Επαφές Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στο Κουβέιτ


 

 

 

 

 

 

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε στις 25 Νοεμβρίου 2018 συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ Σεΐχη Sabah Khaled Al-Hamad Al-Sabah, στο πλαίσιο των οποίων εκφράσθηκε η πολιτική βούληση των δύο πλευρών για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου – Κουβέιτ.

 

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπεγράφη Συμφωνία Αεροπορικών Υπηρεσιών που ανοίγει τον δρόμο για απευθείας πτήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως επίσης Μνημόνιο Συνεργασίας για εκκένωση πολιτών του Κουβέιτ, μέσω Κύπρου, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Συμφωνήθηκε παράλληλα όπως ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για συνομολόγηση συμβατικών κειμένων στους τομείς Έρευνας και Διάσωσης, αναγνώρισης τίτλων σπουδών ανώτερης εκπαίδευσης, Ναυτιλίας, Πολιτιστικής Συνεργασίας και σύστασης κοινής Επιτροπής Συνεργασίας ανάμεσα στα Υπουργεία Εξωτερικών. Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται σύντομα να επισκεφθεί την Κύπρο ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις για πραγματοποίηση πολιτικών διαβουλεύσεων με σκοπό την προώθηση των όσων αποφασίσθηκαν από τους δύο Υπουργούς.

 

 

Οι δύο Υπουργοί αντήλλαξαν επίσης απόψεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, τις προοπτικές περιφερειακής συνεργασίας, τις σχέσεις της ΕΕ – Κουβέιτ, όπως επίσης το Κυπριακό, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι το Κουβέιτ συμμετέχει στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας και είναι μη Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μέχρι το τέλος του 2019.

 

 

Νωρίτερα, ο κ. Χριστοδουλίδης έγινε δεκτός από τον Εμίρη του Κουβέιτ Σεΐχη Sheikh Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις στην περιοχή, ενώ ο κ. Χριστοδουλίδης μετέφερε πρόσκληση του Προέδρου Αναστασιάδη για επίσκεψη του Εμίρη του Κουβέιτ στην Κύπρο. Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε στη συνέχεια χωριστές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Sheikh Jaber Mubarak Al-Hamad Al-Sabah, τον πρώτο Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Άμυνας Σεΐχη Nasser Sabah Al-Ahmad Al-Sabah και με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου κ. Marzouq Ali Al-Ghanim, κατά τις οποίες συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Κύπρου – Κουβέιτ, καθώς επίσης περιφερειακά και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

 

 

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης απηύθυνε χαιρετισμό στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κουβέιτ – Κύπρου που συνδιοργανώθηκε από τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια των δύο χωρών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου και τον Επιχειρηματικό Σύνδεσμο Κύπρου – Κουβέιτ. 

 

 

Ο Υπουργός Εξωτερικών, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων κ. Μιχάλη Μιχαήλ και τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ κ. Χριστόδουλο Ε. Αγκαστινιώτη, είχε, τέλος, συναντήσεις με αξιωματούχους των Επενδυτικών Ταμείων του Κουβέιτ, KIPCO και KIA όπου είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις επενδυτικές προοπτικές στην Κύπρο.

 

 

Ο Υπουργός Εξωτερικών επέστρεψε στην Κύπρο στις 26 Νοεμβρίου.

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουνίου 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης