Εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στα Ελληνικά Σχολεία Λουμπουμπάσι


 

Εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στα Ελληνικά Σχολεία Λουμπουμπάσι – Λ. Δ. του Κονγκό 26 Σεπτεμβρίου 2023

 

Γράφει η Διευθύντρια του Γυμνασίου Λυκείου κα ΛΕΦΑ Αλεξάνδρα

 

Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023, στα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Λουμπουμπάσι  (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό , Γυμνάσιο και Λύκειο) πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της  Ευρωπαϊκής  Ημέρας Γλωσσών.

 

 

 

 

Η 26 Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στις 6 Δεκεμβρίου του 2001, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών είναι μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την προώθηση της εκμάθησης γλωσσών και εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της πολυγλωσσίας στην Ευρώπη. Κάθε χρόνο εκπαιδευτικοί των ξένων γλωσσών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης οργανώνουν δράσεις και εκδηλώσεις με τους μαθητές για τους μαθητές.

 

Το Υπουργείο Παιδείας με σχετική εγκύκλιο ενημερώνει τα σχολεία και προτείνει όμορφες και ενδιαφέρουσες δράσεις.

 

Έτσι και φέτος στα Ελληνικά Σχολεία του Λουμπουμπάσι πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις για να τιμηθεί αυτή η  ημέρα.

 

 

 

 

  1. Νηπιαγωγείο

 

Την εκδήλωση άνοιξαν τα παιδιά του Νηπιαγωγείου καλημερίζοντας τους παρευρισκόμενους  στα ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά και γερμανικά. Στη συνέχεια, τραγούδησαν και χόρεψαν στους ρυθμούς του «χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ» και ακολούθησε η παρουσίαση  της αγγλικής έκδοσης του τραγουδιού, εξηγώντας ότι σε πολλά νηπιαγωγεία του κόσμου τραγουδιέται το ίδιο τραγούδι απο τους μικρούς μαθητές. Το «if you re happy and you know it» ενθουσίασε τα μεγαλύτερα παιδιά, τα οποία αυθόρμητα συνόδεψαν τους πιο μικρούς στο τραγούδι και τις κινήσεις, δημιουργώντας έτσι ενα κλίμα χαράς στην αίθουσα. Τέλος, τα νήπια ευχαρίστησαν τους παρευρισκόμενους στις παραπάνω γλώσσες και τους αποχαιρέτισαν, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο την παρουσίαση τους.

 

 

 

 

 

  1. Δημοτικό

 

Το Δημοτικό Σχολείο Λουμπουμπάσι  στα πλαίσια του εορτασμού της  Ευρωπαϊκής Ημέρας των Γλωσσών, πραγματοποίησε διαδικτυακή συνάντηση με το 4ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης. Τα παιδιά και των δυο σχολείων συνομίλησαν, ανταλλάσσοντας απόψεις για το τρόπο ζωής στο Λουμπουμπάσι και στην Κατερίνη, τον τρόπο εκμάθησης των ξένων γλωσσών και για τις  εκδηλώσεις των σχολείων τους. Η συζήτηση έγινε σε μία  ευχάριστη ατμόσφαιρα και οι μαθητές της Κατερίνης ενθουσιάστηκαν που συνομίλησαν με τα παιδιά ενός σχολείου της Αφρικής. Κλείνοντας τη διαδικτυακή συνάντηση, οι μαθητές τραγούδησαν στα γαλλικά και στα αγγλικά  και  αντάλλαξαν ευχές για καλή σχολική χρονιά.

 

 

 

 

 

  1. Γυμνάσιο – Λύκειο

 

Οι μαθητές του Λυκείου αναφέρθηκαν στις έννοιες της πολυγλωσσίας, της πολυπολιτισμικότητας,  και τους στόχους που θέτει το  Συμβούλιο της Ευρώπης  για την ευαισθητοποίηση της εκμάθησης των ξένων γλωσσών.

 

Στη συνέχεια, προβλήθηκε ένα βίντεο με τίτλο « Πολυγλωσσικό Δελτίο Ειδήσεων»  παραγωγή των μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου.

 

 

 

 

Οι μαθητές ως  ξένοι δημοσιογράφοι μετέδωσαν  στα Αγγλικά, Ελληνικά, Γαλλικά, Γερμανικά και  Ισπανικά, γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Ελλάδα στα ξένα δελτία ειδήσεων  (TF1, BBC, ΕΡΤ, ZDF,TVEs). Πριν γίνει η αναμετάδοση των ειδήσεων, ο κάθε μαθητής μετάφραζε στα ελληνικά το ξένο δελτίο που θα παρουσίαζε,  ώστε να γίνει κατανοητό από όλους τους μαθητές/τριες.

 

Τα σχολεία μας τίμησαν την Ημέρα αυτή και συγχαίρουμε τους εκπαιδευτικούς μας και τους μαθητές τους!

 

Απόσπασμα από μήνυμα που στάλθηκε από τον κ.  Γ. Βλάχο,  Συντονιστή Γραφείου Εκπαίδευσης Γιοχάνεσμπουργκ  

 

…Ενδεικτικό το ρεπορτάζ της ΕRΤNEWS και της Ελίνας Κολύβα, όπου συμπεριλήφθηκε απόσπασμα από την δράση των Ελληνικών σχολείων Λουμπουμπάσι Λ.Δ. του Κονγκό.

 

Πολλά συγχαρητήρια στα Ελληνικά σχολεία Λουμπουμπάσι, στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς του και ιδιαίτερα στην Δ/ντρια κα Αλεξάνδρα Λέφα, καθηγήτρια Γαλλικών, που είχε την ευθύνη της εκδήλωσης και φυσικά στην Ελληνική Κοινότητα και στο Πρόεδρό της κ. Γεώργιο Ψαρρομάτη για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την ποιοτική λειτουργία των σχολείων.

 

 

 

 

 

Δείτε το ολόκληρο στο παρακάτω σύνδεσμο και το Ελληνικό Σχολείο Λουμπουμπάσι – Λ. Δ. του Κονγκό στο διάστημα: 4:55-6:27

https://drive.google.com/file/d/1o9T91S-V_YxaJYNTupqiJ4eoifRhjkui/view

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης