Εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες για την ενεργειακή συνεργασία Κύπρου και Αιγύπτου, διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής Κ. Μαυρίδης


 

 

 

 

 

 

Εκδήλωση με θέμα τις προοπτικές στενότερης συνεργασίας με επίκεντρο την ενέργεια μεταξύ Αιγύπτου και Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της Κύπρου, οργανώθηκε με επιτυχία στις αρχές Φεβρουαρίου, από τον ευρωβουλευτή κ. Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ, S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

 

 

 

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ευρωβουλευτές, διπλωμάτες από διάφορες χώρες περιλαμβανομένης της Τουρκίας, σύμβουλοι εξωτερικής πολιτικής και θεμάτων ενέργειας, δημοσιογράφοι και αρκετοί άλλοι.

 

 

 

 

Στην εισαγωγή του, ο κ. Μαυρίδης τόνισε ότι η σημασία του συνεδρίου αποδεικνύεται από το γεγονός ότι την ίδια μέρα ο Επίτροπος Ενέργειας παρουσίαζε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την κατάσταση και τους σχεδιασμούς της Κομισιόν για την Ενεργειακή Ένωση στην ΕΕ.

 

 

 

 

Το συνέδριο χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος με κύριους ομιλητές τον Αναπληρωτή Πρέσβη της Αιγύπτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) κ. Alsherbery, την Αναπληρώτρια Επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στην ΕΕ κα Νεοκλέους και τον Αντιπρόεδρο του Ιταλικού ενεργειακού κολοσσού ENI στις Βρυξέλλες κ. Marshetti.

 

 

 

 

Ο εκπρόσωπος της Αιγύπτου παρουσίασε τα τεράστια κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν στην ΑΟΖ της Αιγύπτου και τις δυνατότητες για αξιοποίηση εγκαταστάσεων και υποδομών ενέργειας που βρίσκονται ήδη διαθέσιμες στην Αίγυπτο. Επίσης, τόνισε με έμφαση την αποφασιστικότητα της Αιγύπτου να προχωρήσει σε ευρύτερη συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία θεωρεί αξιόπιστο ενεργειακό και πολιτικό σύμμαχο στις σχέσεις της με την ΕΕ για ανάπτυξη και σταθερότητα στην περιοχή.

 

 

 

 

Η εκπρόσωπος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου εξήγησε την πολιτική της Κύπρου να φέρει την ΕΕ πιο κοντά στην Αν. Μεσόγειο και την Αν. Μεσόγειο πιο κοντά στην Κύπρο, πολιτική που καθιστά τη συνεργασία Κύπρου – Αιγύπτου καθοριστική παράμετρο. Όπως σημείωσε, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί με την Αίγυπτο προχωρούν κανονικά και η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την επέκταση των σχεδιασμών αυτών.

 

 

 

 

Ο αντιπρόεδρος της Ιταλικής ENI ανέδειξε την ψήφο εμπιστοσύνης που η βιομηχανία και ιδιαίτερα η εταιρεία του προσδίδουν στη συνεργασία των κρατών στην Αν. Μεσόγειο, που περιλαμβάνουν την Κύπρο στο επίκεντρο αυτών των ενεργειακών σχεδιασμών. Εξήγησε, επίσης, ότι όσον αφορά την ΕΝΙ, στόχος της είναι η χρηματοδότηση των απαιτούμενων επενδύσεων να προκύψει από τις χρηματοοικονομικές αγορές.

 

 

 

 

Συνοψίζοντας, ο κ. Μαυρίδης ανέφερε ότι Αίγυπτος και ΕΕ μέσω Κύπρου μαζί και με άλλα κράτη στην Αν. Μεσόγειο, μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη και σταθερότητα στη βάση αμοιβαίων συμφερόντων και αξιών.

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Hephaestus Radio


Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Μαρτίου 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads
Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης