Εκδηλώσεις στο Κάιρο για τον μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας κυρό Παρθένιο Γ” , στις 22 και 23 Ιουλίου, ακριβώς 20 χρόνια μετά τον θάνατό του


 

 

 

 

Σε μία από τις πιο εμβληματικές θρησκευτικές φυσιογνωμίες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αλλά και της μοντέρνας ιστορίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας ανά τον κόσμο, τον μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας κυρό Παρθένιο Γ΄, είναι αφιερωμένες οι εκδηλώσεις μνήμης, ακριβώς 20 χρόνια από τον θάνατο αυτού του μεγάλου εκκλησιαστικού ηγέτη.

 

 

 

Ήταν 23 Ιουλίου του 1996, όταν από μία ξαφνική ανακοπή που συνέβη στη νήσο της Αμοργού, η καρδιά εγκατέλειψε τον λαοπρόβλητο και αγαπητό σε όλους τους χριστιανούς της Αφρικής, Πατριάρχη Παρθένιο Γ΄, τον Πατριάρχη της απλότητας, που μιλούσε κατ” ευθείαν στις καρδιές των πιστών, σε μία γλώσσα τόσο απλή και τόσο κατανοητή αλλά συνάμα σοφή.

 

 

 

Ακριβώς είκοσι χρόνια μετά, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, και ο πιο στενός συνεργάτης εν ζωή του μακαριστού προκατόχου του κυρού Παρθενίου, θα προστεί των διήμερων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στις 22 και 23 Ιουλίου, στο Κάιρο.

 

 

 

Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 22 Ιουλίου και ώρα 8 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο αραβόφωνο «Ορθόδοξο Κέντρο Ηλιουπόλεως» («HOC») στην καϊρινή πρωτεύουσα με τίτλο «Η ζωή του Πατριάρχου Παρθενίου Γ΄».

 

 

 

Την εκδήλωση θα ανοίξει ο Πρόεδρος των Αραβοφώνων Ελληνορθοδόξων της Ηλιουπόλεως Καΐρου κ. Κλωντ Νακάς, ο οποίος και σαν ψάλτης έζησε πολλά χρόνια από κοντά τον μακαριστό Πατριάρχη.

 

 

 

Θα ακολουθήσει ομιλία του Μητροπολίτη Ερμουπόλεως (Τάντας) του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Νικολάου, με θέμα «Ο Πατριάρχης Παρθένιος και το Συμβούλιον Μέσης Ανατολής, ο Παρθένιος, ο Πατριάρχης των Διαλόγων», μέσα από την οποία ομιλία θα τονιστεί η συμβολή του μακαριστού Πατριάρχου στην ενότητα των Εκκλησιών, μέσα από ένα αληθινό και ανοιχτό πνεύμα, διατελώντας μάλιστα επί σειρά ετών και Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.

 

 

 

Τέλος, τις προσωπικές μνήμες του από τον μεγάλο αυτό εκκλησιαστικό ηγέτη θα μεταφέρει προς το κοινό ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄.

 

 

 

Ενώ, εκκλησιαστική χορωδία θα αποδώσει ύμνους.    

 

 

 

ΣΤΙΣ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟ 20ΧΡΟΝΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΚΥΡΟΥ ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ Γ΄

 

 

 

Την επομένη, το ερχόμενο Σάββατο 23 Ιουλίου, ημέρα που συμπληρώνονται ακριβώς 20 χρόνια από τον ξαφνικό θάνατο του Πατριάρχη Παρθενίου Γ΄, θα τελεστεί το ιερό μνημόσυνο στη μνήμη του μακαριστού Πατριάρχου Παρθενίου από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο στην Πατριαρχική Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου, στο τάφο του Πατριάρχου Παρθενίου.

 

 

 

Να σημειωθεί ότι ο Παρθένιος Γ΄ διετέλεσε Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής από το 1987 έως το 1996.

 

 

 

Ο κατά κόσμον Άρης Κοϊνίδης γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1919 στο Πορτ Σαΐντ της Αιγύπτου σε καθαρά ελληνικό περιβάλλον. Μετά τα εγκύκλια μαθήματα στα ελληνικά εκπαιδευτήρια της Αιγύπτου, σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης έως το 1939 στην Πόλη, όπου διακρίθηκε για την έφεσή του προς τη μάθηση. Στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στην Οξφόρδη και στο Παρίσι.

 

 

 

Διάκονος έγινε το 1939 και Αρχιδιάκονος το 1940. Το 1959 εξελέγη μητροπολίτης Καρθαγένης και στις 23 Φεβρουαρίου 1987 Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Διακρίθηκε για τις θεολογικές του γνώσεις και τη δραστηριοποίησή του στο Οικουμενικό Κίνημα. Χαρακτηρίστηκε μάλιστα ως «ο Πατριάρχης των Διαλόγων». Διετέλεσε Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών. Ασχολήθηκε με την ορθόδοξη ιεραποστολή, ιδιαιτέρως στην Ουγκάντα, όπου ίδρυσε την Μητρόπολη Καμπάλας, και στην Κένυα.

 

 

 

Πέθανε αιφνίδια στις 23 Ιουλίου 1996 στην Αμοργό από ανακοπή καρδιάς.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης