Θερμή υποδοχή στην Υφυπουργό Παιδείας Σ. Ζαχαράκη, από τους φορείς των Ελληνικών Σχολείων Καΐρου (ΦΩΤΟ)


 

 

 

 

Ήταν η πρώτη επίσκεψη Υφυπουργού Παιδείας στα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια του Καΐρου, την Αχιλλοπούλειο και την Αμπέτειο, αυτή που πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι η Υφυπουργός Παιδείας κα Σοφία Ζαχαράκη, που επισκέπτεται το Κάιρο, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στα αυριανά θυρανοίξια του ναού του Αγίου Κωνσταντίνου Καΐρου που θα τελέσει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος.

 

 

Ήταν όμως παράλληλα και η πρώτη της επίσκεψη με την υπουργική ιδιότητα (όπου είναι μάλιστα επιφορτισμένη με την ελληνόφωνη εκπαίδευση στο εξωτερικό), σε ελληνικά σχολεία εκτός Ελλάδος, γεγονός για το οποίο η κα Ζαχαράκη δεν έκρυψε τη συγκίνησή της, κατά τη θερμή υποδοχή που τής επεφύλαξαν οι εκπρόσωποι των δύο αμιγώς ελληνικών σχολείων στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα: ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής και ο Διαχειριστικός Δ/ντής του Ιδρύματος Αμπέτ κ. Νικόλας Βαδής.

 

 

«Η καρδιά της ελληνικής εκπαίδευσης κτυπάει εδώ», τόνισε η Υφυπουργός Παιδείας, κατά τη ξενάγησή της στις αίθουσες των δύο σχολείων (χωρίς τους μαθητές, καθώς σήμερα Παρασκευή είναι ημέρα αργίας στην Αίγυπτο), και τα οποία εκπαιδευτήρια αναπέμπουν την ιστορία του παρελθόντος, και τα οποία τουλάχιστον κτιριακά, ευρισκόμενα στο ιστορικό Σπετσεροπούλειο Μέγαρο, συμπληρώνουν το 2020 έναν ολόκληρο αιώνα ζωής.

 

 

«Το κτίριο αυτό, της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου, μας εμπνέει όχι μόνον τη συγκίνηση αλλά και την αυτονόητη ζέση των συναισθημάτων μπαίνοντας εδώ», επεσήμανε η κα Ζαχαράκη, εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά της και για ένα αναμνηστικό που της προσέφερε η Δ/ντρια της Αμπετείου Σχολής κα Σωτηρία Μπέτα, όπου έλεγε στα αραβικά ότι «η αγάπη μας συγκέντρωσε εδώ και μάς ένωσε» και τονίζοντας ότι «είναι μεγάλη η αίσθηση να ζεις σε ένα χώρο με την τόσο σημαντική ιστορία της παροικίας, της οποίας πάντα θα ήθελα να μαθαίνω τα καλά της νέα».

 

 

Συνεχίζοντας μάλιστα την αναφορά της στο γεγονός ότι πρώτη φορά σαν Υφυπουργός Παιδείας επισκέπτεται ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, η κα Ζαχαράκη εξέφρασε την πεποίθηση ότι «από δω είμαι σίγουρη ότι αποφοιτούν άνθρωποι που αγαπούν την χώρα τους, την Αίγυπτο, αγαπούν όμως και την Ελλάδα, μαθαίνουν για την ιστορία, σέβονται το χώρο που μπορεί να ακούν μόνο αλλά κάποτε θα επισκεφτούν και είμαι σίγουρη ότι οι περιγραφές θα είναι καλύτερες από αυτό που θα έχουν μάθει».

 

 

Παράλληλα, η Υφυπουργός Παιδείας ενημερώθηκε για τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει πλέον μόνον η Αχιλλοπούλειος Σχολή της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, καθώς όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αμπετείου κ. Βαδής, στο Γυμνάσιο Λύκειο έχουν καλυφθεί ουσιαστικά όλα τα κενά, ευχαριστώντας για το λόγο αυτό την ίδια την Υφυπουργό και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.   

 

 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, παρουσία του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κοινότητας και προϊσταμένου της Εφορείας Εκπαιδευτηρίων κ. Μιχάλη Γκρουνστέιν καθώς και του Δ/ντή της Αχιλλοπουλείου κ. Γιώργου Ψάνη, καλωσόρισε την Υφυπουργό Παιδείας της Ελλάδας στο χώρο αυτό όπου όπως χαρακτηριστικά είπε «φυτεύεται» η ελληνική ψυχή στα παιδιά της παροικίας για πάνω από εκατό χρόνια. «Μάς τιμάει ιδιαίτερα η παρουσία σας, τόσο στα σχολεία μας όσο και στα Θυρανοίξια του Αγίου Κωνσταντίνου Καΐρου και ευελπιστώ ότι τα θέματα τα οποία θέσαμε – ξέρω ότι τα γνωρίζετε – ήδη τα έχετε βάλει σε μία σειρά και ότι θα λυθούν σύντομα, και βασικότερα δε θα επαναληφθούν τις επόμενες χρονιές», κατέληξε ο κ. Καβαλής.

 

   

Αναφερόμενη ειδικά στο θέμα αυτό, η κα Σοφία Ζαχαράκη ζήτησε από την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου να έχει από νωρίς ενημέρωση και διαβεβαίωσε ότι «θα γίνουν κινήσεις έτσι ώστε να μη χρειαστεί να έχουμε θέματα τα οποία να είναι δυσάρεστα για την καλή πορεία του σχολείου, την οποία εσείς θέλετε να συνεχιστεί, θέλετε να έρχονται τα παιδιά, να προτιμούν εδώ το σχολείο, να συνεχίσουν στη δευτεροβάθμια και να λειτουργούν σε μία κοινωνία που μας έχει καλοδεχτεί. Νιώθουμε τη θέρμη και νιώθουμε τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα».

 

 

Και η Υφυπουργός Παιδείας κα Σοφία Ζαχαράκη κατέληξε ότι «δέσμευσή μας είναι να επιλυθούν άμεσα όλα τα προβλήματα που τυχόν απασχολούν τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού».

 

 

Μαζί με την Υφυπουργό Παιδείας, τα Ελληνικά Σχολεία Καΐρου επισκέφθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας, Προξενικών και Θρησκευτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κώστας Αλεξανδρής,  η Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο κα Ελίνα Κυριακοπούλου και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος.

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Σεπτεμβρίου 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads
Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης