Πλάτων Λάμπρου: Ο ακαταπόνητος Αιγυπτιώτης ζωγράφος, που συγκίνησε με το έργο του το αθηναϊκό κοινό


 

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΑΝΤΙΔΟΥ

 

 

 

Μία αναδρομική έκθεση ζωγραφικής στο Πολιτιστικό Κέντρο «Φλοίσβος» στο Παλαιό Φάληρο της Αθήνας, στα τέλη Οκτωβρίου, έφερε στο προσκήνιο έναν θαυμάσιο Αιγυπτιώτη εικαστικό που διανύει την όγδοη δεκαετία της ζωής του, με το κέφι και τη δημιουργικότητα νέου ανθρώπου. Ο λόγος για τον Πλάτωνα Λάμπρου, γεννημένου στο Μιτ-Γαμρ και παλαιού μαθητή της Ξενακείου και της Αμπετείου Σχολής, που έφυγε από το Κάιρο το 1956 για να εγκατασταθεί στο Χαρτούμ (Σουδάν) και στη συνέχεια, το 1958, στην Αθήνα.

 

Ο Λάμπρου διδάχθηκε ζωγραφική από τον Εμμανουήλ Αύγουστο στην Ξενάκειο και τον λογοτέχνη-ζωγράφο Νίκο Νικολαΐδη, ενώ αργότερα, σημαδιακή ήταν η γνωριμία του με τον Γιώργο Χίντζογλου, καθηγητή Καλλιτεχνικών στα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου (Αχιλλοπούλειο, Ξενάκειος). Μαζί με τον μέντορά του Χίντζογλου, και τον καλλιτέχνη Θεοφάνους, ο Λάμπρου εξέθεσε δουλειά του στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Καΐρου το 1956.

 

Παράλληλα με τη ζωγραφική, ολοκλήρωσε μια σχεδόν σαραντάχρονη καριέρα ως γραφίστας-ζωγράφος σε μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες: εννέα χρόνια στην J. Harold Lund στο Κάιρο, δύο στην Sudan Publicity στο Χαρτούμ και 28 χρόνια ως art director στην ιστορική πλέον «Γνώμη», στην Αθήνα.

 

Σήμερα είναι επίτιμος πρόεδρος της Ομάδας Καλλιτεχνών Παλαιού Φαλήρου, της οποίας υπήρξε ιδρυτής και Πρόεδρος (1998-2004). Τιμημένος με διακρίσεις από αιγυπτιώτικους και ξένους συλλόγους, με έργα του σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό (http://www.platonlambrou.gallery), αφοσιωμένος σύζυγος, πατέρας, παππούς και προπάππους, ο Πλάτων Λάμπρου εξακολουθεί να ζωγραφίζει, με σταθερές αναφορές του το φως της αγαπημένης του Αιγύπτου, τα χρώματα του παζαριού στο Ομ Ντορμάν, και τις λιμπελούλες που πετάριζαν στις όχθες του Νείλου στο Μιτ-Γαμρ.  

 

Ανάμεσα στο πλήθος κόσμου που παρέστη στα εγκαίνια της έκθεσης, επίσημες παρουσίες ήσαν ο Αιγύπτιος Πρέσβης Άχμεντ ελ-Μπεντέουι, ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Αιγύπτου στην Αθήνα Δρ Χουσέιν Μάραϊ Μαχμούντ, ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας π. Νικόλαος Κoυλιανόπουλος, η Μορφωτική Σύμβουλος της Κύπρου Μαρία Παναγίδου και εκπρόσωποι αιγυπτιώτικων σωματείων. 

 

 

 

platon lambrou ekthesi 02

 

 

Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της έκθεσης στο Π. Φάληρο: η κα Κική Λαζαρίδου, ο κ. Δ. Πράσινος, ο Mορφωτικός Ακόλουθος της Αιγύπτου στην Αθήνα Δρ Χ. Μάραϊ Μαχμούντ, ο καλλιτέχνης Πλάτων Λάμπρου και ο κ. Απ. Κυρίτσης.

 

 

 

platon lambrou ekthesi 03

 

 

Αιγύπτιοι αγγειοπλάστες, έργο του Πλάτωνα Λάμπρου.

 

 

 

 

platon lambrou ekthesi 04

 

 

 

Έργο του Πλάτωνα Λάμπρου, εμπνευσμένο από το χωριό Ομ Ντορμάν.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Μαρτίου 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης