Αφιέρωμα σε ταινίες του παλιού & σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου στο ERTFLIX INTERNATIONAL


 

Αφιέρωμα σε ταινίες του παλιού & σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου στη διεθνή εκδοχή του ERTFLIX

 

Αφιέρωμα σε ταινίες του παλιού και σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, σε ντοκιμαντέρ, καθώς και στη νέα εκπομπή της ΕΡΤ Musikology προσφέρει η διεθνής εκδοχή του ERTFLIX στους Έλληνες σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Σύγχρονος ελληνικός κινηματογράφος

 

«Ματζουράνα»

Σκηνοθεσία:Όλγα Μαλέα

Σενάριο: Όλγα Μαλέα, Απόστολος Αλεξόπουλος

Παίζουν: Ναταλία Δραγούμη, Γιούλικα Σκαφιδά, Σήφης Πολυζωίδης, Τρύφων Καρατζάς, Τριαντάφυλλη Μπουτεράκου, Χριστίνα Μητροπούλου, Μαρία Ρισκάκη

Υπόθεση: «Μπορείς και καλύτερα» λέει συνέχεια η Μαίρη στην κόρη της, προσπαθώντας να τη βοηθήσει να αξιοποιήσει τα ταλέντα της. Η εντεκάχρονη Άννα, ένα πραγματικά χαρισματικό παιδί, είναι πρώτη σε όλα. Φέτος το καλοκαίρι, συμμετέχει σε τηλεοπτικό διαγωνισμό μαγειρικής, τον οποίο όλοι περιμένουν ότι θα κερδίσει. Εντελώς ξαφνικά, η Άννα αλλάζει. Η περίεργη συμπεριφορά της και κάποια ατυχήματα οδηγούν στον αποκλεισμό της από την εκπομπή. Τι συμβαίνει; Για ποιο λόγο το κορίτσι συμπεριφέρεται μ’ αυτόν τον τρόπο;

 

«Σώσε με»

Σκηνοθεσία: Στράτος Τζίτζης

Παίζουν: Μαρία Ζορμπά, Γιώργος Καραμίχος, Αλέκος Συσσοβίτης, Γιάννης Τσορτέκης, Βασιλική Δέλλιου, Μαρίλη Μαστραντώνη, Ταξιάρχης Χάνος, Μανώλης Γιούργος, Κώστας Φαλλελάκης

Υπόθεση: Η Άννα είναι μια νέα γυναίκα που έχει περάσει τα τριάντα. Ζει μόνη, έχει δουλειά, φίλες και κάποιους περιστασιακούς εραστές. Ωστόσο, βρίσκεται παγιδευμένη σε λάθη του παρελθόντος. Στην προσπάθειά της να ξεφύγει από τις καταστροφικές συνέπειες των επιλογών της, απευθύνει έκκληση σωτηρίας στον μοναδικό άνδρα που αγάπησε ποτέ. Αυτό το μήνυμα ζωής και έρωτα, θα πρέπει να καλύψει μεγάλες αποστάσεις (μεταφορικά και κυριολεκτικά) για να φτάσει στον παραλήπτη…

 

«Silent»

Σκηνοθεσία-σενάριο: Γιώργος Γκικαπέππας

Παίζουν: Κίκα Γεωργίου, Ανέζα Παπαδοπούλου, Ηλέκτρα Νικολούζου, Όμηρος Πουλάκης, Μάνος Βακούσης, Ιωάννα Μαυρέα, Γιώργος Ζιόβας, Κώστας Μπερικόπουλος.

Υπόθεση: Η Διδώ, νεαρή σοπράνο και δεύτερη κόρη μιας διανοούμενης οικογένειας, χάνει τη φωνή της από μια σπάνια υστερική ασθένεια και απομονώνεται στο άδειο  οικογενειακό σπίτι. Κανείς δεν ξέρει αν δεν μπορεί ή αρνείται να μιλήσει. Τα κοντινά της πρόσωπα, αμήχανα αλλά και θορυβημένα από τη συμπεριφορά της, αδυνατούν να ξεχωρίσουν τι είναι φυσιολογικό και τι όχι όταν τη βλέπουν, παραμορφωμένα κι αυτά από την υστερία μιας εποχής που αντιμετωπίζει σαν αρρώστια τη σιωπή της ηρωίδας. Κι ενώ η Διδώ προσπαθεί να αυτοθεραπευτεί, τα γύρω πρόσωπα που την περικυκλώνουν την αρρωσταίνουν ακόμα πιο πολύ.
Η ταινία έχει τιμηθεί με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών (FIPRESCI) στο Διεθνές Διαγωνιστικό του 56ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2015.

 

«Tungsten»

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γεωργόπουλος

Παίζουν: Βαγγέλης Μουρίκης, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Όμηρος Πουλάκης, Τάσος Νούσιας, Κόρα Καρβούνη.

Υπόθεση: Δύο έφηβοι με ένα περίστροφο τριγυρνούν άσκοπα στην πόλη. Ένας ελεγκτής εισιτηρίων πρέπει να ξεπληρώσει το χρέος του. Ο υπεύθυνος προσωπικού μιας εταιρείας security προσπαθεί να σώσει τη σχέση του.  Όταν οι ιστορίες των τεσσάρων ηρώων διασταυρωθούν, κατά τη διάρκεια ενός black-out, η ζωή τους θα αλλάξει για πάντα.

 

Παλιός ελληνικός κινηματογράφος

 

«Διαζύγιο αλά ελληνικά»

Παραγωγή: 1964

Σκηνοθεσία-σενάριο: Οδυσσέας Κωστελέτος

Παίζουν: Κάκια Αναλυτή, Κώστας Ρηγόπουλος, Χρόνης Εξαρχάκος, Έφη Οικονόμου, Μέλπω Ζαρόκωστα, Τάσος Γιαννόπουλος

Υπόθεση: Μια φουριόζα και υπεραπασχολημένη δικηγορίνα ξημεροβραδιάζεται στο γραφείο της, διότι καταπιάνεται με τα προβλήματα και τις υποθέσεις των πελατών της, κι έτσι δεν βρίσκει καθόλου χρόνο να δει τον άντρα της. Εκείνος, προκειμένου να την ταρακουνήσει και να τη συνετίσει, αποφασίζει να τσιλημπουρδίσει κι αρχίζει να βγαίνει με μια τροφαντή πελάτισσα της γυναίκας του, η οποία θέλει να χωρίσει, επειδή ο άνδρας της την παραμελεί. Στη συνέχεια, προσπαθεί απ’ τη μεριά της να κάνει τα ίδια, ώστε να ζηλέψει ο άντρας της και να επιστρέψει κοντά της. Και το κατορθώνει…

 

«Ο Θύμιος τα ‘χει 400»

Παραγωγή: 1960

Σκηνοθεσία: Γιώργος Τσαούλης

Σενάριο: Κώστας Νικολαΐδης, Ηλίας Λυμπερόπουλος

Παίζουν: Κώστας Χατζηχρήστος, Νίκος Ρίζος, Αλέκα Στρατηγού, Κώστας Δούκας, Σταύρος Παράβας, Ζωή Κουρούκλη, Σάσα Καζέλη, Νίκος Φέρμας, Κώστας Μποζώνης, Κώστας Φυσσούν, Βαλεντίνη Ρούλη, Γιώργος Γρηγορίου, Άλκης Προβελέγγιος, Αλίκη Γκρέκα, Στέλλα Σπυροπούλου, Άγγελος Αϊβαλιώτης, Χρήστος Αδαμόπουλος, Δημήτρης Νικολέλης

Υπόθεση: Ο Θύμιος Ταμπούλας αφήνει το χωριό του, τη Μακρακόμη, και την αρραβωνιαστικιά του, την Μπιρμπίλω, και πάει στη Θεσσαλονίκη για να συναντήσει τον θείο του που έρχεται από την Αυστραλία με σκοπό να του ανοίξει εστιατόριο. Στην πόλη, ο Θύμιος πέφτει θύμα πολλών παρεξηγήσεων, επειδή μοιάζει εξαιρετικά με έναν πασίγνωστο ηθοποιό, τον Κώστα Χατζή. Ο Χατζής αποθεώνεται κάθε βράδυ στο θέατρο και γι’ αυτό έχει γίνει υπεροπτικός και φαντασμένος. Για να τον προσγειώσει, ο ατζέντης του ο Βαγγέλης χρησιμοποιεί τον Θύμιο στο θέατρο, ο οποίος τα καταφέρνει. Ο Χατζής παίρνει ένα γερό μάθημα και ο Θύμιος γίνεται πλουσιότερος.

 

«Ένας ήρως με παντούφλες»

Παραγωγή: 1958

Σκηνοθεσία-σενάριο: Αλέκος Σακελλάριος

Παίζουν: Βασίλης Λογοθετίδης, Ίλυα Λιβυκού, Νίτσα Τσαγανέα, Βύρων Πάλλης, Βαγγέλης Πρωτόπαππας, Λαυρέντης Διανέλλος, Νίκος Φέρμας.
Υπόθεση: Ο απόστρατος στρατηγός Λάμπρος Δεκαβάλλας, που ζει φτωχικά, πλην όμως, έντιμα με τη γυναίκα του Ειρήνη και την κόρη του Πόπη, δέχεται την επίσκεψη του μέλλοντα γαμπρού του, ο οποίος του ανακοινώνει ότι σκοπεύει να ξενιτευτεί στην Αυστραλία, για να βγάλει λεφτά και να παντρευτεί την Πόπη. Την ίδια μέρα, δέχεται και την επίσκεψη του εξαδέλφου του Απόστολου, ο οποίος τον πληροφορεί ότι η πατρίδα, για να τον τιμήσει, αποφάσισε να αναγείρει τον ανδριάντα του, στη μικρή πλατεία μπροστά στο σπίτι του.

«Ευτυχώς τρελάθηκα»

Παραγωγή: 1961

Σκηνοθεσία: Κώστας Ανδρίτσος

Παίζουν: Νίκος Σταυρίδης, Γκέλυ Μαυροπούλου, Μάρθα Καραγιάννη, Θανάσης Βέγγος, Σταύρος Παράβας, Δημήτρης Νικολαΐδης
Υπόθεση: Ο Χαρίλαος είναι ένας καταστηματάρχης που χρωστά παντού και κινδυνεύει να πάει φυλακή. Η μνηστή του η Ηρώ για να τον γλιτώσει, καταστρώνει ένα σχέδιο.

 

«Σήκω χόρεψε συρτάκι»

Παραγωγή: 1967

Σκηνοθεσία: Κώστας Στράντζαλης  Σενάριο: Νίκος Τσιφόρος

Παίζουν: Κώστας Χατζηχρήστος, Βασίλης Αυλωνίτης, Σόφη Ζαννίνου, Ζαννίνο, Νίκος Φέρμας, Κία Μπόζου, Πόπη Δεληγιάννη, Περικλής Χριστοφορίδης, Γιώργος Παπαζήσης, Κώστας Μεντής, Δημήτρης Βλάχος, Γιώργος Μαραμένος, Βασίλης Λιόγκαρης, Θόδωρος Χατζής, Ανδρέας Νομικός
Υπόθεση: Ο Θύμιος έρχεται από το χωριό του στην Αθήνα, προσπαθώντας με το μικρό κομπόδεμα, που έχει, να ξεκινήσει μια καλύτερη και πιο άνετη ζωή. Μένει με ενοίκιο σε κάποιο δωμάτιο, όπου ερωτεύεται τη Λίνα, την κόρη της ιδιοκτήτριάς του. Όμως, τον πλησιάζουν κάποιοι πονηροί τύποι, οι οποίοι με δόλωμα μια κοπέλα προσπαθούν να τον εξαπατήσουν για να του πάρουν τα λεφτά, αλλά χωρίς επιτυχία.

 

«Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης»

Παραγωγή: 1962

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπακώστας

Σενάριο: Δημήτρης Βασιλειάδης, Κώστας Νικολαϊδης

Παίζουν: Μίμης Φωτόπουλος, Νίκος Σταυρίδης, Μάριον Σίβα, Γιώργος Τσιτσόπουλος, Τάσος Γιαννόπουλος, Γιάννης Ιωαννίδης

Υπόθεση: Δύο δικηγόροι διεκδικούν την όμορφη γραμματέα που προσέλαβαν στο γραφείο τους. Ο ένας είναι πάντα καλοπροαίρετος και αργός, ο δεύτερος βρίσκεται πάντα σε διαρκή εγρήγορση και άγχος. Οι προσπάθειές τους θα αποδειχθούν ωστόσο μάταιες, αφού η κοπέλα είναι παντρεμένη.

 

«Όταν λείπει η γάτα»

Παραγωγή: 1962

Σκηνοθεσία: Αλέκος Σακελλάριος

Σενάριο: Αλέκος Σακελλάριος, Χρήστος Γιαννακόπουλος     Παίζουν: Βασίλης Αυλωνίτης, Ρένα Βλαχοπούλου, Φλωρέτα Ζάννα, Ανδρέας Ντούζος, Νίκη Λινάρδου, Γιώργος Γαβριηλίδης, Μαρίκα Κρεββατά, Γιάννης Βογιατζής, Νίκος Ρίζος, Σταύρος Παράβας, Σωκράτης Κορρές, Δημήτρης Βορρές, Γιώργος Ξύδης.

Υπόθεση: Η οικογένεια του εφοπλιστή Ζέμπερη, φεύγει για μια μικρή κρουαζιέρα. Το υπηρετικό προσωπικό μένει στο σπίτι και βρίσκει ευκαιρία να γνωρίσει τη «μεγάλη ζωή». Ένας πλούσιος θαμώνας του κέντρου στο οποίο πηγαίνουν να διασκεδάσουν, γοητεύεται από την καμαριέρα Έλλη. Πεπεισμένος ότι πρόκειται για την κόρη του εφοπλιστή, παριστάνει έναν διάσημο τραγουδιστή για να την κατακτήσει. Στο μεταξύ, ο πραγματικός τραγουδιστής βρίσκεται στο κρουαζιερόπλοιο και ερωτεύεται την αληθινή κόρη του εφοπλιστή. Μετά την επιστροφή της οικογένειας στο σπίτι συμβαίνουν ευτράπελα και συνεχείς παρεξηγήσεις.

 

«Τρίτη και 13»

Παραγωγή: 1963

Σκηνοθεσία: Ορέστης Λάσκος

Σενάριο: Γιώργος Λαζαρίδης

Παίζουν: Νίκος Σταυρίδης, Γιάννης Γκιωνάκης, Μπεάτα Ασημακοπούλου, Πόπη Λάζου, Άρης Μαλλιαγρός, Καίτη Λαμπροπούλου, Κάκια Κοντοπούλου

Υπόθεση: Ένας εξαιρετικά προληπτικός εργολάβος, ο Κοσμάς, συναντά τυχαία έναν παλιό του φίλο, τον οποίο θεωρεί γουρλή και φτάνει στο σημείο να τον συντηρεί οικονομικά. Όμως ο φίλος του είναι στην πραγματικότητα ένας απατεώνας, που έχει εγκαταλείψει γυναίκα και παιδί, και εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες των γύρω του. Κάποια στιγμή, όμως οι απάτες του αποκαλύπτονται.

 

Ντοκιμαντέρ

 

«Το καταφύγιο στην Ομόνοια»

 

Σκηνοθεσία-σενάριο: Φένια Παπαδόδημα

 

Παρουσίαση: Φένια Παπαδόδημα, Ντάνιελ Λάνης

 

Ομόνοια 2021. Κέντρο της ανθρώπινης εκμετάλλευσης. Εξαρτημένοι, πόρνες, μετανάστες. Κι όμως ένα νοσοκομείο ψυχών και σωμάτων υπήρξε εδώ. Η Πολυκλινική Αθηνών των αδελφών Αλιβιζάτων. Το νοσοκομείο των φτωχών. Ο άγιος Πορφύριος υπηρέτησε εκεί ως ιερέας, δίνοντας τη ζωή του στον πάσχοντα συνάνθρωπο. Σ’ αυτό το νοσοκομείο έζησα τα παιδικά μου χρόνια.

 

«Το αίνιγμα της Κέρου»

 

Σκηνοθεσία: Κώστας Μαχαίρας

 

Παρουσίαση: Αντριάνα Παρασκευοπούλου

 

Με νοηματική περιγραφή

 

Για πρώτη φορά στον κόσμο, η ΕΡΤ επιχειρεί να ρίξει φως σ’ ένα από τα πιο μεγάλα αινίγματα της αρχαιότητας, με μια εσωτερική παραγωγή υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, που συμμετείχε στο Επίσημο Πρόγραμμα του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αντριάνα Παρασκευοπούλου, μέλος της ανασκαφικής ομάδας την περίοδο 2018-2019, κατέγραψε την ανασκαφή που πραγματοποιείται στο νησί από τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, υπό τη διεύθυνση του Λόρδου Κόλιν Ρένφριου και του Δρ. Michael Boyd σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τον Προϊστάμενό της Δημήτρη Αθανασούλη.

 

O Λόρδος Κόλιν Ρένφριου, ένας από τους μεγαλύτερους προϊστορικούς αρχαιολόγους όλων των εποχών, αφιέρωσε το πολυεπίπεδο έργο του στη λύση του αινίγματος που απασχολεί την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για δεκαετίες: σ’ αυτό το μικρό και ακατοίκητο νησί των Κυκλάδων έχουν βρεθεί εκατοντάδες θραύσματα από σπασμένα κυκλαδικά ειδώλια, που όμως δεν ενώνονται μεταξύ τους. Αυτό το μυστήριο, που παραμένει ακόμα άλυτο, προσπαθεί να λύσει για πολλές δεκαετίες ο καθηγητής Ρένφριου, ο οποίος αποκαλύπτει στην κάμερα της ΕΡΤ ότι η Κέρος αποτελεί το πρώτο θαλάσσιο ιερό σε ολόκληρο τον πλανήτη.

 

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει όλα τα σπουδαία ευρήματα και τον πολύπλοκο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό στη νησίδα Δασκαλιό, που μαρτυρά έναν εξελιγμένο οικισμό της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, ο οποίος θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο μ’ εκείνον της Κνωσού στην Κρήτη κατά την ίδια περίοδο. Τη δεκαετία του 1950 η Κέρος πρωταγωνίστησε σε μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις λαθρανασκαφής παγκοσμίως.

 

«An encouter across time and space»

 

Μίνι σειρά ντοκιμαντέρ πέντε επεισοδίων

 

Η μίνι-σειρά ντοκιμαντέρ «An encounter across time and space» δημιουργήθηκε με αφορμή το «Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Κίνας-Ελλάδας 2021». Η σειρά αποτελείται από πέντε επεισόδια και έχει ως στόχο την προώθηση της διαπολιτισμικής συναλλαγής μεταξύ των δύο χωρών, την υποστήριξη του οικοτουρισμού, καθώς επίσης και την ανάδειξη της επαρχίας Τζιανγκσού της Κίνας στη διεθνή κοινότητα.

 

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

 

MUSIKOLOGY

 

Νέα μουσική εκπομπή

 

Παρουσίαση: Ηλίας Παπαχαραλάμπους

 

Σκηνοθεσία: Αλέξης Σκουλίδης

 

Σενάριο: Ηλίας Παπαχαραλάμπους

 

Άραγε, ο Paul McCartney είναι κλώνος; Τι σημαίνει οκτάβα; Ποια είναι η μεγαλύτερη συναυλία που έγινε ποτέ; Ποιοι «έκλεψαν» μουσική́ από́ άλλους; Μπορούμε να σπάσουμε ένα ποτήρι με τη φωνή μας; Σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα, έρχεται να δώσει απαντήσεις το Musikology!
Ο Ηλίας Παπαχαραλάμπους και η ομάδα της εκπομπής, παρουσιάζουν μια πρωτότυπη θεματολογία με χαρακτηριστικό στοιχείο την αγάπη για την μουσική, ανεξάρτητα από είδος και εποχή. Από μαθήματα μουσικής, συνεντεύξεις μέχρι και μουσικά πειράματα, θέλουν να αποδείξουν ότι υπάρχουν μόνο δυο είδη μουσικής. Η καλή και η κακή.

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης