Η ιστορική επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Βουλής Γ. Ομήρου στην Αίγυπτο και η συνάντησή του με την Κυπριακή Αδελφότητα (FOTO-VIDEO)


 

 

 

 

 

 

Ιστορική ήταν η επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου στην Αίγυπτο, όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ φατάχ Αλ Σίσι, τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Αιγυπτιακής Βουλής. Ιδιαίτερα σημαντική όμως για την παροικία και η συνάντησή του με την Κυπριακή εν Αιγύπτω Αδελφότητα, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Καΐρου κ. Ανδρέα Μαυρομάτη και τον κ. Γιώργο Ελευθερίου από την Κεντρική Επιτροπή της Αλεξάνδρειας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παρουσία του Κύπριου Πρέσβη κ. Χάρη Μορίτση και του Προξένου κ. Άγγελου Λένου, το ΔΣ της Κυπριακής Αδελφότητας, με παρόντες τον Αντιπρόεδρο κ. Κήμη Φλεβοτομά, τον Γενικό Γραμματέα κ. Αλέξανδρο Καζαμία και τα Μέλη του ΔΣ κ.κ. Στέφανο Αργυρίου, Κατερίνα Κυρόλος και Παντελή χαραλάμπους, έθεσαν στον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής επί τάπητος τα προβλήματα που απασχολούν τους Αιγυπτιώτες Κυπρίους, μεταξύ των οποίων είναι η απόκτηση αιγυπτιακών υπηκοοτήτων, η διάσωση των Αρχείων της Αδελφότητας στο Κάιρο, η ενίσχυση των σχολείων μας και οι πολιτιστικές ανταλλαγές.

 

 

 

 

Από την πλευρά του, ο κ. Ομήρου εξέφρασε τη στήριξη της Λευκωσίας στα ζητήματα των Κυπρίων που διαμένουν στη Χώρα του Νείλου, ενώ τούς μίλησε αναλυτικά για τις τελευταίες εξελίξεις για το εθνικό μας θέμα, το κυπριακό.    

 

 

 

 

 

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΓΥΠΤΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟ

ΑΜΠΝΤΕΛ ΦΑΤΑΧ ΑΛ ΣΙΣΙ

 

 

 

 

 

Το πρωί της 12ης Απριλίου, ο κ. Ομήρου συνάντησε τον Αιγύπτιο Πρωθυπουργό Σερίφ Ισμαήλ και αργότερα έγινε δεκτός από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.

 

 

 

 

Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής τόνισε προς τους δημοσιογράφους:

 

 

 

 

 

«Μετά τις συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό αλλά και τον Πρόεδρο Αλ Σίσι, πρέπει να δηλώσω πολύ κατηγορηματικά ότι η Αίγυπτος στέκεται αποφασιστικά δίπλα στην Κύπρο, πρώτιστα σε ό,τι αφορά στον αγώνα της Κύπρου για τερματισμό της κατοχής και αποκατάσταση των καταπατούμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού μας», είπε ο κ. Ομήρου.

 

 

 

 

Στο θέμα της ενέργειας, μάλιστα ο κ. Ομήρου τίνισε ότι «ο Πρόεδρος Σίσι μού έδωσε τη διαβεβαίωση ότι στα πλαίσια των συμφωνιών που έχουν συνομολογηθεί μεταξύ των δύο χωρών, η Αίγυπτος είναι πανέτοιμη να στηρίξει με κάθε τρόπο τις ενέργειες της Λευκωσίας», δηλαδή, συνέχισε, «τη διενέργεια γεωτρήσεων και αν αυτές οι γεωτρήσεις αποδειχτούν επιτυχείς, τότε η Αίγυπτος είναι έτοιμη να στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία στην αξιοποίηση υδρογονανθράκων που θα εντοπιστούν στην περιοχή που συναπτώς γειτνιάζει με το Ζορ».

 

 

 

 

 

 

Ο Πρόεδρος της Βουλής έστειλε το μήνυμα ότι η Αίγυπτος, όχι μόνο παραμένει μια φιλική χώρα, αλλά οι σχέσεις συνεχώς αναβαθμίζονται προς όφελος και των δύο λαών, σημειώνοντας ότι η Αίγυπτος αποτελεί το κέντρο του αραβικού κόσμου, και έχοντας την Αίγυπτο δίπλα της, η Κύπρος έχει και ολόκληρο τον αραβικό κόσμο.

 

 

 

 

 

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΟΜΗΡΟΥ

Σ ΤΟΥΣ ΑΙΓΥΠΤΙΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

 

 

 

 

 

 

Σε διάσκεψη Τύπου που παραχώρησε, το απόγευμα της 11ης Απριλίου, σε αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις Κύπρου και Αιγύπτου και στον πρωταγωνιστικό ρόλο τους στο Κίνημα των Αδεσμεύτων, σημειώνοντας ότι σήμερα οι σχέσεις των δύο χωρών διανύουν μια από τις καλύτερες περιόδους στην ιστορία τους.

 

 

 

 

Μεγάλη σημασία, είπε ο κ. Ομήρου, έχει η επόμενη τριμερής συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου, που θα γίνει στο Κάιρο.

 

 

 

 

 

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην υπογραφή της τριμερούς συνεργασίας, σε διάφορους τομείς, ανάμεσα στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Αίγυπτο, και σημείωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο αναπτύσσονται ήδη συγκεκριμένες δράσεις, στον τομέα του τουρισμού, της γεωργίας, της ιχθυοκαλλιέργειας αλλά και της άμυνας. Πρόσθεσε ότι προσβλέπουμε στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στις δύο χώρες, με την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών. Είπε ακόμα ότι στα πλαίσια της τριμερούς συνεργασίας μελετάται η ατμοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου και Αιγύπτου, που υπήρχε και στο παρελθόν, για αμοιβαίες επισκέψεις περιηγητών.

 

 

 

 

Όπως ανέφερε, στα πλαίσια της σύστασης ομάδων φιλίας θα μελετηθεί η προοπτική της τριμερούς συνεργασίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.

 

 

 

 

Στον τομέα της ενέργειας ανέφερε ότι υπάρχει μια πολύ στενή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για την εκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου.

 

 

 

 

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε πως, μέσα στο κλίμα έντασης, συγκρούσεων και αποσταθεροποίησης στην περιοχή, Κύπρος και Αίγυπτος αποτελούν παράγοντες σταθερότητας.

 

 

 

 

«Η Κύπρος ως χώρα μέλος της ΕΕ είμαστε στη διάθεσή σας, μέσα στα ευρωπαϊκά συλλογικά θεσμικά όργανα να είμαστε οι πρέσβεις της Αιγύπτου και των συμφερόντων της μέσα στην ΕΕ», συμπλήρωσε.

 

 

 

 

Σημείωσε ακόμα ότι η Αίγυπτος αποτελεί το κέντρο του αραβικού κόσμου, πολιτικά οικονομικά και πολιτιστικά, και αυτό αναγνωρίζεται και από τη διεθνή κοινότητα. Πρόσθεσε πως η Αίγυπτος έχει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

 

 

 

 

Για το Κυπριακό είπε ότι παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες σε πολλούς γύρους διακοινοτικών συνομιλιών, για να καταλήξουμε σε λύση στη βάση των αρχών του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, αυτός ο στόχος δυστυχώς δεν έχει επιτευχθεί λόγω της αδιαλλαξίας της Τουρκίας.

 

 

 

 

«Θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι το Κυπριακό θα βρει τη λύση του, αλλά στην πολιτική εκτός από αισιόδοξος πρέπει να είσαι και ρεαλιστής, και αν δεν διαπιστώσω ότι η Τουρκία έχει μεταβάλει στάση δεν μπορώ να εκφράσω αισιοδοξία», είπε.

 

 

 

 

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΓΥΠΤΙΟ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

 

 

 

 

 

 

Νωρίτερα το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής είχε συνάντηση με τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών Sameh Soukry, με τον οποίο, όπως ανέφερε, αναφέρθηκαν στην κατάσταση στην περιοχή και στο κυπριακό πρόβλημα, στη συνεργασία των δύο χωρών μετά την υπογραφή της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου και στη σημερινή υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοβουλίων.

 

 

 

 

Επίσης είχε συνάντηση με την Κυπριακή Αδελφότητα του Καΐρου, η οποία ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής να συμβάλει προς την κατεύθυνση της επίλυσης διαφόρων ζητημάτων που απασχολούν τους Κύπριους οι οποίοι ζουν στην Αίγυπτο.

 

 

 

 

 

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

 

 

 

 

 

 

Αναφερόμενος τέλος προς τους Αιγυπτιώτες Κυπρίους, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Κοινοβουλίου απηύθυνε το παρακάτω μήνυμα:

 

 

 

 

 

 

«Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μας εκτίμηση για τη διαχρονική τους προσφορά, όλες αυτές τις δεκαετίες, προς την ιδιαίτερή τους πατρίδα, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι παρότι βρίσκονταν σε μία ξένη χώρα, αλλά που ήταν και μία δεύτερη πατρίδα, ποτέ δεν ξέχασαν την Κύπρο και παρέμειναν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση και των εθνικών δικαίων του κυπριακού λαού».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


20160411_184210

 

 

 

 

 

 

20160411_184157

 

 

 

 

 

 

20160411_184002

 

 

 

 

 

 

20160411_183926

 

 

 

 

 

 

20160411_183900

 

 

 

 

 

 

20160411_183851

 

 

 

 

 

 

 

20160411_183839

 

 

 

 

 

 

20160411_185939

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης