Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου τιμά τον Απερχόμενο-Αμπετειανό Πρέσβυ Νικόλαο Γαριλίδη


Η Ε.Κ.Κ. ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΠΡΕΣΒΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΟΥ Ε.Π.Κ.Κ

 

Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος*

 

Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου τίμησε χθες, 30-10-22 κατά τη διάρκεια των αρχαιρεσιών της ετήσιας  Γενικής της Συνέλευσης , τον απερχόμενο Αιγυπτιώτη Πρέσβη της Ελλάδας στην Αίγυπτο  και Πρόεδρο του Δ.Σ του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, κ. Νικόλαο Γαριλίδη, ανακηρύσσοντας τον, επίτιμο μέλος της , ιδιότητα που θα ισχύει αμέσως μετά την προσεχή αναχώρηση του στο τέλος του Νοεμβρίου από την Αίγυπτο. Την απόφαση πήρε σύσσωμη η Διαχειριστική Επιτροπή της Ε.Κ.Κ. και επικρότησε η ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης με παρατεταμένο χειροκρότημα.

 

Συγκινημένος ο κ. Γαριλίδης, στις ευχαριστίες του για την τιμή που του έγινε, αφού συνεχάρη τον Πρόεδρο της Ε.Κ.Κ., κ. Χρήστο Καβαλή και όλη την Διαχειριστική Επιτροπή για το δύσκολο αλλά αποτελεσματικό έργο τους, δήλωσε ότι αισθάνεται το Κάιρο πατρίδα του. Δεν παρέλειψε να δηλώσει το ειλικρινές του ενδιαφέρον για το μέλλον του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού στην Αίγυπτο, επαναλαμβάνοντας  χαρακτηριστικά αυτό που είχε δηλώσει και κατά την ιστορική συγχώνευση της Ελληνικής Κοινότητας Πορτ Σαΐντ  ,της πόλης  που γεννήθηκε κι ο ίδιος, με την Ε.Κ.Κ. , της πόλης που μεγάλωσε ,φοίτησε στα σχολεία της και αποφοίτησε από την Αμπέτειο Σχολή Καΐρου πριν φύγει για σπουδές ,μόνιμη εγκατάσταση και σταδιοδρομία στο Διπλωματικό Σώμα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. 

 

 

«Πλέον τα μαθηματικά δεν επιδέχονται καμία διαπραγμάτευση» τόνισε, αναφερόμενος στην συρρίκνωση του Ελληνικού πληθυσμού στις εναπομείνασες μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού Ελληνικές Κοινότητες στην Αίγυπτο, από τις 35 που υπήρχαν στα χρόνια ακμής του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού. «Ο Ελληνισμός στην Αίγυπτο συρρικνώνεται» είπε και υπογράμμισε πως «οδηγούμαστε είτε μας αρέσει είτε όχι  στην δημιουργία μιας μόνο Ελληνικής Κοινότητας  της Αιγύπτου, η οποία θα έχει τις επιμέρους εφορίες των εκάστοτε περιοχών». Συνέστησε στους Έλληνες της Αιγύπτου να πάρουν εγκαίρως τα αναγκαία μέτρα, αρχίζοντας άμεσα τις μεταξύ τους διαβουλεύσεις και δηλώνοντας απερίφραστα πως είναι διαθέσιμος ο ίδιος, να βοηθήσει, όπου και όταν χρειαστεί με κάθε δυνατό τρόπο.

 

Η Ελληνική παροικία ανταπέδωσε με ένα ακόμα παρατεταμένο χειροκρότημα , ευγνωμονούσα τον Αιγύπτιωτη έμπειρο διπλωμάτη , γέννημα και θρέμμα του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, που από το πόστο του κατά την τελευταία τριετία δεν παρέλειπε παρά τις πολλές του υποχρεώσεις καθημερινά και τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, να δείχνει το πατρικό του ενδιαφέρον  για το μέλλον των Ελλήνων του Νείλου και να τιμά το παρελθόν τους, βαθύς γνώστης ων της ιστορίας των Αιγυπτιωτών, αφού άλλωστε και ο πατέρας του, Χριστόφορος Γαριλίδης, διετέλεσε επιτυχημένο στέλεχος της Πρεσβείας μας στο Κάιρο και δημοσιογράφος των Αιγυπτιώτικων εφημερίδων.

 

 

 

    Άξιο, το -προσεχώς – νέο μέλος, επί τιμή , της ιστορικής Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

 

*Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Μαρτίου 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης