Στο ξεκίνημα του δεύτερου αιώνα της ιστορίας τους, με νέο αρχηγό τον Ανδρέα Γιόσρι, οι Πρόσκοποι Καΐρου ξεκίνησαν τη νέα τους χρονιά


Με νέα ηγεσία ξεκίνησε το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου, η προσκοπική χρονιά για το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Καΐρου: με το Βοηθό Έφορο Αποδήμων Προσκόπων κ. Αλέκο Καζαμία να μεταφέρει επίσημα την εντολή του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (ΣΕΠ) προς έναν από τους νέους που αποτελούν ελπίδα για την παροικία μας, τον Αντρέα Γιόσρι, που είναι πλέον ο νέος Αρχηγός Συστήματος Προσκόπων Καΐρου και θα σηκώσει στους ώμους του το ξεκίνημα της ιστορίας του δεύτερου αιώνα των προσκόπων στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

 

 

Σημαντική ήταν η εκδήλωση και για μία από τις σημαντικότερες Αιγυπτιώτισσες, την Μεγάλη Ευεργέτιδα της καϊρινής παροικίας κα Στέλλα Κυριάζη, προς την οποία απονεμήθηκε το «Χρυσό Τριφύλλι», ένα από τα μεγαλύτερα βραβεία στο Σώμα, για την προσφορά της ως Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης. Τής το απένειμε ο ίδιος ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Χριστόδουλος Λάζαρης, ο οποίος και εκείνος υπηρετεί τον προσκοπισμό, με υψηλά αξιώματα, εδώ και 38 χρόνια.

Τιμητικός έπαινος επιφυλάχθηκε και για την προκάτοχό της κα Ντίνα Γεδεών.

 

 

Εκ μέρους του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου μίλησε ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΚ κ. Νικόλας Πολίτης, ο οποίος απέδωσε εύσημα στο έργο της Εφορείας Νεολαίας της ΕΚΚ και στην Προϊσταμένη της, Γενική Γραμματέα της ΕΚΚ κα Σούλα Σκουφαρίδου για το έργο που προσφέρουν προς τους Προσκόπους, μην λησμονώντας να αναφερθεί και στην προσφορά της κας Στέλλας Κυριάζη.

 

 

Την Κύπρο εκπροσώπησε και μίλησε ο Ακόλουθος της Πρεσβείας κ. Φώτης Φωτίου, τονίζοντας ότι είναι πάντοτε στο πλευρό των Προσκόπων, ενώ την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Ανδρέας Μαυρομάτης.

 

 

Την έναρξη της προσκοπικής χρονιάς ευλόγησε με τον αγιασμό που πραγματοποίησε ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, Σεβ. Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, συμπαραστατούμενος από τον Μέγα Εκκλησιάρχη του Αλεξανδρινού Θρόνου π. Θεόδωρο Δριδάκη, λίγο μετά την έπαρση της σημαίας από τους προσκόπους.

 

 

Τους Αιγυπτίους προσκόπους εκπροσώπησε ο κ. Ναντίμ Εσκάνταρ.

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων (εκτός από τους προαναφερθέντες) η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Λαμπρινή Κομίνη, ο Κοινοτικός Επίτροπος Καΐρου κ. Αντώνης Διαμαντίδης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής κα Βίλλυ Πολίτου (και με την ιδιότητά της ως Γραμματέας της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης), ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Πνευματικού Κέντρου κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης, ο Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Μανούσος Δαμουλάκης, ο Γραμματέας του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου κ. Γιώργος Ρεκτσίνης, ο Δ/ντής της Αχιλλοπουλείου κ. Χαράλαμπος Κουγεμήτρος, ο πρώην Συντονιστής Εκπαίδευσης κ. Γιάννης Σταυρόπουλος και άλλοι επίσημοι.  

 

Παραθέτουμε τις ομιλίες:

 

 

 

Η ΟΜΙΛΙΑ

ΤΟΥ ΒΟΗΘΟΥ ΕΦΟΡΟΥ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

ΑΛΕΚΟΥ ΚΑΖΑΜΙΑ

 

 

 

Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Μέμφιδος  και Πατριαρχικέ Επίτροπε στο Κάιρο κε Νικόδημε,

 

Εξοχότατε Πρέσβη της Ελλάδος στην Αίγυπτο κε Χριστόδουλε Λάζαρη

 

Εξοχότατε Εκπρόσωπε της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο κε Φώτη Φωτίου

 

Αξιότιμη Γενικέ Πρόξενε της Ελλάδος στο Κάιρο κα Λαμπρινή Κομίνη

 

Αξιότιμε εκπρόσωπε της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κε Νικόλα Πολίτη

 

Αξιότιμε Πρόεδρε της Κυπριακής Αδελφότητος Καΐρου κε Ανδρέα Μαυρομάτη

 

Αξιότιμε εκπρόσωπε των Αιγυπτίων Αραβόφωνων Προσκόπων Δρ Ναντίμ Εσκάνταρ

 

Αξιότιμοι Πρόεδροι των εν Καΐρω Ελληνικών Σωματείων

 

Αγαπητοί μας Πρόσκοποι, Αγαπητοί συμπάροικοι

 

 

Από τις θεμελιώδεις αρχές της Προσκοπικής Κίνησης, είναι η πίστη στον Θεό. Ως εκ τούτου, το ξεκίνημα κάθε νέας Προσκοπικής Περιόδου, σηματοδοτείται με την τελετή του Αγιασμού. Στην σημαντική αυτή τελετή, δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσουμε επιγραμματικά, τις δράσεις της περιόδου που πέρασε.

 

Ο Ελληνικός Προσκοπισμός του Καΐρου εόρτασε την περίοδο 2013-2014, τα 100 χρόνια δράσης και προσφοράς στα παιδιά και την νεολαία της αγαπημένης μας πόλης, το Κάιρο. Ένας αιώνας λαμπρής ιστορίας, με σημαντικές προσωπικότητες, που συνέλαβαν όχι μόνο στην ανάπτυξη του Ελληνικού Απόδημου Προσκοπισμού, αλλά και στην ανάπτυξη της Ελληνικής και παγκόσμιας Προσκοπικής κίνησης. Τούς ευχαριστούμε όλους, παρόντες και απόντες.

 

Η περσινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από σημαντικά γεγονότα και εκδηλώσεις με κορυφαία τα εγκαίνια του Μουσείου Προσκοπικών Ενθυμημάτων στην αίθουσα «Στέλλας Κυριάζη». Μια εκδήλωση που τίμησε με την παρουσία του, ο Σεπτός πατέρας της Ορθόδοξης Αλεξανδρινής Εκκλησίας, ο Πατριάρχης της Αγάπης, Θεόδωρος Β’, καθώς και όλη η Διπλωματική αποστολή με επικεφαλής τον εξοχότατο Πρέσβη της Ελλάδος και όλη η παροικιακή ηγεσία του Σώματος Ελλήνων προσκόπων και της Ομοσπονδίας Αιγυπτίων Προσκόπων. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να εκφράσω για πολλοστή φορά, τις ευχαριστίες των Ελλήνων Αποδήμων Προσκόπων, προς την  αρχόντισσα της Παροικίας μας κα Στέλλα Κυριάζη για την γενναιόδωρη υποστήριξη της  και αμέριστη αγάπη της.

Παράλληλα, όμως, θα ήθελα να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά, αγάπης και ευγνωμοσύνης προς την «Μητέρα των εν Καΐρω Σωματείων», την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και τον λίαν αγαπητό σε εμάς Πρόεδρο, κ. Χρήστο Καβαλή, καθώς και όλα τα αξιότιμα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής,  για όλη την πορεία της από το 1904 μέχρι σήμερα, αποδεικνύοντας ότι είναι ένας Οργανισμός ο οποίος έχει πολύπλευρη εθνική, φιλανθρωπική και πολιτιστική δράση. Είμαστε υπερήφανοι για εσάς, για την ζωντάνια σας και το δυναμικό σας παλμό, που ανοίγει συνεχώς νέους δρόμους και νέες προοπτικές για το μέλλον της παροικίας μας. Ο Θεός, να σάς δίνει δύναμη και υγεία, για να μπορέσετε να συνεχίσετε το έργο σας και την προσφορά σας .

 

Με πολύ χαρά και τιμή, σας ανακοινώνω σήμερα, την έκδοση τις οριστικής εντολής Διοίκησης Αρχηγού Συστήματος Καΐρου, στον Βαθμοφόρο Ανδρέα Γιόσρι, και τις Εντολές Υπαρχηγών Συστήματος Καΐρου στους Βαθμοφόρους Δ. Καλατζή , Γ. Αγγελίδη , και Χ. Αντωνίου.

Καθώς και την απογραφή και επικύρωση της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης Συστήματος Καΐρου με Πρόεδρο την κα Στέλλα Κυριάζη , Αντιπρόεδρο την κα. Σπυριδούλα Σουλιώτη, Γ.Γ. την κα Βιλλυ Πολίτου και Ταμία την κα Άννα Γεωργαλλίδου.

 

Μεταφέρω σε όλους σας τις ευχές του Περιφερειακού Εφόρου Αποδήμου Προσκοπισμού κ. Ιωάννη Μελαχρινούδη, του Γενικού Εφόρου ΣΕΠ Ελλάδος και όλων των Βαθμοφόρων του επιτελείου καθώς και τις δικές μου προσωπικά για μια νέα δραστήρια Προσκοπική Χρονιά. 

 

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας Προσκοπικής χρονιάς , θέλω να υπενθυμίσω προς τους προσκόπους, ότι στους ώμους σας έχετε ένα βαρύ προσκοπικό σακίδιο που περιέχει την ιστορία των 100 χρόνων του Απόδημου Προσκοπισμού. Η προσφορά σας θα πρέπει να είναι περισσότερη από κάθε φορά. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι από την ίδρυση του ΣΕΠ Αιγύπτου (το 1912 στην Αλεξάνδρεια, το 1913 στο Κάιρο), οι πρόσκοποι ακολουθούσαν την Εθνική πορεία του Ελληνικού Προσκοπισμού στηρίζοντας την συνοχή της παροικιακής νεολαίας, παιδαγωγώντας τα  αιγυπτιωτόπουλα στις αρχές της Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Προσφοράς στον Απόδημο Ελληνισμό και στελέχωσης των Παροικιακών ομάδων και αδελφοτήτων για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση λειτουργία της συνολικής Αλεξανδρινής και Καϊριανής παροικιακής ζωής.

Κάθε νέα κορυφή που πατάμε, πέρα από την χαρά της κατάκτησής της, προσφέρει σε όλους μας τη δυνατότητα να ατενίζουμε την επόμενη υψηλότερη κορυφή.

Γι’ αυτό λοιπόν μέσα από την μοναδική σημερινή εκδήλωση, σας καλώ σε αυτό το υπέροχο γεμάτο νέες εμπειρίες ταξίδι, να προχωρήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι για την επόμενη υψηλότερη κορυφή.

Μαζί φτάσαμε ως εδώ και μαζί προχωρούμε στο μέλλον.

Χρόνια μας πολλά!

 

 

 

 

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ

 ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΪΡΟΥ

ΑΝΤΡΕΑ ΓΙΟΣΡΙ

 

 

 

 

Σεβασμιώτατοι, Εξοχότατοι, Αξιότιμοι

Αγαπητοί γονείς και φίλοι

Αγαπητοί Βαθμοφόροι αγαπητά παιδιά

 

Κάθε καινούργια αρχή προέρχεται από το τέλος κάποιας άλλης.

Βλέπουμε και ζούμε καθημερινά τη σταθερότητα και την ασφάλεια να επανέρχονται σταδιακά στην αγαπημένη μας Αίγυπτο. Η γενική κατάσταση στην χώρα τα τελευταία έτη επηρέασε όλους, εξίσου επηρεαστήκαμε ως Σύστημα Προσκόπων Καΐρου, η τοποθεσία της Προσκοπικής Εστίας του Συστήματός μας, δίπλα σε εστίες ταραχών, οδήγησε αρκετές φορές τους Βαθμοφόρους στην ματαίωση της καθιερωμένης εβδομαδιαίας συγκέντρωσης των Τμημάτων, διότι για εμάς η ασφάλεια των παιδιών είναι το πρώτο μέλημα. Αν και οι ματαιώσεις αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα την δυσκολία εκτέλεσης του προσκοπικού μας προγράμματος, για την περίοδο 2013-2014 καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε αρκετές ενδιαφέρουσες δράσεις.

 

Κάνοντας μια μικρή αναδρομή για τα κύρια γεγονότα  που σημάδεψαν το περασμένο έτος, εστιαζόμαστε, πρώτον, στη συμπλήρωση των εκατό χρόνων του Προσκοπισμού στο Κάιρο και  Δεύτερον, στην έναρξη εφαρμογή της Νέας Προσκοπικής  Διοικητικής Δομής. 

 

Αναμφισβήτητα, κυρίαρχο γεγονός του Προσκοπισμού στο Κάιρο  ήταν η συμπλήρωση των 100 χρόνων ζωής. Η προσκοπική χρονιά μας πέρυσι άρχισε με την πραγματοποίηση στην Αλεξάνδρεια 2 Σχολών Βασικής εκπαίδευσης βαθμοφόρων στις οποίες συμμετείχαν 11 Στελέχη μας και με την ευκαιρία θα θέλαμε να ευχαριστούμε τους Προσκόπους Αλεξάνδρειας για την φιλοξενία  τους. Οι εκπαιδευμένοι Βαθμοφόροι πραγματοποίησαν  πλούσιο πρόγραμμα δράσεων, ενδεικτικά σάς αναφέρω, η εκδήλωση την ημέρα της Τσικνοπέμπτης που οργάνωσαν οι Ανιχνευτές μαζί με τους Βαθμοφόρους και την μεγαλοπρεπή  εκδήλωση των εγκαινίων του Μουσείου Προσκοπικών Ενθυμημάτων …στις διαφάνειες βλέπετε εικόνες από διάφορες δράσεις που έγιναν την περασμένη περίοδο και ας είναι καλά ο κ. Κάτσικας ο Αρχισυντάκτης της εφημερίδας μας ΝΕΟ ΦΩΣ που κάλυψε όλες τις δράσεις μας με εκτενή άρθρα και ρεπορτάζ για αυτό σας παραπέμπω στα φύλλα της εφημερίδας για περισσότερες λεπτομέρειες από τις δράσεις μας.

Σήμερα έχοντας επίγνωση πως αρχίζουμε μια νέα εκατονταετηρίδα και σας διαβεβαιώνω ότι όλοι οι Βαθμοφόροι  θα καταβάλουμε όλες μας τις προσπάθειες να συνεχίσουμε τη λαμπρή ιστορία του Ελληνικού Προσκοπισμού στο Κάιρο.

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, συμπτωματικά, σηματοδοτείται η έναρξη της περιόδου με Σχολές Εκπαίδευσης, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Κάιρο και θα φιλοξενηθούν από εμάς. 

Σκοπός μας στο τέλος της περιόδου είναι να πραγματοποιηθούν καλοκαιρινές κατασκηνώσεις. Το προσκοπικό πρόγραμμα που έχει καταρτισθεί και θα εφαρμοστεί κατά την διάρκεια της χρονιάς, εκτός των διάφορων διαπαιδαγωγικών στόχων, θα είναι και η κατάλληλη προετοιμασία των παιδιών για την καλοκαιρινή κατασκήνωση που είναι το επιστέγασμα της προσκοπικής μεθοδολογίας.

Η προσπάθεια αυτή θα πετύχει μόνο με την συνέχιση της άριστης συνεργασίας ανάμεσα στους Βαθμοφόρους και τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης του Συστήματος, τα οποία ευχαριστώ πολύ για την θερμή υποδοχή τους και την εκτίμηση που εξέφρασαν προς το πρόσωπό μου.

Ευχαριστώ όλους, ιδιαίτερα το Προεδρείο της Επιτροπής με επικεφαλής της, την Πρόεδρο κα Στέλλα Κυριάζη που παρά τις προσωπικές και άλλες κοινωφελείς υποχρεώσεις της, αφιερώνει πολύ από τον χρόνο της και ουσιαστική υποστήριξη και ενασχόληση με τους Προσκόπους.

Οι δράσεις μας για να πραγματοποιηθούν χρειάζονται δαπάνες. Σε συνεργασία με την Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης προγραμματίζονται δράσεις για την ενίσχυση του Ταμείου μας, που τόσα χρόνια όλοι σας ο καθένας με το δικό του τρόπο το ενισχύετε.  Η Ελληνική Κοινότητα πάντα και πάντοτε, ήταν και θα είναι ο κύριος χορηγός των δράσεών μας. Οι ευχαριστίες μας και η ευγνωμοσύνη μας προς την Κ.Ε της Ε.Κ.Κ. είναι δεδομένες, ταυτόχρονα αναφέρουμε ότι η επίτευξη των στόχων μας για την καλύτερη διαπαιδαγώγηση των παιδιών της παροικίας  και η σταδιακή ανάπτυξη των ικανοτήτων τους θα είναι η έμπρακτη κίνηση  ευγνωμοσύνης εκ μέρους μας για την υποστήριξη που έχουμε από την Κοινότητα, μα και όλους τους φίλους και γονείς του Προσκοπισμού στο Κάιρο.

Η ηθική και πνευματική υποστήριξη, που απολαμβάνουμε από τις Εκκλησιαστικές και Διπλωματικές μας Αρχές είναι για μας ένα ακόμη στοιχεί ενθάρρυνσης μας για το έργο που επιτελούμε.

 

 

Σεβασμιώτατε, σάς ευχαριστούμε προσωπικά για όλα, και θα σάς παρακαλούσα να μεταφέρετε στον Μακαριώτατο τα σέβη μας και την αγάπη μας για την πατρική αγάπη με την οποία μάς περιβάλλει.

Εξοχότατε κύριε Πρέσβη, «μια φορά πρόσκοπος πάντα πρόσκοπος», αυτό τα λέει όλα. Λυπούμαστε που θα αναχωρήσετε από την δεύτερη Πατρίδα μας και σάς ευχόμαστε «Πάντα Μπρος».

Ερίτιμη κα Γενική Πρόξενε, σάς καλωσορίζουμε και σάς ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο σας,  επιτρέψτε μου να σάς αναφέρω ότι το σύνθημα των Προσκόπων είναι «ΕΣΟ ΕΤΟΙΜΟΣ».

Κε Πολίτη, αγαπητέ Αντιπρόεδρε της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, θα ήθελα να μεταφέρετε τα θερμά μας ευχαριστήρια στον αγαπητό μας Πρόεδρο κ. Χρήστο Καβαλή και σε όλα τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής και σάς διαβεβαιώνω ότι οι Πρόσκοποι του Καΐρου θα είναι πάντα εδώ για το καλό των παιδιών της παροικίας.

Αγαπητοί γονείς, εκ μέρους όλων των Βαθμοφόρων θα ήθελα να σάς ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που μάς δείχνετε, και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο ξέρουμε για να ωφεληθούν τα παιδιά, όπως και εμείς, από τις αρχές και αξίες του Προσκοπισμού.

Αγαπητά Λυκόπουλα, αγαπητοί Πρόσκοποι, αγαπητοί Ανιχνευτές να είστε σίγουροι ότι μαζί  θα παίξουμε πολύ, θα ζήσουμε αξέχαστες στιγμές και θα ανακαλύψουμε νέα πράγματα.

Φίλοι Βαθμοφόροι, ήρθε η στιγμή της πράξης, ας σηκώσουμε τα μανίκια και εμπρός για δουλειά, όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε ΠΟΛΛΑ…

Καλή μας χρονιά!!

 

 

 

prosko enarxi 2014 02

 

 

 

prosko enarxi 2014 03

 

 

 

prosko enarxi 2014 04

 

 

 

prosko enarxi 2014 05

 

 

 

prosko enarxi 2014 07

 

 

 

 

prosko enarxi 2014 06prosko enarxi 2014 09

 

 

 

 

prosko enarxi 2014 10

 

 

 

 

 

prosko enarxi 2014 09

 

 

 

 

prosko enarxi 2014 10 prosko enarxi 2014 11

 

 

 

 

prosko enarxi 2014 12

 

 

 

prosko enarxi 2014 12 prosko enarxi 2014 13

 

 

 

prosko enarxi 2014 14

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης