ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ ΣΤΙΣ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 1996


 

Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος*

 

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ

ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ ΣΤΙΣ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 1996,

ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΚΟΣΙ ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ,

ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 1961

Πώς τα φέρνει ο χρόνος καμιά φορά και χρειάζεται να περάσει μισός αιώνας για να δεις κάποιες συμπτώσεις. Την Κυριακή 23 Ιουλίου 1961, δημοσιεύεται στην αιγυπτιώτικη εφημερίδα της Αλεξάνδρειας, ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, αφιέρωμα στην μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιό, Αλίκη Βουγιουκλάκη , ένα απόσπασμα  από ένα παλαιότερο  άρθρο στον Ελληνικό τύπο για τη ζωή  της δημοφιλούς πρωταγωνίστριας. “Η ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ ΣΑΣ ΕΞΟΜΟΛΓΕΙΤΑΙ. Στιγμιότυπα από την ζωή της γραμμενα από την ίδια. «Η αγάπη του κοινού δημιουργεί ορισμένες υποχρεώσεις»”

 

 

 

 

23 Ιουλίου 1961,  η Αίγυπτος γιόρταζε την 9η εθνική επέτειο της από την άνοδο του Γκαμάλ Αμπντ Ελ Νάσερ στην εξουσία , μια επέτειος που άλλαξε δραματικά τον ρου της ιστορίας του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού. Και πώς να φανταστεί κάποιος εκείνη την ημέρα,  ότι 35 χρόνια μετά, 23 Ιουλίου πάλι, του 1996,η Αλίκη Βουγιουκλάκη θα έφευγε απο τη ζωή…

 

Μεταξύ άλλων η ηθοποιός φαίνεται να  εξομολογείται πως το επόμενο καλοκαίρι “θα γυρίσω την ταινία Μανταλένα του Γ. Ρουσου”. Η ταινία αυτή, παρουσιάστηκε σε πρώτη προβολή τον Φεβρουάριο του 1960 και είναι από τις εμβληματικές ταινίες του παλιού ελληνικού σινεμά που συνετέλεσε στην καθιέρωση της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Συμπεραίνουμε εκ τούτου, πως προφανώς η εφημερίδα δημοσίευσε το αφιέρωμα αυτό, γιατί τις ίδιες ημέρες, όπως φαίνεται σε διαφήμιση της ίδιας σελίδας του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, προβαλλόταν  στο θερινό κινηματογράφο της Αλεξάνδρειας “Λούνα Παρκ”, στην Ιμπραημία,”για τελευταία φορά στην Αίγυπτο”, όπως αναφέρεται, άλλη μια εμβληματική ταινία της “Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο”, παραγωγής του 1959.

 

 

 

 

Στο αφιέρωμα αυτό η Βουγιουκλάκη, που την τιμούσαν ιδιαίτερα και οι Αιγυπτιώτες και ο αιγυπτιώτικος τύπος, αναφέρει ακόμα, πως ονειρεύεται να αγοράσει ένα διαμέρισμα ρετιρέ στο κέντρο της Αθήνας κι ένα εξοχικό και πως δεν έχει καιρό να σκεφτεί το γάμο αφού δεν την πήραν ακόμα τα χρόνια. Θυμίζουμε ότι την εποχή που προδημοσιεύτηκε  το άρθρο στον ελληνικό τύπο (πιθανόν 1959 – αρχές 1960) ήταν ακόμα 25 χρονών περίπου, στο ξεκίνημα μιας καριέρας που θα την έκανε “εθνική σταρ” και δεν είχε αγοράσει ακόμα ούτε το ιστορικό διαμέρισμα της οδού Στησιχόρου, ούτε το  εξοχικό  στο Θεολόγο.

 

  Αναφέρεται ακόμα στην οικονομική βοήθεια που δίνει στην οικογένεια της και δη στα αδέρφια της για τις σπουδές τους, πολιτικός μηχανικός ο ένας και σκηνοθέτης ο άλλος, ο αργότερα γνωστός Τάκης Βουγιουκλάκης και δεν παραλείπει να τονίσει “νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο για μια ηθοποιό μιας μικρής χώρας να επιβληθεί έξω παίζοντας σε ξένες ταινίες. Γι’ αυτό δεν δέχτηκα μια ιταλική πρόταση που μου έγινε. Πιστεύω πως μόνον αν δικές μας ταινίες αποκτήσουν διεθνή προβολή θα μπορούσαμε να γίνουμε κι εμείς γνωστοί έξω από τα σύνορα μας, ειδάλλως θα είμαστε πάντα οι φτωχοί συγγενείς των μεγάλων. Καλύτερα λοιπόν να δουλέψουμε για την καλυτέρευση του δικού μας κινηματογράφου παρά τις αμφίβολες ξένες

δάφνες…”

 

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε προγραμματιστεί όπως φαίνεται από δημοσιεύματα του Αιγυπτιώτικου τύπου και από προγράμματα εκδηλώσεων να επισκεφθεί το Κάιρο το Δεκέμβριο του 1961 σε εκδήλωση της Κρητικής Αδελφότητας  Καϊρου για την οποία γράψαμε παλαιότερα και μπορείτε να τη δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.facebook.com/PALIAtzoures/posts/374861610601234 Τελικά όμως οι υποχρεώσεις της δεν την άφησαν να πραγματοποιήσει την υπόσχεση της και έστειλε επιστολή στην Κρητική αδελφότητα την οποία παρουσιάσαμε στο δεύτερο μέρος του παλιού αφιερώματος   μας

Log in or sign up to view

 

 

 

 

Σύμφωνα με τον ερευνητή Νίκο Νικηταρίδη, την Αλίκη Βουγιουκλάκη ντουμπλάριζε για 2 χρόνια, η Αιγυπτιώτισσα Μήτση Καρρά (Mαλαμίτσα Καπετανοπούλου που γεννήθηκε στην Ισμαηλία το 1940) στις ταινίες “Η νεράιδα και το παλικάρι” και “Η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά” κατά την περίοδο εγκυμοσύνης της ή σε άλλες δύσκολες σκηνές.

 

 

 

 

Το καλοκαίρι του 1962, πρωταγωνίστησε στην θεατρική παράσταση, το πρώτο ελληνικό μιούζικαλ όπως έλεγαν, “Καίσαρ και Κλεοπάτρα” του Μπέρναρντ Σω, σε σκηνοθεσία Αλ. Σολωμού ,μουσική Μάνου Χατζιδάκι και σκηνογραφία Νίκου Εγγονόπουλου, υποδυόμενη τη βασίλισσα της Αιγύπτου, χωρίς να καταφέρει όμως να πείσει ως μελαχρινή το κοινό της, το οποίο δεν την ακολούθησε.

 

 

 

 

Η Αλίκη-Σταματίνα Βουγιουκλάκη γεννήθηκε 20 Ιουλίου του 1934. Έκανε το θεατρικό της ντεμπούτο το 1953, ενώ ήταν δευτεροετής μαθήτρια της Σχολής, ενώ τον επόμενο χρόνο πραγματοποίησε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο. Πρωταγωνίστησε σε 42 κινηματογραφικές ταινίες, μεταξύ των οποίων και ορισμένες διεθνείς παραγωγές, οι περισσότερες των οποίων έγιναν τεράστιες εισπρακτικές επιτυχίες και κατάφεραν να εκτινάξουν την καριέρα της στα ύψη και να της αποδοθεί ο χαρακτηρισμός της «Εθνικής Σταρ». Έφυγε από τη ζωή, ακριβώς 35 χρόνια μετά το εικονιζόμενο δημοσίευμα, στις 23 Ιουλίου 1996 . Στη μνήμη της, για τα 27 χρόνια από το θάνατο της, φέρνουμε στο φως τη δημοσίευση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, μισό αιώνα και,  μετά…

 

 

 

 

 

*Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης