ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δυναμική η παρουσία της Ελλάδας στο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας Καΐρου, με τους Χρίστο Παπαδόπουλο και Βασιλική Πετροπούλου

 

 

 

 

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά συμμετείχε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας Καΐρου ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στη βραδιά ποίησης που έγινε την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου στο «Beit El Sit El Wasila», ένα παλιό αρχοντικό του 17ου αιώνα στο Ισλαμικό Κάιρο πίσω από το τζαμί Αλ Άζχαρ, το οποίο διαχειρίζεται το Υπουργείο Πολιτισμού  και αποκαλείται επίσης «Σπίτι της Ποίησης», καθώς εκεί γίνονται συχνά αναγνώσεις ποίησης στους  φιλόξενους χώρους του.

 

 

 

 

Στον πρόλογό του, ο κ. Παπαδόπουλος αφιέρωσε τα ποιήματα του στο δοκιμαζόμενο Συριακό λαό και  διάβασε στα ελληνικά μπροστά σε πολυπληθές κοινό τέσσερα από αυτά, μεταφρασμένα στ’ αραβικά από τον Δρ Χάλεντ Ραούφ, τα οποία στη συνέχεια απήγγειλε στα αραβικά η Σύρια ποιήτρια Ράσα Ομράν. Τα ίδια ποιήματα, εκτυπωμένα και μεταφρασμένα στα αγγλικά από τη θεατρική συγγραφέα και μεταφράστρια Πένυ Φυλακτάκη, δόθηκαν στους διεθνείς προσκεκλημένους.

 

 

 

Στην ίδια εκδήλωση συμμετείχαν ποιητές από την Αίγυπτο (Mohamed Aid Ibrahim), τη Συρία (Rasha Omran), τη Δομινικανική Δημοκρατία (Frank Baez) και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Michael March). Να σημειωθεί ότι ο Michael March, είναι ιδιαίτερα γνωστός ποιητής στον κόσμο, πολυμεταφρασμένος, φιλέλληνας (πολλά από τα καλοκαίρια του, τα περνάει στην Αθήνα) και Πρόεδρος σε μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμια λογοτεχνικές διοργανώσεις, το Διεθνές Φεστιβάλ Συγγραφέων στην Πράγα. Πέντε ποιητικές του συλλογές κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Άγρα» μεταφρασμένες  στα Ελληνικά από την μεγάλη Ελληνίδα ποιήτρια-μεταφράστρια Κατερίνα Αγγελάκη- Ρουρκ, πνευματική κόρη του Νίκου Καζαντζάκη που το 2014 τιμήθηκε από την Ελληνική Πολιτεία με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου της.

 

 

 

Το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Καΐρου άνοιξε τις πύλες του το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, για δεύτερη συνεχή χρονιά. Φέτος, έχουν προσκληθεί τριάντα συγγραφείς και ποιητές από όλο τον κόσμο και περισσότερες από 15 χώρες συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του, που πραγματοποιούνται σε διάφορους χώρους πολιτισμού της πόλης από 13 ως 18 Φεβρουαρίου.

 

 

 

Το εν λόγω Συμπόσιο στοχεύει στην ενίσχυση των δεσμών επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών γενεών της Αιγύπτου και της Αραβικής λογοτεχνίας γενικότερα καθώς και στην προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ της αραβικής λογοτεχνίας και της λογοτεχνίας άλλων χωρών (Γερμανία, Αυστρία, Σουδάν, Ελλάδα, Ελβετία,  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τσεχία, Συρία, Η.Π.Α, Ιράκ, Γαλλία κ.ά.), καλώντας μία σειρά από συγγραφείς από όλο τον κόσμο να διαβάσουν μικρά αποσπάσματα των έργων τους στη μητρική τους γλώσσα και στη συνέχεια ν’ αποδοθούν μεταφρασμένα στην αραβική γλώσσα για το κοινό. Το θέμα του φετινού  φεστιβάλ είναι «Λογοτεχνία και ζωή» και οι διοργανωτές με αυτόν τρόπο θέλουν να εκφράσουν την αισιόδοξη στάση τους απέναντι σε κάθε θάνατο.

 

 

 

 

Τιμώμενο πρόσωπο της διοργάνωσης είναι ο Λιβυο-Ελβετός συγγραφέας Ibrahim Al-Koni

 

 

 

 

Την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου , τελευταία μέρα του Φεστιβάλ, στο Al Ahram Institution –Downtown στις αναγνώσεις ποίησης συμμετέχει η Βασιλική Πετροπούλου, Αν. Διευθύντρια της Αμπετείου Σχολής, εκπροσωπώντας την Ελλάδα ανάμεσα σε ποιητές από την Αίγυπτο, τις Η.Π.Α, τη Συρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Δομινικανική Δημοκρατία.

 

 

 

 

 

 

 

Papadopoulos me Michael March

 

 

Ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος

με τον μεγάλο φιλέλληνα ποιητή Michael March.

 

 

 

 

 

 

i petropoulou sto logotexniko festival kairou

 

 

Το πάνελ ποιητών, όπου δεξιά μπορείτε να διακρίνετε

την Αναπληρώτρια Δ/ντρια της Αμπετείου Σχολής κα Βασιλική Πετροπούλου

 

 

 

 

 

 

Papadopoulos me Mohamed El Baali

 

 

 

Ο κ. Παπαδόπουλος με τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ κ. Mohamed El Baali

 

 

 

 

 

 

to spiti tis poiisis

 

 

 

Το Σπίτι της Ποίησης

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *