής εξήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ιορδανίας στις προσπάθειες για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και υπογράμμισε την ετοιμότητα της Κύπρου να παράσχει κάθε δυνατή στήριξη προς τη φίλη χώρα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κ. Δημητρίου σημείωσε, παράλληλα, την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω της δημιουργίας θαλάσσιου διαδρόμου, την οποία, όπως επισήμανε ο Ιορδανός αξιωματούχος, η χώρα του υποστηρίζει και επιθυμεί να στηρίξει. Ο κ. Hina υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο των κοινοβουλίων στη δημιουργία της αναγκαίας δυναμικής για την ειρήνη.

 

Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε καταληκτικά ότι η απάντηση στις τρέχουσες σύνθετες προκλήσεις είναι περισσότερη συνεργασία μεταξύ αξιόπιστων εταίρων που ασπάζονται τις ίδιες αρχές και αξίες, όπως η Κύπρος και η Ιορδανία, τόσο στο διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Ιορδανίας, προς όφελος ολόκληρης της περιοχής.

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης