«Έφυγε» για πάντα και ο μεγάλος καϊρινός ιατρός και επιστήμονας Χαράλαμπος Τσιλτικλής


 

 

 

 

 

Ο Χαράλαμπος Τσιλτικλής γεννήθηκε στο Κάιρο την 1/12/1931, γιος της Άννας και του Δημητρίου Τσιλτικλή από την Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης. Ο παππούς του Χαράλαμπος ήταν έμπορος στην Καλλίπολη, ενώ ο πατέρας του Δημήτρης (1896-1946) μεταναστεύοντας στην Αίγυπτο, εργάστηκε αρχικά ως Γραμματέας του Ελληνικού Νοσοκομείου Καΐρου και το 1936 άνοιξε το καφεζαχαροπλαστείου ¨Istanbul¨ στην κεντρική πλατεία Άταμπα.

Ο Χάρης φοίτησε στην Αμπέτειο και μετά την αποφοίτηση του το 1949  σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ εντωμεταξύ είχε διοριστεί το 1956 Παρασκευαστής στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ταμείου Προνοίας Δικηγόρων Αθηνών, όπου παρέμεινε για 17 χρόνια. Μετά που πήρε το πτυχίο του στα 1964, έκανε ειδική εκπαίδευση, αποκτώντας ειδικότητα στη Μικροβιολογία και στην Κλινική Χημεία, και το 1967 αναγορεύτηκε διδάκτορας. Αργότερα μετεκπαιδεύτηκε σε Λονδίνο και Παρίσι (Ινστιτούτο Παστέρ), ενώ παιδαγωγική κατάρτιση έλαβε στα ΣΕΛΕΤΕ και στη Λυών.

Διετέλεσε διευθυντής Μικροβιολογικών Εργαστηρίων σε Μεγάλα Νοσοκομεία όπως το Δρομοκαΐτιο και η Παμμακάριστος, διευθυντής-καθηγητής της Ανώτερης Σχολής Παραϊατρικών Επαγγελμάτων του ΚΑΤΕΕ Αθηνών, διευθυντής-καθηγητής στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας-Πρόνοιας των ΤΕΙ, διευθυντής επαγγελματικής κατάρτισης στα ΚΕΚ ΣΒΙΕ, καθηγητής στις Ανώτερες Σχολές Νοσοκόμων Παμμακάριστος και Αδελφών Νοσοκόμων Επισκεπτριών ΠΙΚΠΑ, πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας των Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων, Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας Ελέγχου Αντισωμάτων κατά της Ηπατίτιδας Β, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου και Προϊστάμενος του Ινστιτούτου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, Διευθυντής Κατάρτισης του Ομίλου ΣΒΙΕ, Διευθυντής Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του Ιατρικού Κέντρου ¨Η Πρόληψις¨, κ.ά. Ας σημειωθεί δε, πως υπήρξε ο προσωπικός ιατρός του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τσάτσου και του Προέδρου της ΕΔΑ Ηλία Ηλιού.

Αναπτύσσοντας αξιόλογη κοινωνική και πολιτιστική δράση, διετέλεσε Πρόεδρος της Ενώσεως Διδακτόρων Καθηγητών ΤΕΙ, Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Παγκόσμιας Οργάνωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τα ναρκωτικά, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου, Ειδικός Γραμματέας και Έφορος Πολιτιστικών του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, σύμβουλος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου επί θεμάτων του Ελληνικού Νοσοκομείου της, κ.ά.

Έχοντας στο ενεργητικό του συγγραφές βιβλίων, όπως το ¨Μυκοβακτηρίδια¨ που βραβεύτηκε μάλιστα από την Ακαδημία Αθηνών, πάνω από 100 ερευνητικές εργασίες, ανακοινώσεις σε συνέδρια, πάμπολλα κοινωνικά και ιστορικά άρθρα, συνεντεύξεις και αναλύσεις σε ΜΜΕ, κ.ά., είχε λάβει διάφορες τιμητικές διακρίσεις και μετάλλια.

Φεύγοντας ο Χάρης για το μεγάλο ταξίδι τον Απρίλιο του 2016,  η αρχοντική φυσική του παρουσία, το πάντα χαμογελαστό του πρόσωπο, η πραότητα του χαρακτήρα του και η αγάπη του για το συνάνθρωπο θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στις μνήμες όλων εμάς των φίλων του.

 

Ν. ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης