«Από το Βιβλίο στην Οθόνη»: Αφιέρωμα της διεθνούς εκδοχής του ERTFLIX στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου


 

«Από το Βιβλίο στην Οθόνη»

Αφιέρωμα της διεθνούς εκδοχής του ERTFLIX
στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

 

Η διεθνής εκδοχή του ERTFLIX, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στις 23 Απριλίου, μεταδίδει ειδικό αφιέρωμα σε ταινίες, σειρές και εκπομπές οι οποίες βασίστηκαν σε βιβλία σπουδαίων Ελλήνων και Ελληνίδων συγγραφέων, όπως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο Ι.Μ Παναγιωτόπουλος, η Λίλη Ζωγράφου κ.ά.

 

ΤΑΙΝΙΕΣ

 

 

 

 

«Η Νοσταλγός» 

 

Ελεύθερη κινηματογραφική διασκευή του ομώνυμου διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία της Ελένης Αλεξανδράκη. Μια φεγγαρόλουστη νύχτα, η Άννα, μια γυναίκα παντρεμένη με έναν αρκετά μεγαλύτερο άντρα, το σκάει από το σπίτι της για να επιστρέψει στο απέναντι νησί απ’ όπου κατάγεται. Ένας νεαρός βοσκός, ο Μαθιός, τη βοηθάει να δραπετεύσει με μια μικρή βαρκούλα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, που κρατάει μια νύχτα, ο Μαθιός που την έχει ερωτευτεί, ελπίζει πως θα μείνουν για πάντα μαζί. Η αγωνία του τρυφερού συζύγου της, τα δικά της συναισθήματα και οι αναμνήσεις από το παρελθόν, που μπερδεύονται με το παρόν της Άννας, μεταμορφώνουν αυτό το μικρό ταξίδι σε ένα ταξίδι ζωής.

 

 

 

 

«Τα οπωροφόρα της Αθήνας»

 

Τι σχέση έχει η Βουδαπέστη με τη Λεωφόρο Συγγρού και τα ολόγλυκα σύκα με το Κολωνάκι και τη Νεάπολη; Το Φάληρο είναι ο ευλογημένος τόπος της πόλης, με ρόδια, τζίτζιφα και μανταρίνια. Στην παραλιακή βρίσκεις φραγκόσυκα και σε όλη την Αθήνα διάσπαρτες μουριές.  Ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις την πόλη είναι να την περπατήσεις, όπως ο ήρωας μας (Νίκος Κουρής). Σε κάθε του βήμα ανακαλύπτει τους ήχους, τα αρώματα και τις γεύσεις της Αθήνας, δοκιμάζει όλα τα φρούτα της και συναντά στις περιπλανήσεις του τους πιο απίθανους χαρακτήρες. Οδηγός του στις διαδρομές αυτές,  ο συγγραφέας της ιστορίας (Λευτέρης Βογιατζής) που συντροφεύει τον ήρωά του σε κάθε του βήμα. Σκηνοθεσία Νίκος Παναγιωτόπουλος, βασισμένο στο βιβλίο του Σωτήρη Δημητρίου.

 

 

 

 

«Το νόημα του Αυγούστου»

 

Ο Αντρέας πρέπει να προσέχει το σπίτι και τον σκύλο του αφεντικού. Το σκυλί είναι άγριο. Το σπίτι πολυτελές. Οι συνάδελφοι από το εργοστάσιο ζηλεύουν. Ο Γείτονας από δίπλα παραμονεύει. Το σκυλί λέγεται Λέμπεν. Το σκυλί έχει τα δικά του σχέδια. Σκηνοθεσία Μάνος Παπαδάκης, βασισμένο στο διήγημα του Χρήστου Οικονόμου «Το δέσιμο των σωμάτων»

 

«Το χλώριο»

 

σκ. Θανάσης Ψυχογιός (βασισμένη στο διήγημα της Ε. Μαργαρίτη,  «Ο άντρας και το κορίτσι»

 

Το κορίτσι περνάει τη μέρα στην πισίνα. Τα μάτια του τσούζουν από το χλώριο στο νερό. Τα μάτια του άνδρα είναι κι αυτά κόκκινα, αν και περνάει τη μέρα στο δωμάτιό του. Ο ήλιος λάμπει. Το σπίτι είναι καθαρό και τακτοποιημένο. Ένας πατέρας και μία κόρη που κρύβονται. Σκηνοθεσία Θανάσης Ψυχογιός, βασισμένο στο διήγημα της Ειρήνη Μαργαρίτη «Ο άντρας και το κορίτσι»

 

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ

 

«Αστροφεγγιά» 

 

σκ.: Διαγόρας Χρονόπουλος (βασισμένη στο βιβλίο του Ι.Μ Παναγιωτόπουλου)  

 

Στην Αθήνα του 1918, ο επαρχιώτης φοιτητής Άγγελος Γιαννούσης γιορτάζει την ανακωχή στο σπίτι του πλούσιου συμφοιτητή του, Νίκου Στέργη. Η ανακωχή γεμίζει ελπίδες για μία καλύτερη ζωή τις καρδιές όλων, αλλά την ψυχή του Άγγελου κατατρώγουν ο φθόνος για τα πλούτη του Νίκου και η ζήλια, γιατί φαίνεται πως η Δάφνη, η κοπέλα με την οποία είναι ερωτευμένος, προτιμά τον Νίκο. Περήφανος κι απόλυτος μέσα στη φτώχεια του δεν έχει την ψευδαίσθηση μιας επερχόμενης ευτυχίας και τα γεγονότα τον δικαιώνουν. Σκηνοθεσία Διαγόρας Χρονόπουλος, βασισμένο στο βιβλίο του Ι.Μ Παναγιωτόπουλου

 

 

 

 

«Η αγάπη άργησε μια μέρα»

 

Το δράμα μιας παραδοσιακής οικογένειας, στο Νεοχώρι της Κρήτης, από την περίοδο της Κατοχής μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Η μικρή του κόρη ερωτεύεται και μένει έγκυος από έναν Ιταλό αντιφασίστα, ενώ ο αυταρχικός πατέρας αργοπεθαίνει. Γυρίστηκε στην Παλλήνη, την Αρκαδία, τη Βοιωτία, την Εύβοια και τη Φωκίδα, ενώ απέσπασε 11 βραβεία στα τηλεοπτικά βραβεία «Πρόσωπα 1997». Σκηνοθεσία Κώστας Κουτσομύτης, βασισμένο στο βιβλίο της Λιλής Ζωγράφου

 

 

 

 

«Το βραχιόλι της φωτιάς»

 

σκ.: Γιώργος Γκικαπέππας (βασισμένη στο βιβλίο της  Βεατρίκης  Σαΐας – Μαγρίζου)

 

Το βραχιόλι που βρίσκει εντελώς απρόσμενα στα χέρια μιας ηλικιωμένης τσιγγάνας ο 45χρονος κοσμηματοπώλης Ιωσήφ Κοέν το 1962, γίνεται η αφορμή για μια καταβύθιση στο οικογενειακό παρελθόν και στην προσωπική του ιστορία στις αρχές του 20ου αιώνα στη Θεσσαλονίκη, όπου συνυπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικές θρησκείες, ήθη και έθιμα. Εδώ ζουν η Μπενούτα και ο Μωύς Κοέν,  ένα ζευγάρι επιφανών Εβραίων μαζί με τα παιδιά τους. Η γεμάτη περιπέτεια και ανατροπές ιστορία τους, ξεκινά από το 1917, όταν η μεγάλη πυρκαγιά στη Θεσσαλονίκη απειλεί τα πάντα.
Σκηνοθεσία Γιώργος Γκικαπέππας, βασισμένο στο βιβλίο της Βεατρίκης Σαΐας – Μαγρίζου

 

«Αγάπη Παράνομη» 

 

Με φόντο την Κέρκυρα τού 1906, η μίνι δραματική σειρά εποχής της ΕΡΤ1, σε σκηνοθεσία Νίκου Κουτελιδάκη και σενάριο Ελένης Ζιώγα, με πρωταγωνιστές τους Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Νίκο Ψαρρά, «ζωντανεύει» με αριστοτεχνικό τρόπο στη μικρή οθόνη το ομότιτλο διήγημα του Κωσταντίνου Θεοτόκη. Η σειρά, έξι επεισοδίων  καταγράφει μια ιστορία εγκληματικού πάθους, σε μια καταπιεστική πατριαρχική κοινωνία, που δοκιμάζει τα όρια και τις αντοχές των ηρώων. Κάθε ένας από τους ήρωες έρχεται αντιμέτωπος με τα πιο επικίνδυνα μυστικά, που δεν τολμάει να ομολογήσει ούτε στον εαυτό του.

 

Στο αφιέρωμα περιλαμβάνονται και οι εκπομπές της ΕΡΤ «Η Λέσχη του βιβλίου» που παρουσιάζει ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης,  «Οι κεραίες της Εποχής μας» σε παρουσίαση των παρουσίαση Ανταίου Χρυσοστομίδη και Μικέλας Χαρτουλάρη και η σειρά ντοκιμαντέρ « Εποχές και Συγγραφείς» σε σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά.

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης