Διάλεξη με θέμα τη θέση της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου ως απόλυτης μητρόπολης του αρχαίου κόσμου, πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο


 

 

 

 

Διάλεξη με θέμα τη θέση της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου ως απόλυτης μητρόπολης του αρχαίου κόσμου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου στο Ινστιτούτο Κύπρου.

 

 

Ομιλητής ήταν ο διακεκριμένος ερευνητής του Κέντρου Μελέτης Αρχαίων Εγγράφων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Δρ. Κυριάκος Σαββόπουλος και θέμα της διάλεξης ήταν «Η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου: Μια ματιά στην Αιώνια Κοσμόπολη του αρχαίου κόσμου με βάση αρχαιολογικά στοιχεία».

 

 

Η διάλεξη φιλοξενήθηκε στην Αίθουσα Διαλέξεων «Guy Ourisson» στις εγκαταστάσεις του ΙΚυ στην Αθαλάσσα.  

 

 

H Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου έχει υπάρξει μεταξύ άλλων: η πρωτεύουσα του μακροβιότερου ελληνιστικού βασιλείου με αυτοκρατορική προοπτική, υπό την ηγεμονία της ιδιαιτέρως φιλόδοξης δυναστείας των Πτολεμαίων, ο «φάρος της παγκόσμιας γνώσης», η έδρα της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου, το σημαντικότερο λιμάνι και εμπορικό κέντρο της Μεσογείου.  

 

 

Στη διάρκεια της διάλεξης, ο Κυριάκος Σαββόπουλος επικεντρώθηκε σε μια άλλη εξίσου σημαντική παράμετρο, η οποία αναδεικνύει την πόλη του Αλέξανδρου όχι μόνο ως μητρόπολη, αλλά και ως πρώτη πραγματική κοσμόπολη. Η Αλεξάνδρεια υπήρξε ένα μοναδικό πολυπολιτισμικό μωσαϊκό, σημείο συνύπαρξης και αλληλεπίδρασης πολιτισμών – κυρίως του ελληνικού και του αιγυπτιακού – και των εκπροσώπων τους. Ήδη από τις αρχές της ελληνιστικής περιόδου ξεκινά μια συνεχής και άκρως ποικιλόμορφη διαδικασία διαπολιτισμικής αφομοίωσης, διαμορφώνοντας ένα μοναδικό πολυπολιτισμικό οικοδόμημα, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μόνο ως «Αλεξανδρινό». Και ενώ ο πολιτικός ρόλος της ως πρωτεύουσα του Πτολεμαϊκού βασιλείου ολοκληρώνεται το 30 π.Χ., η πολιτισμική δυναμική της Αλεξάνδρειας παραμένει ισχυρή για αιώνες στο πλαίσιο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.  

 

 

Παράλληλα ο ερευνητής, στην παρουσίαση του, αναφέρθηκε στο ρόλο δύο δυναμικών κοινωνικό-πολιτισμικών παραγόντων στην Αλεξάνδρεια της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου, της «Μακεδονίας» και της «Αιγύπτου», εξετάζοντας αρχαιολογικά δεδομένα, που συσχετίζονται τόσο με τον δημόσιο όσο και ιδιωτικό βίο της πόλης, όπως εκφράσεις ιδεολογίας και ταυτότητας, θρησκευτικές δραστηριότητες και ταφικά έθιμα.

 

 

Ο Κυριάκος Σαββόπουλος έζησε στην Αλεξάνδρεια από το 2009 μέχρι το 2013 όπου εργάστηκε ως ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Αλεξάνδρειας και Μεσογείου και ως λέκτορας στο Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών της Αλεξάνδρειας. 

 

 

 

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουνίου 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης