Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, για τη Σύνοδο Κορυφής Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου, της 8ης Νοεμβρίου


«Η τριμερής Σύνοδος Κορυφής (Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου) πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες συνδέονται με ιστορικούς στενούς δεσμούς και έχουν μεταξύ τους κοινά συμφέροντα για την εκμετάλλευση  του κοινού τους πλούτου. Υπάρχουν ευκαιρίες για την εξαγωγή φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο και προοπτικές για την προώθηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών. Υπάρχουν επίσης, προκλήσεις που πρέπει να τις αντιμετωπίσουν από κοινού προκειμένου να έχουν επιτυχή αποτελέσματα».

 

Στη δήλωση αυτή προέβη ο Αιγύπτιος Υπουργός, κ. Sameh Shoukry, όπως καταγράφονται από την ιστοσελίδα της εφημερίδας Al-Youm Al-Sabe και η οποία δημοσιεύει λεπτομέρειες για τη Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, που πραγματοποιείται στις 8 Νοεμβρίου στο Κάιρο.

 

«Θα ξεκινήσει στις 9:30 π.μ. και θα συζητηθούν οι περιφερειακές και διεθνείς σχέσεις και οι τρόποι ανάπτυξής τους – Κοινή δήλωση των ηγετών των τριών χωρών θα ακολουθήσει μετά το τέλος της συνάντησης», τονίζει η αιγυπτιακή εφημερίδα.

 

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε δηλώσεις του Αιγύπτιου Υπουργού Εξωτερικών, κ. Sameh Shoukry όπου επισημαίνεται ότι ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις συνεδριάσεις και τις υπουργικές συναντήσεις που προηγήθηκαν, ανοίγοντας το δρόμο για τη διεξαγωγή των  συνόδων Κορυφής στη Νέα Υόρκη και στη Κύπρο, όπου Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος ζήτησαν από την Τουρκία να σταματήσει την εξερεύνηση για φυσικό αέριο στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου.

 

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι στην αυριανή σύνοδο θα διεξαχθούν διαβουλεύσεις σχετικά με περιφερειακά και διεθνή ζητήματα καθώς και με την ενίσχυση των τριμερών σχέσεων σε πολιτικό και εμπορικό επίπεδο.

 

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης, ότι σύμφωνα με πηγές της Αιγυπτιακής Προεδρίας, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Abdul-Fattah El-Sissi θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά και με τον Κύπριο ομόλογό του, κ. Νίκο Αναστασιάδη αντίστοιχα και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση Κορυφής.

 

Η ίδια πηγή δήλωσε στην  Al-Youm Al-Sabe οτι τα θέματα που θα συζητηθούν θα αφορούν στους τρόπους  ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών σε διάφορους τομείς, πολιτικούς, εμπορικούς, οικονομικούς, πολιτιστικούς. Θα συζητηθούν επίσης, τα περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Οκτωβρίου 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης