Αγιασμός και κοπή της Βασιλόπιτας στην Πρεσβεία της Ελλάδος στο Κάιρο


 

Βασίλης Α. Πουλαρίκας

 

Την  Πέμπτη 19 Ιανουαρίου προεξάρχοντος της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β’ τελέστηκε στο μεγαλοπρεπές οίκημα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο  ο καθιερωμένος αγιασμός για το καλό του νέου χρόνου και η κοπή της Βασιλόπιτας, την οποία ευλόγησε και έκοψε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

 

 

Ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου υποδέχτηκε με εγκαρδιότητα στην είσοδο της Πρεσβείας μας τον πηδαλιούχο του Αλεξανδρινού Θρόνου στην μία το μεσημέρι, τον οποίον και συνόδευσε στην κεντρική αίθουσα του περικαλλούς Πρεσβευτικού Μεγάρου. Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης άρτι αφιχθείς από την Αλεξάνδρεια χαμογελαστός και ευδιάθετος παρά το πολύωρο ταξίδι χαιρέτησε προσωπικά σχεδόν όλους τους παριστάμενους, αντάλλαξε ευχές για την νέα χρονιά και ξεκίνησε αμέσως τον αγιασμό. Στο πλευρό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυκράτιδος Παντελεήμων και οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Παΐσιος και Παρθένιος.

 

 

 

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος ευλόγησε και έκοψε την Βασιλόπιττα το φλουρί της οποίας κέρδισε ο ίδιος. Περιχαρής για την μεγάλη του τύχη ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρέσβη ο οποίος του προσέφερε ένα καλαίσθητο διακοσμητικό. Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος προσέφερε και αυτός με την σειρά του στον κ. Παπαγεωργίου το οικόσημο Του και του ευχήθηκε να έχει υγεία και ευλογία. Μίλησε επίσης και το επικείμενο ταξίδι του στο Βατικανό στο οποίο θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο με τον οποίον θα συζητήσει θέματα κοινού ενδιαφέροντος για την Ήπειρο, όπως είπε του μέλλοντος που δεν είναι άλλη από την Αφρική. Ευχαρίστησε τέλος τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσσυ για την πολιτική του όλα αυτά τα χρόνια που εδράζεται στην ειρηνική συνύπαρξη των πιστών από όλα τα Θρησκευτικά δόγματα.

 

 

 

Ο Έλληνας Πρέσβης στην αντιφώνησή του απευθυνόμενος στον Μακαριώτατο Πατριάρχη ανέφερε ότι οι ευχές Του στο ξεκίνημα του νέου χρόνου είναι κάτι που όλοι έχουμε ανάγκη, διερμηνεύοντας όπως είπε τα αισθήματα όλων των παρισταμένων. Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε στην συνέχεια  με ιδιαίτερη έμφαση ότι «η Ελληνική Πρεσβεία,  το σπίτι της Ελλάδος εφημερεύει. Είναι ανοικτό διαρκώς. Επιδιώκουμε συνεχώς την ώσμωση με όλο το Ελληνικό στοιχείο του οποίου οι αντιπρόσωποι είναι σήμερα εδώ.» Αναφέρθηκε επίσης και στο ζωηρό ενδιαφέρον του ιδίου αλλά και την εκτίμηση που τρέφει για το ακάματο Ιεραποστολικό έργο του Μακαριώταου Πατριάρχη Θεόδωρου.

 

 

 

Η συγκέντρωση συνεχίστηκε με όλους τους παριστάμενους τσουγκρίζουν χαρούμενα τα ποτήρια τους, να βγάζουν αναμνηστικές φωτογραφίες και  να ανταλλάσσουν ευχές για μια δημιουργική νέα χρονιά.

 

 

Από την Διαχειριστική Επιτροπή της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου παρέστησαν ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Καβαλής, η Αντιπρόεδρος κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου και οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Στέλιος Χαλκιάς, Λεωνίδας Φοντριέ και Ανδρέας Ρούσσος.       Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης  η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου, η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία, ο κ. Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Μαρτίου 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης