Επίσημη επίσκεψη στο Κάιρο του Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγου Γ. Καμπά – Συνάντηση με τον Θεόδωρο Β΄ στην Αλεξάνδρεια


 

 

 

Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο πραγματοποίησε ο Αρχηγός του Ελληνικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γιώργος Καμπάς, όπου έγινε θερμά δεκτός από τον Αρχηγό των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων Μοχάμεντ Φαρίντ.

 

 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, με δεδομένη την όλο και μεγαλύτερη ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο κρατών, όπου συζητήθηκαν οι δυνατότητες κοινής κατάρτισης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας για τη βελτίωση των τεχνικών δεξιοτήτων και των δύο στρατών.

 

 

Οι δύο Αρχηγοί συζήτησαν επίσης μία σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

 

 

Να σημειωθεί ότι ο Αρχηγός των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων κ. Μοχάμεντ Φαρίντ επαίνεσε τις ισχυρές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των ένοπλων δυνάμεων των δύο φιλικών εθνών, οι οποίες διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή.

 

 

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός του Ελληνικού ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Γιώργος Καμπάς επικρότησε με τη σειρά του, τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών καθώς και τη συνεργασία τους, υπογραμμίζοντας και τα κοινά τους οράματα, όπως αναφέρει και ο αιγυπτιακός τύπος, τονίζοντας την παρουσία πολλών στελεχών των δύο στρατών στις συναντήσεις αυτές, μεταξύ των οποίων ο Ακόλουθος Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο Πλοίαρχος (ΠΝ) Παρίσης Κανούτος.

 

 

 

 

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟ

 

 

 

Τη μεγάλη του χαρά εξέφρασε σήμερα ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γιώργος Καμπάς, περνώντας το κατώφλι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και δεχόμενος το θερμό καλωσόρισμα από τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο κ. Θεόδωρο Β΄, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του που ήταν ο πρώτος Αρχηγός ΓΕΣ που επισκέφθηκε την έδρα του Παλαίφατου Δευτερόθρονου Πατριαρχείου της Ορθοδοξίας, στην Αλεξάνδρεια.

 

 

Επιφυλάσσοντας θερμή υποδοχή, στη Μεγάλη Αίθουσα του Θρόνου, ο Πατριάρχης Θεόδωρος υποδέχτηκε τον Αρχηγό ΓΕΣ ψάλλοντας το «Τη Υπερμάχω» και με το άκουσμα των δύο εθνικών ύμνων, της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

 

 

«Τα πάντα εδώ στην Αλεξάνδρεια θυμίζουν το πέρασμα του Μ. Αλεξάνδρου και του γένους των Ελλήνων εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια, στη φιλόξενη χώρα της Αιγύπτου, τη χώρα που υποδέχτηκε τον Χριστό, τον φιλοξενεί τα χρόνια του Ηρώδη, ο οποίος ήρθε εδώ σαν απόδημος, σαν πρόσφυγας, σε αυτήν ευλογημένη χώρα, που τόσο κοντά και φιλικά διακείμενη στέκεται στην Ελλάδα, την πατρίδα μας, καθώς και το ευλογημένο νησί της Κύπρου», είπε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Θεόδωρος, ευχαριστώντας στον πρόσωπο του κ. Καμπά, τον ελληνικό στρατό για ό,τι προσφέρει στην πατρίδα.

 

 

Ενώ, μιλώντας με συγκινητικό τρόπο και σε πιο προσωπικό τόνο, αναφέρθηκε στον αείμνηστο στρατιωτικό πατέρα του, που τού εδίδαξε – όπως είπε – την αγάπη προς την πατρίδα και την πειθαρχία.

 

 

Παράλληλα, ο Πατριάρχης Θεόδωρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του και προς την ευλογημένη Χώρα του Νείλου και τον ηγέτη της, τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι καθώς και τον στρατό της χώρας, που του δείχνουν την αγάπη τους, γιατί είναι και Έλληνας αλλά και Αιγύπτιος από την ημέρα που εξελέγη Πατριάρχης, 15 χρόνια πριν.

 

«Μεγάλο πράγμα η σύσφιγξη των σχέσεων Ελλάδας και Αιγύπτου, με τη Μεσόγειο να τη διακηρύσσουμε ως θάλασσα φιλίας και αγάπης», είπε χαρακτηριστικά ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, ευχόμενος «υγεία και χαρά στα στρατευμένα παιδιά μας». Γιατί, όπως τόνισε στον Αρχηγό ΓΕΣ «στη δική σας ισχύ κρέμεται η ασφάλεια της πατρίδας μας».

 

 

Τέλος, τού προσέφερε μία εικόνα του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, αντίγραφο από το ομώνυμο ναό του Καΐρου, για να τού θυμίζει ότι «οι Έλληνες μεγαλουργούν παντού όπου και να βρίσκονται».

 

 

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γιώργος Καμπάς τόνισε προς τον Πατριάρχη Θεόδωρο ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό, το γεγονός ότι εκτός του ότι προβάλλετε την Ορθοδοξία στην Αίγυπτο και την Αφρική, προβάλλετε και τον Ελληνισμό και την ελληνορθόδοξη κουλτούρα. Προσφέρετε στην πατρίδα κάτι το ανυπέρβλητο, κάτι το πολύ δυνατό, που είναι η προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό. Και σας ευχαριστούμε για αυτό Μακαριώτατε», επεσήμανε.

 

 

Και ο Α/ΓΕΣ τόνισε προς τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο ότι «με εντολή του Πρωθυπουργού αλλά και του Υπουργού Εθνικής Αμύνης, προσπαθούμε να βελτιώσουμε και να αυξήσουμε έτι περαιτέρω τις επαφές μας και τις σχέσεις μας με την Αίγυπτο, έτσι ώστε από κοινού και με άλλες χώρες στη Μεσόγειο να εδραιώσουμε τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή».

 

 

Και είναι σημαντικό ότι «οι Αιγύπτιοι μας θέλουν κοντά τους. Και βλέπουν τον Ελληνικό Στρατό σα σύμμαχο, κάτι που είναι πολύ σημαντικό και για μας και για σας, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας».

 

 

Τέλος, παρουσία του Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας Μητροπολίτου Ναυκράτιδος κ. Νάρκισσου, του Μητροπολίτου Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτου και του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιου Κοτσιώνη, ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς προσέφερε στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, τον θυρεό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, «για να θυμάστε ότι το Γενικό Επιτελείο Στρατού ήρθε εδώ και είναι μαζί σας», κατέληξε.

 

 

Ακολούθησε η ξενάγηση του Α/ΓΕΣ και της συνοδείας του στους χώρους της έδρας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, τα Μουσεία και τη Βιβλιοθήκη του.

 

 

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Γιώργος Καμπάς επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα.

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Δεκεμβρίου 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης