Κοντά στον Ελληνισμό του Καΐρου ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης – Συνάντηση με όλη την παροικία (ΦΩΤΟ)


 
 
 
 
 
Τα προβλήματα του Ελληνισμού του Καΐρου άκουσε για πρώτη φορά από κοντά ο αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και συναντήθηκε με την ελληνική ομογένεια, μεταφέροντας το μήνυμα εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης: «Θέλουμε να βοηθήσουμε τους Απόδημους, ομογενείς Έλληνες», είπε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Εξωτερικών.
 

 

 

 

 

 

«Μού είχαν πει ότι πρόκειται για μία μικρή παροικία στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, αλλά ο αριθμός ξεπερνιέται από τον ενθουσιασμό σας και το έργο σας», τόνισε ο κ. Αμανατίδης, στη θερμή υποδοχή που τού επεφύλαξε ο Ελληνισμός του Καΐρου.

 

 

 

 

 
Ο Έλληνας ΥΦΥΠΕΞ θέλησε να έρθει σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερους παροικιακούς φορείς, ξεκινώντας πάντως από τα ελληνικά σχολεία, την Αχιλλοπούλειο και την Αμπέτειο Σχολή.
 

 

 

 

 

«Εδώ, στα σχολεία μας στην Ηλιούπολη του Καΐρου, είναι το μέλλον της παροικίας μας», τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, υποδεχόμενος τόσο τον Έλληνα Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Αμανατίδη όσο και τον Ειδικό Γραμματέα Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας Δρ Ευστάθιο Χ. Λιανό Λιάντη, τους οποίους συνόδευε ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Λαμπρινή Κομίνη.
 

 

 

 

 

 

«Θα προσπαθήσουμε ως κυβέρνηση να ενισχύσουμε την ελληνόφωνη εκπαίδευση όσο μπορούμε περισσότερο», τόνισε από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εξωτερικών, απευθυνόμενος στην ελληνική παροικία, αναγγέλλοντας παράλληλα ότι θα επαναλειτουργήσει και το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού, αλλά με νέους όρους και καλώντας ανοιχτά και τα μέλη της καϊρινής παροικίας να καταθέσουν τις ανάλογες προτάσεις τους όταν ξεκινήσει η διαβούλευση με όλους τους φορείς για το ζωτικό αυτό θέμα για την ελληνική ομογένεια.

 

 

 

 

 

 

Παράλληλα, ο κ. Αμανατίδης επεσήμανε ότι προωθείται και το θέμα της ψήφου των ομογενών, με την Επιτροπή που θα συστήσει σύντομα – με την παρουσία όλων των πολιτικών κομμάτων – ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κουρουπλής.  
 

 

 

 

20160921_131406

 

 

 

 

Ιδιαίτερα συγκινητική για τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Αμανατίδη, η στιγμή όταν κάθισε με τα παιδιά του δημοτικού στα ίδια θρανία και μίλησε μαζί τους, ή με τα μικρότερα του νηπιαγωγείου ή με τους μεγαλύτερους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, μην παραλείποντας να επισημάνει ότι και ο ίδιος προέρχεται από τον κλάδο των εκπαιδευτικών και γι” αυτό και ενδιαφέρθηκε να μάθει τυχόν προβλήματα των σχολείων.
 

 

 

 

 

 

20160921_131940

 

 

 

Επίσης, ο κ. Αμανατίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκαιρη στελέχωση των ελληνικών σχολείων στην Αίγυπτο με τους αναγκαίους εκπαιδευτικούς εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας.
 

 

 

 

Από την πλευρά τους, τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Σινά και Πρόεδρος του Ιδρύματος Αμπέτ της Αμπετείου Σχολής Αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός όσο και και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, εκπροσωπώντας την Αχιλλοπούλειο Σχολή, δεν δίστασαν να εκφράσουν τη μεγάλη τους ικανοποίηση για τη μεγάλη φετινή στήριξη στην κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, παρουσία της Συντονίστριας Εκπαίδευσης κας Μαρίας Κουμαριανού, του Δ/ντή της Αχιλλοπουλείου (Δημοτικό σχολείο) κ. Χαράλαμπου Κουγεμήτρου και της Δ/ντριας της Αμπετείου (Γυμνάσιο – Λύκειο) κας Βασιλικής Πετροπούλου.
 

 

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υφυπουργός Εξωτερικών συνεχάρη προσωπικά και την κα Στέλλα Κυριάζη, μία Ευεργέτιδα της παροικίας που ανέλαβε πρόσφατα όλο το κόστος αγοράς διαδραστικών πινάκων διδασκαλίας για κάθε τάξη της Αμπετείου Σχολής, έτσι ώστε η μάθηση να γίνεται με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, ευχαριστώντας την μάλιστα και ενώπιον της Διαχειριστικής Επιτροπής της Κοινότητας, με την κα Κυριάζη να εύχεται με τη σειρά της να βοηθήσουν και άλλοι, όσοι μπορούν τα ελληνικά σχολεία στη Χώρα του Νείλου.
 

 

 

 

20160921_142847

 

 

 

 

Άλλη χαρακτηριστική στιγμή ήταν η ερώτηση εκ μέρους του κ. Αμανατίδη στους αραβοδιδασκάλους των σχολείων για το πώς λέμε «Καλημέρα» στα αραβικά, με τη δική του διαπίστωση ότι τελικά «δεν είναι δύσκολη μόνον η ελληνική γλώσσα…»
 

 

 

 

Ακολούθησε η σύσκεψη με την Διαχειριστική Επιτροπή της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, όπου ο Πρόεδρος της «Μητέρας των εν Καΐρω Σωματείων» κ. Χρήστος Καβαλής έθεσε επί τάπητος τα ζητήματα για τα οποία ο Καϊρινός Ελληνισμός ζητεί «ευοίκοον ους» από την ελληνική Πολιτεία.     
 

 

 

 

 

 

 

20160921_133906

 

 

 

 

 

ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΪΡΟΥ
ΣΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΔΩΣΕ
ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΥΦΥΠΕΞ ΙΩΑΝΝΗ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ
 

 

 

 

 

Στο υπόμνημα που έδωσε στον Υφυπουργό Εξωτερικών, η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου έγραψε συγκεκριμένα:
 
«Κύριε Υπουργέ,
 
Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου με ιδιαίτερη χαρά σάς υποδέχεται στο Κάιρο και μάλιστα στο χώρο που στεγάζεται το μέλλον της, στα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια και το Πολιτιστικό της Κέντρο.  Διανύοντας 112 χρόνια ζωής, έχουμε την τιμή να σάς εκθέσουμε κάποιες προτάσεις μας, που ευελπιστούμε ότι θα τύχουν της δικής σας στήριξης και προώθησης. Οι προτάσεις συνοψίζονται στα εξής:
 

 

 

1. Ελληνική Εκπαίδευση στην Αίγυπτο και γενικά στην ομογένεια:
 
Με ένα δυναμικό 220 μαθητών στην Αίγυπτο, η συνέχεια της Ελληνικής Παιδείας θεωρείται βασικός πυλώνας για τη συνέχεια της ελληνικότητας της ιστορικής μας παροικίας. Θέλουμε να εκφράσουμε την πλήρη ικανοποίησή μας για τους φετινούς χειρισμούς του Υπουργείου Παιδείας με το θέμα των αποσπάσεων, και ευελπιστούμε να μην υπάρξουν αλλαγές στις επόμενες χρονιές.

 

Η διατήρηση της αμιγούς ελληνόφωνης εκπαίδευσης στο εξωτερικό – τουλάχιστον στις στρατηγικές περιοχές του εξωτερικού όπου υπάρχουν ιστορικές κοινότητες – Πατριαρχεία – Αρχιεπισκοπές, όπως στην Αίγυπτο την Αλβανία και την Τουρκία, θα πρέπει να ακολουθείται από διαφορετική πολιτική από την όποια γενικευμένη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις εγγενείς εδώ, στην Αλβανία και στην Τουρκία, πάσης μορφής δυσχέρειες, και δη σε σχέση με συνθήκες και διαθέσιμες δυνατότητες και επιλογές σε λοιπές Ελληνικές Κοινότητες, λ.χ. στη Βόρειο Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία κλπ.
 

 

 

2. Συντάξεις και ιατροφαρμακευτική υποστήριξη
 
Με τον  Ν.2079/1992, δύνανται οι μονίμως διαμένοντες στην Αίγυπτο Έλληνες υπήκοοι και ομογενείς να λαμβάνουν τις συντάξεις του Ι.Κ.Α., μέσω της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος  στην Αίγυπτο. Παράλληλα, από τις συντάξεις αυτές, παρακρατείται ποσοστό 4% για την κάλυψη εξόδων ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης την οποία στερούνται οι ασφαλισμένοι καθώς διαβιούν στο εξωτερικό.
 
Προτείνουμε λοιπόν προς τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες:

 

1. Να απαλλαγούν απ” αυτήν την παρακράτηση οι Αιγυπτιώτες συνταξιούχοι, καθώς με τη μείωση των συντάξεων, το 4% δεν είναι αμελητέο.

2. Εναλλακτικά να υπάρξει νομοθετική διάταξη έτσι ώστε το ΙΚΑ να συμπεριλάβει το Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου στα συμβαλλόμενα με το ΙΚΑ ιδρύματα και κατά συνέπεια, το Αιγυπτιώτικο ίδρυμα, που αποτελεί και ίσως το μοναδικό αμιγώς ελληνικό μη ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα εκτός Ελλάδος, να επιτελεί το σοβαρό αυτό λειτούργημα έναντι των συνταξιούχων που το δικαιούνται, χωρίς να επιβαρύνεται υπέρμετρα.
 

 

 

 

3. Το Ελληνικό Νοσοκομείο της Κοινότητας στο Κάιρο
 

 

Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, διατηρεί ζωντανό και εν λειτουργία στην καρδιά του Καΐρου ένα γενικό Νοσοκομείο 140 κλινών. Το νοσοκομείο το 2016 θα έχει κλείσει τα 104 χρόνια λειτουργίας του. Στο νοσοκομείο αυτό νοσηλεύτηκαν κατά τον Β” Παγκόσμιο πόλεμο στελέχη της εξόριστης ελληνικής Κυβέρνησης, επιτελάρχες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και 9.000 αξιωματικοί και οπλίτες. Δύο περίπτερά του είχαν παραχωρηθεί στην υπηρεσία της Ελληνικής Αεροπορίας από το 1942 – 1944 και μέχρι σήμερα υπάρχει εντοιχισμένη πινακίδα εις ένδειξη ευγνωμοσύνης. Με τη λαμπρή του ιστορία και  παρελθόν αλλά και με το ζωντανό του ρόλο στη υπηρεσία της αιγυπτιακής κοινωνίας, με τιμές που πλησιάζουν τα δημόσια νοσοκομεία, θα μπορούσε να καταστεί κέντρο προβολής της Ελλάδος.

 

Η πρότασή μας είναι να έρχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα ομάδες Ελλήνων αξιωματικών ιατρών για την εκτέλεση δωρεάν επεμβάσεων ως προσφορά υπηρεσίας στους οικονομικά αδύνατους Έλληνες και Αιγυπτίους.

 

Παράλληλα, και δεδομένου ότι η χώρα υποφέρει από την έλλειψη ειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού, μια ρύθμιση να μπορούν να εργάζονται στο Ελληνικό Νοσοκομείο με απόσπαση από Ελληνικά στρατιωτικά νοσοκομεία κάποιες ή κάποιοι πεπειραμένοι νοσηλευτές και να διδάξουν το προσωπικό μας, θα ήταν μια αξιόλογη βοήθεια για το ιστορικό αυτό ίδρυμα, και πάλι ένα μέσο προβολής της Ελλάδος στην Αίγυπτο.

 

 

 
Είμαστε βέβαιοι, Εξοχότατε, ότι θα συμβάλετε με κάθε τρόπο στην επίλυση των θεμάτων αυτών μεταφέροντας τις εισηγήσεις μας στις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς αποτελούν ουσιαστικά θέματα που άπτονται της βιωσιμότητας της παροικίας μας και της προβολής της Ελλάδας στην φιλόξενη Αίγυπτο.
 

 

 

Με εκτίμηση

 

 

                 
Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΧΡΥΣΑΝΘΗ Ν. ΣΚΟΥΦΑΡΙΔΟΥ                            ΧΡΗΣΤΟΣ Θ. ΚΑΒΑΛΗΣ»
 
 
 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΣΙΝΑ
 

 

 

 

 

20160921_132841

 

 

 

 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών είχε κατά την ίδια ημέρα ιδιαίτερη συνάντηση και με τον Αρχιεπίσκοπο Σινά Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανό, ο οποίος μάλιστα τού δώρισε ένα αναμνηστικό δώρο εκ μέρους της Αμπετείου Σχολής, παρουσία του Διαχειριστικού Δ/ντή του Ιδρύματος Αμπέτ κ. Νικόλα Βαδή και της Δ/ντριας του Σχολείου κας Βασιλικής Πετροπούλου.

 

 

 

 

11
 
Παράλληλα, ο κ. Αμανατίδης συναντήθηκε κατά τη δεξίωση με την ελληνική παροικία και με τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου Σεβ. Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημο όσο και με τον Σεβ. Μητροπολίτη Πηλουσίου (Πορτ Σαΐντ) κ. Νήφωνα.
 

 

 

 

 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΡΟΙΚΙΑ

 

 

 

 

 
Τέλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών συνάντησε όλη την παροικία, στο χώρο της Ελληνικής Στέγης Ηλιουπόλεως, παρουσία και του Κυπρίου Πρέσβη στο Κάιρο κ. Χάρη Μορίτση, όπου είχε την ευκαιρία να μιλήσει από κοντά με τους παροίκους και να ακούσει τα θέματα που τού έθεσαν.

 

 

 

 

 

 

20160921_143108
 
Ο κ. Αμανατίδης εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για τη μεγάλη προσέλευση της ελληνικής παροικίας και ιδιαίτερα των νέων Ελλήνων Αιγυπτιωτών που ζούνε στο Κάιρο.

 

 

 

 

 

20160921_143959

 

 

 

 
Τέλος, εξέφρασε και τη μεγάλη του ικανοποίηση για τις ιδιαίτερα θερμές και αδελφικές σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου, γεγονός που σίγουρα θα βοηθήσει και την παροικία, όπως τόνισε από την πλευρά του και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής.

 

 

 

 

22

 

 

 

 

 

 
Τέλος, ο Πρόεδρος της παροικίας προσέφερε ένα αναμνηστικό με το σύμβολο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, ενώ από την πλευρά του ο κ. Αμανατίδης προσέφερε ένα αναμνηστικό με το εθνόσημο της Ελλάδας.

 

 

 

 

 

33

 

 

 

 

 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

 

 

 

 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών συνοδευόμενος από τον Ειδικό Γραμματέα Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας Δρ Ευστάθιο Χ. Λιανό Λιάντη, θα επισκεφθεί αύριο τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β” καθώς και την ελληνική παροικία στην Αλεξάνδρεια.

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Δεκεμβρίου 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης