Εκδήλωση στη Νέα Υόρκη για την ενίσχυση της ιστορικής Μονής της Αγίας Αικατερίνης του Σινά (Ρεπορτάζ και ΒΙΝΤΕΟ: Εθνικός Κήρυκας)


 

 

 

 

 

 

 

 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εκδήλωση για την οικονομική ενίσχυση της ιστορικής Μονής Αγίας Αικατερίνης του Ορους Σινά πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο ελληνικό εστιατόριο «Αύρα» (Avra) στο Μανχάταν.

 

Η ελληνικής καταγωγής πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας καλωσόρισε τους ομογενείς που παρευρέθηκαν ενώ το «παρών» έδωσε, μεταξύ άλλων, και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος.

 

 

Βίντεο: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη

 

 

«Συνεχίζουμε να συγκεντρώνουμε χρήματα για να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας, που είναι η συντήρηση των κειμηλίων και η ενίσχυση της Αγίας Αικατερίνης. Θέλουμε να προστατεύσουμε τη βιβλιοθήκη του Μοναστηριού και τα περιεχόμενά της, αλλά και να την ψηφιοποιήσουμε, για να είναι διαθέσιμα τα στοιχεία για το κοινό», δήλωσε στον «Ε.Κ.» ο Αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Αμερικής του Ιδρύματος, Πήτερ Βλάχος.

 

Από την πλευρά της, η Πριγκίπισσα Σερβίας Αικατερίνη ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, τονίζοντας πως η συνεισφορά τους είναι πολύ σημαντική στο έργο που έχει αναλάβει ο οργανισμός.

 

 

 

 

Από αριστερά: Πριγκήπισσα Σερβίας Αικατερίνη, Ζωή Βλάχου

 

 

 

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν σημαντικά μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, προκειμένου να ενισχύουν τον κοινό σκοπό.

 

 

Θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο

 

 

 

Η ιστορία της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης στην περιοχή του Σινά, χάνεται στα βάθη των αιώνων, αφού υπολογίζεται ότι ιδρύθηκε το 500 μ.Χ.

 

Εκτός από τη δεδομένη μνημειακή και θρησκευτική αξία του, το Μοναστήρι έχει, κατά γενική ομολογία, υπερπολύτιμες εικόνες και αγιογραφίες, οι οποίες διατηρούνται αναλλοίωτες και συγκεντρώνουν παγκόσμιο ενδιαφέρον.

 

 

 

(AP Photo/Samy Magdy, FILE)

 

 

 

«Το Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης είναι το παλαιότερο μοναστήρι της χριστιανικής θρησκείας, που λειτουργεί απρόσκοπτα. Λειτουργεί από το 500 μ.Χ. αδιάλειπτα. Εχει αυτή την Ιστορία και έχει συγκεντρώσει πολύ σημαντικά στοιχεία, έγγραφα, ενέργειες, χειρόγραφα, κατά τη διάρκεια της διελεύσεως των αιώνων», τονίζει ο Δημήτριος Ντόντος, Ταμίας του Ιδρύματος Λονδίνου της Αγίας Αικατερίνης.

 

Σύμφωνα με τον κ. Ντόντο, «η συλλογή των εικόνων της Αγίας Αικατερίνης είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως και η συλλογή εγγράφων η μεγαλύτερη μετά το Βατικανό».

 

Κατά το παρελθόν, η Αγία Αικατερίνη καταμετρούσε χιλιάδες επισκέπτες, παρόλα αυτά όμως οι συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή αποθάρρυναν το κοινό, με αποτέλεσμα ο αριθμός αυτός να εκμηδενιστεί. Πλέον όμως, παρατηρείται ανάκαμψη, με εκατοντάδες προσκυνητές να θέλουν να δουν από κοντά τους «θησαυρούς» του Μοναστηριού.

 

 

 

Από αριστερά: Πρίγκηπας Σερβίας Αλέξανδρος, Πριγκήπισσα Σερβίας Αικατερίνη, Μαρία Θεοφίλη, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος

 

 

 

 

«Είναι μεγάλη η αξία της Μονής του Σινά από πλευράς εικόνων, χειρογράφων και ιστορίας. Το μοναστήρι αυτό έχει ίσως τις αρχαιότερες εικόνες που υπάρχουν. Και η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιείται με επιτυχία εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, από την περίοδο που είμαι εγώ Αρχιεπίσκοπος. Και πιστεύω ότι βοήθησε η έκθεση των εικόνων στο μουσείο της Νέας Υόρκης», δήλωσε στον «Ε.Κ.» ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ενώ η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη, στάθηκε στο «βαθύτερο νόημα» της βραδιάς.

 

 

«Ολες οι εκδηλώσεις αυτού του χαρακτήρα είναι πολύ σημαντικές και για το αποτέλεσμα το πρακτικό, αλλά κι επειδή φέρνουν μαζί όλον αυτόν τον κόσμο του Ελληνισμού, που μαζί προσπαθούν για ένα κοινό σκοπό. Αυτό είναι το μήνυμα του Ελληνισμού, ότι τον ενώνει ο κοινός σκοπός, είτε για την ενίσχυση ενός θρησκευτικού και ιστορικού συμβούλου, είτε για φιλανθρωπικό σκοπό», δήλωσε στον «Ε.Κ.» η κ. Θεοφίλη.

 

 

 

Διακρίνονται από δεξιά προς τα αριστερά οι: Δρ Γιώργος και Γεωργία Φίσερ, το ζεύγος Αντωνίας και Γιώργου Μάκκου, οι Γιώργος και Αντζελα Γιαννοπούλου, το ζεύγος Αντώνη και Λίτσας Διαματάρη και οι Ανδρέας και Δρ Ανδρεοπούλου.

 

 

 

 

Συγκεντρώθηκαν πάνω από 70.000 δολάρια

 

 

Η δημοπρασία για την ενίσχυση της βιβλιοθήκης στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης περιελάμβανε τρία ταξίδια σε υπερπολυτελή θέρετρα. Το ένα στο Βελιγράδι και τα άλλα δύο στη Μεσσηνία και τη Μύκονο. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη.

 

 

Ακολούθησαν οι προσφορές για τα μεταλλικά κουτιά. Πρόκειται για ατσάλινα κουτιά, πολύ βαριά, στα οποία θα αποθηκευτούν και θα προστατευτούν περίπου 3.000 χειρόγραφα. Τα ειδικά κουτιά τα οποία κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα είναι 2.187.

 

 

Το ποσό που συγκεντρώθηκε από τη δημοπρασία «άγγιξε» τις 70.000 δολάρια επισφραγίζοντας την επιτυχία της βραδιάς, χωρίς να υπολογίζονται οι δωρεές που παραδόθηκαν εσώκλειστες στους ειδικούς φακέλους.

 

 

 

Ο τραπεζίτης, εφοπλιστής και επιχειρηματίας της πετρελαιαγοράς, Σπύρος Λάτσης, με την Πριγκήπισσα Αικατερίνη της Σερβίας.
Από αριστερά: Όλγα Τενέδιου, Εβανς Σάιπρους, Φρόσω Μπέη, Πρηγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας, Λίμπυ Αγγελιάδη, Στιβ Τενέδιος.

Από αριστερά: Πρίγκηπας Σερβίας Αλέξανδρος, Πριγκήπισσα Σερβίας Αικατερίνη, Μαρία Θεοφίλη, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης