ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑ

Συναντήσεις Κορυφής στην Αθήνα του Αιγυπτίου Προέδρου Αλ Σίσι με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Κύπριο ομόλογό του

Την πρώτη επίσημη επίσκεψή του πραγματοποιεί από σήμερα 8 Δεκεμβρίου στην Αθήνα ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.

 

Ο Αιγύπτιος ηγέτης καταφθάνει στις 11.45, στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”, όπου θα τον υποδεχτεί ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

 

Αμέσως μετά, θα κατευθυνθεί στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου θα καταθέσει στέφανο και θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δύο χωρών, επιθεώρηση Τιμητικού Αγήματος και παρουσίαση των Αντιπροσωπειών.

Θα ακολουθήσει κατ” ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αλ Σίσι με τον Έλληνα ομόλογό του Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο και το επίσημο Γεύμα προς τιμήν του Αιγυπτίου Προέδρου και θα πραγματοποιηθούν δηλώσεις στα ΜΜΕ των δύο ηγετών.

 

Περίπου στις 3 το μεσημέρι, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση, διαβουλεύσεις δύο αντιπροσωπειών και θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

 

Κατά την επίσκεψη του Aιγυπτίου Προέδρου, στόχος είναι η προώθηση της διμερούς οικονομικής, ενεργειακής και διαλιμενικής συνεργασίας (ιδιαίτερα μετά τη διάνοιξη της δεύτερης Διώρυγας του Σουέζ και τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής), καθώς και η συνεργασία στους τομείς των μεταφορών, συγκοινωνιών και κατασκευών/υποδομών.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Σίσι και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα χαιρετήσουν το επιχειρηματικό συνέδριο Ελλάδας-Αιγύπτου που πραγματοποιείται στις 19:30 το απόγευμα με τη συμμετοχή δεκάδων επιχειρηματιών και θεσμικών φορέων από τις δύο χώρες. Στο περιθώριο του συνεδρίου θα υπογραφούν δύο συμφωνίες που αφορούν στη συνεργασία των λιμένων Καβάλας και Αλεξανδρούπολης με αιγυπτιακούς λιμένες.

 

 

Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΤΗΣ ΑΡΑΒΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

Την επομένη, 9 Δεκεμβρίου, το πρωί, ο Αιγύπτιος ηγέτης θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η τριμερής Συνάντηση Κορυφής του Αιγυπτίου Προέδρου με τον Κύπριο Πρόεδρο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

 

Το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες Τριμερείς Διαβουλεύσεις μεταξύ της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των τριών ηγετών.

 

Το απόγευμα, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο.

 

Την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, τελευταία ημέρα της επίσημης επίσκεψης του Αιγυπτίου Προέδρου στην Αθήνα, ο κ. Αλ Σίσι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

 

Αμέσως μετά, θα αναχωρήσει για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *